Novinky v balkónové energetice
Souhrn tématu
Německo zavádí od března 2026 nové standardy pro balkónové elektrárny, které umožňují instalaci až 7 kWp solárních panelů s omezením přetoku do sítě na 800 W. Díky možnosti připojení baterií se balkónové systémy stávají plnohodnotnými úložišti energie, což zvyšuje jejich efektivitu a využitelnost. Nově je také zjednodušena registrace a nájemníci mají téměř nezpochybnitelné právo na instalaci těchto zařízení, což výrazně podporuje komunitní energetiku a demokratizaci výroby elektřiny.
- Soban
- Reputace:311
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Novinky v balkónové energetice
Tak v tom čezu mají dva druhy odečtu, deníčkový - je jenom pro tebe zobrazuje se to v grafu atd..... a pro distributora a ten se zapíše i do vyúčtování a pokud mu tento nesedí s nějakým průměrem tak vyžaduje fotku aby ho aplikovaly (větší spotřeba prochází bez fotky normálně).
A proč bych nezadal odečet pro distributora když třeba zlevní, proč bych měl platit víc když to pak distributor rozdělí v nějakém mě nevýhodném poměru.
A proč bych nezadal odečet pro distributora když třeba zlevní, proč bych měl platit víc když to pak distributor rozdělí v nějakém mě nevýhodném poměru.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 1x INVERTER 5kW/24V | 16kWh
- Valdano
- Reputace:295
- Lokalita: Česká Lípa
Já používám jen odečet pro distributora, ale je pravdou, že u mne jsou odchylky od průměru minimální, protože já zatím žádný zdroj nemám. To tedy bude nejspíš i důvod proč po mně nikdy fotku nechtěli. Vy zdroj máte a jak sám zmiňujete odchylky tam jsou znatelné což je pravděpodobně i důvod toho, že ve vašem případě fotku chtějí.
- Kajap
- Reputace:0
- Lokalita: Okoli
Ale houby, fotku jsem nikdy nezadával i když tam zadávám úplný hovadiny takový který potřebuju. Jediný co tak to hodí že to jde na manuální kontrolu protože to nesedí do predikce
Zadávat fotku chtějí nejspíš po těch kteří neumějí odečíst nebo zadat správně anebo používají jiný rozhraní než já nevím …
U Gatu myslím fotku chtěli tak jsem normálně vyfotil stůl a prošlo
) lidi nesmíte věřit tomu že když to po vás chce fotku že to vážně požaduje fotku měřidla 
Fotka je z důvodu - kdy empiricky 4 z 5 i mých nájemců neuměli odečíst správně. Když ty analogové a desetinné místa, teď když je to digitální tak to umí odečíst už skoro každý ale zase vysvětlit že potřebuje fotit zvlášť T1 & T2 je problém

Zadávat fotku chtějí nejspíš po těch kteří neumějí odečíst nebo zadat správně anebo používají jiný rozhraní než já nevím …
U Gatu myslím fotku chtěli tak jsem normálně vyfotil stůl a prošlo
Fotka je z důvodu - kdy empiricky 4 z 5 i mých nájemců neuměli odečíst správně. Když ty analogové a desetinné místa, teď když je to digitální tak to umí odečíst už skoro každý ale zase vysvětlit že potřebuje fotit zvlášť T1 & T2 je problém
Právě že když budeš mít online tak už nezadáš nicSoban píše: ned čer 28, 2026 2:52 pm
- Kajap
- Reputace:0
- Lokalita: Okoli
K čemu je to dobrý? NENÍ LEPŠÍ při změně ceny když potřebuješ nakoupit dopředu anebo pozadu jako teď při zrušení OZE?Valdano píše: ned čer 28, 2026 2:40 pmInfo k samoodečtu pro ČEZ Distribuce. Já dělám pravidelně samoodečet na konci každého měsíce s tím, že odečtenou hodnotu vždy zapisuji do webové aplikace Můj ČEZ. Fotku jsem jim nikdy neposílal a ani ji po mně nikdy nechtěli.
Anebo když se výrazně změní cena komodity z 1,7 na 2,3 v půlce roku, tak hádej, jak se to má udělat správně
- Valdano
- Reputace:295
- Lokalita: Česká Lípa
Netvrdím, že je to k něčemu dobrý. U mne je to spíš jen zvyk. Mám fix na 3 roky. Sazba D01D, roční spotřeba okolo 0,85 MWh.