Návratnost FVE 2026-2036 II.
Souhrn tématu
Návratnost fotovoltaické elektrárny (FVE) v období 2026-2036 závisí na správném zohlednění nákladů, inflace a růstu cen energií. Při investici kolem 300 000 Kč je realistické očekávat úspory kolem 800 000 Kč za deset let, pokud nebudou další náklady na opravy či výměnu komponent. Důležitý je také faktor obětované příležitosti kapitálu, který může výrazně ovlivnit celkovou ekonomickou efektivitu investice do FVE.
- Kajap
- Reputace:18
- Lokalita: Okoli
Re: Návratnost FVE 2026-2036 II.
Tohle jsou asi dobry plotovky (v Rusku se maj), ma tam i anglickou audio stopu.Franta2776 píše: stř zář 16, 2026 11:18 amStavel jsem taky solární plot cca50m. Je to nejlevnější neprůhledny plot, co se nemusí nikdy natírat a časem se sám zaplatí. Jen pro představu je cena cca 1000kc/bm.Svépomocí. Firma chtěla cca 600000kc
Netuším, co se Vám na tom nezdá. Akorát nevím kam jeho hodnotu počítat, jestli do FV nebo jako plot:)))
Na jaře a na podzim vyrábí výborně v létě nic moc.
IMG-20260318-WA0004.jpg
Ten Mikroinverter ani neni drahy https://www.reichelt.com/de/en/shop/pro ... -fi-420681
Ty tvoje plotový za 800 - to jsi nekupoval novy za tuhle cenu ze ne?
- Franta2776
- Reputace:673
Byly nový k paletě byl papír z výroby o měření kazdýho panelu. Já nakupují vždy výhodné, až je to zajimavý. Teď jsem třeba na Kanarskych ostrovech za neuvěřitelnou cenu na All in.
Jenom přímá letenka by stala 8000kč a samotný pobyt objednaný přes booking cca 1500Eur Otevírají se okolo nás neopakovatelný okna a ty je potřeba vyuzit:)) Tak jako Ty třeba s Etf.
Jenom přímá letenka by stala 8000kč a samotný pobyt objednaný přes booking cca 1500Eur Otevírají se okolo nás neopakovatelný okna a ty je potřeba vyuzit:)) Tak jako Ty třeba s Etf.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Kajap
ETF+dca =pasivni
Stockpicking=aktivni
Trading=ultra aktivní
Vychytavat slevy (okna) = spise aktivní činnost…
Stockpicking=aktivni
Trading=ultra aktivní
Vychytavat slevy (okna) = spise aktivní činnost…
- Brumla
- Reputace:8
- Lokalita: Beroun
- Výkon panelů [Wp]: 13,9 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 51 kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Podle mne, bylo postavení FVE nejlepší uložení peněz do důchodu, nic s větším potenciálem úspory (bez práce) bych nevymyslel!
- vla
- Reputace:136
- Lokalita: Praha 6
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: cca 1,3 kWp
- Kapacita baterie [kWh]: cca.15
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
A pokud se v tom nebudeš pořád hrabat, tak se ti náklady i v rozumném čase vrátí.
Nemám rád tenhle stát.
- Kajap
To je fakt, protože když dáš lidem prachy - tak je 50% rozfofruje, prožere. Příkladně ti co random vyhráli balík, cca 50% za chvíli zas na mizině.
Anebo 80% lidi si spoří do záloh na energie, a jsou happy když jim vracejí přeplatky. No ale tam jsou ještě daleko jiný zvěrstva, nedávno jsem byl na pobočce a s pár lidma se bavil, oni tam běží protože jim snížili zálohy ale oni měli nedoplatek a jdou se zeptat proč jim snížili zálohy a chtějí zálohy zvýšit. Oni to nejsou schopný vyřešit bezkontaktně.
A si nikdy nepřiznáme, že jsme špatně koupili. To je nějaký psychologický efekt obhajování si i úplného nesmyslu… nikdy neřekneš: já jsem blbec koupil za nesmyslnou cenu ale budeš hledat důvody jak si to před sebou obhájit …
V tomto případě ale, ať už člověk s odpovědně investuje do třeba fotovoltaiky nebo cihel no tak ve výsledku oproti tomu druhému je znevýhodněn protože pak nedostal (tedy to už nastalo) příspěvek na energeticky balíček (drahy energie sanovány přes ÚP) nebo dávky …
A to dobře známe, kdo spořil za první republiky no tak v 1953 to dostal sečteno, o všechno přišel …
A chudák si taky myslel jak si celý život spoří na stáří…
Ale co už, tohle téma je o budoucí návratnosti tedy když někdo chce dneska vylít půl mega s tím jak bude happy, no tak už ví že peníze jsou zaměstnanci a ti pracují taky a i zcela průměrný je dokáže zaměstná na 10%pa - to byla celá pointa - tedy každý si to může spočítat, tohle jsem před 10 lety nemohl nikde tvrdit protože jsem to neměl vyzkoušené teď už to vyzkoušené 10 let mám a navíc jsou data 152 let zpět.
Samozřejmě to nikomu nebrání diverzifikovat do cihel, zlata, fotovoltaiky, aktiv…
Každopádně žádný investor zatím nešel do fotovoltaiky bez dotací, možná velký podnikatele který to vše spálí (tedy real ušetří, ale zase hrají cenu daně a DPH to je -50% oproti spotřebiteli a k tomu objemový efekt)…
Tedy říkat kolik ušetřím v důchodu je sice krásný ale daleko víc ušetřím když budu optimalizovat.
Anebo 80% lidi si spoří do záloh na energie, a jsou happy když jim vracejí přeplatky. No ale tam jsou ještě daleko jiný zvěrstva, nedávno jsem byl na pobočce a s pár lidma se bavil, oni tam běží protože jim snížili zálohy ale oni měli nedoplatek a jdou se zeptat proč jim snížili zálohy a chtějí zálohy zvýšit. Oni to nejsou schopný vyřešit bezkontaktně.
A si nikdy nepřiznáme, že jsme špatně koupili. To je nějaký psychologický efekt obhajování si i úplného nesmyslu… nikdy neřekneš: já jsem blbec koupil za nesmyslnou cenu ale budeš hledat důvody jak si to před sebou obhájit …
V tomto případě ale, ať už člověk s odpovědně investuje do třeba fotovoltaiky nebo cihel no tak ve výsledku oproti tomu druhému je znevýhodněn protože pak nedostal (tedy to už nastalo) příspěvek na energeticky balíček (drahy energie sanovány přes ÚP) nebo dávky …
A to dobře známe, kdo spořil za první republiky no tak v 1953 to dostal sečteno, o všechno přišel …
A chudák si taky myslel jak si celý život spoří na stáří…
Ale co už, tohle téma je o budoucí návratnosti tedy když někdo chce dneska vylít půl mega s tím jak bude happy, no tak už ví že peníze jsou zaměstnanci a ti pracují taky a i zcela průměrný je dokáže zaměstná na 10%pa - to byla celá pointa - tedy každý si to může spočítat, tohle jsem před 10 lety nemohl nikde tvrdit protože jsem to neměl vyzkoušené teď už to vyzkoušené 10 let mám a navíc jsou data 152 let zpět.
Samozřejmě to nikomu nebrání diverzifikovat do cihel, zlata, fotovoltaiky, aktiv…
Každopádně žádný investor zatím nešel do fotovoltaiky bez dotací, možná velký podnikatele který to vše spálí (tedy real ušetří, ale zase hrají cenu daně a DPH to je -50% oproti spotřebiteli a k tomu objemový efekt)…
Tedy říkat kolik ušetřím v důchodu je sice krásný ale daleko víc ušetřím když budu optimalizovat.