Zabezpečení baterií
Souhrn tématu
Diskuse se zaměřuje na správné zabezpečení baterií, zejména na optimální stahování článků a použití pružin či pružných prokladů pro udržení správného tlaku. Upozorňuje na rizika pevného dotažení, které může vést k poškození článků a zvýšení nebezpečí požáru. Dále se řeší vhodné materiály a metody hašení uvnitř bateriových boxů pro zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti.
- XKrement
- Reputace:6
- Lokalita: Nošovice
Re: Zabezpečení baterií
Neopren je i nízkým teplem rychle degradující. Až nebude baba na 2 dny doma, dejte kousek neoprenu do trouby s teplotou na max.(300?°C).
Když chci stáhnout článek aby se nenafukoval, tak proč mu umožním zmáčknout poddajný neopren?
Modrá folie je tenká a snadná na prodření. Ten žlutý epoxid či co to je je nevodivý a nepoddajný. Jako většina plastů to je i obstojný tepelný izolant a měl by mezi hlavně sloužit jako elektrický izolant mezi články, který se jen tak při mikropohybech při nabíjení/vybíjení neprodře.
Články se stahují proto, a vím, že to všichni ví, aby se zapřely stěny, o které se svitky při nabíjení/vybíjení zapřou a vznikající plyn měl nutnost jít jinam, než zrovna vznikl. Vlivem mikropohybů se vytlačí časem do míst, kde není separátor, anoda ani katoda. Pokud se při běžném nabíjení umožní stěnám uhnout, plyn mezi vrstvami svitku zůstane a v tom místě nebude probíhat reakce.
Když chci stáhnout článek aby se nenafukoval, tak proč mu umožním zmáčknout poddajný neopren?
Modrá folie je tenká a snadná na prodření. Ten žlutý epoxid či co to je je nevodivý a nepoddajný. Jako většina plastů to je i obstojný tepelný izolant a měl by mezi hlavně sloužit jako elektrický izolant mezi články, který se jen tak při mikropohybech při nabíjení/vybíjení neprodře.
Články se stahují proto, a vím, že to všichni ví, aby se zapřely stěny, o které se svitky při nabíjení/vybíjení zapřou a vznikající plyn měl nutnost jít jinam, než zrovna vznikl. Vlivem mikropohybů se vytlačí časem do míst, kde není separátor, anoda ani katoda. Pokud se při běžném nabíjení umožní stěnám uhnout, plyn mezi vrstvami svitku zůstane a v tom místě nebude probíhat reakce.
- XKrement
- Reputace:6
- Lokalita: Nošovice
a co říkáte na tyto hasicí možnosti uvnitř boxu. právě to čekuju a mám smíšené pocity... https://www.youtube.com/results?search_ ... ry+box+48V
- cipis
- Moderátor
- Reputace:1013
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 18+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Hele, tys necetl asi spoustu prispevku o tom stahovani, testovani a pdfek, co?
Jinak bys totiz vedel, ze bud to stahnes bez pruznych prokladu, ale s pruzinami, nebo to stahnes s pruznym prokladkem bez pruzin.
V automotive se dava mezi clanky ta spesl pena, ktera se pozarem vytvrdi na keramiku. Takze dokud to nehori, tak plni funkci pruzneho prokladku, a jak zacne horet, stane se z toho defacto keramicky stit.
Clanky se stahuji, to je bez debat, ale musi se jim nechat prostor pro drobny pohyb pri nabijeni a vybijeni. Pokud se clanky dotahnou na krev, tak je to stresuje, pokud se neztahnou vubec, tak je to jeste horsi. Idealni se zda byti stazeni tak, aby pro nabijeni a vybijeni na ne pusobil stanoveny tlak. A ten se jinak, nez pruzinami ci pruznym prokladkem, nedocili.
V nomente, kdy jsou stazene napevno, tak pri nabijeni a jejich bobtnani narusta ten tlak nad predepsanou hodnotu.
Jinak bys totiz vedel, ze bud to stahnes bez pruznych prokladu, ale s pruzinami, nebo to stahnes s pruznym prokladkem bez pruzin.
V automotive se dava mezi clanky ta spesl pena, ktera se pozarem vytvrdi na keramiku. Takze dokud to nehori, tak plni funkci pruzneho prokladku, a jak zacne horet, stane se z toho defacto keramicky stit.
Clanky se stahuji, to je bez debat, ale musi se jim nechat prostor pro drobny pohyb pri nabijeni a vybijeni. Pokud se clanky dotahnou na krev, tak je to stresuje, pokud se neztahnou vubec, tak je to jeste horsi. Idealni se zda byti stazeni tak, aby pro nabijeni a vybijeni na ne pusobil stanoveny tlak. A ten se jinak, nez pruzinami ci pruznym prokladkem, nedocili.
V nomente, kdy jsou stazene napevno, tak pri nabijeni a jejich bobtnani narusta ten tlak nad predepsanou hodnotu.
18+ kWp v provozu, 7+ kWp čeká na montáž/zapojení
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,25+0,8 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
- Franta2776
- Reputace:621
Na uhašení kabelů v bedně dobrý jinak k ničemu. TR neuhasíš a přestupu tepla na vedlejší článek to nezabrání.XKrement píše: pát kvě 22, 2026 9:17 ama co říkáte na tyto hasicí možnosti uvnitř boxu. právě to čekuju a mám smíšené pocity... https://www.youtube.com/results?search_ ... ry+box+48V
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
- Kostěj
- Reputace:122
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
Ke druhé várce baterií Envision 315 z nkon.nl jsem na vyžádání dostal datasheet od AESC (dle AI původněJaponci, koupila je Čína). Tam je varování, že pevně stažená baterie s 65% SOH (životnost) byla schopna v testovacích podmínkách vyvinout sílu 50kN a že se má pro každý článek ponechat 1.5mm mezera. Dokument je ale vtipný: na konci je varování, že anglický překlad je nezávazný, závazný je čínský originál. V oddíle pro stažení je v čínšině 50-800kgf a v angličtině o řádek níže 300-800kgf, u obou shodně tolerance +/- 25kgf (to je ale možno chápat spíše jako maximální rozdíl tlaků na různou část článku). Sám mám staženo pevně, ale čela jsou dřevěná a při takové síle by se asi podložky zaryly do dřeva.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.
- Vertikal
- Reputace:2
- Lokalita: Raškovice
Takto to má vyřešeno i petr Baxa, který napevno přes 3 závitovky utáhne na 300kgf a když baterie vyvine větší tlak, tak krom případného zarytí podložek do dřeva se ještě i bočnice lehce vykřiví.Sám mám staženo pevně, ale čela jsou dřevěná a při takové síle by se asi podložky zaryly do dřeva.
- Franta2776
- Reputace:621
Však ta talířová pružina , co jsem dával výše na to přesnĕ pasuje https://www.prumex.cz/talirova-pruzina- ... 08-2x1-00/
na narovnáni je potřeba tlak 180kg x 4 tyče je 720kg.Musi jich přijit 6ks na tyč, aby byl zajištěn zdvih.
Zatáhnou se na cca 1/3 to je cca 75kg x 4=300kg a na zbytku se nachaji pracovat.
Kouzlo je že kus stoji cca 1,5Kč.cca 10kč na tyč
Mám jich objednáno v tom Prumexu 200ks.Do smrtky.
Neni třeba dál nic vymýšlet.

https://g.co/gemini/share/b6ec8156f836
na narovnáni je potřeba tlak 180kg x 4 tyče je 720kg.Musi jich přijit 6ks na tyč, aby byl zajištěn zdvih.
Zatáhnou se na cca 1/3 to je cca 75kg x 4=300kg a na zbytku se nachaji pracovat.
Kouzlo je že kus stoji cca 1,5Kč.cca 10kč na tyč
Mám jich objednáno v tom Prumexu 200ks.Do smrtky.
Neni třeba dál nic vymýšlet.
https://g.co/gemini/share/b6ec8156f836
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100