FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
rva
Příspěvky: 3562
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od rva »

rottenkiwi píše:Čo sa stane s Axpertom, keď mám odber cez 4 kW a teraz do toho zapínam a vypínam 3 kW ?
Ako sa bude správať 5 kVA Axpert + 2 kW + 2 kW s limiterom ?
No já bych to ale zapojil jinak. U těch měničů s limiterem byl umístil snímač proudu tak, aby nabíhaly přednostně a dokud by stačily, tak by Axpert běžel jen na nějaký nízký výkon. Teprve, když by nestačily, by se zvýšila dodávka z Axperta.
Prakticky třeba tak, že výstup 230V z Axperta rozdělím na 2 větve, na jedné budu mít pár stálých spotřebičů a na druhé zbytek domácnosti + snímače od limiterů. Limitery se snaží na druhé větvi udržet nulu a Axperet jim díky spotřebě na první větvi drží sinusovku.
A v době, kdy neočekávám velký odběr (noc, zataženo) klidně limitery vypnu, abych omezil vlastní spotřebu.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od vlkazajac »

....1. MPP tracker není zadarmo.
....Nahrazovat levný NT ještě dražší energií z FVE a přitom utrácet za drahý VT rozhodně není správná cesta k finančním úsporám.....
....klasika je trouba(2kW)....
....Midnite má oproti tem levnejm z číny zásadní výhodu - dá se nastavit maximální nabíjecí proud, tj i velký pole s malou baterkou může fungovat bez ohrožení baterky. Sice zůstane něco na střeše,....

Je užitočné zamyslieť sa nad použitím pwm regulátorov a neutrácať za mppt zvlášť pri paneloch 275 Wp a systéme 48 V +. To plus znamená, že s uvažovaným LiFe je ideálna možnosť prispôsobiť počet článkov a teda systémové napätie panelom. Ide o "keš" a to je absolútny parameter. Aký význam má investovať do riešenia NT / VT, keď sú obidva tarify takmer zhodné s odchýlkou snáď 15 % - neviem to presne ? To je predsa téma mimo ostrovnej fotovoltiky.

Keď už sa hľadajú stále komplikovanejšie riešenia na strane zdroja ( FVE ), ešte sme niečo dlžní aj prispôsobeniu spotrebičov. Elektrické rúry majú príkon 2 a viac kW. Pracujú ale tak, že termostatická regulácia zaťažuje menič skokovo, šupy 0 / 2400 menič nikdy nepotešia. Kto uvažuje s kvalitatívnou reguláciou alebo aspoň s permanentným znížením výkonu výhrevného telesa ? Veď sa tým vo výsledku dosiahne obrovský efekt a nepatrné zníženie komfortu vo forme dlhšieho nábehu teploty.

Pokiaľ viem, Axpert 48 V má funkciu nastavenia limitu nabíjacieho prúdu, opravte ma, ak nie. Je to riešenie síce "na istotu", ale jak psáno, zahadzuje sa energia. Problém je vyriešený elegantne prepínaním časti výkonu na ohrev vody. Treba ho len doriešiť tak, aby pri "nabitom" stave bojlera bol prúd do batérie obmedzený inak. Napríklad odpájaním časti panelov.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Martin P
Příspěvky: 583
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od Martin P »

Dobrý den.
Přemýšlel jsem nad Vašimi postřehy a návrhy. Začal jsem si dávat dohromady i cenovou rozvahu.
Solární modul: šest fv panelů 270KWp cca 24kKč, regulátor victron 150/35 8až 9kKč, k tomu nějaké držáky, kabely, jistič modulu atd. Celkem jsem cenu jednoho solárního modulu spočítal přibližně na 40kKč.
V případě, že budu chtít použít jeden regulátor na každou stranu střechy (JV a JZ), tak bude muset mít výkon cca 5KWp. Tento bude do začátku drahý a v případě, že se po..., mi přestane fungovat polovina elektrárny. Kdežto když odejde například jeden ze čtyř regulátorů tak přijdu jen o čtvrtinu výkonu a navíc mohu panely přepojit na regulátor ze sousedního modulu (victron pokud vím umožňuje přepanelování). Navíc při přidávání modulů zvyšuji výkon bez toho, že by se již zakoupené muselo měnit.
Centrální sběrnice: odizolovaná měděná pásovina na oba póly (2ks). Tato se bude už od počátku dimenzovat na maximální výkon. Počítáno až na 12KW - pro další rozšiřování. Nehledě na to, že do ní lze cokoliv připojit jejím provrtáním a přišroubováním kabelového oka. Dělají to tak elektrikáři v práci, pokud na centrální rozvod v dílně potřebují něco dalšího připojit.
Baterie: Na základě kladných zkušeností zde z fóra jsem se rozhodl pro LIFEPO4. Toto bude asi nejdražší část elektrárny. Kapacitu 8 až 10KWh jsem zvolil tak, aby do začátku pokryla jeden den úspornějšího provozu a zároveň s ohledem na nabíjecí a vybíjecí proudy. Kapacita 8 až 10KWh mi vychází na max. 3 moduly - jde o to, že u nás v zimě je někdy pěkně jen chvíli kolem poledne, proto potřebuji aby pole jelo naplno - přebytek stejně půjde do bojleru.
Cena baterie mi vychází dle cen z eskutru na cca 100 až 120kKč ( u kapacity 200Ah uvažuji sérioparalelní řazení článků po dvojicích - dva 100Ah články jsou levnější než jeden 200Ah. Propojky si z měděné pásoviny mohu udělat sám. Ohledně BMS budu potřebovat poradit. Vyčetl jsem že je nejvhodnější nabíjecí napětí 3,40 až 3,45V, tak aby BMS umožnila jeho nastavení a uhlídání.
Střídač: zde jsem se rozhodl udělat změnu. Ze začátku připojit cca 4KW střídač na okruhy malé spotřeby (světla, lednice, mrazák, zásuvky s malými spotřebiči (TV, vifi a spol.)). Po rozšíření FVE o druhou sadu baterií nainstalovat silný měnič (např. onen Power jack 8 až 10KW) na okruh silných spotřebičů (pračka, myčka, trouba). Tento se bude zapínat jen na v případě potřeby. To aby se snížila vlastní spotřeba systému.
Případně bych na okruh silné spotřeby mohl dát stejný 4KW měnič jako na první větev a doplnit ho těmi limitery. Ale posouzení vhodnosti těchto řešení nechám na Vás. Již s tímto máte zkušenosti.

Plná *batt* přeji a jsem s pozdravem. MartinP.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
rva
Příspěvky: 3562
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od rva »

Pokud je nějaký monitoring stavu baterie (SOC) a proudu, jdoucího do baterie, tak není problém spínat vytěžovač dle libosti. K tomu používám https://www.aliexpress.com/item/Hot-sel ... 13859.html. Bez znalosti SOC si už nějak nedovedu představit, jak poznat, kdy jsou baterie LiFePo4 skoro nabité a je tedy možno klidně zapnout další vytěžovač.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od střídač_N »

Martin P píše: Po nainstalování dalších modulů a baterie bude zvýšení AC výkonu řešeno přidáním dalšího střídače (bude to levnější a spolehlivější než výměna za jednu velkou "bednu"). Zde si však nejsem jistý, jaký střídač použít.
kybos píše:Modulární řešení střídačů má podle mého názoru opodstatnění jen u ongridové koncepce.......
Selský rozum napovídá, že modulární řešení je to nejvýhodnější z možných. Problém je, že se takové měniče běžně nevyskytují. Pomíjím variantu, kdy jsou měniče paralelně. Zde je násobena vlastní spotřeba, což je klíčově nevýhodné.
Ten problém vidím v tom, že onen případný "posilující" měnič by musel "naběhnout" rychle. Alespoň v době jež je posilovaný měnič schopen ustát zvýšenou zátěž. Námi používaně měniče si musí vcelku dlouho povídat sami se sebou, než se rozhodnou fungovat.
V dřívějšku jsem byl na výzvědách v BKE, kde měli úmysl postavit "vícejádrový" měnič jež by snad byl takovému provozu uzpůsoben. BKE je malimkatá firma, tudíž s velkou režií a následným vcelku drahým výrobkem, tudíž mimo naše potřeby.

Pokud bych mohl doporučit a je li k tomu dispoziční příležitost, jeden okruh na malé výkony, drtivá většina spotřeb je v rozmezí do 400W a druhý okruh na "vyžádání", kde mírná prodleva v nástupu výkonu nebude na závadu. Případně ráno zapnu, večer vypnu.

Dnes vidím, že je dobré jít cestou raději o hodně víc panelů než baterek. Snad se přeci jen dočkáme v budoucnu poklesu cen baterek a budeme si moci jejich kapacitu doplňovat dle libosti.

S kybos je třeba souhlasit v oblasti ohřevu vody fotovoltaikou. Do vody jen přebytky, jinak lacinější nízkou sazbu.
Naopak, nabíječkám se vyhnout. Je to vždy ztrátové.
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od střídač_N »

rva píše:Pokud je nějaký monitoring stavu baterie (SOC) a proudu....
Je možné přístrojek přiblížit, tedy spíš jeho možnosti, hlavně jak měří SOC?
rva
Příspěvky: 3562
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od rva »

Martin P píše:... Ze začátku připojit cca 4KW střídač na okruhy malé spotřeby (světla, lednice, mrazák, zásuvky s malými spotřebiči (TV, vifi a spol.)). Po rozšíření FVE o druhou sadu baterií nainstalovat silný měnič (např. onen Power jack 8 až 10KW) na okruh silných spotřebičů (pračka, myčka, trouba). Tento se bude zapínat jen na v případě potřeby. To aby se snížila vlastní spotřeba systému.
Případně bych na okruh silné spotřeby mohl dát stejný 4KW měnič jako na první větev a doplnit ho těmi limitery. Ale posouzení vhodnosti těchto řešení nechám na Vás. Již s tímto máte zkušenosti.
Já mám dva nezávislé střídače 4kW a pokládám to za horší variantu, než jeden 6kW. A jako nejlepší pokládám dnes právě ten jeden 4kW + doplnění dalším(i) s limiterem - to bohužel v době, kdy jsem elektrárnu realizoval, neexistovalo. Prostě mít celý barák na jednu fázi.
Pak je potřeba se zamyslet, jak řešit (třeba i náhodný) souběh žravých spotřebičů. Pokud se na to nemyslí, tak prostě při přetížení měnič vypne a čeká na obsluhu, což třeba správci elektrárny může činit potěšení, ale zbytek rodiny pro to nebude mít pochopení. Jiný měnič se přepne na DS a po dobu přetížení jede vše z DS (pokud to DS utáhne, obsluha ani spotřebiče nic nepoznají) no a jiný si přicucne z DS jen to, co mu chybí (ale obvykle za cenu, že u něj dochází k dodávce do DS).
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Martin P
Příspěvky: 583
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od Martin P »

Modulární řazení střídačů beru za to samé jako paralelní řazení. Jdou přeci všechny do jedné fáze. Stejně jako solární moduly. Ty jdou taky do jedné sběrnice.
U paralelního řazení střídačů nevím, jestli musí běžet všechny najednou, nebo jestli stačí když pracuje jen první z nich a ostatní se zapnou jen v případě potřeby (i manuálně, či dálkovým ovládáním). Odpadl by dvouokruhový rozvod a spotřebiče by bylo možno zapojovat bez rozlišování "slabých a silných" zásuvek. Též rozšíření by bylo možné pouhým připojením dalšího paralelního střídače.
Edit: Slovem modul označuji část elektrárny, kterou lze opakovat beze změny parametrů, nebo komponentů. Případně výměny již nainstalovaných částí.

plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
rva
Příspěvky: 3562
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od rva »

střídač_N píše:
rva píše:Pokud je nějaký monitoring stavu baterie (SOC) a proudu....
Je možné přístrojek přiblížit, tedy spíš jeho možnosti, hlavně jak měří SOC?
Jsou o tom i nějaká videa https://www.youtube.com/watch?v=TJcToZoVzbw. Je vhodný jenom pro LIFePo a podobné, které pracují s téměř 100% účinností. Pro naše proudy potřebuje bočník a sčítá/odčítá, co do něj jde. Já to používám tak, že když je nabito, stisknu déle jedno tlačítko a tím se vynuluje. Kapacitu mám 250Ah a přístroj ukazuje teda 0 (nabito)-250 (vybito) Ah. Nic není přesné, za týden se může rozcházet třeba o 10 Ah. Tak když jsem u elektrárny a vím, že je nabito, znovu stisknu nulovací tlačítko.
Pro vytěžovače má 2 relé. Jedno mám nastaveno tak, aby při Ah< 40 sepnulo stykač podlahového topení a pokud Ah<60 tak topení vypne. Druhé mám nastaveno tak, že při proudu do baterky > 80A sepne stykač spirály boileru a při poklesu proudu <30A spirálu zase vypne.
Jsou různé varianty přístroje co se týče napájecího napětí. Myslím, že ho nelze napájet přímo z baterek, které měří. Takže vyžaduje buď izolovaný DC/DC měnič, nebo já jsem si zvolil napájení 230V. A bočník mám na 300A - stačil by 200A, byla by vyšší přesnost, ale vzhledem k budoucímu rozšíření....
Při výpadku napětí všechny hodnoty zůstanou zachovány.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
rva
Příspěvky: 3562
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od rva »

Martin P píše:Modulární řazení střídačů beru za to samé jako paralelní řazení. Jdou přeci všechny do jedné fáze. Stejně jako solární moduly. Ty jdou taky do jedné sběrnice.
U paralelního řazení střídačů nevím, jestli musí běžet všechny najednou, nebo jestli stačí když pracuje jen první z nich a ostatní se zapnou jen v případě potřeby (i manuálně, či dálkovým ovládáním). Odpadl by dvouokruhový rozvod
Paralelní zapojení střídačů je možné tehdy, když to střídače umožňují. Některé k tomu vyžadují zvláštní komunikační propojení mezi sebou a obsluha si je nemůže libovolně vypínat (Axpert). To regulátory spolu u LiFePo baterií komunikovat nepotřebují a může jich být třeba deset a každý od jiného výrobce.
Každý výkonnější měnič je následně rozveden do více okruhů, kde každý je zvlášť jištěn jističem (a třeba i chráničem). Jsou to například světla, venkovní zásuvky, vnitřní zásuvky, čerpadlo ve studni, klimatizace, sporák, trouba, pračka, ...
Toto se nejsnadněji provede tak, že se výstup z měniče přivede do domovního rozvaděče a tam se připojí za hodinama na propojené 3 fáze.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

začal sem s 2,5kW měničem "jen" na noční drobotinu , brzy jsem zjistil že značně omezuje potenciál systému . Vyměnil sem jej za 5kW měnič , což už bylo o hooodně lepší :) . Ale špičkové souběhy dvou žroutů + drobotina jej dostávali do kolen vícekrát než-li bylo přijatelné . Možná v tom hrál i fakt 24V sytému :?: . Nicméně , sem jej nahradil 6kW bráškou na 48V , ten si na přetěžování nestěžoval ani jednou :D teda co vím .
Eventuální použití podpůrných střídačů s limiterem , doporučoval bych je přizpůsobit tak , aby začali pomáhat až od 3kW zátěže na 4kW měniči . Právě z důvodu okamžitého vypnutí spotřebiče musí měnič mýt dost prostoru k manévrování a zvládnutí kolizní součinnosti se střídačem :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
kodl69
Příspěvky: 7416
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od kodl69 »

Jak si poradí ten Ah-metr s odběrem cca 100mA po dobu 16hod, měří to, nebo prostě nic? mám tady jakejsi Ah, V, W a vůbec metr, a tem se nula proudu nastavuje ručně a značně cestuje, takže na měření Ah pro proudy 0.1 až 200A je to skoro nepoužitelný.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

k měření stavu *batt* používám tenhle měřák https://www.ebay.co.uk/itm/KNACRO-10-10 ... SwOsBZpriB . Ten už skoro není k mání :? . Jeho nástupce je https://www.ebay.co.uk/itm/TK15-80V-Cou ... SwoH1ZcMWC s malým displejem , do 50V , do 80V , 50A , 100A nebo 350A verze - výběr dle libosti :yes: . Vyrábí i variantu s větším displejem https://www.ebay.co.uk/itm/DC12-100V-35 ... 0507.m3226 :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Martin P
Příspěvky: 583
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od Martin P »

Dobrý den.
Zaujala mne možnost použití střídače s limiterem a pomocnými měniči ("posila"). Jen mi není jasné, jak to funguje, kde se to sežene a kolik to stojí? Ty posilové měniče jsou zapnuté stále (jaká je v tomto případě klidová spotřeba), nebo se zapnou až na vyžádání?
Díval jsem se na střídače, líbí se mi victron 5000kVA, má nízkou spotřebu na prázdno, četl jsem že je spolehlivý, ale ta cena. :shock: :shock:
Též se mi líbí axpert 4, nebo 5KW. Parametry má také solidní, zde se o něm píše vcelku dobře, jen má o něco vyšší spotřebu na prázdno. Někde jsem zaznamenal, že v ostrovním provozu může být jen 20% času, jinak padne záruka. Ale nejsem si tím už jistý.

O hybridních měničích neuvažuji ohledně rizika přetoku. Jako vhodné řešení beru kombinovaný měnič s "posilou", ať už v jednom okruhu, případně rozdělené do dvou okruhů s nízkou a vysokou spotřebou. Alternativně možno použít i ostrovní měnič (záložní varianta).

Ohledně solárních modulů jsem si uvědomil, že budou nastavené JV a JZ směrem. To bude znamenat, že moduly dohromady neposkytnou plný proud (nejprve naběhne JV strana, až začne uvadat tak se rozjede JZ strana a ta pojede až do večera). Když dám dva fv moduly na JV a dva na JZ stranu, zvládne jedna 10KWh baterie nabíjecí proud bez rizika přetížení? Tato varianta by mi zvedla výtěžnost v zimě a odložila značnou investici do druhé baterie na později. Přebytky půjdou do bojleru (před vánoci jsem začal řešit značnou spotřebu bojleru a zaujal mne solární fv ohřev vody - nehrozí riziko zamrznutí vody a je jednodušší, než fototermika. Jako vyhovující jsem měl vybraný systém na šest FV panelů á 270Wp, ale pak jsem si řekl, že je po nahřátí bojleru škoda nechat ee na střeše a začal jsem přemýšlet jak ji s omezeným rozpočtem využít. Tím to všechno začalo. Včetně koncepce postupného rozšiřování). :comp: :write:

Co jsem počítal finanční náročnost, tak základní verze FVE (dva sol. moduly po 6x270KWp), baterie 8až 10KWh a jeden 4 až 5KW střídač plus bižuterie bude cca 250kKč. Když budu po došetření peněz dále rozšiřovat, přidání dalších dvou fv modulů bude stát cca 80kKč. Investici do druhé baterie by tak bylo možno odložit na později - cena baterie mi vyšla na cca 100 až 120kKč.
Ohledně ceny komponent uvítám možnost jak je snížit. Budu rád, když mi poradíte. Též uvítám případnou cenovou korekci - mohl jsem na něco z neznalosti zapomenout, či se "seknout".

Tématika FVE mne zajímá stále více. Vypadá to, že se rodí nový koníček. Hříbátko ke včelaření. ;)

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2719
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od kybos »

vlkazajac píše: Aký význam má investovať do riešenia NT / VT, keď sú obidva tarify takmer zhodné s odchýlkou snáď 15 % - neviem to presne ? To je predsa téma mimo ostrovnej fotovoltiky
Nevím, jak je to na Slovensku, ČEZ účtuje v Česku dvojtarif D25d http://www.tzb-info.cz/ceny-paliv-a-ene ... nergie#d25 NT za 1,91618 Kč/kWh a VT za 4,65499 Kč/kWh. To je poněkud více než 15%.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od vlkazajac »

Udaj o malom rozdiele tarifov NT a VT si pamatam z predchadzajucich diskusii v inych vlaknach. Ak tomu tak nie je, tak sa ospravedlnujem a pomer 1,9 ku 4,6 je pre mna prekvapujuci. Skutocne nepoznam presne tarify CEZu, nestudoval som ich.
Ak je nieco za menej ako za polovicu, uz je to hodne nejakeho usilia, niet pochyb.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od vlkazajac »

Martin P, dal som Vam navrh na pouzitie pwm regulatorov, ani ste nemrkli. Limitery a vela baterii su cesta do ekonomickej nenavratnosti. Hladajte riesenie v ostrovnom systeme s velmi miernymi nevyuzitymi prebytkami energie v lete a s "prepanelovanim" a "podbaterkovanim". Akykolvek stroj, ktory "precerpava" nizke a vysoke tarify, dvakrat za dvadsat rokov hexne a ostanu Vam oci pre plac.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3362
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od marko250 »

>vlkazajac.......Pracujú ale tak, že termostatická regulácia zaťažuje menič skokovo, šupy 0 / 2400 menič nikdy nepotešia. Kto uvažuje s kvalitatívnou reguláciou alebo aspoň s permanentným znížením výkonu výhrevného telesa ?

Ja som to teraz zkúšal.Ale neůspěšně,odešla mě spirála(1.2kW) v troubě a hned mě napadlo ji vyměnit za poloviční a ošidit ženu v rámci snížení skoku,rozumějte po tolika letech s PowerJackem jsme si padli do oka a žena přeci nepozná malinké časové navýšení při pečení-hehe.Trh to vyřešil za mě, v tomto rozměru se dělá nejmenší s 1000W,tak jsem utřel a koupil.

Jinak cesta k úsporám vede přez její snížení,nikoli nahrazení zdroje krytí.Domácí vodárna existuje 3kW co utáhne jakýkoli počet otevřených kohoutků,ale taky 1.3kW co utáhne bez poznání dva kohoutky a pak třeba 12VDC čerpadlo s 70W co uspokojí jen jeden kohoutek,nebo půjdeme dál a dodáme k němu extravelkou expanzní nádobu co ukojí zase všechny kohoutky v domě .Náklady se ale zvyšují a 12VDC není zrovna pro 48VDC systém výhodných.A na nás je jak uspůsobíme svoje návyky,s tím prvním mě čeká FVE systém k nezaplacení,s tím druhým klasický model a s tím třetím méně nákladů.Nejlevnější je energie,kterou nespotřebuji.

Tvůj JV/JZ umožňuje použít jen jeden regl(limit je výkon) na obě strany(ideálně identické),jestli PWM/MPPT je na volbě.MPPT má vlastní spotřebu větší(cca20W),ale dodává rovnoměrnější výkon.Všechny regly reagují na větší přísun výkonu z panelů tak ,že se od pole prostě odpojí a čekají až spadne níže,to samé je s napětím(do jejich limitu shoření!!!!).Výhoda těch promakanějších je ta,že mají v sobě funkce,které na to umí reagovat a pomoct,otázkou je jestli to za to stojí.Třeba já mám v Midnitu hromadu funkcí,kdy třeba mohu zvolit sepnutí přez jeho dvě relé nějakou zátěž a tím to přepětí a nadbytek výkonu panelů snížit a regl pak normálně pracuje.To se dá samozřejmě řešit i externě mimo regl jiným levným "udělátorem".Taktéž lze v každém MPPT reglu nastavit velikost proudu a napětí nabíjení baterky(z těch nynějších).V tvém případě chceš jít ale na 12kWp a to samostatné regly nedovolují,pokud to vydělím při tvé orientaci dvěma je to stále 6kWp co z panelů půjde a na to musí být vhodné zařízení,aby se to dalo využít.S tím už ohřeješ i tu vodu v létě velmi snadno. Nějakou zkušenost s takto velkými zařízeními co umí třeba 800VDC z panelů a jejich rozsah MPPT je od 450-750VDC má >Tomas<.Jsou to ale zařízení vše v jednom i s měničem a výchozí ceny jsou kolem 75tKč/ks .Mají ale v sobě většinou dva vstupy MPPT reglu.Možná se najde někdo kdo osvětlí reálný provoz s nimi.
Jinak ti nezbývá z klasických reglů moc možností na 2x6kWp pole jiná možnost než provozovat dva na jednu osvícenou polovinu.
Měnič bych od začátku volil na souběh spotřebičů v domě a nedbal nízké účinnosti v jeho nízké dodávce,protože jakékoli kaskády budou mít v součtu tu samou a možná i vyšší spotřebu.Vzniká diskonfort při poruše jednoho zařízení a nefunkčnosti, narozdíl od dvou v kaskádě běžící aspoň z poloviny,ale provoz je čistší od náběhů a složitosti.Navíc 10kW LFměniče jsou neumořitelné zařízení,oproti digitálním šperkům s vyšší udávanou účinností(konečně to někdo změřte reálně),výchozí cena je další plus.

1.Takže pokud to zhrnu jsou tady dvě stejná pole panelů otočená o 90° a tím pádem je vždy součet výkonu dělen dvěma a na to je potřeba sehnat regl.
2.Volba měniče by měla být zaměřena pro využitelnost systému FVE(investice) na souběh často se potkávajících spotřebičů v domě.Dobře tento faktor ukazuje poměr výroby z FVE/DS za rok a je to nejdůležitější ukazatel.Pro příklad má instalace:cena s omyly 256 000Kč(parametry v podpisu)/roční potřeba el.energie 5MWh/nynější podíl čistě za měničem je FVE-3.6MWh/ DS-1.1MWh a v přebytcích FVE ještě +0.77MWh ve vodě(nejde to přez měnič a regl,ale přímo z panelů do spirál).Vlastní ztráta systému celková je do 1MWh/rok,asi 100W/h,nedávno jsem tuto hodnotu snížil díky kodl69 a instalaci západek na stykače o cca 15W/h.Samotný měnič bere na prázdno,což není reálný provoz 47W, s odběrem do domu 300W to je ale už 100W a účinnost 75%,s vyšším odběrem nad 1500W je účinnost už přez 90%.Pokud existuje za rozumné peníze měnič se stálým výkonem 8kW a účinností v celém rozsahu přez 95%,ušetřil by obrovské množství el.energie,já bohužel o žádném nevím.Zatím jen Studer SI 1248 se směšným stálým výkonem 1kW za 46 000Kč toto umí,od 5W dodávky 90% účinnost.
3.Baterka je jen otázka peněženky,čím dražší tím oddálenější návratnost.Tady bych volil již známé cesty secondhand,uživatel Ota,nebo baterky z EV aut(nisan,tesla,peguot,citroen,opel,toyota,honda) je jich dost na ebay a jak jsem již psal z důvodu nepředvídatelné situace ,kapacitu na dva dny.Cena je třetinová a v systému FVE se bude mít dobře,když bude ve stálých teplotních a vlhkostních podmínkách.
4.Ten zbytek balastu je individuální.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
střídač_N
Příspěvky: 698
Registrován: sob říj 21, 2017 2:22 pm

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od střídač_N »

Martin P píše:......Též se mi líbí axpert 4, nebo 5KW. Parametry má také solidní............

Zkusím to ještě jinak.

Pokud jste ještě neprovozoval FVE, tak nemáte zažitou zkušenostní pyramidu důležitosti.

Já dávám po provozních zkušenostech na naprosto první místo vlastní spotřebu měniče. Onen axpert není zase až tak dobrý v tomto parametru a má spotřebu víc jak 50W. 50W není sice moc, ale za den to dá 1,5kWh a to je již hodnota která rozhoduje jek moc či nemoc rozšíříte provoz k zimně. Nehledě na to, že tato vlastní spotřeba si vyžádá 20 000,-Kč investic aby mohl jen střídač běžet.

Nenašel jsem výhodnější sestavu, než malé spotřebiče, včetně ledniček a mražáků na jeden kvalitní měnič s malou spotřebou (Victron, Studer), vytížen na polovinu svého výkonu, kde má taky většinou i nejlepší účinnost a zbytek na vcelku jedno jaký měnič jež by byl zapínaný jen na vyžádání. Ten velký výkon většinou není potřeba víc jak 2h denně. V létě kdy je výkonu nadbytek je to vcelku jedno, pálíme přebytky kde se dá a tak nějaký Watt spotřebovaný neužitečně nevadí.
Martin P
Příspěvky: 583
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: FVE s modulárním (rostoucím) uspořádáním.

Příspěvek od Martin P »

Dobry den.
Máte pravdu, FVE jsem dosud neprovozoval. Ale velmi vážně o ní uvažuji. Pokud na příští rok našetřim dost peněz, tak zahajim stavbu. Proto uvažuji o menší FVE, kterou chci koncipovat tak, aby ji bylo možno průběžně rozšiřovat bez nutnosti výměny již namontovaných komponent. Z tohoto důvodu jsem maximální kapacitu rozdělil na menší celky (moduly), které budu moci instalovat postupně dle potřeb a stavu konta. Zrejme to bude trvat více let. Systém dvou okruhů měničů( stálý malé spotřeby a občasně zapinany velké spotřeby se mi líbí i z toho důvodu, že výkonový okruh mohu udělat později po rozšíření FVE. Zde na fóru nechávám tento svůj návrh na postupnou stavbu (modulární koncepci) na posouzení proto, že jsou zde lidé mající zkušenosti s FVE schopní toto posoudit a poradit s volbou vhodných komponent. Tak aby vše spolehlivě fungovalo a nestálo to nesmysl.
Zároveň se tato koncepce může hodit lidem, kteří o FVE uvažují, ale nemají na plnotucnou variantu.
Jenom na závěr. O elektrice moc nevím (mám zemedelku). Tak prosím omluvte, pokud nemám něco "koser"
Přejí krásný den a jsem s pozdravem. Martin P
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.