Daňové úniky na Business Allegro?

Souhrn tématu

Při nákupu na Business Allegro se objevují problémy s fakturami, kde prodejci vystavují doklady s nulovou DPH, i když byla zaplacena částka včetně 23% polské DPH. To může vést k daňovým nesrovnalostem, protože český finanční úřad požaduje správné odvody 21% DPH. Řešení spočívá v požadavku na opravenou fakturu s odpovídající DPH nebo vrácení přeplatku, přičemž podpora Allegra často nemá nástroje k donucení prodejců. V praxi je důležité mít doklady o zaplacení a objednávce jako důkaz pro případ kontroly.
cipis
Moderátor
Reputace:1066
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Daňové úniky na Business Allegro?

Nový příspěvek od cipis »

Máte někdo zkušenosti s dostáváním faktur při nákupu na business allegru?
Schválně jsme tam registrovali firmu, abychom mohli pohodlně nakoupit potřebné věci, co tady neseženema.
Vše bylo v pohodě, nabídka, uváděná cena bez a s 23% (polská) DPH, takže naklikáno, dali jsme platbu na účet, platba provedena, potvrzené přijetí platby. Zboží po nějaké době došlo a faktura nikde. Tak píšu prodejci, že bych rád fakturu.
A on poslal fakturu, ve které byla 0% DPH, ale částka z nabídky ta vyšší, s DPH. A argumentuje, že přeshraniční atd.
Což je samozřejmě blbost, protože pro nás ta faktura znamená, resp. pro český finančák, že jsme DPH neodvedli a tudíž ještě musíme z té celkové částky 21% odvést na DPH.
Předpokládám, že jsou jen dvě možnosti, jak to vyřešit. Buď dostaneme opravenou fakturu dle nabídky, tj. včetně té 23% DPH, a vyřešíme si to u nás (23 vs. 21), anebo dostaneme fakturu s nulovou DPH, ale bude tam částka z nabídky bez DPH, prodejce vrátí to už zaplacené navíc, a my si tady normálně odvedeme 21%.
Podpora allegra se k tomu zatím staví vlažně, prej nemají jak donutit prodejce vystavit fakturu, tak ho "jen" vyzvali, aby poslal opravenou fakturu.

Dle mého názoru naprosto přesně ví, co se děje a jen mlží. Prodejce dostal plnou částku včetně DPH, nicméně ji "přiznal" s nulovou daní, tudíž se o to DPH obohatil.

Nakupovali jste tam někdo takto na firmu?

Sranda je, že když nakupuji soukromě, tak většinou dostanu automaticky fakturu, s 21% DPH, bez ptaní.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Kajap
Reputace:18
Lokalita: Okoli

Re: Daňové úniky na Business Allegro?

Nový příspěvek od Kajap »

jen z doslechu…

Když jsem ještě obchodoval, tak jsem nikdy neplatil cenu s DPH … ale bez DPH.

Tak proč jsi platil cenu s DPH? A ještě na účet? To ani tržiště (allegro) nepomůže - bo nemá zadržený prachy…

Normálně při platbě kartou můžeš 14 dnů kliknout na VRÁTIT, a pak do dalších 14 dnů přesně podle zákona, vratný štítek podat do přepravy (když máš smart tak i vratka je zdarma) a vrátit zboží a allegro dohlidne na vrácení peněz ale to je B2C.

B2B přes alegro neznam, ztrácí se tim výhoda možnosti vrátit zboží do 28 dnů a dnes už spousta prodejců mi dá lepší cenu B2C než B2B takže na ico nakoupím minimálně a DPH už neřeším.
Naposledy upravil(a) Kajap dne čtv zář 24, 2026 1:35 pm, celkem upraveno 1 x.
cipis
Moderátor

Nakupujeme od polského prodejce, s polským DIČ, navíc v nabídce je jasně uvedená DPH.
A platba byla na účet allegra.
1 kW "nabíječka" 24 V
Kajap

Když jsem někdy dávno ( mezi vstupem do eu a 2015) nakupoval v eu, vždy jsem dal do objednávky vat id a poslali proformu bez VAT… a tu jsem dal proplatit. Když poslali proformu s DPH tak jsem jim ji vrátil k opraveni… to jsem vzd kontroloval.

Ale to bylo direct, ne pres tržiště. Jak to funguje dnes? Myslim ze stejně. Takže otázka zůstává, proč jsi zaplatil cenu včetně daně ?

Ps: to ani nevím “že to lze řešit u nás”, jednou zaplacena daň do EU už si u nás neodečteš - nebo se pletu?

Pps: ten prodejce jen může mít hloupý support, nějaké brigádnice které vůbec neví o co jde, takže to ani nemusí byt úmysl. Nastavení B2B a cizina - to muže udělat patálie pro ne… jestli ti to za to stojí a jde o hodně peněz tak jim pošli předžalobní výzvu :) podle mého názoru na nějaký slabý chatový zprávy mávnou rukou a nebudou to chtít řešit … já jsem jim vždycky napsal že když mi vrátí peníze a nebudou chtít ten křáp poslat zpátky tak jim nebudu psát žádný hodnocení a párkrát to pomohlo jako takový lehký nátlak, ale šlo o úplný houby za pár stovek možno ani to ne…

A 4 z 5 reakci (v allegro chatu) jsou naprosto nekompetentní… a Poláci málokdy reagovali na maily (v dobré třeba 10 let zpět když ještě nebyly tržiště), tolik moje zkušenost a tech nákupu na Allegro mam třeba 100 (jen jako B2C), a pred 10 lety jsem něco treba od nich potřeboval - tak přes mail total nezájem…

Pak jsem jednu dobu než bylo allegro cz, si to nechával posílat přes allegro pl… k hranicím.
cipis
Moderátor

Protože hned na začátku je napsáno, že to prodejce může nebo nemusí vystavit. Nám je to jedno, jestli dostaneme 23 nebo 0, ale musí sedět ty částky, na dokladu od nákupu je jasně uvedená DPH, takže musí sedět i faktura.

Takže ano, pro příště to bude chtít vrátit hned ten první podklad, že je chybně vystavený. To mě ani nenapadlo, tím, že to poslali s DPH, tak jsem předpokládal, že se nula konat nebude.

Ano, 23 a 21 by mělo jít nějak srovnat, ale nikdo to nedělá, protože to stojí víc peněz než z toho většinou dostaneš. A není to na jedno kliknutí. Prej.
1 kW "nabíječka" 24 V
Kajap

MOŽNÁ MÁŠ PRAVDU - TO BYS MUSEL ŘEŠIT S POLSKÝM STÁTEM TO VRÁCENÍ.

Pak ještě byl one stop shop…

A jestli řešíš nějakou patálii, no tak já jsem to řešil vždycky tak : žádná faktura a podobný nesmysly co si vymejšlej účetní: prostě tady proběhla platba (důkaz-banka nebo kvitance-pokladní doklad v originále) a tady k tomu napíšu interní doklad koupě XY a tady dodání - mám důkazy (foto pro případ kontroly do 3 let)… a zaúčtuj.

Hloupé účetní které bláboly že to nejde - se pletou …

Stejně tak celou dobu jsem dělal a dělám - když jsem někde nakupoval takzvaně “bez dokladu” - tak s platbou na účet - tak jsem di zo dal do výdaje. Mně je houby potom že mě dal podnikatel svůj soukromý účet, což je jeho problém . ..

Zkrátka tyhle jednoduchý účetní operace jsou triviální, to jenom účetní z toho dělají kovbojku. Pokud to nejsou daňový (z hlediska DPH),operace, tak je to v klidu …

V případě že tam figuruje DPH čko, tak je velmi potřebný znát zákony, protože se můžeš dostat do pěkných sra… a vůbec nemusíš mít ani úmysl šmelit.

Ve tvým případě bych si vytisknul tu nabídku a objednávku, máš důkaz že cena včetně DPH vo jsi koupil sedí s tím co jsi zaplatil a vyřízeno .

Kdyby byly papíry vadný, tak bych je zahodil a udělal bych to postupem výše. Pokud to nestojí víc jak 10 000 Kč tak bych to dále neřešil, i když pravděpodobně po dvou až 6 výměnách s prodejcem by tu FA prodejce asi opravil

Kdyby mi to moc šlo, no tak můžu poslat VAT ID s podnětem polskému i českému orgánu, to by byla poslední možnost a asi pro prodejce konečná