Skúsenosti s meracími prístrojmi, s ktorými sme kedysi začínali

JozefSK
Reputace:86

Skúsenosti s meracími prístrojmi, s ktorými sme kedysi začínali

Nový příspěvek od JozefSK »

Aj môj otec, ako robotník vo fabrike, bol raz za trest, pardon, za odmenu za dobre vykonávanú prácu za strojom odmenený výletom do ZSSR, z ktorého mi ako darček doniesol toto:
Mc 1.jpg
Mc 2.jpg
Mc 3.jpg
Multimeter značky C4353 - merané veličiny a rozsahy je vidieť z obrázkov. Je stále funkčný aj napriek tomu, že som sa na ňom učil a teda zaobchádzal "bez rukavičiek". Je pravda, že ho už teraz bežne nepoužívam, ale len preto, že už mám novší, menší, s displejom na neviem koľko miest. Manuál k nemu nemám, ani neviem, či pri ňom bol. Teraz by sa mi manuál aj zišiel, lebo pozerám, že dokáže merať "dB", žeby hlasitosť zvuku? To som si na čínskych meračoch nevšimol ...
Rok výroby nevidim nikde napísané, ale môže mať 45 - 50 rokov.

TTU (zdroj AI):
Prístroj je navrhnutý ako univerzálne meracie zariadenie pre použitie v priemysle aj vojenskej technike. Funguje na princípe pohyblivej cievky s ihlovým ukazovateľom, čo umožňuje sledovať trendy zmien nameraných hodnôt v reálnom čase lepšie než pri lacných digitálnych modeloch.

Základné meracie rozsahy zahŕňajú:
- Jednosmerné napätie (DC): 0,075 V až 600 V
- Striedavé napätie (AC): 1,5 V až 600 V (merateľné aj bez batérií)
- Jednosmerný prúd (DC): 0,06 mA až 1500 mA
- Striedavý prúd (AC): 0,3 mA až 1500 mA
- Odpor: 0,3 Ω až 10 000 kΩ (vyžaduje batérie)
- Kapacita: do 0,5 µF

Rozmery zariadenia sú typicky 215 x 115 x 90 mm. Na meranie odporu a kapacity potrebuje 3x 1,5V AA batériu, zatiaľ čo meranie napätia a prúdu je pasívne a nevyhnutne batérie nepotrebuje. Presnosť prístroja sa udáva okolo ±5 %, čo je menej, ako u moderných digitálnych multimeterov, ale pre bežné diagnostické účely postačujúce.

Bola to vecička, ktorá ovplyvnila moju profesijnú kariéru.
Nebyť toho Sajuzu, mohol som dnes byť napríklad futbalista. Alebo som mohol dnes byť zubárom. Ako by som sa mal dobre... 😃
JozefSK
Reputace:86

Re: Skúsenosti s meracími prístrojmi, s ktorými sme kedysi začínali

Nový příspěvek od JozefSK »

Vdaka šikovným vyhľadávačom sa mi podarilo nájsť návod k multimetru C4353. Návod je možné pozrieť tu.
Kostěj
Reputace:133
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Skúsenosti s meracími prístrojmi, s ktorými sme kedysi začínali

Nový příspěvek od Kostěj »

Někdy v patnácti mne jeden starší bratránek podaroval měřáčkem 1mA/0,2V, ze kterého jsem si postavil svůj první avomet (obr1). Také jsem od něj dostal dvě knížky o elektrotechnice, které to u mne rozjely. O pár let jsem si z CCCP dovezl hotový multimetr(obr2, ten už nemám) a o dalších pár let i malý osciloskop OML2M. Ten první měřák ještě občas použiju, nemá tlumení pohybu ručky, což se někdy hodí. Osciloskop mám už přes 40 let a občas po něm sáhnu. Má sice jen 5MHz, ale díky bohu za něj, jiný nemám.
Přílohy
MerakCCCP.jpg
Merak1.jpg
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.