Aktivní BMS/"přelévací pumpy"
LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
-
Re: Aktivní BMS/"přelévací pumpy"
Zdravím jsem teď na projektu mimo a vracím se na základnu příští pátek. Po všech testech jsem rozpracoval českou verzi a rád bych to po návratu dodělal s kloudnou účinností. Mám toho teď trochu přes únosnou mez a v říši to jde pomalu...
FVE 4420Wp (52x85Wp Amorf - 10 Východ + 12 Jih + 30 Jihozápad), MidNite Classic 200, PowerJack 8000W, baterie 48V@400Ah Pb
-
- Lokalita: Šumperk
Ahoj, jak to vypada? povedl se nejaky pokrok?
-
Měl bych dotaz k uživatelům přelévacích pump:
Jak vlastně poznám, že přelévají?
Mám problém s tím, že dokud jsem takto balancoval LiFePO, bylo vše v richtiku, ale li ionky se mi pořád rozbíhají. Mám zapojeny 9S Li ion. První a poslední článek (č.1 a 9) mají funkci akumulační nádrže, kam se přelévají přebytky. Články 2-7 jsou pod zátěží. Běžná zátěž 15A, špičkově 100A.
Moduly (2x 5 pump) normálně pískají ale některé články se rozcházejí.
Nemohl jsem nějaký z modulů při montáži zničit? Dá se multimetrem změřit, že pumpa pumpuje?
Poslechem se to nepozná. Zkoušel jsem to i stetoskopem a píská to všude možně ale nepoznám zda pískají všechny.
Dík předem za pomoc zkušenějším.
Jak vlastně poznám, že přelévají?
Mám problém s tím, že dokud jsem takto balancoval LiFePO, bylo vše v richtiku, ale li ionky se mi pořád rozbíhají. Mám zapojeny 9S Li ion. První a poslední článek (č.1 a 9) mají funkci akumulační nádrže, kam se přelévají přebytky. Články 2-7 jsou pod zátěží. Běžná zátěž 15A, špičkově 100A.
Moduly (2x 5 pump) normálně pískají ale některé články se rozcházejí.
Nemohl jsem nějaký z modulů při montáži zničit? Dá se multimetrem změřit, že pumpa pumpuje?
Poslechem se to nepozná. Zkoušel jsem to i stetoskopem a píská to všude možně ale nepoznám zda pískají všechny.
Dík předem za pomoc zkušenějším.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
asi nejjednodušší by byl klešťový DC ampérmetr - do článků s nižším napětím by měl téct nabíjecí proud, a z těch s vyšším napětím proud odebírat.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
nebo schrastit devět ručičkových ampérmetrů -10A až 10A . Koukal sem na pár bazarů jenže prd . Nebo by mohli stačit 10A a trochu jim "překalibrovat" ručičky na 5A @ 0A pak z nich budou -5A až 5A , přesnost v riti , ale informativní účel super .
Za 55Kačen 10A maj v GME : http://www.gme.cz/panelovy-ruckovy-ampe ... a-p723-052 .
Elektronům zdar /
nebo schrastit devět ručičkových ampérmetrů -10A až 10A . Koukal sem na pár bazarů jenže prd . Nebo by mohli stačit 10A a trochu jim "překalibrovat" ručičky na 5A @ 0A pak z nich budou -5A až 5A , přesnost v riti , ale informativní účel super .
Za 55Kačen 10A maj v GME : http://www.gme.cz/panelovy-ruckovy-ampe ... a-p723-052 .
Elektronům zdar /
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
jelikož se v DC vrtám pořád častěj, tak jsem si klešťák i s DC objednal, i když mám pořád možnost si ho půjčit, takže vlastně můžu měřit i dvěma, až mi ten UT203 dorazí - nejlevnější DC klešťák co jsem našel, "solidní" čína.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Šternberk
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
To už bych doporučil raději tohle: http://www.thelektro.cz/products/jl-40- ... -40x40mm-/
Je levnější, není potřeba upravovat rozsah a na rozdíl od produktu z GME (není to v nabídce uvedeno ale tipnul bych si, že je na střídavý proud ) vypadá, že má i lineární stupnici.
Je levnější, není potřeba upravovat rozsah a na rozdíl od produktu z GME (není to v nabídce uvedeno ale tipnul bych si, že je na střídavý proud ) vypadá, že má i lineární stupnici.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Díky všem za tipy. On by mohl fungovat i střídavý, protože přelévací oscilátory běhají někde na 5kHz.
Vyzkouším a budu referovat.
Vyzkouším a budu referovat.
-
- Lokalita: Šternberk
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
U střídavého (elektromagnetický měřicí systém) by byl problém rozlišit směr proudu. Deprézské měřicí ústrojí mívá většinou lineární stupnici a je vždy pouze na DC.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Nakonec jsem přívody k pumpám změřil obyčejným AC multimetrem. Některé pumpy nepumpovaly vůbec, jiné přélávaly 300mA a jednou teklo 8A! vypadá to na chybu v zapojení.
Když jsem totiž do jednotlivých článků pump pouštěl 3,7V ze stabilizovaného zdroje, pískaly úplně všechny. Zajímavá je spotřeba naprázdno, která je 50-80mA.
Tak jsem to rozpojil, zapojil jinak a přes noc manuálně sbalancoval žárovkou coby pálícím odporem a teď nabíjím. Všechny články jsou na 3,8V, uvidíme co to udělá večer.
Když jsem totiž do jednotlivých článků pump pouštěl 3,7V ze stabilizovaného zdroje, pískaly úplně všechny. Zajímavá je spotřeba naprázdno, která je 50-80mA.
Tak jsem to rozpojil, zapojil jinak a přes noc manuálně sbalancoval žárovkou coby pálícím odporem a teď nabíjím. Všechny články jsou na 3,8V, uvidíme co to udělá večer.
-
odkud ty pumpy mate? Ja se na ne koukam na aliexpressu ale prijde mi to hrozne drahe.
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Mám takovou teoretickou otázku pro elektroniky znalé, když zapojím na vstupu baterie DC/DC step down měnič - izolovaný a natu samou baterii připojím na jeho článek výstup, případně sadu DC/DC izolovaných měničů na jeden vstup , výstupy do série na kontakty. Je to bez destrukce možné? Díky za reakci.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
Nepochopil jsem, prosím o upřesnění případně nákres.gupa píše:............. výstupy do série na kontakty........
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 1, 2, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC TECO2091
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
-
Zdravím ,
trochu mimo téma , ale jo , má-li DC/DC měnič galvanicky oddělený vstup od výstupu tak s jeho výstupem lze napájet cokoli třeba 6. článek baterie z níž je DC/DC měnič napájen .
Opakuji že je to možné jen a pouze s měniči/napáječi s galvanickým oddělením .
Elektronům zdar
trochu mimo téma , ale jo , má-li DC/DC měnič galvanicky oddělený vstup od výstupu tak s jeho výstupem lze napájet cokoli třeba 6. článek baterie z níž je DC/DC měnič napájen .
Opakuji že je to možné jen a pouze s měniči/napáječi s galvanickým oddělením .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
a mate nekdo na nejaky tip na galvanicky oddeleny menic? Ja se na to koukal a napadlo me jen nejake silene reseni v podobe mereni jednotlivych clanku a nabijeni supercapu ktere se potom budou pres menic vybijet... (vse rizeno jednocipem a mosfety tak aby galvanicky oddeleny menic nebyl potreba) ale je to jen takova myslenka co mam v hlave...
z vystupu baterie nemuzes zapojovat dc menice na jednotlive clanky, protoze menice pracuji s nejakou efektivitou a prakticky porad by dochazelo k tomu ze by ti to baterku vybilo.
z vystupu baterie nemuzes zapojovat dc menice na jednotlive clanky, protoze menice pracuji s nejakou efektivitou a prakticky porad by dochazelo k tomu ze by ti to baterku vybilo.
-
Zdravím ,
v mé minulé BMS sem měl 16 DC/DC gal. izol. měničů napájených přímo z (cca 120VDC) , fungovali i přímo na 52V . Potřeba balancování připojila napájení do všech DC/DC a relé spínáním řídil které články nabíjet a které vybíjet rezistorem .
Ovládání lze realizovat i spínáním napájení jednotlivých měničů není-li třeba , spotřeba 0,000nic . Je to hlavně otázka řízení , detekce stavů článků .
Elektronům zdar
v mé minulé BMS sem měl 16 DC/DC gal. izol. měničů napájených přímo z (cca 120VDC) , fungovali i přímo na 52V . Potřeba balancování připojila napájení do všech DC/DC a relé spínáním řídil které články nabíjet a které vybíjet rezistorem .
Ovládání lze realizovat i spínáním napájení jednotlivých měničů není-li třeba , spotřeba 0,000nic . Je to hlavně otázka řízení , detekce stavů článků .
Elektronům zdar
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
muzes mi prosim dat nejaky tip na galvanicky oddeleny dc/dc menic... shanim...
-
Zdravím ,Matess píše:muzes mi prosim dat nejaky tip na galvanicky oddeleny dc/dc menic... shanim...
měničů je hejno , ale zatím sem nenašel žádný co by uměl curent limit za rozumný peníz . Hrál sem si s upravenýma AC/DC zdroji se šťítkovými 3,3V a 5,0V jímž bylo třeba potunit zpětnou vazbu aby byly schopny dávat nějaký proud v pásmu 3,45V ... sou to zdroje napětí = nestabilní zdroj proudu při kolísání napětí .
Pak se dají sehnat i origo DC/DC měniče s různým DC vstupním napětím , třeba tu : http://www.czech-meanwell.cz/meanwell . Dodnes se mi nepovedo zbastlit plovoucí zpětnovazební řízení napětí tak , aby zdroj fungoval v režimu
CC CV .
Elektronům zdar
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
OK a konkrétní link , na měniče, které jsou opravdu galvanicky oddělené ? Většinou jsem někde našel nějaký odpor co se mi přez něj něco proplazilo...
-
Zdravím,
po dlouhém odmlčení vlivem jiné práce a dovolené, jsem trochu bádal jak to udělat jinak obousměrně a vytvořil jsem prototyp, který bude v první fázi na základě komparačního průmerného napětí článku celé banky schopen buď odebírat a nebo dotovat připojený článek. První verze nepočítá s komunikací po sběrnici ta se bude řešit výměnou jednočipu za desku osazenou jiným jednočipem s adresovacími DIP switchi a izolovaným komunikačním rozhraním. Druhá varianta bude samozřejmě umožňovat současné měření jednotlivých článků.
To pro mne nejdůležitější je to, že modul bude pracovat v neslyšitelném spektru.
Modul je momentálně limitován pouze maximálním napětím bateriové banky na cca 65V.
Ve verzi 1 je jedno kolik modulů připojíte, každý žije vlastním životem.
Ve verzi 2 to bude maximálně 255 modulů na sběrnici.
Zde je malý náhled musel jsem si na to nechat udělat desku, aby se netestoval nějaký zkratový bastl.
po dlouhém odmlčení vlivem jiné práce a dovolené, jsem trochu bádal jak to udělat jinak obousměrně a vytvořil jsem prototyp, který bude v první fázi na základě komparačního průmerného napětí článku celé banky schopen buď odebírat a nebo dotovat připojený článek. První verze nepočítá s komunikací po sběrnici ta se bude řešit výměnou jednočipu za desku osazenou jiným jednočipem s adresovacími DIP switchi a izolovaným komunikačním rozhraním. Druhá varianta bude samozřejmě umožňovat současné měření jednotlivých článků.
To pro mne nejdůležitější je to, že modul bude pracovat v neslyšitelném spektru.
Modul je momentálně limitován pouze maximálním napětím bateriové banky na cca 65V.
Ve verzi 1 je jedno kolik modulů připojíte, každý žije vlastním životem.
Ve verzi 2 to bude maximálně 255 modulů na sběrnici.
Zde je malý náhled musel jsem si na to nechat udělat desku, aby se netestoval nějaký zkratový bastl.
FVE 4420Wp (52x85Wp Amorf - 10 Východ + 12 Jih + 30 Jihozápad), MidNite Classic 200, PowerJack 8000W, baterie 48V@400Ah Pb
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Možné řešení pro LIFE, bez pasiv.bal. aktiv pumpy jinak ?
od kyocera » » v Regulátory
Možné řešení pro LIFE, bez pasiv.bal. aktiv pumpy jinak ?
marko250: rasto1> bylo to probíráno tady : - 100 Odpovědi
- 8031 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od marko250
-
-
- 0 Odpovědi
- 426 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Modrina
-
- 4 Odpovědi