Třetí pokus o start Starship (mise IFT-12)
Souhrn tématu
Třetí pokus o start rakety Starship v rámci mise IFT-12 je naplánován na 23. května 2026 v 00:15. Let bude testovací a zaměřený na transatmosférickou dráhu, nikoliv na oběžnou dráhu Země. K dispozici je video přenos s českým komentářem, který začíná 22. května večer. Mise zahrnuje i plánované zakončení explozí po dosednutí na hladinu.
- Valdano
- Reputace:287
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Třetí pokus o start Starship (mise IFT-12)
Třetí pokus o start Starship (IFT-12) je naplánován na 23.5.2026 v 00:15, video přenos s českým komentářem od kosmonautix.cz bude aktivní dnes večer 22.5.2026 zhruba od 23 hodiny. V rámci tohoto testovacího letu loď poletí na transatmosférickou dráhu. Nepůjde tedy o let na oběžnou dráhu. Podrobnosti viz tento odkaz.
- Valdano
Re: Třetí pokus o start Starship (mise IFT-12)
Stručné shrnutí v 8-mi minutovém videu včetně dosednutí na hladinu a závěrečné exploze a pár obrázků ke konci.
- Valdano
Výbuch na konci nebyla nehoda, ale plánované zakončení. 
- Mex
- Reputace:400
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
U letadel se říká, že aby letadlo dobře lítalo, tak je současně většinou i pěkné.
Možná je to u raket podobně.
A tenhle Starship je mimořádně ošklivá raketa. Takže bych v její úspěch moc nevěřil.
Možná je to u raket podobně.
A tenhle Starship je mimořádně ošklivá raketa. Takže bych v její úspěch moc nevěřil.
- Valdano
U kosmických lodí i jejich nosičů jde primárně o funkčnost a samotný vzhled je až někde hodně v pozadí a rozhodně se podle něj úspěch neposuzuje. Doba kdy se budou běžní pasažéři rozhodovat o tom jestli poletí na dovolenou na Měsíc nebo na Mars v té podle jejich názoru "hezčí lodi" je v dohledné době zatím stále jen pouhé sci-fi.