EG.D PPDS po 1.7.2026
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje změnám v připojování fotovoltaických elektráren (FVE) u distributora EG.D po 1.7.2026, kdy došlo ke změně pravidel pro instalaci oddělovacích relé. Nově se relé umisťují do uživatelské části rozvaděče a uživatel je napájí z měřené elektřiny. Navíc se zavádí další relé pro vypínání přetoků, například u nabíječek elektromobilů, což vyvolává otázky ohledně jejich osazení a fungování.
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
EG.D PPDS po 1.7.2026
Připojoval někdo oficiálně FVE po 1.7.2026?
Původně to mělo platit od 1.1.2026, posunuli to na 1.7.2026.
Nevím, jestli se to liší podle distributorů.
U EG.D je tam změna jak se připojují oddělovací relé.
Pokud to správně chápu, tak dřív bylo to základní oddělovací relé pro spínání VT/NT u dvoutarifních sazeb v pečetěné části elektroměrového rozvaděče, a napájelo se z elektriky před elektroměrem (tedy uživatel neplatil jeho spotřebu).
Teď nově je to oddělovací relé už v uživatelské části rozvaděče a napájí si ho uživatel sám už z měřené elektriky.
A kromě toho tam chtějí 1 nebo 2 (to nevím) další oddělovací relé pro vypínání přetoků, to druhé pro nabíječku. Tím se asi myslí Wallbox. Otázkou je, jak to je, když tam není osazený.
Původně to mělo platit od 1.1.2026, posunuli to na 1.7.2026.
Nevím, jestli se to liší podle distributorů.
U EG.D je tam změna jak se připojují oddělovací relé.
Pokud to správně chápu, tak dřív bylo to základní oddělovací relé pro spínání VT/NT u dvoutarifních sazeb v pečetěné části elektroměrového rozvaděče, a napájelo se z elektriky před elektroměrem (tedy uživatel neplatil jeho spotřebu).
Teď nově je to oddělovací relé už v uživatelské části rozvaděče a napájí si ho uživatel sám už z měřené elektriky.
A kromě toho tam chtějí 1 nebo 2 (to nevím) další oddělovací relé pro vypínání přetoků, to druhé pro nabíječku. Tím se asi myslí Wallbox. Otázkou je, jak to je, když tam není osazený.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.