Nákupy z Číny
Souhrn tématu
Uživatel sdílí osobní zkušenost s nákupy z Číny, zejména s dopravou přes DHL a komplikacemi s celním řízením a poplatky. Diskuze upozorňuje na rizika vysokých nákladů na clo a DPH, výhody a nevýhody objednávek z EU skladů a doporučuje pečlivé plánování nákupů. Zároveň se řeší legislativní změny od 1.7.2026 a jejich dopad na nákupy z Číny.
- Valdano
- Reputace:301
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Nákupy z Číny
To právě od 1.7.2026 již nesmí udělat. Mimo jiné i proto přešel Farnell jen na B2B prodej. Pokud sklad v EU slouží k dodávkám pro spotřebitele byť je zřízen pro potřebu podnikatelského subjektu tak musí být zboží procleno už při dovozu do toho skladu v EU. Naopak pokud sklad v EU slouží pouze pro B2B obchody což znamená s vyloučením spotřebitelů, tak prodejce vůbec neproclívá ani neúčtuje DPH a tato povinnost se přenáší na kupujícího s platným DIČ, který má povinnost zajistit proclení zboží, které nakoupil a také z něj odvést DPH.Mex píše:Celní sklad si zřídí Číňan pro svou potřebu. A bude ho využívat pro hromadný dovoz zásob, nakupovaných "do foroty".
Až bude na dané zboží konkrétní zákazník, tak to prostě z celního skladu vytáhne, proclí a odešle nějakou vnitroevropskou poštou.
Navíc proclívat po malých počtech položek až když si zákazník z EU skladu objedná zboží obvykle s celkovou hodnotou do 150 EUR by bylo pro prodejce kontaproduktivní tj. je pro něj mnohem jednodušší to proclít najednou ve velkém při dovozu do EU skladu a zároveň se při tom i legálně vyhne povinnosti řešit paušální clo.
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Ale to přece nelze zakázat.
Každá firma, i zahraniční, má právo provozovat celní sklad. Samozřejmě po splnění příslušných formalit atd.
Tak firma Aliexpress si otevře obrovský celní sklad v Polsku. Firma Li-PingPong si od něho koupí skladovací prostor a doveze do něho své zboží, které pak bude z toho skladu postupně odebírat, clít a prodávat třeba českým zákazníkům.
S tím celním skladem nemá nic do činění žádný koncový zákazník. Firma to do něho doveze, firma to z něho zase vytáhne.
Pokud by to snad z nějakého krkolomného důvodu nešlo, tak si ta firma založí dceřinku Li-PingPong EU se sídlem na Kypru, a bude to dělat ona.
Každá firma, i zahraniční, má právo provozovat celní sklad. Samozřejmě po splnění příslušných formalit atd.
Tak firma Aliexpress si otevře obrovský celní sklad v Polsku. Firma Li-PingPong si od něho koupí skladovací prostor a doveze do něho své zboží, které pak bude z toho skladu postupně odebírat, clít a prodávat třeba českým zákazníkům.
S tím celním skladem nemá nic do činění žádný koncový zákazník. Firma to do něho doveze, firma to z něho zase vytáhne.
Pokud by to snad z nějakého krkolomného důvodu nešlo, tak si ta firma založí dceřinku Li-PingPong EU se sídlem na Kypru, a bude to dělat ona.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
Pokud na něco umí správně odpovědět AI, nemusím to psát já.
- Valdano
Jak už jsem zmínil proclívat po malých počtech položek až když si zákazník objedná zboží obvykle s celkovou hodnotou do 150 EUR by bylo pro prodejce kontraproduktivní tj. je pro něj mnohem jednodušší to proclít najednou ve velkém při dovozu do EU skladu a zároveň se při tom i legálně vyhne povinnosti řešit paušální clo. Právě v tom spočívá výhoda EU skladů s už procleným zbožím při dovozu do skladu.
- Mex
- Reputace:423
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Nepodceňoval bych Číňany.
To clení se jistě dá prakticky kompletně zautomatizovat a navázat na jejich obchodní systém.
Jistě tam nebude pobíhat nějaká Číňanka s ručně vypsaným JCD.
My teď máme podle mě jeden důležitý úkol - pokud možno nějakou dobu nekupovat nic, není-li to opravdu nezbytné.
Aby došlo k co největší skokové změně směrem dolů a tak se zvýšil tlak na řešení z jejich strany.
To clení se jistě dá prakticky kompletně zautomatizovat a navázat na jejich obchodní systém.
Jistě tam nebude pobíhat nějaká Číňanka s ručně vypsaným JCD.
My teď máme podle mě jeden důležitý úkol - pokud možno nějakou dobu nekupovat nic, není-li to opravdu nezbytné.
Aby došlo k co největší skokové změně směrem dolů a tak se zvýšil tlak na řešení z jejich strany.
Není-li uvedeno jinak, všechny moje posty jsou AI-free.
- Valdano
Mimochodem Temu aktuálně účtuje paušální CLO pouze u položek zboží ze skladů mimo EU. Pokud si na Temu objednáte jen zboží označené "Místní sklad" tak žádné paušální CLO neúčtuje právě proto, že Temu zboží proclívá už při dovozu do EU skladů přičemž ceny položek v EU skladu se oproti stavu před 1.7.2026 prakticky nezvýšily. Některé se zvýšily je minimálně a některé dokonce klesly.
- unicast
- Reputace:499
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Správně, nic od zavedení tříeurového eurocla od Číňanů nekupovat je i moje cesta. Jen ať hledají způsoby...
- Valdano
Tím se lze řídit jen do té doby než se vyskytne potřeba objednat nějakou drobnost, která nikde v EU nebude k mání a nebo bude, ale za mnohem větší cenu než za jakou byste ji pořídil třeba z Číny včetně paušálního cla. Místní překupníci už se tetelí nedočkavostí až se jim navýší prodeje těch předražených položek dovezených beztak z Číny a zvedne-li se zájem o nákupy takových položek v tuzemsku tak klidně ještě víc podraží.