Žádost o výpomoc
Souhrn tématu
Uživatel žádá o výpomoc s vyzvednutím originálního potrubí chladiva k klimatizaci Bosch v DECKu v Brně, které není možné objednat online ani přesunout mezi pobočkami. Nabízí zaplacení a zaslání zásilkovnou, hledá někoho ochotného pomoci. Diskuze obsahuje také rady ohledně instalace, potřebného nářadí a zkušenosti s dostupností trubek na trhu.
- Mogul
- Reputace:67
- Lokalita: Litoměřice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 19640
- Kapacita baterie [kWh]: 48k
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Žádost o výpomoc
Ahoj všem.
Rád bych požádal o menší výpomoc.
Koupil jsem si klimu od Bosh a jaksi k tomu v balení s klimou nedodávají potrubí chladiva. Asi jsem si myslel, že ho tam najdu.
Hledal jsem tedy na internetu a našel originální potrubí přímo od Boshe. Problém je ovšem v tom, že je to v DECKu v Brně, který ani neodesílá menší věci z poboček, ani nepřesouvá mezi pobočkami, takže pokud bych chtěl koupit, pak jedině v Brně. Jinde to potrubí není a z Litoměřic do Brna je to trošku z ruky
Má žádost spočívá v tom, zdali by mě to nějaká dobrá duše v tom Decku vyzvedla a zaslala zásilkovnou. Potrubí bych zaplatil, takže by stačilo vyzvednout a na zásilkovnu bych zaslal kód, takže by stačilo zanést kamkoli, kde je sběrné místo zásilkovny.
Našla by se tu dobrá duše, co by pro mne obětovala svůj čas?
M.
Rád bych požádal o menší výpomoc.
Koupil jsem si klimu od Bosh a jaksi k tomu v balení s klimou nedodávají potrubí chladiva. Asi jsem si myslel, že ho tam najdu.
Hledal jsem tedy na internetu a našel originální potrubí přímo od Boshe. Problém je ovšem v tom, že je to v DECKu v Brně, který ani neodesílá menší věci z poboček, ani nepřesouvá mezi pobočkami, takže pokud bych chtěl koupit, pak jedině v Brně. Jinde to potrubí není a z Litoměřic do Brna je to trošku z ruky
Má žádost spočívá v tom, zdali by mě to nějaká dobrá duše v tom Decku vyzvedla a zaslala zásilkovnou. Potrubí bych zaplatil, takže by stačilo vyzvednout a na zásilkovnu bych zaslal kód, takže by stačilo zanést kamkoli, kde je sběrné místo zásilkovny.
Našla by se tu dobrá duše, co by pro mne obětovala svůj čas?
M.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1025
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Re: Žádost o výpomoc
Napis mi, asi to nebude problem.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- soami
- Reputace:113
- Lokalita: Posázaví
A co je to za model a zvláštní potrubí? Splitová klimatizace má standardní potrubí 1/4 a 3/8. To není speciální Bosch (mj. Bosch je obrandovaná Midea).
- Mogul
Typ je to tento:
https://www.bosch-homecomfort.com/cz/cs ... 0625535-p/
A "originál" trubky bych rád (když jsou k dispozici), kdybych na to nakonec volal nějakého autorizovaného profíka (Bosh), pokud to nezvládnu sám.
https://www.bosch-homecomfort.com/cz/cs ... 0625535-p/
A "originál" trubky bych rád (když jsou k dispozici), kdybych na to nakonec volal nějakého autorizovaného profíka (Bosh), pokud to nezvládnu sám.
- ElektroEzs
- Reputace:127
- Lokalita: okolí Teplic
- Výkon panelů [Wp]: 8340
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Presne klasicke chladivove trubky zadny special
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 2x 16 x EVE 332Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
- soami
Ale to nejsou "originál trubky". To je 5m potrubí s kalíškem, což je standardní připojení každé klimatizace/TČ. Pokud není vzdálenost přesně 5m, tak to nedoporučuji. Je pravda, že metráž trubek moc eshopu nenabízí (na Allegru se ale určitě dají koupit). Je lepší to udělat přesně. I ten profík ti to stejně řízne a udělá podle potřeby. K tomu je třeba navíc řezací kolečko a kalíškovač. V obou případech pak ohýbačka a vývěva. V případě instalační nouze pominu momentový klíč, detektor a dusík - ale na to většinou kašlou i ti "profíci". Takže stejně můžeš skončit u toho, že 1 konec budeš potřebovat říznout a udělat nový kalíšek. Kdybys to dělal sám, což není nic složitého, potřeboval zapůjčit nějaké vybavení a nemáš problém vyzvednout v Praze, pošli SZ.
- Mogul
Díky za nabídnutou pomoc a informace. Dnes už mě Iwq zapůjčil jak kompresor (vývěvu), tak i všechny potřebné náležitosti, jako je ohýbačka, a kalíškovač. Řezací kolečko musím dokoupit, ale to bude korunová záležitost. Pokud tedy bude 5m moc.
Pokud tu mám profíka, rád bych se optal na jednu věc. Pokud by se do okruhu při odstraňování hadice kompresoru dostalo minimální množství vzduchu ( než se v rychlosti odšroubuje hadice a uvolní zajišťovací ventil), jak hodně to bude vadit, případně kolik % je ještě "v normě" ?
Pokud tu mám profíka, rád bych se optal na jednu věc. Pokud by se do okruhu při odstraňování hadice kompresoru dostalo minimální množství vzduchu ( než se v rychlosti odšroubuje hadice a uvolní zajišťovací ventil), jak hodně to bude vadit, případně kolik % je ještě "v normě" ?
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1025
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Tam se ti ten vzduch nema jak dostat, je tam uz vetsi tlak nez venku.
Problem je opacny, rukavice pro oddelavani hadice, at nemas omrzliny z toho odstriknuti ... O vikendu me ceka moje prvni klima, tak se mi to radi
Jinak ty trubky jsou za rozumnou cenu, tak jak jsem ti napsal, tak vyzvednu a poslu a mozna si take koupim do zasoby. Na allegru ted skokove narostly ceny, ono se ani nelze divit, vse vyprodane. Holt vedro.
Problem je opacny, rukavice pro oddelavani hadice, at nemas omrzliny z toho odstriknuti ... O vikendu me ceka moje prvni klima, tak se mi to radi
Jinak ty trubky jsou za rozumnou cenu, tak jak jsem ti napsal, tak vyzvednu a poslu a mozna si take koupim do zasoby. Na allegru ted skokove narostly ceny, ono se ani nelze divit, vse vyprodane. Holt vedro.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- Mogul
Myslel jsem po vakuování. To by tam měl být mnohem menší tlak a tím pádem by to mělo do trubek nasávat, ne?
.......
Jo, má úvaha je správná, nicméně už chápu, že po vakuování a kontrole, že je to těsné, tak se do oběhu pustí chladivo a tím pádem vznikne Tebou zmiňovaný přetlak. Hadice se oddělávají až po té (až po mírném úniku chladiva a uzavření servisního ventilu).
V instalačním dokumentu jsem se dočetl, že ve vnitřní jednotce je dusík. Ten bude asi pro kontrolu oběhu, což? Detektor na dusík nemám. A co s tím dusíkem v okruhu taky nevím. Po kontrole zase vytáhnout kompresorem?
Že bych to přeci jen nechal na profíka ??
.......
Jo, má úvaha je správná, nicméně už chápu, že po vakuování a kontrole, že je to těsné, tak se do oběhu pustí chladivo a tím pádem vznikne Tebou zmiňovaný přetlak. Hadice se oddělávají až po té (až po mírném úniku chladiva a uzavření servisního ventilu).
V instalačním dokumentu jsem se dočetl, že ve vnitřní jednotce je dusík. Ten bude asi pro kontrolu oběhu, což? Detektor na dusík nemám. A co s tím dusíkem v okruhu taky nevím. Po kontrole zase vytáhnout kompresorem?
Že bych to přeci jen nechal na profíka ??
- soami
Cipis - já jsem to pochopil tak, že chce nejdřív odpojit vývěvu a pak teprve pustit chladivo - tohle se nejlíp dělá s nástrojem pro výměnu ventilků pod tlakem. Po dokončení vakuování našroubuješ ventilek, vypneš vývěvu a neuteče vůbec nic. Pokud ho nemáš, tak je třeba mít hadici od vývěvy na konci s ventilem. Ten zavřeš a pustíš do potrubí trochu chladiva, aby vytvořil mírný přetlak proti atm. tlaku. Pak odpojíš hadici vývěvy a znovu otevřeš ventil chladiva a naplníš trubky. V obou případech je dobré mít hadici připojenou přes T-kus s manometrem, nebo přes rozdělovač chladiva - 1. po ukončení vakuování vidíš, jestli trubky drží vakuum, 2. pro vytvoření mírného přetlaku chladiva pro odpojení hadice vývěvy. Určitě neodpojovat hadici vývěvy do vakua - ten -1bar nějaký vzduch do trubek natáhne. No a pokud nemáš na hadici ventil nebo ten rozdělovač chladiva, tak ti nic jiného nezbývá, než to udělat rychle
A souhlas s Cipisem - bacha na ruce - chladivo má při atm. tlaku -50st. Proto jsem psal, že nejlépe je mít v okruhu jen mírný přetlak.