Paralelní spojení BAT

Souhrn tématu

Paralelní spojení baterií (BAT) vyžaduje správné propojení vodičů, aby se předešlo přehřívání a poruchám. Použití cínovaných vodičů NSGAFOU a měděných sběrnic je běžné, ale je třeba zvážit možné korozní procesy a zvýšení odporu v dlouhodobém horizontu. Pro zajištění spolehlivosti se doporučuje dostatečný průřez vodičů a přehledná dokumentace instalace pro případ budoucí údržby nebo servisu.
Kajap
Reputace:17
Lokalita: Okoli
Lokalita:Okoli

Re: Paralelní spojení BAT

Nový příspěvek od Kajap »

No přesně, co to udělá třeba za 15 let kdy franta Pepa strojník už bude třeba ⚰️
cipis
Moderátor
Reputace:1078
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18000
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:blízko BrnaSystémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:18000 Kapacita baterie [kWh]:66

Nový příspěvek od cipis »

Hod se do klidu a mirni se, ano?
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano
Reputace:334
Lokalita: Česká Lípa
Lokalita:Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Obecně vzato pokračování servisování kutilských výtvorů jako je například FVE nebo bateriového uložiště záleží jak to má nebo bude mít ten či onen kutil řešeno a zdokumentováno v době kdy se tomu on už nebude moci věnovat a důvodem nemusí být jen "zubatá", ale třeba i dlouhodobá nemoc s upoutáním na lůžko. Každý kutil by se měl zamyslet nad tím co s tím bude až on nebude mít možnost se tomu věnovat. Pokud je to přehledně zrealizováno a případně i zdokumentováno tak to později dokáže servisovat třeba i někdo jiný z rodiny pokud se v rodině najde někdo kdo má podobné zájmy nebo i někdo cizí ať už třeba známý kutil s podobným zaměřením a nebo nějaká firma.
soami
Reputace:120
Lokalita: Posázaví
Systémové napětí: 48V
Lokalita:PosázavíSystémové napětí:48V

Nový příspěvek od soami »

"tak to později dokáže servisovat třeba i někdo jiný z rodiny"
V dnešní době? :lol: Prostě se všichni smiřme s tím, že náš výtvor skončí po prvním odpojení na bazoši - v tom lepším případě. Pokud doma není technicky zdatný synátor, který sdílí podobnou úchylku. FVE je tak specifická oblast, že pravděpodobnost, že by se to někdo z rodiny chtěl učit a dělat (mj. proč?) je minimální. Už jen primitivní nastavení termostatu a topení je pro většinu lidí problém a volají servis. Tak to dneska prostě je. Stačí si přečíst nářky majitelů FVE, kterým zkrachoval dodavatel. To jsou stejní konzumenti jako ti rodinní příslušníci.
Kajap
Reputace:17
Lokalita: Okoli
Lokalita:Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

soami píše: ned říj 04, 2026 11:02 pm
"tak to později dokáže servisovat třeba i někdo jiný z rodiny"
V dnešní době? :lol: Prostě se všichni smiřme s tím, že náš výtvor skončí po prvním odpojení na bazoši - v tom lepším případě. Pokud doma není technicky zdatný synátor, který sdílí podobnou úchylku. FVE je tak specifická oblast, že pravděpodobnost, že by se to někdo z rodiny chtěl učit a dělat (mj. proč?) je minimální. Už jen primitivní nastavení termostatu a topení je pro většinu lidí problém a volají servis. Tak to dneska prostě je. Stačí si přečíst nářky majitelů FVE, kterým zkrachoval dodavatel. To jsou stejní konzumenti jako ti rodinní příslušníci.
Jo to je přesný.

A mě spíš šlo o to jestli ta přípojnice a ty kabely v dlouhodobém horizontu nezpůsobí havárii.

A pokud jde o udržitelnost instalace, no tak mi právě přijde kouzelné 4, max 8 vodičů ze střechy do kombibedny, pár kabelů do baterky a to je celý, žádná složitost i pro cizího…