Jaký regulátor pro mou FVE
Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
-
Jaký regulátor pro mou FVE
Zdravím všechny,
už i já jsem dostal panely na střechu a vyrábím spoustu elektriky:-) Nu a to je právě problém. Moje 4x300W (2x2,80V)panely dokážou můj Epsolar 3215 proudově (30A) dostat do kolen. Jelikož bych časem rád dostal na střechu ještě 4 panely(300W), tak mám prosbu, zda by jste mi doporučili nějaký regulátor s LAN? Prozatím mám olovo, ale časem možná...
P.S. samozřejmě MPPT:-))))
už i já jsem dostal panely na střechu a vyrábím spoustu elektriky:-) Nu a to je právě problém. Moje 4x300W (2x2,80V)panely dokážou můj Epsolar 3215 proudově (30A) dostat do kolen. Jelikož bych časem rád dostal na střechu ještě 4 panely(300W), tak mám prosbu, zda by jste mi doporučili nějaký regulátor s LAN? Prozatím mám olovo, ale časem možná...
P.S. samozřejmě MPPT:-))))
4800Wp ,2xregulátor Schneider Conext MPPT 60/150, Xantrex XW8048+, LiFePo4/180Ah
-
- Lokalita: Praha 6
Re: Jaký regulátor pro mou FVE
Nějak nechápu jestli tam máš 4panely po 300W, nebo 2x2 panely (tedy 4) po 80 W= 320W. Tím pádem ani není jasné o co to chceš rozšířit.
Nemám rád tenhle stát.
-
Aha, blbě jsem to napsal:-( 4x300W panely, po dvou do série)
4800Wp ,2xregulátor Schneider Conext MPPT 60/150, Xantrex XW8048+, LiFePo4/180Ah
-
- Lokalita: Praha 6
Kleká ti snadno, snese výkon 390W pro 12V systém a 780 pro 24V systém a ty máš panely 1200W. Při volbě regulátoru je vždy třeba zvážit všechny parametry a navrhnout panely a regulátor tak, aby byly pro regulátor všechny parametry vyhovující. Osobně mám pocit, že právě výkon regulátoru se dost podceňuje.
Nemám rád tenhle stát.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
já vybíral vybíral, až vyhrál midnite, sice nejdražší, ale clasic 150 může s 48V systémem mít 4kWp pole, což by mi asi nevlezlo na střechu, navíc funguje na max U0 150V+50V baterie, coz jiný regulátor neumí, čím vyšší napětí, tím nižší proud, takže ty tvoje panely by mohly být ve stringu snad i po třech. Viz. http://www.midnitesolar.com/sizingTool/ ... y konečná.
Ale tady je potřeba začít, ne řešit až je průšvih.
Ale tady je potřeba začít, ne řešit až je průšvih.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Zásmuky
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 1080
- Kapacita baterie [kWh]: 1,7
Snažíte se mi poměrně nevybíravě "vyžrat" baterky z inzerátu, takže předpokládám, že stavíte ostrov a nechcete za něj přitom dát půl mega. Ovšem....- Ptáte se a mám nápad a možná řešení. Z vlastní zkušenosti vím, že je v případě ostrova nutné dimenzovat vše na zimu. Tím pádem nepočítejte s tím, že to bude dávat "spoustu elektriky" v zimě. I pouhá 1kW/h je někdy opravdu hodně vysoký požadavek s tím co máte....K dotazu. Dát 1200Wp 30-ti Ampérovému Epsolaru je opravdu zvěrstvo....ALE. Sluníčko nestojí na jednom místě, takže mě onehdá v zimě napadlo zapojit 6 panelů na EPsolar 40A, Byl nedostatek svitu a 2 panely se mi válely v kůlně. A jede mi to tak déle jak rok bez poruchy. Čtyři mám přes léto na jihovýchod a dva na severozápad V zimě ty dva "nadbytečné dám" kamkoli KAM SVÍTÍ.. Možná řešení i pro Vás, když už všechno máte. Zkuste jednoduše pro začátek nedávat panely všechny přímo vedle sebe. A až upgadujete, můžete vesele ten Epsolar co máte, dát prostě třeba na "západní" větev a k němu koupit druhý, třetí pátý paralelně.
UŽ sice NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU. Ale od 6. 6. 2023 začínám zase kout pikle.
-
Jen dodám. Pokud toužíte po nějakém monitoringu k Epsolaru přes komp, tak existuje snad jen tohle.. http://eskutr.cz/cs/solarni-regulatory/ ... acer-.html
-
to Axa: díky za tip, už jsem také našel, dokonce je ku sehnání řešení pomocí Arduina http://blog.lekermeur.net/?p=2052, ale asi budu muset opravdu sehnat jiný regulátor, protože Epsolar na toto opravdu nestačí. Prozatím jiné umístění nemám, protože druhá strana je na sever a západní je díky malé ploše nepoužitelná. A moc děkuji za rady i když Vás dnes dost naštval.
-
Jo aha .... tak to díky Tohle jsem zatím nevěděl.Je ale fakt, že mě spíš zajímá kolik je na baterkách Voltů teď, než kolik tam bylo včera. A kolik tam bude zejtra mi neřekne ani ten nejvymazlenější budík Takže to vlastně až tak nepotřebuju
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 2169 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od JonasPP
-
- 0 Odpovědi