Youdova ostrovní laboratoř

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Rottenkiwi, to může mít souvislost s tím, že infini umí pracovat i v hybridním režimu a dokonce bez baterie. V takovém případě bys měl každou půhodinu špičkový odběr ze sítě. Dovedu si představit, že právě to je ten důvod, proč je algoritmus infini konzervativní. Obzvláště, pokud mají ostatní stringy měničů v paralelním zapojení dost výkonu k pokrytí spotřeby a zbývá ještě i energie na nabíjení baterie. Ovšem to je opravdu pouze spekulace, ověřeno nemám.

Tady by asi stálo za zkoušku zkusit v takové chvíli zapnout silnější spotřebič, aby energie z ostatních stringů již nestačila. Možná, že by se CPU líného reglu v takovém případě pohnul k činu :idea:

Mám to zkusit?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od rottenkiwi »

Ešte je otázne či sú oba MPPT podľa toho istého algoritmu.
Ja by som dal userovi na výber z viacerých.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od vlkazajac »

youda píše:1) Prosím, přestaň už opakovat ty nesmysly o obecné nevhodnosti dlouhých stringů, obzvláště v mém vlákně.
2) Přečti si předchozí příspěvky, kde kde jsem dvě pravděpodobné příčiny "rozhýbání" uvedl.
3) Ano, do budoucna určitě ověřím, která z těch možných příčin je ta skutečná.
4) Proč bych měl někoho přesvědčovat?
1/ Sám si preukázal, že jeden zatienený panel vezme stringu viac, ako by vyrobil nezatienený. Tak aké nezmysly ? Tvoj nepravdivý koment k tomu "zhruba odpovedá" si nechaj Ty pre rýdzo amatérske fórum a prednášaj to tam.
2/ Ak si kúpim regulátor, tak budem očakávať, že obidva jeho vstupy sú vybavené regulátorom mppt, ktorý funguje v akejkoľvek oblačnosti, ak nie je povedané inak. Ak nefunguje, je to krám.
3/ OK
4/ Pretože diskutujeme a máme o vec záujem.

Dobre teda, došla Ti munícia a nepraješ si názor, ktorí je proti Tvojmu. Tahle laboratoř zdá se mi býti poněkud prapodivná. Nebudem Ťa viac trápiť.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Jozef51
Příspěvky: 480
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Bydliště: Rosovice

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Jozef51 »

Iba technicka poznamka. youda postavil FV-system, ktory je nie celkom zvycajny. Poskytuje nam tu informacie a informacie su vzdy dobre. Ci uz hovoria o pozitivnych vlastnostiach systemu, ci uz o tych neprijemnejsich. Samozrejme vyjadrenie nazorov aj protichodnych ohladne autora je v poriadku. Menej v poriadku je konfrontacia alebo i naznak konfrontacie. Bohuzial na skodu MyPower zbytocne konfrontacie su na tomto serveri privelmi caste. A neviem, ci vobec nieco podobne do tohto vlakna patri. Uz nazov vlakna hovori o laboratoriu. A ku laboratoriu patria uspechy aj omyly. A tazko rozhodnut, ci v tomto pripade je cennejsi uspech alebo omyl.
Osobne asi svoj system budem robit mierne odlisne ako youda. To vsak vobec neznamena, ze by som toto vlakno nesledoval, ignoroval alebo povazoval za zbytocne. Prave opak tychto troch veci plati pre mna osobne. A bol by som velmi rad keby youda pokracoval vo svojej praci i v publikovani svojich skusenosti. Aspon pre mna su zaujimave (myslim, ze nielen pre mna) a prave dnes som v svojich planoch upravil svoj system na zaklade youdovych info. Takze vdaka.
Matess
Příspěvky: 1524
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od Matess »

+1
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od vlkazajac »

V diskusii sa môže vytvoriť polarizácia a že prejde aj do konfrontácie, až tak nevadí. Totiž v konfrontácii každý odkrýva svoje karty a usiluje sa zároveň argumentovať, vo svojom záujme čím presnejšie. To je predsa OK.

Tak keď polarizácia, tak ja sa pridám vždy radšej na stranu faktov. Že som napríklad použil prímer s tým potrubím, sa s odstupom času použilo s nevôľou ako výčitka. Predsa keď môžem niečo vyjadriť obrazne jednou vetou, načo by som v cudzej téme vysvetľoval princípy, na ktorých pracuje by-pasová dioda, čo jednou vetou nestihnem.
Keď sa slušne opýtam na orientáciu hrebeňa strechy ( a prvotne som predoslal prianie, aby bola aspoň JJV ), dostal som len odkaz na obrázok a konvenciu, že sever je na mapách hore. On totiž majster mystifikácie nedá priamu odpoveď - hrebeň strechy je na JJZ, to by si mnohí hneď transponovali do faktu, že 36 panelov otočil výzkumník na SZZ. Ťažko sa priznáva, že som urobil hovadinu. Buďte si všetci istí, že ma to neteší. Ale v diskusii sme sa zbytočne motali okolo tieňa od komína, dostatočné riešenie nie je ani v presunutí komína, ako som ja neinformovaný pôvodne navrhoval.
Youdova vlastnosť je neodpovedať na otázky, keď to nepasuje. To je moja skúsenosť z minulosti.
V tejto súvislosti je mi divná poznámka od youdu o amatéroch, čo sledujú fórum. To si im, priateľu, presne predviedol, ako inštalujú panely amatéri. V Tvojom prípade veľmi zle. No, niekto si vyberie aj niečo dobré, aspoň priateľ Jozef51 to potvrdzuje.

Keď som aj ja na strane faktov, tak ako deklaruje youda:
"...Chci prostě podávat pravdivé informace, protože to co fakt nemám rád je, když tu někdo s ušmudlaným 1200W měničem a olověnou baterkou tvrdí, jak mu to utáhne cokoliv, vlastní spotřeba s malou zátěží je 7W a ovládací software je super-špica. ..." ,
tak mu dávam na zreteľ, že najviac guráže mali a fóru priniesli najcennejšie poznatky mnohí dnes už aj zabudnutí z počiatku existencie fóra, ktorí "frčali" na ušmudlanom olove a s drahými malými meničmi. S Tvojim poloslepým ( zatiaľ ho tak prezentuješ ) prístrojom si si nekúpil aj licenciu na kádrovanie.

Poznámka od Jozef51 nebola technická. Bol to proste názor. Ja možno tiež od youdu niečo pochytím ale netajím môj názor, že dôležitú vec dodrbal. To aby sa aj amatéri trošku orientovali v mnohých témach na fóre.

Tak nech Ti to dobre svieti, youda. Poteší ma akýkoľvek Tvoj úspech, nebudem Ti sem viac vstupovať, nech máš kľud pre prácu.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2719
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od kybos »

youda píše: Asi jsem tuto informaci v úvodu vlákna podcenil: skutečně se jedná o dva stringy 18s1p, každý končí v samostatném MPPT trackeru, nic není zapojeno paralelně.
topview.PNG
Z orientované fotografie je evidentní další podstatná informace:
Prvotní osazení SZZ části střechy, což je z hlediska celkového výnosu FVE hrubá chyba. Na této části střechy si panely po větší část roku (a možná dokonce nikdy) neužijí kolmý dopad slunečního záření. To poměrně značně degraduje investované prostředky do solárních panelů.
Možná to byl záměr, protože se kalkulovalo s převahou spotřeby v pozdních letních odpoledních hodinách a nízkou účinností akumulace v součinnosti s použitým měničem.
Za dobu své solární praxe jsem se ale naučil, že podstatnou část energetické spotřeby lze v čase vhodně přesunout a provést tak optimalizaci výnosů FVE. Také jsem po letech provozu zjistil, že největší energetickou spotřebu mám dopoledne, kdy jsou po noční pauze prázdné akumulátory a je potřeba je doplnit čerstvou energií. Tento efekt se bude projevovat tím více, čím větší bude poměr instalovaného výkonu ke kapacitě baterií. Proto bych v české kotlině volil jako první osazení JVV části střechy.
Ale možná nám youda nesdělil ještě všechny důležité informace a můj pohled na věc je tak nesprávně zatížený místními mantinely. Možná je nutno se na věci dívat z jiného úhlu. Třeba má svou FVE postavenou někde na jižní polokouli a pak bych jeho rozhodnutí osadit nejdříve SZZ část střechy hodnotil jako zcela správné.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
kodl69
Příspěvky: 7410
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od kodl69 »

U midnite se interval "projíždění " VA charakteristiky dá nastavit. Zase když je to moc často, snižuje to celkovou účinnost, protože kvůli kapacitám na vstupu regulátoru to chvilku trvá, než se v každým kroku hodnota ustálí, takže to proměření trvá cca 10-15s. Potom jede regulátor v režimu konstatního napětí.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
mobilik
Příspěvky: 2677
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od mobilik »

Inak aj v regulárne PCM5048 a 8048 sa dá nastaviť interval a taktiež sú tam tri druhy MPPT režimov. :wink:
Čo bolo bolo, bude len horšie...
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Kybos,
tak chalupa na jižní polokouli by se mi fakt šikla, nejlépe v teplých krajích. Bohužel to však není tento případ :D A důvodem není ani to, že pravidelně sleduji africká či australská solární fóra, kde oni samozřejmě orientují všechna svá FV pole primárně na sever :D
---
Jak jsem psal v úvodu vlákna, k dispozici byla východní a západní střecha. To samozřejmě není ideální. Naštěstí, při budování FVE jsou panely ta levnější část komponent, takže jsem si řekl, že když osadím panely na východ i západ, snad to nějak fungovat bude.

Panely levné jsou, ale úplně zadarmo ne, proto jsem do začáku pořídil jen 36ks stím, že dám 18ks na východ + 18ks na západ. Dalších 36 panelů že dokoupím za půl roku či za rok. I na náčrtech výše je vidět, že stringy Z1 a V1 mají jinou barvu než Z2 a V2, měly to totiž být dvě fáze projektu.

Od mého prodejce jsem se však dozvěděl, že za půl roku již bude většina panelů na trhu v provedení 5BB, jelikož na tuto organizaci busbarů postupně přecházejí všichni výrobci. Někteří už dokonce nabízejí ještě efektivnější 6BB panely určené do systémů s 1500V per string. A tato informace byla trochu čára přes rozpočet: koukal jsem na vzorky a 3BB a 5BB panely, byť od stejného výrobce, mají při pohledu z různých úhlů trochu jinou barvu a odlesky. Protože moje zřícenina je ošklivá už sama o sobě, nechtěl jsem to ještě více zhoršovat tím, že si na střeše udělám lunapark.

Ve chvíli, kdy mi dorazily dvě palety s 3BB, nebyla už jiná cesta, než celou jednu stranu střechy osadit najednou.

To, že jsem jako první zvolil západní stranu už byla opravdu jen náhoda. Z hlediska zimních zisků by asi opravdu bylo lepší osadit nejprve východní stranu.

Budiž toto ponaučením pro ostatní začátečníky, jako jsem já:
A) buď všechny panely koupit najednou
B) nebo se smířit stím, že na střeše vedle sebe budu mít panely s mírně jiným vzhledem
C) nebo panely nainstalovat a po dokoupení část stávajících panelů přesunout na jiné místo


PS: Pokud by šlo o cca 6ks, asi bych neměl problém s jejich pozdějším přemístěním. V případě 18ti panelů jsem však vyhodnotil, že je to zbytečná práce a také hrozí riziko, že při této operaci spadne panel nebo já a vznikne škoda značná, nebo dokonce fatální *fall*

Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Chlapi,

takže ten rozdíl výkonu viditelný na předchozích grafech jako trojúhelník je opravdu způsoben líným reglem v Infini, který si neumí poradit, když je ve stringu současně zastíněno více panelů :
- Včera bylo krásně a zastíněný vstup se neobtěžoval hledat jiný MPP bod než ten, který si ráno naladil na difuzní světlo.
- Druhý MPPT vstup šel hned po přímém oslnunění strmě nahoru.
- Těsně před 12h se na obloze objevil mrak, který na pár minut zakryl slunce. To způsobilo, že zastíněný string se rozhýbal a začal sledovat stejný trend jako nezastíněný. Pozor, v předchozích dnech začal líný regl hledat jiný MPP bod až ve 12:30, tady se díky mraku rozhýbal už ve 12h.

Efekt mraku na líný regulátor:
mrak.PNG
Dnes bylo od rána trochu zataženo, občas jasněji, ale celkově spíše hnusně. Za tohoto stavu fungovaly normální i zastíněný string téměř identicky.

Efekt hnusného počasí na zastíněný string:
stridave oblacno.PNG

Závěr:
1) Pokud je to možné, je nejlepší se stínů samozřejmě vyvarovat zcela.

2) Nelze-li se stínů vyvarovat, pak je ideální použít chytřejší regl, nebo regl s možností ručního ladění - pravděpodobně tedy Midnite, PCM5048 či 8048, tak jak uvedli výše Kodl s Mobilikem. Určitě existují i další.

3) Bude-li přes dlouhý string během dne postupně přecházet stín tak, že zastíní vždy jeden panel, není to až taková katastrofa. Bude-li současně zastíněno panelů více, pak už je třeba toto opravdu řešit.

4) Rozumné výkony lze získat v případě sériových i paralelních stringů. Pro paralelní stringy však hovoří dvě věci:

- Je-li dodržen rozsah napětí reglu, pak paralelní zapojení dokáže odpustit některé chyby. Například nevyžaduje funkci bypass diod a jeho výkon bude oproti sériovému zapojení větší, minimálně o ztráty na bypass diodách. (Pozor, správně by paralelní stringy měly být zapojovány přes blocking diody, ale vypadá to že v praxi toto není nutné.)

- Většina samostatných reglů pracuje s nižším napětím na vstupu. Použití reglu s ručním laděním tak defacto implikuje snížení počtu panelů v sérii (například 3-4 panely v sérii) a zapojení více takových sérií paralelně. (Pozor, i v tomto případě je vhodné, aby bypass diody stále fungovaly, jinak při zastínění jednoho panelu v sérii dojde k odpadnutí nejen tohoto panelu, ale i ostatních. Zároveň je však nutné, aby přeživší panely stále měly napětí vhodné pro daný regl, jinak je regl nevyužije ani když budou bypass diody fungovat)


Otázky:
Regl v Infini ladit nelze, aspoň já tuto možnost zatím nenašel. Má s tím někdo zkušenost? A co třeba regly v Axpertech?

Youda
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
rottenkiwi
Příspěvky: 5451
Registrován: pát úno 13, 2015 2:24 pm
Lokalita: SO, SK
Bydliště: SO, SK

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od rottenkiwi »

Ako je celá FVE chránená od prerazenia 900 V na nejaký prvok, napr. kovový kryt,
do monitorovacej časti FVE a pod. ?

Ja keď som mal problém s reglom. že sa zasekol na nejakom napatí, tak som ho mal
pripojený cey SSR a Arduino som vypol a zapol SSR a bolo to OK.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Zapojení je toto:
- Solární kabely z panelů jdou do přepěťovek a to jak plus tak mínus pól
- Za přepěťovkami jsou válcové pojistky v odpojovačích, opět plus i mínus pól
- Pak už vedou kabely do vstupů obou infini, které jsou v provedení MC4
- PV vstupy lze kdykoliv připojit a odpojit pomocí vačkového spínače, který je na spodku každého infini. Připojení/odpojení lze dělat i pod zátěží, spínač je kontruován tak, že odpojí vždy mžikově, ikdyž sním operátor točí pomalu
- Softwarové ovládání odpojení/připojení stringů infini neumožňuje, ani já nic takového dodělaného nemám.

Až bude zase příležitost, zkusím to ručně odpojit/připojit tím vačkovým spínačem a budu sledovat jestli se regl chytne.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Do háje,
jsem dnes pozdě načasoval praní, tak ještě jede sušička. Žere to 500W a prý pojede ještě 30minut.
Tak kdybych se zítra neozýval, tak mi došly baterky :wall:
Capture.PNG
Capture.PNG (8.69 KiB) Zobrazeno 736 x
bat.PNG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od mypower.cz »

youda píše:Do háje,
jsem dnes pozdě načasoval praní, tak ještě jede sušička. Žere to 500W a prý pojede ještě 30minut.
Tak kdybych se zítra neozýval, tak mi došly baterky :wall:
Capture.PNG
bat.PNG
30 minut x 500W = 250Wh ... to je jedna normalni malinka nicotna rychlovarka.. to se z toho nevyzdima? :))
V ramci soucitu s youdou ... Hele dam si kafe .. Ted hned.. jdu na to... vypalim ted hned taky 250Wh a projevi se to jako spice dolu na grafech Napajedla.
Jdu na to .. :))
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Díky za soucit ;)

Jéé, to mi přimoníná ten TV seriál "Kuchař Svatpluk Kuřátko", jako ho hrál Josef Dvořák a lidi měli hlasovat z domu blikáním světel co má udělat v další scéně. A že to v elektrárně budou vyhodnocovat podle odběru :D

PS: Tak určitě se to vyždímá, ale sušička má jet když svítí a né v noci. To jsem hroznej jouda :(

Soucitné kafe u Admina:
KAFE.PNG
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od mypower.cz »

tak tak ...
250Wh.jpg
250Wh = domácí mátový čaj + kafe, klasika jihlavanka se socem = U x I x T = :))
kodl69
Příspěvky: 7410
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od kodl69 »

No já už se hodinu klimatizuju z baterek (52V*20A*1h) , a raděj si dám něco chlazenýho na pití, než solární kafe...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
youda
Příspěvky: 3074
Registrován: stř dub 27, 2016 12:12 am

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od youda »

Kodl69,
hmm, jestli ta klima žere jen cca 1000W, tak bys ji vlastně mohl mít zapnutou skoro celou noc, že?
A mimochodem, jaká je spotřeba toho minisplitu, když nechladí, ale topí? Ty si třeba večer v zimě i přitopíš z baterek?
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
NOPARasito
Příspěvky: 2556
Registrován: čtv črc 19, 2018 12:14 am
Bydliště: Vidiek, Trhanova Lhota

Re: Youdova ostrovní laboratoř

Příspěvek od NOPARasito »

Klima vychazi 1kW na cca. 3,5kW zimy a 4,5kW tepla.
Nevyhoda je ze pod bodem mrazu se nasobitel vykonu snizuje a konci pri -10 resp.-15. V pripade zesilovace a slunecneho pocasi moznost fungovat i pri -40, ale jen se zesilovacem!!!!!

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek