Nový ostrov od začátku...

Diskuze, rady, nápady, postřehy v oblasti alternativních zdrojů energie, elektrorozvodů, elektrozařízení, regulace, komponent a úsporných spotřebičů.
bubu
Příspěvky: 13
Registrován: úte dub 22, 2014 1:19 pm

Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od bubu »

Drazí souputníci,

dovolte mi, abych Vás tímto pozdravil, a poprosil o přijetí mezi Vás..)) Jmenuji se Robin (35, nick Bubu), a jsem zde novým členem. Úvodem bych vám rád poděkoval, za úroveň, kterou, zásluhou diskutujících, tento web bezesporu má. Něco málo o nás (mě a mé ženě) a našem aktuálním zůsobu života si můžete v případě zájmu přečíst zde.: http://salas-raw-life.webnode.cz/ (ano, ano, už by to chtělo aktualizovat, ale neni cas a elektřina))). Jedinná elektřina kterou máme aktuálně k dispozici, je ta z baterie v autě (samozřejmě ochrana na měniči přestala fungovat, takže naposledy jsem nenastartoval např. včera))), ale společně s jarem i u mě konečně nadešel čas, abych zapracoval na první části plánované elektrifikace naši Salaše. Naším záměrem není vybudovat velky výkoný systém, ale spíše snažit se omezit naše "městským životem zhýčkané" potřeby a najít pro nás onu "zdravou" mez, co se spotřeby týče (i te elektrické)). U elektřiny bych rád docílil co nejméně poruchového systému, nejbližší asfaltovou silnici máme 30km daleko, takže každá oprava je značně nákladná, navíc vím jak je fotovoltaika navyková)), tak se musím držet zpátky. Níže je tedy aktuálně platný hrubý náčrt požadavků a amaterský plán řešení. Budu velmi rád, pokud někdo z vás napíše své postřehy, doporučení nebo mne upozorní na zjevné nesmysly v mém plánování. Na poli FVE jsem opravdu naprostý zelenáč… Nebráním se ani "komerční nabídce" na dobrou radu. Nepotřebuji však řešit žádné uřední náležitosti (projekt), mimo jiné proto, jsme opustili ČR)). Vyjma větrných turbín a parního motoru, nemám ještě nic nakoupeno a první část nakupů bych rád realizoval během následujícího měsíce, kdy se chystám na výjezd do ČR. Postupně se zde budu snažit doplňovat co a jak se podařilo. A samozřejmě pokud kohokoliv z vas neco zaujme, rád se podelim o své zkusenosti s danou problematikou. Stejně tak uvítám nabídky na odprodej něčeho co bych mohl použít.))

S přáním příjemného dne R


Popis požadavků na systém:

spotřebiče: 
lednice přes měnič (hlavně letní provoz, na zimu zatím odpojena). Chystám se na koupi mrazaku vhodneho k predeláni na lednici. Zvazuji i vymenu kompresoru na 12 resp. 24V, ale zatím jednoduchostí a cenou vyhráva provoz pres menic.

pračka přes měnič (A+++, ohřívání odpojeno, provoz na přívod teplé vody). (Pracka jiz koupena)
kuch. spotřebiče typu mixer nárazově
Veškeré světlo led. (obytná plocha 45m2, 2osoby, tzn. málo potřeby max. 50W/denně) (led osvětlení sháním)
čerpadlo vody - (solární cerpadlo 24V) (sháním)
2x notebook (max 2x100W)
a par dalsich drobností.. v jednotkách watů

Spotrebice souhrn:  požadavky v domácnosti máme již myslím opravdu minimální, a cely dům je navrzen na minimální potřebu použití el. energie. Výhodou také je, že veškeré spotřebiče budeme kupovat převážně nové, tudíž můžeme přizpusobit parametry. "Uživit" naši domácnost vidím tedy jako cca jednoduché, velký problém mi ovšem nastává u elektřiny na dílnu. Již jsem se smířil, že nemohu mít svářečku)))(nebo mohu?))) atp. ale nutně bych potřeboval alespon 1-2 kW na hoblovku, frezku a jiné dřevoobráběcí stroje. Tzn. nepletu-li se, menič 8-16kw(?) a to nemohu najít, resp. pokud najdu je mimo mimo me financni moznosti. Možnost tedy vidím buď, v předělání strojů na 24V, nebo zázrakem mi nekdo poradí vhodný menič do 10tis Kč))), který utáhne aspon 1Kw , případně mne vyvedete z omylu ohledne potrebne kapacity menice ci jakékoliv jiné řešení.. U ostaních výše uvedených spotřebičů (lednice, pracka atd) samozrejme pocítám s menicem cca 2-3 kW, (mod.sinus, soft start). Tolik tedy ke spotřebičům.

úložiště - akumulátory:
Původně jsem chtěl vzít trakční AGM, ale po dvou letech aktualizuji informace co je na trhu a vyhrál akumulator LiFeP0(4) a počítám, že v prvním kole nakupu postavím článek LiFePO4  24V 200Ah. a podle potřeby (afinancí) rozšířím pozdeji na 400 resp. 600Ah. (Jeste se mi nepodarilo dohledat, zda-li u LiFePO je problem, pokud nejsou baterie v systému ideálně ze stejné výrobní serie, tedy nakoupené současně, ale myslim ze pri spravnem aktivnim balancovani nikoliv ? )
zatím nejlepší ceny jsem našel asi zde: http://eskutr.cz/cs/baterie/78-baterie- ... 100ah.html

nabíjení:
2 x 250wp solar panel seriove (pristi rok dalsích 2x250wp tzn. celkem 1000 wp)  zapojení výstup: 24V DEKUJI za e-shop mypoweru solary vezmu zrejme tam a to Schutten 250Wp. Máte prosím někdo nějaké reference ?

1x větrná turbína 24V/1000W  viz: files.solfoton.eu/200002136-9221e929fb/TS1000-24%20manual%20cz.pdf  jiz zakoupena

pokud by sel system jeste doplnit o dalsi dva mini generatory budu rád, ale  nevím jak propojit s regulatorem resp. MPPT menicem) mohu je v nejhorsím provozovat s jinym okruhem baterii. Kdyby někdo uměl poradit jak zapojit vše na jedny baterie budu vdecny…

1x větrná turbína 24V/100 W
1x parní generátor , zatím 24V/100 W

Souhrn poptávka nákup:

solarní panely 500wp - preferuji rozděleno do dvou panelů, rád bych prováděl přes den ruční natáčení, je pro mne tedy lepší menší počet panelů. Zřejmě objednám: Schutten 250Wp odsud z mypoweru.

regulator nabíjení (MPPT měnič) - to je pro mne aktualne (spolu s AC menicem) hlavní "kámen úrazu". Není na trhu moc hybridních MPPT solar/vítr. Mají nějáké, převážně v U.S.A. ale žádný který by uměl 1000W solar a 1000W vítr.  Lze regulatory take něják "efektivně" propojovat a dvěma současně dobíjet jedny baterie.? to by samozřejmě pak mnohé řešilo...)) 

měnič napětí DC/AC 24/220 -  nedokáži posoudit jestli nekterý z meniců dokaže splnit požadavky na hoblovku (hoblovku budu teprve kupovat, tak lze uzpusobit).  Pokud to bude složité, nebo finančně naročné (přes 500$ ) vyberu nějaký menší jen pro domacnost. (3kW stala zatez/6kW peak) opět budu moc rád pokud má někdo nějáký vhodný tip.

LED diody - budu rád pokud mi nějáké někdo zkušenější doporučíte, případně mne varujete které raději nekupovat.

DC/DC menič - ten bych potreboval ideálně: input: 12-24V output: 12-48V. Potřebné proudy nemam ještě spočítané, ale urcite by melo stacit do 10A. Potrebuji přímo na baterie (resp, na load) provozovat aku naradi, bez nutnosti přebíjet do originalni baterie nástroje.

měřák spotřeby - asi jakykoliv, hlavne at moc nežere))

ostatní - samozřejmě budu potřebovat ještě spojovací materiál, jistice atp., nabječky atp. rád zvážím i případné nabídky na nákup Bazarových věcí. Někdo jste třeba špatně koupily, nebo už vám nestačí kapacitně atp.





  



 





 
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od dracekvo »

Celý systém mi příde nevyladěný. na panely jen 2x250W je to nějak moc nároků na spotřebiče. Mám něco podobného a je to akorát tak na udržení. Jednoho světla, notebooku + lednice.

K měniči. Mod. sinus je na nic. Většina věcí na něm funguje špatně. Pokud chcete dát x desítek tisíc na lifepoy 24v 600ah, tak si kupte i pořádný měnič. Matěj teď nabízí nějaké robustní s trafem. U hoblovky nevím, my máme 3f a 3f měniče jsou moc drahé. Jedině použít 1f + softstarter.

Různé baterie by neměl být problém, pokud budou mít stejné vlastnosti. jen se musí správně zapojit.

O měniči co by uměl najednou solar i vítr nevím. Lze použít třeba 2x tristar. Použití více regulátorů na stejné baterie není problém. Řada lidí to zde tak má.

DC DC měnič moc nechápu. Pokud by měl mít takovýto přepínatelný rozsah, tak bude strašně drahý. V tomhle případě by měl být 24V-12V. Ale s těma spotřebičema nevím. Většina jich chce napájení třeba 14,4V a né 12V. A 10A je nic moc. To je tak na jednu vrtačku.

Pořídil bych centrálu na dobíjení. parní stroj je sice hezká věc, ale jeho spotřeba dřeva bude podle mě neúnosná. Hlavně v případě potřeby není moc pohotový.
Naposledy upravil(a) dracekvo dne stř dub 23, 2014 11:05 am, celkem upraveno 1 x.
Gmouse
Příspěvky: 97
Registrován: čtv zář 15, 2011 11:50 am

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od Gmouse »

Mám ve 24V systému 200 Ah baterii a chlup přes 900W v panelech. Schválně jsem to spočítal a za loňský rok jsem dostal baterii do absorpce 64x. Těch 2x250W mi připadne strašně málo.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

jak jsem psal před chvílí , nej je pořádný měnič - otravovat se s menšími nemá smysl . Kontaktujte místního člena Mateje https://forum.mypower.cz/ucp.php?i=pm&mode=compose&u=148 s dotazem na měniče - machr na zprovozňování čínských těžítek Power Jack :yes: .

Zmíněná hoblovka a frézka mají být v ručním provedení nebo robustní s nohama na jejichž manipulaci je potřeba X lidí ?
Totiž , pro pohon ručního nářadí (do 1.000W) by měl stačit 3kW LF (od Mateje) nebo 5kW HF měnič . Osobně mám 6kW HF a naprostá spokojenost , Matejovy LF však vynikají (s prominutím) vyším stupněm blbuvzdornosti :D .
AD svařečka - o jaký typ se jedná ? Invertor , trafo , nějaký vinutí na kusu železa v mokrý papírový krabici ? Silnější měnič si poradí i s timto žroutem el . :yes: .

*batt* jen schvaluji - proč opakovat volověné chyby jiných :yes: .

::pv:: by pro začátek mohlo být vic nejlíp 4 x 250Wp ... jenže je-li to na šrajtofli tak pres to holt vlak nejede ;) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
bubu
Příspěvky: 13
Registrován: úte dub 22, 2014 1:19 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od bubu »

OKOK děkuji oběma))) rovnou tedy koupím celych 4x 250 Wp a budu pripraven na pripadne rozsireni. Jenom doplnuji, že zde mame (hřeben hory) výtečné větrné podmínky a výkon větrné elektrárny se zde se neda srovnat s většinou dosahovyným výkonem v CR.
To dracekvo: Ad, jen upresneni, ze veskere spotrebice budou zapojeny az pote bude system cely. Uvodní dva panely (nyní tedy 4)) mají utahnout presne jak pises, jeden notas, svetlo vecer a ani s lednici moc nepocitam. Generator (benzin) samozrejme máme kdyby něco..))) Ad, měnič: děkuji moc, to me zajimalo prave jak je pouzitelna mod. sin. Urcite pocitam ze nakonec stejne budu mit více menicu (min 2), tak jsem si rikal ze zasnu s tim levnejsim a uvidim. Aktualne sice potrebuji velky vykon (idealne peak kolem 8000) ale jen na vrtačku hoblik a brusku, tak jeste dohledam jake tam mohu s modifikovanou cekat trouble. Ad) baterie mixování: sqělé v to jsem doufal Dekuji..)) Ad) regulator: sqělé Děkuji, dostuduji tedy kombinace dvou regulatoru napr. Tristar. Ad) DC/DC měnič. sám o tom moc nevím, ale doufal jsem treba v toto: http://shop.mypower.cz/m-ni-dc-dc-12-60 ... 1d_9Y5CQzU a co se naradi týká, kupuje vse nové takze mohu vybrat kompatibilni kousky, a pouzivam aku pilu okruzni, aku hoblík atp. a vse je pro me dostatcne pouzitelne (az na vydrz baterií)) a nikde nemám porud více jak 10A (i když pravda, peaky neznam). Samozrejme že řešíme i variantu koupit normalni naradí na 220v a jet pres generator nebo menic, ale generator to je min hodina provozu 40Kč, a to pak rychle naskáče a vyplatí se radeji investovat do aku naradi nebo do menice lepsiho. A me ceka hooodne drevostavby tak radeji drazsi vstup nez drahy provoz. Co se parního stroje týká))) je v mém systému zatím opravdu jen pro zábavu, ale myslím ze do budoucna má , nejen pro mne, obrovský potenciál. Já ho mám do vytápěného skleníku, kde se stejne bude muset topit takze pojede "zdarma" a navíc mi tvoří potřebnou páru. Jedná se o z meho pohledu unikatni stroj, napriklad viz: http://vimmalo.blogspot.ro/2012/08/petr ... ukter.html
bubu
Příspěvky: 13
Registrován: úte dub 22, 2014 1:19 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od bubu »

to abrams: DEKUJI! ))) ano ano jiz dojednano navyseni panelu na 4x250W)) ad menic: dekuji za link a hned to dnes zprocesuji. U toho naradi mi oopravdu stači 1-1,5 KW. jen mi jde o ty peaky pri startech. Hoblovku ani nic jineho jeste nemam, vse budu kupovat nebo stavet, tak se prizpusobim moznostem. SVARECKA)) sqělý)) mám invertor tak kouknu na udaje a pokusim se s panem Matějem prodiskutovat)..
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od dracekvo »

Ten uvedený měnič je step-up. Tj vždy jen zvyšuje. Z 24V 14,4V neudělá. A např aku vrtačka v pohodě dá více jak 10A při záběru.
Také nevím co na to záruka, když tam člověk dobastlí nějaký konektor na přímé napájení. Hlavně tím akunářadí ztrácí kouzlo používání bez drátu.
Osobně používám akunářadí, kde je v sadě 2 a více LI-Ion baterií. I při velkém nasazení se mi nepovedlo skončit na tom, že bych neměl zrovna nabitou baterku.

Já bych se přimlouval za to, koupit rovnou pořádný měnič. Zbytečně vyhodíte peníze, když pak časem budete kupovat zase jiný. A dva měniče se moc nevyplatí. Každý má svojí spotřebu na prázdno a pokud by takto běželi dva, bude to zbytečně vyhozená energie.
bubu
Příspěvky: 13
Registrován: úte dub 22, 2014 1:19 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od bubu »

To: dracekvo: janý už rozumím "step-up-"... ocekaval jsem nejaky zadrhel ale i tak je to pro mne castecne pouzitelná vec, stejne vetsina naradi snad jen mimo te aku je na 24+. Ale pocital jsem ted ty proudy a mas pravdu za tam bych byl hoodne omezen, to budu muset promyslet jinak. Dekuji !! Co se konektoru týká, ano maš pravdu, je to vždy ta stiná stránka věci, ale obvykle to resim u starsiho naradi kdyz umre orig baterie udelam konektor z ní, ale i na draty to jde. Samozrejme ztrácíš onu mobilitu, ale tu bych u 220V naradi stejne nemel. Druhá varianta tzn. kupovat original baterie a (Li-ony) mi uz prijde nesmyslne drahá. A ztráty na ceste od panelu do Lion-aku, taky velke. Pri koupi noveho aku naradi je nejdrazsi origo nabijecka s baterii atp. Osobne radeji preferuju privodni snuru. Záruku jsem moc neresil, urcite by v tom mohl byt problém, předpoklad je nic zasahem neponicit))), ale znáš to)) slibuju, že hned jak zkazím první dva nove stroje dám ti neprodleně vědět a změním názor...)) Dekuju ti moc za opravy a poznatky..)) R
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od brumlaj »

Já bych se přimlouval za 48V místo 24V, Cena i počet wh za dvojnásobný počet poloviční kapacity baterií je stejná. Baterie se dají kapacitně dokoupit, ale měnit měnič už je finanční ztráta.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
PavelR
Příspěvky: 3119
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od PavelR »

abrams: s tim dimenzovanim menice souhlas. Jen se me nezda tvrzeni ze na 1000W rucni vercajk potrebujes 5KW HF. muj stavajici 2,5kw HF bez problemu startuje 1200W asynchrnonni motor v ponornym cerpadle a i velky kango nebyl problem. o vrtackach a podobnych kockach nemluvim. Omylem jsem na nem svaroval i s invertorem (zapomel jsem prepnout na sit) a ono to slo ... samozrejme jsem nevaril na 120A :-)
bubu
Příspěvky: 13
Registrován: úte dub 22, 2014 1:19 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od bubu »

2 Brumlaj: ano ano, děkuju za podnět... taky mě to odpoledne napadlo ale už jsem to v navalu dalších informací zapoměl.... no a jake tedy zvolit ideální napěti..? du na to kouknout.. )))
To PavelR. Muzu poprosit o presnejsi specifikaci toho menice, at to muzu nekde nastudovat.. dekuju moc
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od brumlaj »

ideálně 48V na bateriích (ještě bezpečné napětí a menší proudy....zařízení za rozumnou cenu, žádná specialitka), ale máš větrák a ten parostroj na 24V, tak nevim.......
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2774
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

PavelR - ono je totiž mnoho měničů a mnoho typů spotřebičů . Pokud se potká měnič bez soft-startu a třeba flexa taky bez soft-startu tak to může dělat docela neplechu , nemyslíš ? Nějako dobu sem provozoval 2,5kW měnič na celý drobný domovní bordel , většinou součastně s ti roztočil i 1.000W tlak. čerpadlo ve studni . Jenže se nezřídka stávalo že padl :( .
5kW byla úplně o něčem jiném :D , taky se jím pomocí svařovalo (nedopatřením) úplně v pohodě utáhnul 2,5mm elektrody :shock: .
Výše zmíněné LF měniče mají lepší přetížitelnost v porovnání s HF měničem se shodným nom. výkonem . Nedivil bych se kdyby 3kW LF zvládnul stejné rozběhy jako 5kW HF :idea: .

Co se systémového napětí týče 26V je při 3kW měniči ještě únosné .
Tristár 60A by zvládnul při 26V až 2.000Wp v palech ,
Midnite 96A při 26V dokonce 3.000Wp v panelech :yes: ( počítáno s 18% rozdílem mezi nom. výkonem +/- reálným výkonem) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
PavelR
Příspěvky: 3119
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od PavelR »

Abrams: pravda pokud se to spatne potka tak to jo. Mam asi stesti me to v techto situacich nepadalo.

bubu: jediny co o tom menici vim je ze to je cina co kdysi prodavala i4wifi. uz je v nabidce nema. Obavam se ze na nem neni uveden vyrobce. Na takovy menice kasli to nema cenu jak budu prechazet na 48V tak budu poptavat menic od Mateje jeho parametry a cena nemaji konkurenci. A hlavne je to LF menic ...
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od vata »

Zdravím bubu, nádherné rozhodnutí, ať se vám tam všem daří :) Už z více stran se mě Rumunsko tímto sympatickým způsobem dotklo, možná, až mě tady zase budou úředníci mučit, se tam k vám se všemi svými psy a panely rozjedu :)

K přízemnějším věcem - ohledně měničů je ještě jedna alternativa - totiž synchronizované měniče. Victrony (i můj Compact 1600VA) se umí synchronizovat s více stejného typu a výkonu buď do jedné fáze nebo do třífáze. To je sympatické z toho hlediska, že když se jeden pokazí (a jednou se to stane), jedete dál. Je tam jen jakýsi problém s kofigurací - je nutné si kvůli tomu koupit nějaký poměrně drahý káblík.
A k regulátorů, - Tristar má i Wind controller, nijak jsem to neštudovala, takže nevím, zda je to firware toho samého kousku, nebo je to celá jiná krabice...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od mypower.cz »

vata píše:Zdravím bubu, nádherné rozhodnutí, ať se vám tam všem daří :) Už z více stran se mě Rumunsko tímto sympatickým způsobem dotklo, možná, až mě tady zase budou úředníci mučit, se tam k vám se všemi svými psy a panely rozjedu :)
Az tam pojedes, tak to vem pres Napajedla, pojedu taky, protoze jak jsem tam videl tu prirodu na panovych fotkach, tak bych jel okamzite.

:wood:
mopadzi
Příspěvky: 996
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od mopadzi »

mypower.cz píše:
vata píše:Zdravím bubu, nádherné rozhodnutí, ať se vám tam všem daří :) Už z více stran se mě Rumunsko tímto sympatickým způsobem dotklo, možná, až mě tady zase budou úředníci mučit, se tam k vám se všemi svými psy a panely rozjedu :)
Az tam pojedes, tak to vem pres Napajedla, pojedu taky, protoze jak jsem tam videl tu prirodu na panovych fotkach, tak bych jel okamzite.

:wood:
U nás v Bílých Karpatech je to stejné.... :)
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
bubu
Příspěvky: 13
Registrován: úte dub 22, 2014 1:19 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od bubu »

dobré ráno))) VSICHNI jste velmi vítání !! a pro pár z vás i pozemek zdarma najdem ))), ale i na dovolenou je to tu zábavné a jste samozrejme zváni...
to mopadzi: ano ano presne tak s karpaty to mnoho lidí srovnává ))

To Vata: děkujeme za vyjádřenou podporu)) !! tu teĎ velmi hltáme, protože většina okolí myslí že jsme něják asi onemocněli či co)))

Dale pak jeste jednou vsem velmi děkuji za včerejší příspěvky a nyní se vynasnažím popsat navrh systému se zapracovanými poznatky.

napajení: 4 x panel Schutten 250Wp.

regulator: zatím nemám konkrétní typ. Rad bych se vesel do 10tis, ale: Potrebuji 60A, 24V a 48V vstup (na pozdější možné zvýšení napetí, ale není až tak nutné) cenově se mi líbí samozřejmě tento: http://shop.mypower.cz/regul-tor-eastpo ... 8-60m-2231 očekávám však, že to má nějáký háček..? U regulatoru mi ještě zbývá dořešit propojení s regulatorem od větrníku. Snažím se teĎ dohledat něco o dvou regulatorech an jedny battery, ale asi to nejakou chvili jeste potrvá...

měnič: vata děkuji moc za info o možnosti dvou měniču na jednu fázi !! dobré vedět. U meniče počkám na Maťeje a jeho odborný názor a pak budu řešit dál...

Baterry: 24V/100Ah/lifepo 4 to zustava beze změny, rád bych rovnou 200Ah ale to uz nezaplatím((. Kazdopadně zbývá mi otázka a to které konkrétně: WINSTON, SIMPOLY nebo CALB ? snazim se dohledat grafy jeste, ale asi nebude velky rozdíl..?
no a k tomu asi nějaký balancer aktivní

pak drobnosti typu kabely atd, ale tam jsem zatím nesáhnul, snad se k tomu prolouskám dneska...

R
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od brumlaj »

Správně čucháš zradu u regulátoru - na vstup můžeš zapojit pouze 2 panely sériově (a k nim paralelně druhou dvojici) ale napětí Mpp těch panelů bude pouze 60,4V a regulátor má MPP rozsah 58V-72V, což bych já považoval za nedostatečnou rezervu (pouze 2,4V od minima).
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
bubu
Příspěvky: 13
Registrován: úte dub 22, 2014 1:19 pm

Re: Nový ostrov od začátku...

Příspěvek od bubu »

)))))) Děkuju moc.. i kdybych si vsimnul ze existuje k tomu vsemu jeste MPP rozsah a zkontroloval si jestli sedí (což jsem neudělal samozrejme) urcitě bych se bával potěšil že se tam vejdu a rozhodně bych mě nenapadlo řešit jestli je 2,4V dostatečna rezerva... chjo.. prosím tedy, kolik je dostatecna rezerva...?? a u jinych mppt tento udaj nemuzu najit. vezmu v nejhorsim i pro mě drahy tristar, ale ani u nej nevidim udaje o MPP rozsahu..studuju vsechny datasheet od epsolaru a tristaru a nic...((

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek