Solárne panely na poliach pomáhají farmárom s úsporou vody

Souhrn tématu

Solární panely instalované na zemědělských polích výrazně snižují ztráty vody u rostlin až o 22 %, což pomáhá farmářům šetřit cenné zdroje. Agrovoltaika nabízí nejen ekologické řešení pro zemědělství, ale i možnost efektivní výroby a prodeje elektřiny přímo z polí. Diskuse také zdůrazňuje význam baterií a výzvy spojené s regulacemi a trhem s energií v EU, přičemž upozorňuje na potřebu větší autonomie zemědělců a inovativních přístupů v zemědělství i energetice.
Kajap
Reputace:15
Lokalita: Okoli

Re: Solárne panely na poliach pomáhají farmárom s úsporou vody

Nový příspěvek od Kajap »

O čem, jakože dostaneš dotaci na AgroFVP?

Jojo, přes dotace EU ovládá ty zemědělce a vinohrady (v podstatě řídí, kde se co bude pěstovat) a jídlo obecně… proto je žrádlo tak levný, protože je nadbytek všeho…

Nikdy v historii sis nemohl koupit tolik mrkve, masa, mlíka, másla za průměrný příjem/důchod, jako dnes…

ani švestek :-)

A co, zrušil bys všechny tyhle dotace?
gupa
Reputace:191
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Převedl zpět do rukou vlád. A zrušil veškerou subvenci do zemědělství z EU a nechal si tu poměrnou část peněz pro přerozdělení co tam nyní jde doma v členských státech ať si politiku zemědělství řídí samy vlády a ne nějaká chybující EU, která se tváří důležitě když tu zemědělci hážou před svá ministerstva a Brusel své úrody na chodníky. Jediné co umí dávat pokutu za znečištění ploch zemědělci když protestují, před těmi orgány moci a pravidel. Aby si ten protest příště rozmysleli, asi je mají za vidláky do kterých si mohou drbat jak se jim zlíbí. A obchodníci? Ti zhebnou pokud nebudou mít co prodávat, to tu už bylo sděleno v tomto vlákně.

Další je agrovoltaika, vláda musí mít plán a ne že se nebude dít nic, nebo to zase přeroste v baroprášil mafii. Další je regulace prodeje, každý trh každého členského státu musí mít v regálech 80% podíl. A ne že se přeprodá třikrát bulharská švestka, aby si ji mohl někdo na severu koupit za euro v akci. Na severu nebo tam kde se neurodí, musí být dráž než tam kde je přebytek, tak se rozjedou ve vykupních sítích správné obchodní vztahy které drží produkci. To co tu v energiích, zemědělské produkce atp právě je, je jednoduše podmazavání voličů a mazání medu kolem hub cenou, která není normálně reálná a produkční. Kdo by to zaty prachy také dělal.
Naposledy upravil(a) gupa dne ned zář 13, 2026 2:06 pm, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT...
Kajap

Takže zpět před 1989, kdy skoro nic nebylo a fronty na banány? A jídlo mnohonásobně dražší?

výhoda globalizace je, že se to násobně zefektivní, zlevní, a samozřejmě tam subvence aby lidi neřvali a byli poslušný

Průměrný občan ani netuší, kde bychom byli bez evropský unie. Kolik věcí tak brutálně zlevnilo až po “regulaci”…

Je to křehký systém a samozřejmě ty zbylé 3 velmoci usilují o rozbití i zevnitř …

Obchodníci nikdy nezhebnou, bez nich neprodáš než na dvorečku … vždyť obchodníci tady jsou x tisíc let

Né že bych je měl nějak rád / jen jsem pochopil a docela pozdě, jak to celý funguje… já to nehodnotím, pouze konstatuji, no stačí si vytáhnout pár dat…

Pak se podívat, jak mluví politici třeba u máte slovo s Michaelou Jílkovou, tak opatrně aby nenaštvali ty ovce :) jinak já si neumím představit že by národní vlády v Evropě něco řídily samy.

To by byl okamžitě návrat někam do 3. světa, podívej se na jihovýchod
gupa

Nový příspěvek od gupa »

3 svět jsme my, agrovoltaika je všude jinde jen ne v EU. My jsme předraženým třetím světem. Příklad? To co Čína dá na své pozemky jako FVE za den, ČR dá za rok a více. Otázka, vleze se ČR do číny svým územím v km2 365x?

Další věc je, že třeba můj obchodník s medem skončil éru obchodování s domácí produkcí, vůbec nepotřebuje EU produkci. Dokonce je to proněj lepší že přebalí ze sudů a na české včelaře v Česku kašle. Protože nemusí obchodovat s českou produkcí.

(vidíse ten systém? jsem zvědavý jak si ochočí agrovoltaiku takový promyšlený "systém likvidace všeho")

Prodej z agrovoltaické elektrárny přímo od pole? Ano, to je pravděpodobné, protože to bude pro dopravu a cena za kWh rozhodující. Pokud bude agrovoltaik schopen prodávat okolo té koruny nezuávisle na DS, tak je myslím si hodně v plusu. Ale nesmí ho danit, otravovat výběrčí poplatků a znepříjeňovat život nějaké kontroly které nemají smysl krom toho aby kontrolor pravidelně krmil svou peněženku na úkor jednoho vypsaného protokolu s kterým si může kontorlovaný akorát tak vytřít po💩 zadek.
Naposledy upravil(a) gupa dne ned zář 13, 2026 2:22 pm, celkem upraveno 1 x.
Kajap

Takže nemáš odbyt na med nebo co tě štve?

Tak když říkáš že nepotřebuješ obchodníka no tak si ten prodej sám když myslíš že to je tak snadný

Pokud jde o připojení pole, tak víš o tom že ty výkony musíš přispět distributorovi jenom na posudek? Tak si vytáhneš svoje statisíce a půjdeš do toho a nebudeš na to dotace.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Včela mi řekla, že se v takové ekologii všeho nedá žit. Protože mám včely i jinde, kde mi říká že se má dobře, tz. na více katastrech ale už jen pro zábavu, tak vím, že ekologická krize postupuje podle nadmořských výšek od spodu výše.

Pokud by agrovoltaika byla řešením sluneční svit by se omezil a nedocházelo by k tzv úpalům rostlin a byla by navíc možnost dát ho do drátu a prodat, tak by tu nezačal proces odekrývání horního humusu erozemi jak to u přeschlých povrchů s vysokou prašností bývá.

Med je výsledkem situace ekologie okolo úlu, v kterém byl vyprodukován. EU jsou takové statistiky kničemu, protože jej umí dovést subvencovaný med jinými společenstvími, třeba čínskorusko indickou vč jižní ameriky. To je společenství které podle všech převálcuje svou produkcí nějakou maličkou a systémově nefunkční a roztrhanou EU. Takže mám pocit a v podstatě se obecně ví, že EU je v určitých otázkách naprosto slepá instituce. Přitom jsou to řezající větve na kterých se sedí a které se odřezávají pěkně postupně pod členskými státy pěkně systematicky.

Základem všeho bytí je jídlo. V jiné formě jsem to tu už sdělil.

No dalším rozmným vývojem, jak u medu je ten prodej z vlastního ostrova. Pokud DS selže, jako při prodeji medu, co si kdo myslí že bude fungovat. Jsou jasné mechanismy které prostupují vším. Protože ty mechanismy ukazují možné varianty. Byl bych rád kdyby to co píšu o medu si přenesl čitatel tohoto, třeba do energetiky. Protože to je budoucnost, prodej přes DS a prodej z vlastního ostrova koncovýmu spotřebiteli bez DS. Copak je to nemožný?
Franta2776
Reputace:661

Nový příspěvek od Franta2776 »

Jen upozorním, že když svítí je dnes el téměř bezcenná. Včera mi poslal člen fóra, jak přes den nabíjí baterky za 0,7kč/kWh co dovolil jistič. Po západu, slunce za cca 5kč prodával.
Ty baterky jsou dnes důležitější jak panely
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 16S 1100Ah, trakční gel 800Ah), Deye 15kW LV,MPPT 150/85, 150/100 BMWi5
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Vše je v pohybu, první věta hodiny fyziky na ZŠ, nebo ZDŠ.

Takže co? Co platí dnes, nemusí platit zítra?

A cena za uskladnění, to jsem tu nedávno četl, je okolo 1Kč? Nad 1Kč za kWh je draho. Kdo se směje až se za břicho popadá? Obchodníci s nejistotou a kunzumenti ve strachu a napětím a s vizemi o velkým zisku ze spekulací? To je přesně to co je jiné od zemědělství, někdo to žrádlo totiž musí vyrobit svou silou, ne silou peněz. O využití takové energie a síly pod panelama jako robotika etraktory které by se staraly o samotnou produkci atp jsem tu už ale psal.
Kajap

Jídlo? Václavek tvrdí ze dýchání! Ne jídlo :-) Dodává tělu většinu ENERGIE. Něco na tom asi bude! Zemědělci nám dodali dusík.

Ano, dnes se to vyplatí, ale za chvíli už spíše ne, protože to bude dělat “kazdej”… resp. spread už nebude 10 Kc jako příkladně zitra
Přílohy
IMG_7097.jpeg