Vysocina 880Wp

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

Pokud je tedy mozno, zalozil bych si svoje vlakno, tykajici se me pokusne FW elektrarny na Vysocine. Vzhledem k tomu, ze neni na me nemovitosti, tak je spise nez finalni takova pokusna za ucelem studia, zkoumani atd.
Aktualne se sklada
22x amorfni panel 40W (44V/0,95A) (dalsi panely jsou v zaloze, bohuzel aktualne neni k dispozici vhodna plocha pro umisteni)
1x regulator Epsolar 2215BN
20x akumulator SAFT FERAK KPM 160

+
5x akumulator SAFT FERAK KPM 160
10x akumulator SAFT FERAK KPM 100
v soucasne dobe nemam predstavu, jak i ty zaclenit do systemu

1x Menic Phoenix 500VA sinus (velka vlastni spotreba, aktualne nepouzivany)
1x Whitenergy 400W trapez
1x Whitenergy 1600W trapez
Dale DC/DC menice na 12, 9 a 5V pro napajeni spotrebni elektroniky (routery, switche, AP) primo bez prevodu na AC

Vzhledem k tomu, ze v miste instalace nejsem kazdy den, tak mam zaroven instalovanou dohledovou IP kameru a prevodnik RS232 / ethernet pro vzdalene cteni hodnot z regulatoru (napeti panelu, napeti baterie, dobijeci proud)

Vyhled
Instalace obsluzne technologie do vlastniho rozvadec
Instalace MicroLog
Instalace 12V svetelnych zdroju
Porizeni menice pro provoz chladnicky a mraznicky

S ohledem na skutecnost, jak vyse uvadim, ze v miste instalace nejsem kazdy den, tak neni postup tak rychly, jak bych si predstavoval.

Rad bych zde predstavoval dalsi svoje postupy a zkusenosti s ohleden na ziskavani a vyuziti energie. Stejne tak budu velmi rad za Vase tipy, pochvaly ci rady. Dekuji.
mobilik
Příspěvky: 2678
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od mobilik »

Pekne, pekne. Pridaj aj nejake fotky ak chces. Drzim palce.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

Prevodnik z TTL urovni regulatoru na RS232 a ethernet pro vzdalene sledovani hodnot z regulatoru. V cerne krabicce je na leve strane DC/DC menic z 12V poskytovanych regulatorem na 5V pro napajeni prevodniku TTL/RS232 a v prave casti je prevodnik urovni samotny. Vpravo je pak prevodnik RS232/ethernet. sedy kablik s napajecim konektorem je pro napajeni ethernet prevodniku primo z regulatoru.
Přílohy
788623598_sm_P1050959_122_348lo.jpg
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

Cast solarnich panelu
Přílohy
281777138_sm_P1050770_122_72lo.JPG
FRSO
Příspěvky: 2291
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od FRSO »

To MIRA 80, nejsou ty panely trošku nějaké poškozené dle té fotky ?? na ten EP 2215 při 12V systému by to stačilo těch 6ks.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

Ano, nektere maji drobne poskozeni bez vlivu na funkci. Takto jsem je i poridil a byla dle toho zohlednena porizovaci cena.

2215 je delana na 20A/24V, tedy 480W, v realu uvadi manual 520 W. Dle me zkusenosti a dostupnym umistenim, ktere mam, tak jsem ani v lete tech +- 20A neprekrocil. Bohuzel jsou aktualne natocene castecne k jihu, castecne k vychodu, takze v prubehu dne se meni panely, na nez sviti.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od mypower.cz »

Zdravím uživatele Mira80, přišla mi zpráva, že služba imagevenue.com má nějaký problém s nějakým virem. Já jsem na linuxu, problém mě to nedělá, ale hlásili mi uživatelé s windows, že jim to detekuje nějaký virus. Tak jsem vám to tedy přeuložil jako přílohu příspěvku. Zkuste se tedy pokud možno vyhnout službě imagevenue.com, použít jinou službu na sdílení obrázků, nebo obrázek jednoduše přiložit jako přílohu. Při vkládání příspěvku je pod polem pro vložení příspěvku záložka Příloha. Díky :))
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

mypower.cz píše:Zdravím uživatele Mira80, přišla mi zpráva, že služba imagevenue.com má nějaký problém s nějakým virem. Já jsem na linuxu, problém mě to nedělá, ale hlásili mi uživatelé s windows, že jim to detekuje nějaký virus. Tak jsem vám to tedy přeuložil jako přílohu příspěvku. Zkuste se tedy pokud možno vyhnout službě imagevenue.com, použít jinou službu na sdílení obrázků, nebo obrázek jednoduše přiložit jako přílohu. Při vkládání příspěvku je pod polem pro vložení příspěvku záložka Příloha. Díky :))
Ok, diky za info, mne samotnemu tedy imagevenue nic nehlasi (Win7 + Eset), ale nemam problem to nahrat jinam
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

Prosim, zprovoznil jsem dnes microlog, zatim pouze na stole a potreboval bych vysvetlit od zkusenejsich jednu vec,
Pokud nastavim analogove vstupy na mereni proudu a napeti, jak potom microlog ve statistice, ktera je tady na webu, urcuje vykony (jakozto soucin napeti a proudu). nikde jsem nenasel nastaveni, ktere by rikalo, ktere dva analogove vstupy se maji nasobit pro ziskani vykonu

Diky.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od mypower.cz »

Mira80 píše:Prosim, zprovoznil jsem dnes microlog, zatim pouze na stole a potreboval bych vysvetlit od zkusenejsich jednu vec,
Pokud nastavim analogove vstupy na mereni proudu a napeti, jak potom microlog ve statistice, ktera je tady na webu, urcuje vykony (jakozto soucin napeti a proudu). nikde jsem nenasel nastaveni, ktere by rikalo, ktere dva analogove vstupy se maji nasobit pro ziskani vykonu

Diky.
Zdravim, statistiky a grafy tady na webu nastavuji zatim ja manualne po dohode. Idealni cas je takovy, kdy je uz mereni tak nejak vystabilizovano, je rozhodnuto na kterem pinu co bude a uz se toho optimalne moc menit nebude.
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

mypower.cz píše:
Mira80 píše:Prosim, zprovoznil jsem dnes microlog, zatim pouze na stole a potreboval bych vysvetlit od zkusenejsich jednu vec,
Pokud nastavim analogove vstupy na mereni proudu a napeti, jak potom microlog ve statistice, ktera je tady na webu, urcuje vykony (jakozto soucin napeti a proudu). nikde jsem nenasel nastaveni, ktere by rikalo, ktere dva analogove vstupy se maji nasobit pro ziskani vykonu

Diky.
Zdravim, statistiky a grafy tady na webu nastavuji zatim ja manualne po dohode. Idealni cas je takovy, kdy je uz mereni tak nejak vystabilizovano, je rozhodnuto na kterem pinu co bude a uz se toho optimalne moc menit nebude.
rozumim, diky za info, jak tomu dam nejaku ucesanou podobu a odladim po elektricke strance, tak se ozvu :)
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

Pro zajimavost, asi prvni nastrel schematu rozvadece.
Přílohy
schema rozvadec.pdf
(41.15 KiB) Staženo 341 x
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

Prosim, mate nekdo tip, jak upevni k DIN liste tyhle merici modulky ?

http://www.ebay.com/itm/New-design-30A- ... 484ba84020
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

Tak, merici moduly upevnene a prvni nastrel prototypu poskladany.. Tak uvidime, jak to bude behat
Přílohy
solarka.jpg
mobilik
Příspěvky: 2678
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od mobilik »

Ejha, pekne spravene, drzim palce. :wink:
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

Dekuji, zatim je to takovy vyvojovy prototyp, potreboval bych jeste dodat DC/DC menic na 24V, trochu upravit a zkultivovat svorkovnici. Nasledne merici moduly proudu me ponekud zklamaly svoji presnosti a stabilitou, rad bych tedy dodelal do Micrologu moznost odectu těchto hodnot z regulatoru (meri napeti a proudy vsech terminalu) pres RS485 rozhrani s pripadnym logovanim a zpristupnenim z webu. A az to bude takove odladene po funkcni strance, tak ucesat a vnitrni rozvody toho rozvadecku.
Uživatelský avatar
lwq
Příspěvky: 465
Registrován: úte dub 10, 2012 10:42 pm
Lokalita: Mělník
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8550
Kapacita baterie [kWh]: 32
Bydliště: MistyMountain

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od lwq »

Pekna prace +1 - jen bych doporucuji kolem chladice menice nedavat zadne vodice/kabely a naopak pridelat vetraci mrizky a vetracky, idealne spinane teplotou chladice ... :-)
kodl69
Příspěvky: 7431
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od kodl69 »

tak na upevnění dps mám plastový držáčky na šířku DPS cca 72 mm, pokud máš zájem, klidně se pro pár kousků zastav...
Mám taky tyhle moduly, a taky obavy, že při víc než 10A to sfajruje jak papír, zatím sem to moc netrápil. Já jsem ty destičky přišrouboval přes kousek CY 2,5 přímo ke svorkám RSA6, takže to drží jemom za ty silový dráty....
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

K upevneni na DIN listu jsem pouzil tohle
http://www.prudlova.cz/fotky31209/fotos ... 09-120.jpg
moduly proudu jsou priletovane k jedne prototypove desce 4*6 cm, zaroven na te desce je rozvedene i napajeni a deska cela je prisroubena k tem prichytkam na odkazu

ale dost me ty moduly mereni proudu zklamaly, meri to doslova podle plotu, kazdy jinak a jeste dost nelinearne, vypada to na tezce odflaknuty klon a uz koukam po originalnim brouku..
Uživatelský avatar
Mira80
Příspěvky: 112
Registrován: pon říj 13, 2014 8:56 am
Bydliště: Brno

Re: Vysocina 880Wp

Příspěvek od Mira80 »

lwq píše:Pekna prace +1 - jen bych doporucuji kolem chladice menice nedavat zadne vodice/kabely a naopak pridelat vetraci mrizky a vetracky, idealne spinane teplotou chladice ... :-)
ty jeste asi taky prijdou, zatim to nejak vyrazne netopi :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek