FVE na malé chatičce

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
fugas

Re: FVE na malé chatičce

Příspěvek od fugas »

Připojuji se ,mám stejnou zkušenost.Autolednice poslouží,když je třeba odvézt buřty na chatu a při tom se nestydí odebírat 65W kontinuálně.Na nic jiného,než na nouzi do auta se nehodí.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Kozel.S

Příspěvek od Kozel.S »

Takže když jsem maximální odběr změřil cca 20A, kdybych zapnul vše v jeden moment, tak co se týče baterie, tak níž, jak na 200Ah nemám chodit. S tím pravidlem 25% to vychází na cca 600Wh energie, což by taky stačílo a časem bych připojil jen další 200Ah baterii, až bych na ni měl. Solární panel vychází 230W a nebo dva 115W což by bylo lepší s MPPT regulátorem, že by na vedení od panelu nevznikaly takové úbytky napětí.
Jinak s tou malou kompresorovou lednicí asi máš pravdu. Co jsem tak propočítal tak denní spotřeba toho petliera by byla aji větší, jak 230Wh/den. Akorát teď nevím, kolik W sežere tahle lednice při běhu a hlavně na rozbehnutí kompresoru bude ten odběr trošku větší, tak podle toho dimenzovat i měnič a počítám, že to bude muset být nějakej modifikovanej sinus a ne obyč puzlní. No chladničku zatím nechám být. Možná ještě zauvažuju, že bych sehnal nějakou plynovou.
Vařit budu na chatě klasicky na PB.
Co se týče baterie, tak mě celkem oslovila tato
http://www.battery.cz/trakcni-baterie-v ... fd230.html
Píšou 200 cyklů při vybití na 50%. Kdybych jezdil na chatu každej víkend, což pochybuju, že se mě povede, tak tohle zvládnu až za cca 4 roky a to už zvládnu investovat do větší kapacity za tu dobu.
FRSO
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Příspěvek od FRSO »

vlkazajac píše:
Jiřík ma predbehol s reakciou, súhlasím absolútne. Hrabať sa v autochladničke prestane skoro baviť, zožerie pritom celú kWh za 24hod. Hľadal by som modernú klasickú chladničku so spotrebou 0,25 kWh za deň. A nie je pravda, že z 230 Wp bude 1 kWh denne, počítajte skôr s 2,5-3 kWh priemerne. Stačia 2-3 podmračné dni za sebou a nezostane veľa energie ani na svetlo.
230 Wp, min 200 Ah/12V, 1 kW sin menič a regulátor Victron 15A, lepšie 30A - to by šlo.
Victron má totiž oproti iným regulátorom tú kvalitu naviac, že prispôsobuje nabíjanie režimu z predošlých dní. Výhodou 12 V systému je to, že možno bezbolestne pripájať ďalšiu 12V batériu, čo ulica alebo obec dá.....
Zdravím, ten regulátor Victron MPPT15A je dost dobrý, používám ho k panelu až 25OWp a není problém, na tu ledničku nemusí být nutně sinus, stačí i dobrý modifik 1000W (mám vyzkoušený jeden typ měniče), aku k té ledničce cca 180-250Ah, já dávám 230Ah, akorárád nemohu souhlasit s tím, že ten panel 230Wp dá jak píšete průměrně 2,5-3Kwh, to opravdu nedá dle mé dlouhé praxe. Dle měření na 12V systému to bylo cca 75-85Ah pokud dobře svítilo celý den. Myslím tím pevně namontovaný panel na jih +- 15 stupnů.

Akumulátor je dobrý trakční Banner Energy BULL !! za celkem dobrou cenu-doporučuji, není s nima problém, jen jednou za rok zkontrolovat hladinu-většinou po roku provozu je hladina OK.

Na 12V systém použíj radějí panely s více článkama cca 60článků a MPPT regulátor !!, je to pak daleko lepší při špatném počasí a aku se o něco více nabije.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

Opravil som môj príspevok vyššie, ďakujem FRSOvi.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

Kozel.S píše:
No chladničku zatím nechám být. Možná ještě zauvažuju, že bych sehnal nějakou plynovou.
Chladnička na chate je na nezaplatenie, čo sa týka komfortu v lete. Plynová je pri kúpe aj pri prevádzke drahá. Regulátor k 230 Wp samozrejme s mppt, iný ako sinusový menič by som nedával. Môžu byť problémy s radiom, TV a s termostatmi.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
FRSO

Příspěvek od FRSO »

vlkazajac píše:
Kozel.S píše:
No chladničku zatím nechám být. Možná ještě zauvažuju, že bych sehnal nějakou plynovou.
Chladnička na chate je na nezaplatenie, čo sa týka komfortu v lete. Plynová je pri kúpe aj pri prevádzke drahá. Regulátor k 230 Wp samozrejme s mppt, iný ako sinusový menič by som nedával. Môžu byť problémy s radiom, TV a s termostatmi.
Zdravím, ten měnič je jako ta levnější varianta na menší chatu, mám to vyzkoušené několik let, utáhne ledničku, TV, světla v pohodě a nic to neruší, nesmí se dát ale Led žárovky !!, těm nedělá modifik dobře, ale klasické úsporky není problém. Já už jen měniče Victron Sinus, nejlépe Compact. Franta
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
Kozel.S

Příspěvek od Kozel.S »

Ten vicron je dost drahý, co jsem se díval.
Narazil jsem na tento měnič
http://menice-napeti.heureka.cz/carspa- ... w/#section
A celkem mě zaujal. Akorát si říkám, jestli ten rozběh té ledničky není moc náročný a jestli regulátor 15A opravdu stačí.
Baterii budu volit tedy asi tuto
http://www.battery.cz/trakcni-baterie-b ... 96801.html
A soláry bych to viděl na 2x 110-130W zapojené sériově.
Ještě teď řeším světla, jestli si pohrát a nechat všude LED na 12V větvi, ale abych zbytečně nezkracoval LED diodám životnost, tak ke každé dobastlit malý proudový zdroj, aby držel proud konstantní a nebo osvětlení prdnout taky na měnič a použít obyč zářivky.
Jaký regulátor by jste mě ještě doporučili? Někdo zde na fóru říkal, že používá dlouhou dobu tento a je s ním velice spokojený.
http://www.i4wifi.cz/Regulatory-PWM-MPP ... 215RN.html
Dá se k němu připojit i malý stavový display.
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Příspěvek od gupa »

Kdysi tady na JM byla oplozovací včelařská stanice uprostřed lesa bez elektřiny. Byl to ostrov s generátorem a baterií. Elektřina se tam používala jen na svícení, vše v klasických rozvodech hliníku okolo 2,5mm2, ale asi na 24V. Pokud je LED s paticí E27, na 12V nebo na 24V, ampérově to vychází stále dobře. Pro 230V okruh natu ledničku by asi byl nejlepší ověřený měnič. Ale s jedním panelem nevím, dal bych raději dva až tři a nebo zkoušel chladit jinak. Také jsou ty chladničky přenosné na 12nebo 24V, spotřeba by se mohla umírnit vložením do další bedny z polystyrenu okolo 10cm stím, že by byl otvor pro odvod tepla. Včera jsem ho kupoval, vychází okolo 140Kč za m2.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Kozel.S

Příspěvek od Kozel.S »

Ještě přidám jeden dotaz. Čím více informací vstřebávám tím víc jsem zmaten.
Preferujete spíš polykrystal, nebo monokrystal panely? A kde je dobré nakoupit? Nějaká ověřená značka?
Přikláněl bych se spíš k polykrystalu v našich zeměpisných podmínkách.
Světla LED na 12V jsem chtěl z toho důvodu, že chci co nejmíň převodů napětí. Čím víc věcí pojede na 12V tím menší ztráty.
Marx

Příspěvek od Marx »

Kozel.S píše:
Čím víc věcí pojede na 12V tím menší ztráty.
Moje folizofie, UPSku používám jen s krajní nechutí, 15 procent dolů na UPS a dalších 15 na měniči ve spotřebiči, ztrácíš tím třetinu energie z baterií, ze kterých to bereš s 70 procentní účinností, čili do součto jde v niveč kolem 50 procent energie z panelů... platí pro malé výkony, u velkých výkonů t bude asi lepší marek
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.
JiříK

Příspěvek od JiříK »

Měnič Victron, nebo jakýkoliv KVALITNÍ (a sinusový !) měnič je dost drahý v případě, že tvrdošíjně (jako já) budeš kupovat levné měniče různých značek do té doby, než usoudíš, že holt to za ty prachy stojí. Takže zainvestuj do KVALITNÍHO SINUSOVÉHO měniče hned napoprvé a ušetříš. Ušetříš ty zbytečně vyhozené prachy za levné měniče. Já na to po mnoha letech a zbytečně utracených penězích přišel taky. Stačil by, myslím Victron 800 wattů, počkej na názory ostatních.
Mimochodem, ty měniče, jak jsi dal ten odkaz, sinusové nejsou, je to modifikovaný sinus.
S tím ledkovým osvětlením na 12 V se moc nemaž, natahej rozvody a na jakoukoliv regulaci se vykašli. Doma to mám takto x-let a funguje to k všeobecné spokojenosti bez poruch...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
FRSO

Příspěvek od FRSO »

Kozel.S píše:
Ten vicron je dost drahý, co jsem se díval.
Narazil jsem na tento měnič
http://menice-napeti.heureka.cz/carspa- ... w/#section
A celkem mě zaujal. Akorát si říkám, jestli ten rozběh té ledničky není moc náročný a jestli regulátor 15A opravdu stačí.
Baterii budu volit tedy asi tuto
http://www.battery.cz/trakcni-baterie-b ... 96801.html
A soláry bych to viděl na 2x 110-130W zapojené sériově.
Ještě teď řeším světla, jestli si pohrát a nechat všude LED na 12V větvi, ale abych zbytečně nezkracoval LED diodám životnost, tak ke každé dobastlit malý proudový zdroj, aby držel proud konstantní a nebo osvětlení prdnout taky na měnič a použít obyč zářivky.
Jaký regulátor by jste mě ještě doporučili? Někdo zde na fóru říkal, že používá dlouhou dobu tento a je s ním velice spokojený.
http://www.i4wifi.cz/Regulatory-PWM-MPP ... 215RN.html
Dá se k němu připojit i malý stavový display.
Zdravím, ten měnič je modifik a má velkou spotřebu naprázdno, když už tedy, tak bych doporučil tento, zvládne i lednici A++ PTL 1302 viz link:
http://eshop.neosolar.cz/menic-napeti-solar-1000w-12v

nebo kvalitní Sinus: rozběhne až 1600W po dobu 5 vteřin, je to LF provedení s toroidním trafem !! spolehlivé !!
http://eshop.neosolar.cz/menic-napeti-s ... -800va-12v

Regulátor pokud nechceš rezervu by stačil i MPPT EP20A, panel je lepší koupit jeden levněji 250Wp-290WP

http://www.i4wifi.cz/Solarni-panely-1/S ... UFREE.html

http://eskutr.cz/cs/fotovoltaicke-panel ... free-.html

Tyto panely mám vyzkoušené, maji 3 proudové stringy a je dobrá cena.
k 28.9.2024 11500kWh
petrs

Příspěvek od petrs »

Pripadne i kratce pouzite[cca 1 rok],dotycny prodava i po kusech.

http://dum.bazos.cz/inzerat/41472030/Fo ... -190Wp.php
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

FRSO píše:
Zdravím, ten měnič je modifik a má velkou spotřebu naprázdno, když už tedy, tak bych doporučil tento, zvládne i lednici A++ PTL 1302 viz link:
http://eshop.neosolar.cz/menic-napeti-solar-1000w-12v

[/quote]

Predajca píše:
"Řada měničů SOLAR se uplatní pouze v nenáročných aplikacích - výstup je modifikovaná sinusoida (není vhodný pro nápájení elektromotorů a kompresorů, modifikovaná sinusoida může rušit, nebo i poškodit některé citlivé spotřebiče např. LED svítidla, LCD/LED televizory, oběhová čerpadla, citlivé měřící přístroje, apod.)"

Nikomu by som paušálne nedoporučoval menič, o ktorom predajca uvádza hore citované. Spolupráca meniča s kompresorom je pri nižších výkonoch meniča negarantovaná, niekedy to ide, niekedy nie.

Podľa mojich skúseností niekedy nestačí 1000 W sin NONAME, niekedy áno; s veľkou pravdepodobnosťou ale 800 VA ( cca 650 W ) kvalitný VICTRON rozbehne každý bežný kompresor.
Kozel.S

Příspěvek od Kozel.S »

Tu chladničku ještě domyslím.
Ještě ale stále se nedokážu zorientovat v nabídce regulátorů.
Co mě vychází nejlépe je od firmy EP solar.
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... 0a-12v-24v
Akorát nevím, jestli je to nějaká levná čína a nebo už je to kvalitnější výrobek.
Líbi se mi, že se dá k němu pořídit tento displey
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... r-mt-5-lcd
Kozel.S

Příspěvek od Kozel.S »

Ještě teda dodám, že lednici asi nechám na později. Zatím budu provozovat bez lednice a jak se naskytnou penízky, tak pořídím sinusový měnič 1kW a lednici k tomu.
Zatím pojedu jenom na 12V okruh a tomu vše přizpůsobím. Osvětlení, rádio, malá přenosná TV, nabíječky a malé řerpadlo je vše na 12V. Spolu s měničem pak dokoupím i další baterii. Solár na střeše asi nechám stále stejný a budu spoléhat na to, že mě baterie přes týden dobije abych přes víkend mohl pohodlně relaxovat :-)
mobilik

Příspěvek od mobilik »

POzri sa na tuto ponuku: http://www.i4wifi.cz/Regulatory-PWM-MPP ... 210RN.html

Mam s nimy velmi dobre skusenosti, uz som riesil aj reklamacie a v pohode.

Co sa tyka regulatora, nieje to sice TOP produkt, ale ma ho velmi vela ludi, a celkova spokojnost. Neda sa nanom vsetko nastavit, co by som ja chcel, ale uplne postacuje.
Tu na fore je EPsolaru venovana aj samostatna sekcia, pozri si ju a budes mudrejsi. :wink:
Ak by som kupoval do takeho systemu regulator, tak jedine EPsolar, pripadne od victronu ale ten je drahsi.
Displej k EPsolaru si popozeraj na nete ci niekto nepredava, vela ludi sa ho zbavuje, kedze nema to nejaku extra funkciu. To sa docitas tiez v sekcii EPSolar.

Ak by som riesil vykonnejsi system urcite by som riesil jedine PCM regulator, ale tam je ina cena...

Na zaver este dodam, radsej poriadne porozmyslaj co chces, tak isto som zacinal ze mi nic netrebalo a nakoniec mam na chate vsetko. System som mozno 5x prerabal a samozrejme aj preplatil. :wink:
Teraz by som to riesil uz inak. :wink:

A este k menicom, nekupuj tie lacne cinske smejdi ako ti tu uz napisali, nema to zmysel...
Ja osobne by som radsej posporil a kupil nieco lepsie, bud od VICTRONU, alebo lacnejsie sa da zohnat kvalitny cinsky menic, ktory tu pouziva spusta ludi - PowerJack. Je to transformatorovy menic.
Dokonca sa da kupit aj tu na fore v bazare na 12V. ( nepisem to preto, lebo mam jeden na predaj tu v bazare, Niekto tam ma aj lepsiu cenu. :wink:)
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
FRSO

Příspěvek od FRSO »

((A este k menicom, nekupuj tie lacne cinske smejdi ako ti tu uz napisali, nema to zmysel...
Ja osobne by som radsej posporil a kupil nieco lepsie, bud od VICTRONU, alebo lacnejsie sa da zohnat kvalitny cinsky menic, ktory tu pouziva spusta ludi - PowerJack. Je to transformatorovy menic.))

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pro : Mobilik, o těch levných čínských šmejdech jak píšeš máš pravdu-hlavně o Sinusových, já jsem mu jen navrhl levnou a ověřenou verzi jednoho modifik měniče z Malaysia výrobce, které mi běží už cca 3-4 roky na chatách a spolehlivě nastartují ledničky A++, ostatní měniče modifik jakéhokoliv čínského výrobce už nekupuji.
Je lepší si přišetřit a koupit si Victrona, pro ledničku A++, TV, malou vodárnu do 650W a světla na chatě stačí i 800VA, mám to vyzkoušeno. kdo chce rezervu tak ten 1200VA bohatě stačí i na el. spotřebiče a nářadí a menším příkonem. velni dobré jsou ty Kompakty, na kterých se dají nastavovat různě parametry, atd.
k 28.9.2024 11500kWh
mobilik

Příspěvek od mobilik »

V pohode FRSO. :wink: Ja nereagujem na tvoj overeny menic, ktory predavaju firmy ktore sa pohybuju vo FVE.

Ale ked das do googla menice, tak ta googles zaplavy firmami ktore predavaju smejdy, je im jedno ake. Sam som taky mal a bol tri krat v servise.
Dnes jevsvet svinsky, vsetko sa toci len o peniazoch a rychlom zarobku. Nie o kvalite.
Preto radsej kupovat nieco overene.

Osobne preferujem menic radsej silnejsi od 3kW a hore, ale to je vec nazoru.
:wink:
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
RRR

Příspěvek od RRR »

No řekl bych, že hlavní rozdíl je v tom, že když měnič přetížíte (třeba i omylem) tak VICTRON pouze rozsvítí červenou kontrolku a vypne se. Čína se sice taky vypne, ale ještě k tomu vypustí černý dým :hell: . Osobně jsem si to několikrát vyzkoušel než jsem pochopil, že tady se šetřit nedá.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek