FVE a dovolená

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na správný postup vypínání a zapínání fotovoltaické elektrárny (FVE) při odjezdu na dovolenou. Uživatelé sdílejí zkušenosti, zda nechat FVE běžet nebo ji vypnout, aby se předešlo problémům s výpadky sítě a ochranou domácích spotřebičů. Dále se řeší technické detaily ohledně bojlerů, zpětných klapek a hydraulických rázů v rozvodech vody.
eman
Reputace:335
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE a dovolená

Nový příspěvek od eman »

Mě by docela zajímalo, jak ti to vůbec funguje, protože bojler musí vytvářet solidní protitlak té domovní přípojce. Sám mám Grundfose nastaveného na 3,5Atm a na bojlerové expanzsce je po nahřátí běžně o 1Atm více. Tobě musí bojler při poklesu tlaku konstantně "odpouštět" do domovního rozvodu.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
rva
Reputace:963
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 62
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE a dovolená

Nový příspěvek od rva »

U vlastní studny je to u boilerů vždy to první, co udělám. Zpětnou klapku demontuji, nebo zablokuji v otevřené poloze. V boilerech je 600 l a fototermika je nahřeje klidně na 90 ℃. Spousta vody by tak odtekla pojišťovákem a zbytečně bych boilery namáhal vyšším tlakem. Expanzka vodárny si se zpětným tokem hravě poradí. Tlak v rozvodech reguluji 0.4 - 1.4 bar.
Přílohy
boiler teploty.png
boiler teploty.png (44.29 KiB) Zobrazeno 30 x