Home Assistant a jiná DB než InfluxDB

Souhrn tématu

Uživatelé Home Assistanta diskutují o alternativách k InfluxDB pro ukládání dat v domácí automatizaci. Zmiňují problémy s InfluxDB, jako je neefektivní rozhraní a licenční omezení nové verze. V diskusi zaznívají tipy na použití databází jako TimescaleDB, MariaDB nebo MySQL a otázky ohledně kompatibility s HA a jeho komponentami.
eman
Reputace:337
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Home Assistant a jiná DB než InfluxDB

Nový příspěvek od eman »

Tak v HA skončila podpora InfluxDB. Nová verze je licencovaná, takže jí zařízli. Neuváženě jsem kliknul na OK a HA databázi smáznul. Naštěstí jí mám zálohovanou.
Řešil jste to už někdo? Nějak se mi nechce zahodit 3 roky statistik spotřeby.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
Mex
Reputace:464
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Home Assistant a jiná DB než InfluxDB

Nový příspěvek od Mex »

Když jsem se tím před pár dny zabýval (a rozhodl se do budoucna do InfluxDB nejít), tak blbé licenční podmínky dali jen na verzi 3.x.
Verze 1.x a 2.x by snad v tomto měly být v setrvalém stavu.
Tak i stávající integrace v HA pro podporu InfluxDB 2.x by měla být stále použitelná, ne?

Ale nejsem žádný HA-guru (resp. zatím spíš HA-skoro-panic), tak nevím, jak složité je si ty komponenty sám skládat.
Jestli je to tak, že to dá většina uživatelů s prstem v nose.
Nebo jestli naopak to je tak, že většina lidí je schopna použít jen to, co jim vývojáři předvaří.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.