FVE v televizi, rádiu, novinách
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Re: FVE v televizi, rádiu, novinách
Nový objev konstrukce fotovoltaických článků prý dokáže zvýšit jejich efektivitu téměř na 100%. Příspěvek je bohužel jen v angličtině...
http://www.electronicproducts.com/Senso ... cords.aspx
http://www.electronicproducts.com/Senso ... cords.aspx
-
Byl bych v tomto opatrný. Pokud jsem to správně pochopil, v článku se nepíše, že by mohli dosáhnout efektivitu článku na 100 %, ale že se k hranici 100 % přiblížilo využití energie z "dark" spin-triplet excitonů.
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
-
Ano je to takové nejasné, co se týče té celkové efektivity výsledných článků. Ale i kdyby se ji povedlo zdvojnásobit, byla by to velká úspora místa na střeše, resp. by se na střechu vešel daleko větší výkon. Teď už jen, aby nezůstalo jen u výzkumu a převedlo se to do výrobní praxe.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
moc rád čtu / slyším o neustálém vývoji lepších a výkonějších FV článcích , ale současně mne jímá hrůza , kolik starších méně výkonných FV panelů předčasně skončí svou službu jen proto , že sou k dostání výkonější panely . Ovšem , část oněch "zastaralých" poslouží začátečníkům , ale i tak , začíná mi to připomínat životní cyklus aut jakožto spotřebního zboží ... použít a za chvíli vyměnit za novější . U výrobku jako je bych očekával užívání v řádu desítek let . Co je to pak za ekologii když dojde k časté výměně . Já hodlám používat mé -ly až do jejich konce , časem k nim třeba přidám , ale nehodlám je měnit jen kvůli jejich "zastaralosti" .
A co Vy ?
Elektronům zdar
moc rád čtu / slyším o neustálém vývoji lepších a výkonějších FV článcích , ale současně mne jímá hrůza , kolik starších méně výkonných FV panelů předčasně skončí svou službu jen proto , že sou k dostání výkonější panely . Ovšem , část oněch "zastaralých" poslouží začátečníkům , ale i tak , začíná mi to připomínat životní cyklus aut jakožto spotřebního zboží ... použít a za chvíli vyměnit za novější . U výrobku jako je bych očekával užívání v řádu desítek let . Co je to pak za ekologii když dojde k časté výměně . Já hodlám používat mé -ly až do jejich konce , časem k nim třeba přidám , ale nehodlám je měnit jen kvůli jejich "zastaralosti" .
A co Vy ?
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Ono se dá předpokládat, že ty dvakrát výkonnější panely budou alespoň třikrát dražší než ty běžné. Čili z hlediska návratnosti to nebude až zas takové terno a bude to mít smysl jen pro ty, kteří mají malou střechu.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Tak je to se vším, že je to nejdřív drahé a časem to zlevní. Pokud nastane masová výroba, tak to půjde dolů rychle. Ovšem té budou, jako vždy, bránit různé patenty atd. Takže je vcelku možné, že to neuvidíme nikdy. Záleží, jaký je člověk optimista
-
mezi námi ruku na srdce - kdo z nás by dnes dal peníze do vyššího výkonu panelů a nemá místo na střeše na stávající dostupnou technologii? Jak tak čtu o zužitkování přebytků dnes panely nejsou limitujícím faktorem, tím jsou baterie. Já nespotřebuji za rok více energie než jsou mi stávající panely schopny poskytnout. Jen holt je problém se sklonem zemské osy Panely už s cenou klesly, teď jen držet pěsti Muskovi aby se celosvětově projevilo těch 100 koláčů za kWh.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
Upozorňuji na článek v Hopspodářských novinách.
Mohlo by to pro nás být velmi zajímavé. Účinnost 50% je 3x víc než teď.
Je to samozřejmě otázka ceny a kdy se to dostane na trh.
Mohlo by to pro nás být velmi zajímavé. Účinnost 50% je 3x víc než teď.
Je to samozřejmě otázka ceny a kdy se to dostane na trh.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 1, 2, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC TECO2091
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
-
S vyšší účinností FV panelů se možná blíží doba, kdy bude v našich zeměpisných oblastech možné přežít zimu jen s FVE.
-
- R.I.P.
Mozna se bude dat neco vytahnout i za jasnych noci z mesicniho svitu za uplnkuSJM píše:S vyšší účinností FV panelů se možná blíží doba, kdy bude v našich zeměpisných oblastech možné přežít zimu jen s FVE.
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
No tak nevím, jde podle článku o organický polovodič. Jde o novou technologii postupně zaváděnou do výroby, např. OLED. Heslo pro vyhledávání dle článku je pentacen(česky), pentacene(svět).
Blbá je životnost organického polovodiče.
Na alza.cz si můžete takovou TV koupit nyní za dost peněz.
Českou práci okolo pentacenu, včetně popisu nanášení vrstev a experimentální části práce je tu:
https://dspace.vutbr.cz/handle/11012/12496
Takže jde o trh jak se taková organická věc vyrobí levně, co umí a jak se prodá.
... připomíná mi to biopotraviny
Blbá je životnost organického polovodiče.
Na alza.cz si můžete takovou TV koupit nyní za dost peněz.
Českou práci okolo pentacenu, včetně popisu nanášení vrstev a experimentální části práce je tu:
https://dspace.vutbr.cz/handle/11012/12496
Takže jde o trh jak se taková organická věc vyrobí levně, co umí a jak se prodá.
... připomíná mi to biopotraviny
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
Jsem sice mimo téma, ale Frenky již to zažil na své FVE. Jak jsme odolní proti kybernetické válce? Je zajímavé, že DE se svou energienwende bojuje na více frontách. Nejen na té se jménem "soběstačnost" a "chránit životní prostředí". I když by se tam rozpadla přenosová síť, tak základ pro přežití mají a již teď budují dále...... třeba úložiště energií....... Jen u nás pořád žijeme v roce 1950.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
- Lokalita: Šternberk
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Možná se blýská na lepší časy v oblasti akumulace elektrické energie:
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... gn=e15news
http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-e ... gn=e15news
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
"investoval jsem do toho peníze v řádu milionů až desítek milionů. Vyrobili jsme první kusy, Aleš Najbrt vytvořil logo, připravili jsme brožury, web a účast na veletrhu,"
Web za miliony?
http://www.olife-energy.com/
Auto nastartuje i samotný superkondenzátor, tak nevím co má za lubem a co vlastně patentoval. Číslo patentu tam také nevidím abych si to přečetl, jestli náhodou nepatentovali můj nápad . Jestli to nebude jen další patentový troll nebo kecka.
Web za miliony?
http://www.olife-energy.com/
Auto nastartuje i samotný superkondenzátor, tak nevím co má za lubem a co vlastně patentoval. Číslo patentu tam také nevidím abych si to přečetl, jestli náhodou nepatentovali můj nápad . Jestli to nebude jen další patentový troll nebo kecka.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
jenze do FVE super kondu netreba. jedine ze by 1Wh padla pod 10kc pak to bude pouzitelny.
-
-
Díky gupa
Nechápu jak na to mohl někdo dostat patent. Většinou tam jsou popsané obecné a všem známé věci, nic převratného.
Žádné ochrany ani balancéry, jen tam mají Zenerku s 40mA pojistkou pro indikaci jestli byl akumulátor přepólovaný a nebo přebíjený aby nemuseli uznat záruku. Jinak tam nic k patentování není.
O životnosti jsem taky nic nenašel, ani se nedivím, jak se jim ty články rozjedou, tak se ten akumulátor zničí.
Nechápu jak na to mohl někdo dostat patent. Většinou tam jsou popsané obecné a všem známé věci, nic převratného.
Žádné ochrany ani balancéry, jen tam mají Zenerku s 40mA pojistkou pro indikaci jestli byl akumulátor přepólovaný a nebo přebíjený aby nemuseli uznat záruku. Jinak tam nic k patentování není.
O životnosti jsem taky nic nenašel, ani se nedivím, jak se jim ty články rozjedou, tak se ten akumulátor zničí.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Ono to není patent, on je to průmyslový užitný vzor (uv). Takových po poradě s patentovým právníkem mohou být ve smyslu takové baterie mraky. Např. je zajímavé, že se v ochraně nezmiňuje s NiCd, co už mohlo být přihlášeno jindy jinde někým jiným. Patentů je velmi málo, protože se těžko vynalézá něco úplně nového.tomas píše:Díky gupa
Nechápu jak na to mohl někdo dostat patent.
Edit: podíval jsem se pro jistotu ještě jednou, tak patent stejnými přihlašovateli byl podan také o něco dříve.
http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/po ... 602&lan=cs
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
... už dlouho mě nic tak neznechutilo a nenas*alo jako toto : http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... rachy-jdou ... KUR*A už co je to tam furt za šmejdy .
Doposut jsem doufal že atomový tunel se nepodaří díky směru a síle jež dnes mají obnovitelné zdroje , ale ono to vypadá že už pár let kure*sky tunelujou a "vinu" hází jak jinak než na FVE . To sasr*ný MPO má evidentně jediný a neotřesitelný směr , a to prosazovat nesmyslné projekty za jakoukoli cenu ... sakra , kdyby stavěli raketoplán na pivní pohon k Marsu a zpět tak nařeknu ani popel , ale takový debilní zpátečnický prasárny jež poznamenají a zatíží řadu generací našich dětí jen proto , aby si pár zakomplexovanej dementů postavilo svítící betonovej pomník ? .
Evropskou Unii na ně protože čezkej národ toho není evidentně schopen .
Du blejt
... už dlouho mě nic tak neznechutilo a nenas*alo jako toto : http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... rachy-jdou ... KUR*A už co je to tam furt za šmejdy .
Doposut jsem doufal že atomový tunel se nepodaří díky směru a síle jež dnes mají obnovitelné zdroje , ale ono to vypadá že už pár let kure*sky tunelujou a "vinu" hází jak jinak než na FVE . To sasr*ný MPO má evidentně jediný a neotřesitelný směr , a to prosazovat nesmyslné projekty za jakoukoli cenu ... sakra , kdyby stavěli raketoplán na pivní pohon k Marsu a zpět tak nařeknu ani popel , ale takový debilní zpátečnický prasárny jež poznamenají a zatíží řadu generací našich dětí jen proto , aby si pár zakomplexovanej dementů postavilo svítící betonovej pomník ? .
Evropskou Unii na ně protože čezkej národ toho není evidentně schopen .
Du blejt
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
- Výkon panelů [Wp]: 3780
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Se divím, že se stále divíte... s možnostmi, jaké má stát by se dalo tolik věcí elegantně vyřešit... energetická otázka např. jenže vůle tu není - je vůle akorát kecat, dohadovat se o ptákovinách, být papežštější než papež (resp. EU) a nakonec z toho vyjít jak volové (teda prodělek, nespokojenost, neefektivnost).
Jen pár věcí:
- raději podporujeme podle vzoru EU řepku a ničíme s ní motory aut, které na to nejsou dělané, než bychom podporovali např. cukrovku a výrobu bioethanolu (v jednom jihoamerickém státě - tuším Brazilii jezdí většina aut na ethanol a zjevně to jde - u nás jako ex velmoci na cukrovku to nejde). EU teď od podpory řepky ustupuje (dělá větší ekologické škody než užitek), tak to zrušíme taky! A? ...a nic!
- podpora FVE, všichni na ni nadávají a mají pravdu. Bylo to špatně nastavené... ale stát od toho utekl jako uličník, napálil solární daň, která je dle mého naprosto protiprávní (nehájím staré vysoce dotované FVE, ale spíš férovost jednání). Kdybych v té době udělal FVE (jako že jsem o tom uvažoval, jen jsem neměl dost volných peněz) tak jsem teď fakt naštvanej a právem se cítím podvedenej.
- veškeré dotace, které u nás jsou (např. kotlíková, zateplení, atd.) jsou naprosto k ničemu. Vlastně celou tu dotaci spolkne certifikovaná realizační firma za své audity. Žádnou dotaci jsem nedostal a udělal jsem vše (zateplení dvou domů, rekonstrukce otopné soustavy, nový kotel na PP) levněji než s dotací... nechci být tendenční, ale jsem přesvědčený, že i lépe - ale to už je věc názoru.
Celá EU a my jako věrní nohsledi s ní, jde cestou normalizace všeho, co je jen trochu možné a následné kontroly - jenže dle mého žádné zřízení/orgán nejsou schopni vymoci dodržování a tak je z toho akorát kocourkov - všichni vědi, jak se co má dělat, ale dělají to jak jim vyhovuje.
A nejvtipnější na tom je, že jsem fanda EU
Dokud někoho nenapadne, že jediný, kdo dokáže udělat správné rozhodnutí je ten, kdo v tom žije - teda např. u vytápění/zateplení majitel/uživatel domu - tak to bude pořád stejné. Dle mého by stát měl nasadit na energie jako strategickou komoditu spotřební daně takové, aby tím reguloval jejich spotřebu. Teda ropa (nemáme jí, jsme závislí na dovozu, smrdí to, nechceme to - vysoká daň), uhlí (máme, ale smrdí a nechceme ho pálit - vysoká daň), plyn (relativně nesmrdí, ale opět je nedostupný - střední daň), ELE (řídíme ČEZ majoritou, vyrábíme čím chceme a chceme aby lidi naší ELE kupovali - malá daň), atd. samozřejmě, že výše daně by měla být odvozena od využitelné energie v daném palivu a být tedy vztažena např. na 1GJ.
A nejlepší na tom je, že z výše uvedeného si zákonodárce vezme akorát tu spotřební daň na uhlí - takže já, jako závislý na uhlí (není plynovod) budu zase drbán ve jménu ekologie. Řešení typu osvobození biomasy (peletek) od výše zmíněné daně a tím její faktické zlevnění nikoho nenapadne - protože já jako majitel domu podle zákonodárce zasmraďuju ovzduší a proto za to musím platit - to, že to jinak nejde a že peletky jsou dvojnásobně drahé se tak nějak pomíjí (mimochodem jsou dvojnásobně drahé, protože je tu hodně spotřebitelů, kteří dostali dotaci na peletkový kotel a teď s ním musí tuším 10 let topit - odbyt zajištěn).
Prostě pořád se utahují šrouby místo aby se systém energetiky ladil do optima.
Omlouvám se za dlouhý a neuspořádaný post - psal jsem jak mě to napadalo a jak jsem se čím dál víc vařil
Jen pár věcí:
- raději podporujeme podle vzoru EU řepku a ničíme s ní motory aut, které na to nejsou dělané, než bychom podporovali např. cukrovku a výrobu bioethanolu (v jednom jihoamerickém státě - tuším Brazilii jezdí většina aut na ethanol a zjevně to jde - u nás jako ex velmoci na cukrovku to nejde). EU teď od podpory řepky ustupuje (dělá větší ekologické škody než užitek), tak to zrušíme taky! A? ...a nic!
- podpora FVE, všichni na ni nadávají a mají pravdu. Bylo to špatně nastavené... ale stát od toho utekl jako uličník, napálil solární daň, která je dle mého naprosto protiprávní (nehájím staré vysoce dotované FVE, ale spíš férovost jednání). Kdybych v té době udělal FVE (jako že jsem o tom uvažoval, jen jsem neměl dost volných peněz) tak jsem teď fakt naštvanej a právem se cítím podvedenej.
- veškeré dotace, které u nás jsou (např. kotlíková, zateplení, atd.) jsou naprosto k ničemu. Vlastně celou tu dotaci spolkne certifikovaná realizační firma za své audity. Žádnou dotaci jsem nedostal a udělal jsem vše (zateplení dvou domů, rekonstrukce otopné soustavy, nový kotel na PP) levněji než s dotací... nechci být tendenční, ale jsem přesvědčený, že i lépe - ale to už je věc názoru.
Celá EU a my jako věrní nohsledi s ní, jde cestou normalizace všeho, co je jen trochu možné a následné kontroly - jenže dle mého žádné zřízení/orgán nejsou schopni vymoci dodržování a tak je z toho akorát kocourkov - všichni vědi, jak se co má dělat, ale dělají to jak jim vyhovuje.
A nejvtipnější na tom je, že jsem fanda EU
Dokud někoho nenapadne, že jediný, kdo dokáže udělat správné rozhodnutí je ten, kdo v tom žije - teda např. u vytápění/zateplení majitel/uživatel domu - tak to bude pořád stejné. Dle mého by stát měl nasadit na energie jako strategickou komoditu spotřební daně takové, aby tím reguloval jejich spotřebu. Teda ropa (nemáme jí, jsme závislí na dovozu, smrdí to, nechceme to - vysoká daň), uhlí (máme, ale smrdí a nechceme ho pálit - vysoká daň), plyn (relativně nesmrdí, ale opět je nedostupný - střední daň), ELE (řídíme ČEZ majoritou, vyrábíme čím chceme a chceme aby lidi naší ELE kupovali - malá daň), atd. samozřejmě, že výše daně by měla být odvozena od využitelné energie v daném palivu a být tedy vztažena např. na 1GJ.
A nejlepší na tom je, že z výše uvedeného si zákonodárce vezme akorát tu spotřební daň na uhlí - takže já, jako závislý na uhlí (není plynovod) budu zase drbán ve jménu ekologie. Řešení typu osvobození biomasy (peletek) od výše zmíněné daně a tím její faktické zlevnění nikoho nenapadne - protože já jako majitel domu podle zákonodárce zasmraďuju ovzduší a proto za to musím platit - to, že to jinak nejde a že peletky jsou dvojnásobně drahé se tak nějak pomíjí (mimochodem jsou dvojnásobně drahé, protože je tu hodně spotřebitelů, kteří dostali dotaci na peletkový kotel a teď s ním musí tuším 10 let topit - odbyt zajištěn).
Prostě pořád se utahují šrouby místo aby se systém energetiky ladil do optima.
Omlouvám se za dlouhý a neuspořádaný post - psal jsem jak mě to napadalo a jak jsem se čím dál víc vařil
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [3s4p AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]