Ohřev vody pomocí FV
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Re: Ohřev vody pomocí FV
Koukám, že jsem byl na nový web oplockého upozorněn zřejmě jinde, tak jen pro úplnost.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
- Lokalita: Čestice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Díky brumlaji za odkaz na multimetr s výstupem na PC,nevěděl jsem vůbec,že se něco takového dělá,objednám.Jen doufám,že k tomu bude nějaký soft na vytvoření grafu.Na oplockého webu jsem viděl,že je ve vývoji verze 4kW,tak si počkám,jak to dopadne.Už teď tahám pro jednu spirálu ze 14 panelů skoro 3kW,po přepojení na 16 panelů(2x8) to bude hodně přes 3kW díky vyššímu napětí.Spirálu měnit nehodlám,líbí se mi jak je silná,mám ji zadarmo + 3 kusy stejné náhradní také zdarma.SS relé se mi neosvědčilo proto,že jsem měl kvůli napětí 2 kusy do série pararelně s rezistory.Na každém úbytek napětí 5V,takže celkem 10V.Což je celkem dost.Dost to také topilo,chladiče byly rozpáleny jako Dreifuss už při pouhých cca 10A.A to byly ty ztráty.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
Myslím že není čeho se bát. Spirála a přívody jsou indukčnost, v pořádku. Takže buď použít stykač určený pro DC, nebo někteří výrobci stykačů připouštějí použití pro DC, když se kontakty zapojí do série. Já bych teda raději takovou věc spínal tranzistorem MOSFET. Když se to udělá dobře (to je zásadní podmínka!), je to spolehlivé, bere to míň než cívka stykače a nemá to z principu omezenou životnost.gupa píše:Já bych se na stejnosměrným přímo na spirálu vykašlal. Jsou stím už i na teoretické úrovni jen problémy.
Hlavní je svodový proud co rozpohybuje kov ohřívače coby galvanický článek.
Druhý je chyba, která nastane při probití spirály do vody.
Třetí je to rozpojování panelů kvůli oblouku a ten odpor spirály.
Ohledně migrace kovu - otázka je, jestli počítáte že ta izolace (nějaká keramika) bude vlhká. Myslím že je pravidelně vyhřívaná na dostatečnou teplotu, aby se udržovala suchá.
Otázka využití MPPT nebo pevného zatěžovacího odporu je taky zajímavá. Při pevném zatěžovacím odporu je max. účinnost jen při jednom osvětlení, nejlépe při téměř maximálním. Při nižším osvětlení klesá, ale je otázka, o kolik energie takhle přijdeme. Možná bych to zjednodušil, místo plynulé regulace bych připínal do série odpory, udělat tak 2-3 stupně regulace. Komparátor, klesne napětí, připnu odpor. Zachraňovat účinnost při desetině proudu je sice hezké, ale z hlediska energie to nemá valný význam, protože tu vodu s tím neohřejete. Klidně mě kamenujte
Pokud je té energie dost, dala by se zátěž napočítat tak, aby maximum účinnosti bylo při trochu nižším osvětlení. Při plném bude účinnost klesat a spirála se tak při rozumném návrhu dá ochránit proti přetížení.
-
To bylo předpokládám polovodičové relé ... úbytek 5V je docela dost. Stykač by na tom byl podstatně líp.Pavel111 píše:SS relé se mi neosvědčilo proto,že jsem měl kvůli napětí 2 kusy do série pararelně s rezistory.Na každém úbytek napětí 5V,takže celkem 10V.Což je celkem dost.Dost to také topilo,chladiče byly rozpáleny jako Dreifuss už při pouhých cca 10A.A to byly ty ztráty.
http://www.epm.cz/spinani-stejnormerneho-proudu
I ten MOSFET se dá napočítat líp, ale to se pak nepočítá podle zatižitelnosti, ale podle požadovaného odporu v sepnutém stavu.
Třeba IRFR825 a dal bych jich aspoň 10 paralelně, klidně i 20. Při 10 to bude mít 0,1 Ohmu, 1,5Vx15A = 20W, 2W na jeden tranzistor. Při 20 skoro nepotřebujete chladič.
http://www.irf.com/product-info/datashe ... 825pbf.pdf
-
- Lokalita: Blansko
Nechápu, proč vymýšlíte vymyšlené. Podívejte se, jak to má řešený p. Oplocký. Nebo si to od něj objednejte.
Já ten jeho modul mám doma a jede mi už rok do 2kW spirály. Na střeše mám 8×255Wp panelů.
Já ten jeho modul mám doma a jede mi už rok do 2kW spirály. Na střeše mám 8×255Wp panelů.
Marek Svoboda
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
oblíbená muzika: metal, folk, country
-
Vždyť jsem to tu uvedl-potřebuji něco silnějšího.A pak také ta cena,v mém případě násobeno třeba 3x....
-
Budu asi za pitomce, nebo jsem to někde přehlédl.Pavel111 píše:Tak po šesti týdnech provozování fotovoltaiky na topení domu tyto poznatky:
Zapojení natvrdo,bez jakékoli regulace(a případné ztráty).Celkem spokojenost,bez MPPTrakkeru.MPPT pana Oplockého totiž nabízí jen 2,5 kW,což je na mne málo.Instalace cca 6,7kW panelů.Zvolil jsem pro začátek sériopararelní zapojení 2x7 panelů na jednu fázi(spirálu)Když se však slunce opře do panelů a zahřejí se,tak mám k disposici pouze 194 V cca.Takže chci změřit ještě napětí v zimě(mám strach z napěťových špiček)Na jaře,pokud vyjdou mé předpoklady,že se toho nemusím tak obávat,dám na jednu fázi 2x8 panelů.Tím využiju potanciál spirály naplno.
Spínání přes SSrelé se mi bohužel neosvědčilo,takže do budoucna bych chtěl vyzkoušet normální stykač 3f zapojený sériově.Uvidíme.Ten oblouk je opravdu brutální.
Máte 6kW těleso 3×2kW primárně na 380V???
Marek Svoboda
Fyzikální zákony jdou velmi těžko obechcat, zvláště třeba ten Ohmův. Myslete na to, když se hrabete v elektrice.
-
Těleso je 3x3kW/220V.Je staršího data výroby,proto to napětí.Jestli si dobře vzpomínám,tak má jedna spirála 28-29Ohm.
-
právě proto, že to je 2x7 a bude 2x8, tak to je ideální vyzkoušet si rozdíl v účinnosti. Klidně bych pořídil jeden regulátor a napojil jej z jednoho stringu sedmi panelů. Jako zátěž použít dvě sekce spirály v sérii. Po doplnění na 8 panelů se budeš pohybovat téměř přesně v optimu odporu, který Oplocký doporučuje. Otázkou je, že do bojleru asi nevetneš druhou spirálu pro druhý string.......kouzlo totiž není v tom hřát když slunce pere naplno, ale naopak, mít nahřáto když sluníčka je poskrovnu.....Pavel111 píše:.........Už teď tahám pro jednu spirálu ze 14 panelů skoro 3kW,po přepojení na 16 panelů(2x8) to bude hodně přes 3kW díky vyššímu napětí.Spirálu měnit nehodlám,líbí se mi jak je silná,mám ji zadarmo + 3 kusy stejné náhradní také zdarma...........
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
Tak, začneme počítat:Pavel111 píše:Těleso je 3x3kW/220V.Je staršího data výroby,proto to napětí.Jestli si dobře vzpomínám,tak má jedna spirála 28-29Ohm.
Proud do jednoho tělesa = 3000W / 220V = 13, 6A
Odpor jednoho tělesa = 220V / 13, 6A = 16, 1 ohm
Někde je nějaká hodnota špatně, bohužel na tom záleží účinnost celé sestavy.
Marek Svoboda
-
Prosím nekamenovat,omlouvám se, poslední dobou jsem toho proměřoval více,tak se mi to prohodilo v hlavě.Spirála má odpor 14,8Ohmů.Asi už jsem měl spát v době když jsem to psal.
-
- Lokalita: Orava
Skušal niekto aj toto? SOLAR KERBEROS 250.S
-
Tak jsem přišel na to,že budu muset doplnit střechu panely. Sníh z nich sice sám sjede,dokonce ještě v noci,kdy bylo pod nulou,ale pak se zarazí o sníh,co je na drsných betonkách.A protože nemá vlastně kam,zůstane ležet na dolním okraji panelů.Když bude celá střecha pod FV panely,tak to vše krásně sjede.Je to zajímavé,že mne to dříve nenapadlo.
-
Hehe, ale to je mile zistenie, ze kvoli snehu musis doplnit panely.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
Toto je ovsem mrzute. Neslo by ty betonovy kridlice necim trebas nalakovat, aby byly vice kluzke? nebo hrabe z hoodne dlouhou nasadou.
-
Predpokladam ze su drsne a ak ich nalakujes velmi to asi nepomoze.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
-
Na ometání panelů používám 6m teleskopiskou tyč a "rozmývák" pro výškové mytí oken, který mi doma zbyl po nějaké akci. Funguje to jen na prašan, jakmile sníh přimrzne, musím čekat na oblevu.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
z me zkusenosti primrzly snih neni totalni problem. Kdyz ometu prave ten prasan a slunko se dostane aspon trochu "na to cerny" pod namrazou tak to jsede samo za chvilku. Celkove ta zima stoji za prd - je zima, tma.... Skoda ze nejsme nekde kde je celorocne takovej cerven.
-
Tiez mam taku skusenost, staci dal dole sneh a postupne sa pekne roztopi lad pod nim.
Problem je ze cez den malu panely napr. 20°C, potom sa orosia a vecer zamrznu a rano je na nich lad, pripadne este aj sneh.
Aj dnes som sledoval, sice len na merani, kde mi presla krasne absorcia a baterky mam vo floate ze sa museli same pekne roztopit a snech spadnut dole, len to trva a plati to vacsinou ked vykukne slnko, ak je zamracene, tak jedine rucne sneh zhodit...
A presne Pavel, jak vravis, mali by zimu zrusit, bud nech je poriadna, alebo vobec.
Problem je ze cez den malu panely napr. 20°C, potom sa orosia a vecer zamrznu a rano je na nich lad, pripadne este aj sneh.
Aj dnes som sledoval, sice len na merani, kde mi presla krasne absorcia a baterky mam vo floate ze sa museli same pekne roztopit a snech spadnut dole, len to trva a plati to vacsinou ked vykukne slnko, ak je zamracene, tak jedine rucne sneh zhodit...
A presne Pavel, jak vravis, mali by zimu zrusit, bud nech je poriadna, alebo vobec.
-
Jono taky si říkám že vezmu asi panely pod pažu a rozjedu to velkém štýlu někde aspoň ve Španělsku..PavelR píše:z me zkusenosti primrzly snih neni totalni problem. Kdyz ometu prave ten prasan a slunko se dostane aspon trochu "na to cerny" pod namrazou tak to jsede samo za chvilku. Celkove ta zima stoji za prd - je zima, tma.... Skoda ze nejsme nekde kde je celorocne takovej cerven.
Tady to počasí stojí vážně za pi..
Okolo 11kWp, soustava několika měničů krmící soustavu několik bojlerů.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Připojení ohřevu vody na DC a plynulá regulace pomocí PWM
od paka » » v Boilery, ohřev TUV, vytápění, klimatizace
Připojení ohřevu vody na DC a plynulá regulace pomocí PWM
- 27 Odpovědi
- 2192 Zobrazení