Kryplkára na sluníčko
Souhrn tématu
Projekt tříkolového vozítka kryplkára využívá DC motor 12V 350W s převodem 9:1 a PWM regulátorem otáček s potenciometrem +/- 5 V. Vozítko je určeno pro pomalý, ale silný pohon na trávě a zemině, s možností tahání nákladu až 100 kg a jízdou do 150 m s převýšením 6 m. Diskutuje se o vhodnosti DC motoru oproti BLDC, kde DC motor lépe vyhovuje požadavkům na nízkou rychlost a využití 12V baterií.
- Brumla
- Reputace:14
- Lokalita: Beroun
- Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 51 kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Kryplkára na sluníčko
Čerpadlo na rybí exkrementy funguje, tak řeším další projekt... tříkolové vozítko o rozměrech cca DxŠ 120x70 cm. Pohon něco jako motůčko. Akorát v Bravu se zbláznili a za plynulý rozjezd chtějí skoro 30000 Kč. Už jsem našel motor DC 12V 350 W 2750 ot s redukcí 9/1, řetězový převod. PWM regulátor otáček. Akorát nevím, jak vyřešit potenciometr. Ten co je u regulátoru má údaj +/- 5 V.
Zatím, když potřebuji, musím prestavovat TERRU...A to je voser....nebude to sice žádné "echt" na pohled, ale bude to jezdit na sluníčko a třeba, to bude páka na prosazení BEV do rodiny....
Zatím, když potřebuji, musím prestavovat TERRU...A to je voser....nebude to sice žádné "echt" na pohled, ale bude to jezdit na sluníčko a třeba, to bude páka na prosazení BEV do rodiny....
- marko250
- Reputace:585
- Lokalita: Hlučín
Re: Kryplkára na sluníčko
Přes vozítka tu byl Pavel(Abrams) ,co pohon z motůčka koupit celý?
20.415kWp/JZ-39°/16x Jinko bifacial 590 ,JV-90°/8xLeapton mono 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / mono 385
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
- vla
- Reputace:136
- Lokalita: Praha 6
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: cca.15
- Brumla
https://dratek.cz/arduino-platforma/231 ... 0-55v.html
Regulátor mám vybrán tenhle, odzkoušeno na čerpadle exkrementů. Jen bych potřeboval nahradit ovládací potenciometr takovým, který jde instalovat buď na řídítka, nebo na nášlap, jako třeba tenhle https://allegro.cz/produkt/12v-250w-reg ... 8765836203
K motůčku: Původní záměr byl koupit od nich tahač vozíků, ale odrazuje mne cena... to by ten hnůj, co zatím tahám na zahradu Terrou, byl pozlacený...
Regulátor mám vybrán tenhle, odzkoušeno na čerpadle exkrementů. Jen bych potřeboval nahradit ovládací potenciometr takovým, který jde instalovat buď na řídítka, nebo na nášlap, jako třeba tenhle https://allegro.cz/produkt/12v-250w-reg ... 8765836203
K motůčku: Původní záměr byl koupit od nich tahač vozíků, ale odrazuje mne cena... to by ten hnůj, co zatím tahám na zahradu Terrou, byl pozlacený...
- Brumla
Abramse jsem dlouho nečetl....
- Mex
- Reputace:479
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ten motor jsi našel ve smyslu vybral, nebo jsi ho už našel reálně někde v garáží?
Kdybych dneska něco stavěl, tak bych rozhodně šel do BLDC motoru.
Pro jednoduchost přímý náhon, ideálně přímo v kole.
K tomu čínský regulátor, kterých jsou mraky a používají se do všech možných pohybovadel.
Standardně se dneska používají baterky 60V, kterých je tím pádem taky velká nabídka.
Je zajímavé a příjemné, že v tomto ohledu navíc docela zafungovala i standardizace.
Jako plyn se dneska používají převážně Hallovky, ne potenciometry.
Nabídka v téhle oblasti je široká.
Tak postavit nějakou takovou poletuchu by bylo trochu jako skládání Lega.
Kdybych dneska něco stavěl, tak bych rozhodně šel do BLDC motoru.
Pro jednoduchost přímý náhon, ideálně přímo v kole.
K tomu čínský regulátor, kterých jsou mraky a používají se do všech možných pohybovadel.
Standardně se dneska používají baterky 60V, kterých je tím pádem taky velká nabídka.
Je zajímavé a příjemné, že v tomto ohledu navíc docela zafungovala i standardizace.
Jako plyn se dneska používají převážně Hallovky, ne potenciometry.
Nabídka v téhle oblasti je široká.
Tak postavit nějakou takovou poletuchu by bylo trochu jako skládání Lega.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Brumla
BLDC motory jsem vyřadil, protože nesplňují 2 moje základní podmínky. 1/ využití stávajících 12V trakčních baterií. 2/ síla, při pomalé rychlosti.
Zkusil jsem si kolečko zipper s baterií 48 V, 500 W. Po rovině by to šlo, ale naložené cca 1q kamenů se v kopečku do 10% po 8 m prakticky zastavilo. Nepotřebuji rychlost, ale sílu v malé rychlosti. Čili zprřevodovany , i slabší motor. Stroj se bude pohybovat převážně na trávě a zemině a tahat vozík. Terrou na něm tahám klidně 5q, ale spokojim se z 1q.
Jednotlivé jízdy jsou do 150 m. Ovšem převýšení je na trase cca 6 m. Myslím, že jsem to vysvětlil.
Motor s převodem budu kupovat. Říkám si, že možná zkusím 250 W a když bude slabý, koupím tu 350 W verzi..
Zkusil jsem si kolečko zipper s baterií 48 V, 500 W. Po rovině by to šlo, ale naložené cca 1q kamenů se v kopečku do 10% po 8 m prakticky zastavilo. Nepotřebuji rychlost, ale sílu v malé rychlosti. Čili zprřevodovany , i slabší motor. Stroj se bude pohybovat převážně na trávě a zemině a tahat vozík. Terrou na něm tahám klidně 5q, ale spokojim se z 1q.
Jednotlivé jízdy jsou do 150 m. Ovšem převýšení je na trase cca 6 m. Myslím, že jsem to vysvětlil.
Motor s převodem budu kupovat. Říkám si, že možná zkusím 250 W a když bude slabý, koupím tu 350 W verzi..
- Mex
- Reputace:479
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Když malou rychlost a velkou sílu (styl traktor), tak převod.
Ale i tak bych šel do BLDC.
DC motor je už dneska out. I ty nejlevnější čínské strojky už vesměs mají BDLC.
Třeba elektrické nářadí bych už taky nekoupil jiné než s BLDC.
A motor spíš silnější. Když nemá zátěž, tak i silný motor nežere skoro nic.
Ale i tak bych šel do BLDC.
DC motor je už dneska out. I ty nejlevnější čínské strojky už vesměs mají BDLC.
Třeba elektrické nářadí bych už taky nekoupil jiné než s BLDC.
A motor spíš silnější. Když nemá zátěž, tak i silný motor nežere skoro nic.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
- Brumla
nojo, ale to musím doplnit převodovkou a udělat to moc složitý... a drahý...Ten stroj, co vymýšlím, nebude nikoho trápit, že ho hodí do šrotu... protože bude ze železa. Koupím jen motor a regulátor s ovládáním a tři kola celkem odhad cca 5000 Kč max.
Všechno ostatní se mi doma válí...
Všechno ostatní se mi doma válí...
- Kajap
- Reputace:18
- Lokalita: Okoli
Pan Dyson vymejšlel cyklonovy vysavač 15 let a měl skoro 6000 verzí (iteraci), než uspěl, po tu dobu zastavil barák, živila ho manželka, etc.
Ještě vloni uváděl nový model a ještě letos dával rozhovor, myslím že mu je 79 let a bude to jeden z nejbohatších lidí v zemi.
Vytrvej
Ale musíš vymejšlet něco, co přinese užitek lidem a nejenom tobě, aby to mělo smysl a aby to fungovalo na dlouhověkost, jako v modrých zónách
ono totiž to takové hraní jenom pro sebe, konzum a kutilští moc nefunguje
“ vědci zjistili že” když tam není to výše popsaný, tak to zkrátka hapruje všechno,
Ještě vloni uváděl nový model a ještě letos dával rozhovor, myslím že mu je 79 let a bude to jeden z nejbohatších lidí v zemi.
Vytrvej
Ale musíš vymejšlet něco, co přinese užitek lidem a nejenom tobě, aby to mělo smysl a aby to fungovalo na dlouhověkost, jako v modrých zónách
“ vědci zjistili že” když tam není to výše popsaný, tak to zkrátka hapruje všechno,
- PetrDubi
- Reputace:339
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Já bych řekl, že Brumlovi je pan Dyson, užitek pro lidi i co zjistili vědci u pr...e a chce maximální užitek pro sebe 
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
- Brumla
Kajap je nej... jak Al...ale je to jen můj dojem....