Ostrovna elektraren Secovce (SK) 920Wp
-
- Reputace: 259
Re: Ostrovna elektraren Secovce (SK) 920Wp
No vida chlupatá deko, už to z Tebe leze 
Než připojíš - pól baterie při hrajícím rádiu s - pólem zdroje 12V tak změř zda tam je napětí, pokud nee, hurá do spojování, pokud ano, tak spojit přes odporovou zátěž - klasickou žárovku 220V, pokud napětí zmizí, tak hurá do spojování - pólu baterie a - pólu zdroje. Hraje? Pokud ano, tak rozpojit - póly a to samé provést s + póly. Hraje?
Osobně bych si tipnul, že se Ti širokopásmově rozkmital zesilovač TV antény a zahltil rádio, ale to je pouhá doměnka. Proč při připojení regulátoru? nevím.....

Než připojíš - pól baterie při hrajícím rádiu s - pólem zdroje 12V tak změř zda tam je napětí, pokud nee, hurá do spojování, pokud ano, tak spojit přes odporovou zátěž - klasickou žárovku 220V, pokud napětí zmizí, tak hurá do spojování - pólu baterie a - pólu zdroje. Hraje? Pokud ano, tak rozpojit - póly a to samé provést s + póly. Hraje?
Osobně bych si tipnul, že se Ti širokopásmově rozkmital zesilovač TV antény a zahltil rádio, ale to je pouhá doměnka. Proč při připojení regulátoru? nevím.....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
- Reputace: 266
Dakujem pekne, urcite to vyskusam, ale az cez vikend. 
Dakujem za rady.

Dakujem za rady.

Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
Tak dnes som zase nieco spekuloval aj ked nieje velmi casu na FV, lebo stale robim vkuse, betonujem.
Niekto tu na forum hodil plosak na sninanie teploty na zapinanie ventilatorov. Dakujem mu za inspiraciu.
Dnes som zapojil aktivne chladenie regulatora, lebo na obed sa na nom nedalo podrzat ruku ako sa prehrieval...
Tak som pozapajal napojil na ventilatory a uz chladim.

Niekto tu na forum hodil plosak na sninanie teploty na zapinanie ventilatorov. Dakujem mu za inspiraciu.

Dnes som zapojil aktivne chladenie regulatora, lebo na obed sa na nom nedalo podrzat ruku ako sa prehrieval...
Tak som pozapajal napojil na ventilatory a uz chladim.

Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
- vata
- Reputace: 93
Jj, od té doby, co jsem zavřela regulátory spolu s měničem do krabice, taky to aktivně chladím plynule na základě teploty teplejšího regulátoru. 2 ventilátory ale v mém případě odsávají teplý vzduch shora z krabice ven.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
-
Ja to mam vonku na stene v dielni, ale cez den je tam vpohode aj 35℃ a ked je maximalny vykon tak sa chladice prehrievaju. Dnes to prvykrat otestujem. Zatial mi idu len 10A a to sa velmi nezohrieva, lebo este nieje prilis teplo ani. 

-
- Reputace: 0
Idem prave montovat novy rozvadzac a chcem do neho osadit aj regulator. Tiez ma napadlo ze ked to pojde na plny vykon panelov tak sa to bude ohrievat. Keby som ho umiestnil mimo rozvadzac tak by som sa vyhol nutnosti pouzit ventilator. Je to zbytocna spotreba. Navyse regulator ma teplotne cidlo a ked to bude uzavrete v rozvadzaci, udaj o teplote aku bude nepravdivy. Tak teraz babo rad ...
Ostrov - záhradná chata: Avancis 4x125 WP, olovo 800Ah, Epever 4210 MPPT, invertor GWL 2500/3000 pure sinus
-
Udaj o teplote v tomto regutore, je aj tak vlete totalna hlupost... Mam ho vonku a ked je regulator horuci, pise teploru baterky 40℃...
A aj tak je vriaci, preto som dal tie ventilatory, spotrebu neriesim idu len vtedy ked je maximalne dobijanie...

-
Hmm, upgrade, alebo downgrade?
Tak som vymenil PJ 5000W za Axpert MKS 2400W. Zatial max. spokojnost, uvidime ako budem po case spokojny. Az na ten hluk ak je vacsi odber.
Ale inak parada...
Jo, viem ze nema byt nalezato, ale inak to zatial nemoze byt...
Akonahle dam baterky inde cele to budem zniva prerabat a potom uz bude normalne. Tak isto aj rozvadzac, predna stena uz bude normalne vizerat. Len momentalne nieje cas na baterky.
Zahrada vola. Musim rylovat. Toto je zatial priorita kym neprsi.

Tak som vymenil PJ 5000W za Axpert MKS 2400W. Zatial max. spokojnost, uvidime ako budem po case spokojny. Az na ten hluk ak je vacsi odber.

Ale inak parada...
Jo, viem ze nema byt nalezato, ale inak to zatial nemoze byt...
Akonahle dam baterky inde cele to budem zniva prerabat a potom uz bude normalne. Tak isto aj rozvadzac, predna stena uz bude normalne vizerat. Len momentalne nieje cas na baterky.
Zahrada vola. Musim rylovat. Toto je zatial priorita kym neprsi.

- ota
- Reputace: 514
Hezké, jen pozor na toho Axperta, on z boku nasává a spodem vyfukuje. Tak ať se ti nepřehřeje.
Chtěl bych se zeptat na důvody výměny 5kW PJ za Axperta a na zkušenosti.
Mohl bys jako uživatel tyto dvě technologie porovnat?
Řekl bych, že to jsou asi nejčastější volby mezi kterými uživatelé volí.
Chtěl bych se zeptat na důvody výměny 5kW PJ za Axperta a na zkušenosti.
Mohl bys jako uživatel tyto dvě technologie porovnat?
Řekl bych, že to jsou asi nejčastější volby mezi kterými uživatelé volí.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
Ono takto,ja som bol z PJ max. spokojny. No EP solar ma dost istval, ked sa bezne nevedel zobudit, ked som potreboval vykon, tak on spal namiesto toho aby okamzite dobijal...
Tak som si povedal ze vyskusam toto, ma to MPPT. Zatial skusenosti ziadne. Je zapnuty od soboty, ale velmi som ho nesledoval. Vsetko rozbehne co potrebujem, to mi zatial staci. Este musim poriadne odsledovat ako sa sprava nabijanie, nieco sa mi tam nepozdava... Ale to poviem az ked si to overim. Axpert je podlozeny. Je pol centimetra od policky, nemal by sa prehriat. Jo a kedze ja nespotrebuvavam prebytky a na chate som len cez vikendy aj tak vacsinou sa len flaka.
Snad budem spokonny, zatial mu uz mam co vytknut, ale este si to musim overit. Uvidim.
Tak isto ma zaujala aj zaruka, kedze PJ som kupil od sikmookych, tu mam aspon zaruku. Uvidim.
Tak som si povedal ze vyskusam toto, ma to MPPT. Zatial skusenosti ziadne. Je zapnuty od soboty, ale velmi som ho nesledoval. Vsetko rozbehne co potrebujem, to mi zatial staci. Este musim poriadne odsledovat ako sa sprava nabijanie, nieco sa mi tam nepozdava... Ale to poviem az ked si to overim. Axpert je podlozeny. Je pol centimetra od policky, nemal by sa prehriat. Jo a kedze ja nespotrebuvavam prebytky a na chate som len cez vikendy aj tak vacsinou sa len flaka.

Snad budem spokonny, zatial mu uz mam co vytknut, ale este si to musim overit. Uvidim.
Tak isto ma zaujala aj zaruka, kedze PJ som kupil od sikmookych, tu mam aspon zaruku. Uvidim.
- vlkazajac
- R.I.P.
- Reputace: 528
Je mi ľúto EPsolara, ked sa mu takto krivdí. Ak je v režime float, nemá dôvod okamžite dobíjať, ako si myslí jeho gazda, lebo vie, že má nabité a ešte aj niečo prifúkané. Ak v tej chvíli dostáva z panelov 1 kW a pripojím mu záťaž 2 kW, s pripojenými 600 Ah batériami má pohov, až kým napätie na svorkách neklesne na cca 26,3 V. Ak z plne naloženej Tatrovky zhodím dolu jedno vrecko cementu, tiež nemusím popúšťať tlak vo všetkých pneu o 0,01 atm.mobilik píše:Ono takto,ja som bol z PJ max. spokojny. No EP solar ma dost istval, ked sa bezne nevedel zobudit, ked som potreboval vykon, tak on spal namiesto toho aby okamzite dobijal....
Chladil som EPsolara 50 wattovým vetrákom asi z metrovej vzdialenosti, mierne odspodu a hodne zošikma. Teplota regulátora poklesla o 9 stupnov. Axpert je tepelne hodne viac zaťažený, prenáša väčšie výkony a má v skrinke menič. Jeho malý vetrák sa v relatívne nahustenej skrinke musí riadne snažiť. Strkať ho do akejkoľvek dalšej skrine by som sa neodvažoval, montážny návod nie je na parádu. Je relatívne drahý a ak zahorí, tak aj s celou skrinou !!! Rýchlo s ním von, kým je čas. O.i. obsluha a čítanie displeja sú takto dosť nekomfortné.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
- ota
Axperta 2400W s MPPT mám a solární nabíjení se mi nedaří zprovoznit. Problém je v podstatě v tom, že jakmile dosáhne napětí Absorbce tlačí výkon pár minut, třeba 5 minut nebo tak a ukončí nabíjení.
Měl jsem model 2013, ten měl jen 2 volby nabíjení Aku (GEL a FLOOD). Po reklamaci jsem dostal model 2014 u kterého se již dá nastavovat napětí Absorbce i Floatu, ale pořád to není ono. Diskutoval jsem o důvodech s Martinem Kolaříkem, pomáhal mi seč mohl, posílal aktualizace SW atd ale hlavní důvod je výrobce. Podobně jako u PJ vypustí do světa výrobek a jak mu chodí zpětná vazba, vylaďuje a vylepšuje. Axpert z r 2014 je uživatelsky o třídu lepší než loňský model.
Mě u Axperta nevychytaní nabíjení nevadí, protože krmím baterie Tristarem. Na nabíječi Axpertu mám solární pole 1400Wp směrované na východ, aby bylo trochu šťávy hned po ránu. Nedostanu z něj ale vic než nějakých 40A
Záruka je důležitá věc. Už dlouho tvrdím, že na nejdůležitější součástka každého elektronického výrobku je záruční list.
Tepelná zátěž je značná. Mám Axperta přesně podle návodu na zdi v místnosti 4m2 a při provozu jí dokáže zbytkovým teplem vytopit - tedy zvednout teplotu v 15C na 21C.
Měl jsem model 2013, ten měl jen 2 volby nabíjení Aku (GEL a FLOOD). Po reklamaci jsem dostal model 2014 u kterého se již dá nastavovat napětí Absorbce i Floatu, ale pořád to není ono. Diskutoval jsem o důvodech s Martinem Kolaříkem, pomáhal mi seč mohl, posílal aktualizace SW atd ale hlavní důvod je výrobce. Podobně jako u PJ vypustí do světa výrobek a jak mu chodí zpětná vazba, vylaďuje a vylepšuje. Axpert z r 2014 je uživatelsky o třídu lepší než loňský model.
Mě u Axperta nevychytaní nabíjení nevadí, protože krmím baterie Tristarem. Na nabíječi Axpertu mám solární pole 1400Wp směrované na východ, aby bylo trochu šťávy hned po ránu. Nedostanu z něj ale vic než nějakých 40A
Záruka je důležitá věc. Už dlouho tvrdím, že na nejdůležitější součástka každého elektronického výrobku je záruční list.
Tepelná zátěž je značná. Mám Axperta přesně podle návodu na zdi v místnosti 4m2 a při provozu jí dokáže zbytkovým teplem vytopit - tedy zvednout teplotu v 15C na 21C.
-
To vlkzajac: Ono takto, EP solar som dvakrát skusal. Zapol som mikrovlnku, cerpadlo a sledoval co sa bude diat. Napatie pomaly padalo, baterky mam kapacitne OK, cize nebola to okamzita zmena, no on sa neprebudil ani ked mali baterky 24,5V a to si myslim ze uz je blbost. Planujem ho dat reklamovat asi. Skoda ze nemam merianie ziadne a preto to nemam poriadne ako odsledovat, no nezda sa mi to. Inak ano aj ja ho chaladim a som spokojny, az na to... 
Inak neviem odkial si vzal ze ho chcem dat do skrine, to by ma vzivote taka hlupost nenapadla.
Je na lezato, lebo tak chvilku byt musi, neprehrieva sa, lebo aj tak vacsinou sa flaka. Povacsine mam o desiatej baterky nabite a panely spia...
Ota, ano toto som potreboval pocut, presne toto sa mi nepozdavalo, vysvetlim.
Cele doobedie bolo zamracene, dobijal som max. 3A. Isiel som mimo chatu na obed, bol som prec tak polhodinu a vycasilo sa. Pridem na chatu radostny ze sa pozriem ako axpert huci tlaci do bateriek a pozriem sa napatie 27V a on sa flaka... Cize absorcie nikde... Sakra keby aspon drzal dve hodiny ako EP solar, ale Axpert zrejme nic. Musim to poriadne odsledovat na druhy tyzden.
To ze topy mna vôbec nestve, mam kumbal-technicku miestnost a tam si moze topit kolko len chce.
No a presne aj pre tu zaruku som menil, len skoda toho nabijania, verim ze pride este nejaky novy firmware pre axpert a upravia to... Lebo inak je to onicom...

Inak neviem odkial si vzal ze ho chcem dat do skrine, to by ma vzivote taka hlupost nenapadla.

Ota, ano toto som potreboval pocut, presne toto sa mi nepozdavalo, vysvetlim.
Cele doobedie bolo zamracene, dobijal som max. 3A. Isiel som mimo chatu na obed, bol som prec tak polhodinu a vycasilo sa. Pridem na chatu radostny ze sa pozriem ako axpert huci tlaci do bateriek a pozriem sa napatie 27V a on sa flaka... Cize absorcie nikde... Sakra keby aspon drzal dve hodiny ako EP solar, ale Axpert zrejme nic. Musim to poriadne odsledovat na druhy tyzden.
To ze topy mna vôbec nestve, mam kumbal-technicku miestnost a tam si moze topit kolko len chce.

No a presne aj pre tu zaruku som menil, len skoda toho nabijania, verim ze pride este nejaky novy firmware pre axpert a upravia to... Lebo inak je to onicom...
- vlkazajac
- R.I.P.
- Reputace: 528
Ak ide napätie tak hlboko, až pod 26 V, je to naozaj zlé a regulátor by sa mal reklamovať. Ospravedlňujem sa za to, že som písal o skrini, v ktorej ten Axpert dočasne je, povrchne som jeho okolie považoval za vnútro akejsi skrine. Ale podstatné, čo som chcel tým povedať je, že priestor okolo neho je moc ohraničený a neumožňuje dobrý prístup vzduchu, ktorý by uľahčil chladenie.
Netreba Axperta hneď odsudzovať, treba ho odsledovať nepretržite, čo stvára. Veď aj EPsolar vo fáze bulk nevyletí hneď k 28 V, ale postupne, ako znižuje prúd do batérie, zvyšuje napätie. Treba si byť istý, či to odpozorované napätie 27 V nie je náhodou ešte len pred fázou absorpcie a treba ešte vyčkať, kým dokončí bulk. Tiež nie je jasné, na akú dobu je absorpcia nastavená, niektoré verzie Axperta to umožňujú nastavovať. Možno v tej chvíli bolo už po nej z nejakého dôvodu. Tiež ma napadá v súvislosti s tým umiestnením a polohou naležato, či sa náhodou neobmedzil jeho výkon z dôvodu tepelného preťaženia. Chce to kľud, už som tiež strávil nejakú tú hodinu ako čumil, keď som chcel poznať, ako to do detailov funguje.
Spomínal som predtým chladenie externým vetrákom. Ten okrem EPsolara výdatne ofukoval aj plášť meniča, ktorému to očividne prospelo, lebo aj pri výkonoch okolo 800 W sa razantne obmedzilo pofukovanie interného vetráka. Súvislosť teploty a životnosti elektroniky je nám známa......... Takže pravdu povediac, mňa by naopak štvalo, že niečo hreje viac, ako je nevyhnutné. Veď potom tie vetráky musia viac fúkať, čo znamená viac bordelu vnútri regulátora a privolávanie poruchy.... Samozrejme, že to neprajem !
Netreba Axperta hneď odsudzovať, treba ho odsledovať nepretržite, čo stvára. Veď aj EPsolar vo fáze bulk nevyletí hneď k 28 V, ale postupne, ako znižuje prúd do batérie, zvyšuje napätie. Treba si byť istý, či to odpozorované napätie 27 V nie je náhodou ešte len pred fázou absorpcie a treba ešte vyčkať, kým dokončí bulk. Tiež nie je jasné, na akú dobu je absorpcia nastavená, niektoré verzie Axperta to umožňujú nastavovať. Možno v tej chvíli bolo už po nej z nejakého dôvodu. Tiež ma napadá v súvislosti s tým umiestnením a polohou naležato, či sa náhodou neobmedzil jeho výkon z dôvodu tepelného preťaženia. Chce to kľud, už som tiež strávil nejakú tú hodinu ako čumil, keď som chcel poznať, ako to do detailov funguje.
Spomínal som predtým chladenie externým vetrákom. Ten okrem EPsolara výdatne ofukoval aj plášť meniča, ktorému to očividne prospelo, lebo aj pri výkonoch okolo 800 W sa razantne obmedzilo pofukovanie interného vetráka. Súvislosť teploty a životnosti elektroniky je nám známa......... Takže pravdu povediac, mňa by naopak štvalo, že niečo hreje viac, ako je nevyhnutné. Veď potom tie vetráky musia viac fúkať, čo znamená viac bordelu vnútri regulátora a privolávanie poruchy.... Samozrejme, že to neprajem !
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
-
Vlkzajac, neospravedlnuj sa ved nie je zaco, toto je diskuzia. 
Ano suhlasim, axpert ma momentalne velmi zle miesto, ale ako som vravel budem to neskor menit a pojde na miesto tak ako ma byt. Skusal som ho zatazit a sledoval som chladenie, myslim ze problem nebude, aj zo spodu ma priestor na nasavanie, menic je podlozeny, aj ked viem ze to niesu idealne podmienky. Zial priestor nepusti, takze to budem musiet zase znova cele prerabat uz po x-ty raz.
Je jesen a ide zima, kedy na chate som len cez vikendy, nepustam chladnicku, ani cerpadla, vlastne uz nic na 230V. Maximalne vecer ide telka, ale to nieje ani poriadny odber, to ani nezopne ventilatory, ale suhlasim prekazky pri chladeni by nemali byt 
Inak to napatie ako som prisiel a bolo 27V, bolo az do vecera, takze to bol isto float.
Este vecer ma trosku zaujalo, ze uz ked napatie panelov bolo pod 20V, tak odpojil panely. To chapem, ale po pol minute ich zapojil spat a toto robil asi tak polhodinu, rozopinal a spinal panely.
To tiez nieje ziadna vyhra pre to rele, trosku divne to poriesili, aj tak to prd dobijalo a on sa nevedel rozhodnut ci ano a ci nie. 

Ano suhlasim, axpert ma momentalne velmi zle miesto, ale ako som vravel budem to neskor menit a pojde na miesto tak ako ma byt. Skusal som ho zatazit a sledoval som chladenie, myslim ze problem nebude, aj zo spodu ma priestor na nasavanie, menic je podlozeny, aj ked viem ze to niesu idealne podmienky. Zial priestor nepusti, takze to budem musiet zase znova cele prerabat uz po x-ty raz.

Inak to napatie ako som prisiel a bolo 27V, bolo az do vecera, takze to bol isto float.
Este vecer ma trosku zaujalo, ze uz ked napatie panelov bolo pod 20V, tak odpojil panely. To chapem, ale po pol minute ich zapojil spat a toto robil asi tak polhodinu, rozopinal a spinal panely.

- ota
Axpert se mi brzo ráno a pozdě večer chová přesně tak jak mobilik píše.
Pokud je výkon nižší než cca 25W připojuje a zase odpojuje panely v cca minutovém intervalu. Životnost relátka uvnitř to asi ovlivní, ale naštěstí tou dobou neteče žádný významně velký proud, takže se kontakty až tak moc neopalují.Pod výkonem by to bylo asi horší, to tam může téct 15A na 100V.
Pokud je výkon nižší než cca 25W připojuje a zase odpojuje panely v cca minutovém intervalu. Životnost relátka uvnitř to asi ovlivní, ale naštěstí tou dobou neteče žádný významně velký proud, takže se kontakty až tak moc neopalují.Pod výkonem by to bylo asi horší, to tam může téct 15A na 100V.
-
Co dodat ota, maju co este vylepsovat... Verim ze este nejaky update vyjde a hlavne ze postupne vychytaju chyby. Ono otazne je ci im aj niekto take veci ako mi tu riesime dal vobec niekto vediet...
Ci vobec maju spatnu vazbu o takychto problemoch...
Ci vobec maju spatnu vazbu o takychto problemoch...
- ota
Určitě mají, Martin Kolařík jako odběratel jim rozhodně feedback posílal. Otázkou je jak rychle to jejich technický developement zapracuje do změn.
-
Hmm, tak teraz som to odsledoval, je zamracene, tak som to mohol krasne vidiet a skusat viac krat...
Takze axper nastavene zaplavene.baterky- dobija do 27,9V, potom okamzite ide na 27,0V
Nastavim ho na used, mozem tam.nastavit hoci ake napatie, aj tak dojde len na 27,9V a ide do floatu okamzite...
Dokonca som skusil aj nastavit float na 29,2V a axpert to ma na.haku... Dojde klasicky na 27,9V a hned do flatu...
Proste uplne ignoruje hoci ake nastavenie a nabija si po svojom...
No sklamany som a soft je.aktualny, ci naprava ziadna... Ajaj, no neviem co bude dalej...
Takze axper nastavene zaplavene.baterky- dobija do 27,9V, potom okamzite ide na 27,0V
Nastavim ho na used, mozem tam.nastavit hoci ake napatie, aj tak dojde len na 27,9V a ide do floatu okamzite...
Dokonca som skusil aj nastavit float na 29,2V a axpert to ma na.haku... Dojde klasicky na 27,9V a hned do flatu...
Proste uplne ignoruje hoci ake nastavenie a nabija si po svojom...

No sklamany som a soft je.aktualny, ci naprava ziadna... Ajaj, no neviem co bude dalej...

- ota
Hmmmm, další člen v klubu nenabíjících Axpertů.
Podle Martina Kolaříka se ten průběh (napětí od kdy přestává nabíjet) dá ovlivnit nastavením napětí v menu 13, což je napětí pro návrat ke spotřebě z baterií. Tenhle průběh nabíjení by byl vhodný pro LiFePO4, ale nikoli pro zaplavené olovo.
Podle Martina Kolaříka se ten průběh (napětí od kdy přestává nabíjet) dá ovlivnit nastavením napětí v menu 13, což je napětí pro návrat ke spotřebě z baterií. Tenhle průběh nabíjení by byl vhodný pro LiFePO4, ale nikoli pro zaplavené olovo.