JK BMS V19.34 – nestabilní měření napětí článků
Souhrn tématu
Uživatel popisuje problém s nestabilním měřením napětí článků a celkového napětí u JK BMS s firmwarem V19.34 na 16S LiFePO4 baterii. Multimetr ukazuje stabilní hodnoty, zatímco aplikace BMS vykazuje výrazné kolísání, což naznačuje možnou chybu měření nebo problém s balančními vodiči, kontakty či rušením. Diskutují se také možné příčiny jako chyba firmware nebo závada BMS a hledají se zkušenosti ostatních uživatelů s podobným problémem.
- martondra
- Reputace:0
- Lokalita: Znojmo
JK BMS V19.34 – nestabilní měření napětí článků
Mám problém s JK BMS, kdy mi při zatížení nebo nabíjení dost výrazně skáčou naměřená napětí jednotlivých článků i celkové napětí baterie.
Jedná se o 16S LiFePO4 baterii EVE MB31 314 Ah a JK BMS 200 A. Firmware BMS mám aktuálně V19.34.
Například dnes jsem měřil článek č. 14 přímo multimetrem na jeho terminálech. Multimetr držel stabilní napětí, ale v aplikaci JK BMS hodnota stejného článku výrazně skákala. Podobně se chová i celkové napětí baterie – externí měření nebo SmartShunt jsou poměrně stabilní, zatímco JK BMS ukazuje hodnotu, která chvílemi poskakuje o několik desetin voltu.
Dříve jsem pozoroval například:
SmartShunt / multimetr kolem 52,1 V,
JK BMS přibližně 52,15–52,40 V a hodnota neustále skákala.
U jednotlivých článků JK někdy ukazuje rozdíly například 20–60 mV, zatímco při přímém měření multimetrem jsou napětí stabilní a rozdíly výrazně menší.
Kalibraci proudu i napětí jsem už zkoušel. Problém ale vypadá spíš jako nestabilní měření BMS než skutečné změny napětí článků.
Balanční/měřicí vodiče mám připojené oky u terminálů článků. Kontakty a busbary teď zároveň kontroluji a měním za nové, abych vyloučil přechodové odpory.
Setkal se někdo u JK BMS s podobným problémem, kdy hodnoty jednotlivých článků v aplikaci skáčou, přestože multimetr ukazuje stabilní napětí?
Může to být:
problém s balančními vodiči nebo jejich kontaktem,
rušení při větším proudu,
chyba firmware V19.34,
případně závada samotné BMS?
Zajímalo by mě hlavně, jestli je takové kolísání měření u JK BMS normální, nebo už to vypadá na vadnou BMS.
Jedná se o 16S LiFePO4 baterii EVE MB31 314 Ah a JK BMS 200 A. Firmware BMS mám aktuálně V19.34.
Například dnes jsem měřil článek č. 14 přímo multimetrem na jeho terminálech. Multimetr držel stabilní napětí, ale v aplikaci JK BMS hodnota stejného článku výrazně skákala. Podobně se chová i celkové napětí baterie – externí měření nebo SmartShunt jsou poměrně stabilní, zatímco JK BMS ukazuje hodnotu, která chvílemi poskakuje o několik desetin voltu.
Dříve jsem pozoroval například:
SmartShunt / multimetr kolem 52,1 V,
JK BMS přibližně 52,15–52,40 V a hodnota neustále skákala.
U jednotlivých článků JK někdy ukazuje rozdíly například 20–60 mV, zatímco při přímém měření multimetrem jsou napětí stabilní a rozdíly výrazně menší.
Kalibraci proudu i napětí jsem už zkoušel. Problém ale vypadá spíš jako nestabilní měření BMS než skutečné změny napětí článků.
Balanční/měřicí vodiče mám připojené oky u terminálů článků. Kontakty a busbary teď zároveň kontroluji a měním za nové, abych vyloučil přechodové odpory.
Setkal se někdo u JK BMS s podobným problémem, kdy hodnoty jednotlivých článků v aplikaci skáčou, přestože multimetr ukazuje stabilní napětí?
Může to být:
problém s balančními vodiči nebo jejich kontaktem,
rušení při větším proudu,
chyba firmware V19.34,
případně závada samotné BMS?
Zajímalo by mě hlavně, jestli je takové kolísání měření u JK BMS normální, nebo už to vypadá na vadnou BMS.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1051
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: JK BMS V19.34 – nestabilní měření napětí článků
Zkus dohledat prispevky kolegy, co ma baterie ve starem pultovem mrazaku (leoshavla?). Co si pamatuji, tak tam byla nakonec oprava takova, ze doplnil cupal podlozky, a problem vymizel. To same potvrdil i dalsi kolega.
Nejsem si ale jisty, jestli jim to neskala i na multimetru, kazdopadne byla souvislost s odberem z te baterie. Odstraneni prechodaku pouzitim cupal podlozek problem odstranilo.
Nejsem si ale jisty, jestli jim to neskala i na multimetru, kazdopadne byla souvislost s odberem z te baterie. Odstraneni prechodaku pouzitim cupal podlozek problem odstranilo.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.