Jalová a účinná dodávka energie v distribuční soustavě
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na rozdíl mezi jalovou a účinnou dodávkou energie v distribuční soustavě, zejména jak ji řeší distribuční soustava u malých a velkých zdrojů. Vysvětluje, proč je jalová energie důležitá, jak vzniká a proč ji malé zdroje obvykle neřeší, zatímco velké jsou regulovány a mohou být sankcionovány. Téma je doplněno o praktické poznatky a odkazy na měření a pravidla pro schválení měničů.
- gegon
- Reputace:0
- Lokalita: Prievidza
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 1200w
- Kapacita baterie [kWh]: 2,4
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Jalová a účinná dodávka energie v distribuční soustavě
ked uz by som preskocil vsetku tuto omacku s cisnkym menicom , podme sa pobavit radsej o jalovej a ucinej dodavke
ako moc riesi DS jalovu cast, lebo ked pozriem do tych grafou z IMS tak mam jalovu dodovku aj v noci tak mi to dako nevyhchadza, viem mi to niekto erudovany vysvetlit ako dietatu co prepadlo z fyziky? a baziruju na tom v DS, alebo to vobec pri malych zdrojoch neriesia? opat dakujem za kazdu info
Toto téma vzniklo na základě odpovědi z původního vlákna: Cinske menice(vevor) s funkciou GRID-TIE a legalizacia.
Toto téma vzniklo na základě odpovědi z původního vlákna: Cinske menice(vevor) s funkciou GRID-TIE a legalizacia.
- unicast
- Reputace:481
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 49
Re: Jalová a účinná dodávka energie v distribuční soustavě
Tady máš vysvětlené co to je a proč to vznká:
U zdrojů nemá vůbec smysl jalovinu řešit (a neřeší se), zdroje naopak požírají jalovinu, kterou vytvořily spotřebiče a to je z hlediska sítě žádoucí (zjednodušeně nabitý kondenzátor spotřebiče způsobí. že na spotřebiči je v některý okamžik průběhu střídavé periody vyšší napětí, než v síti a tím se otočí tok proudu ze spotřebiče směrem do zdroje, platí to i převráceně pro cívky).
U zdrojů nemá vůbec smysl jalovinu řešit (a neřeší se), zdroje naopak požírají jalovinu, kterou vytvořily spotřebiče a to je z hlediska sítě žádoucí (zjednodušeně nabitý kondenzátor spotřebiče způsobí. že na spotřebiči je v některý okamžik průběhu střídavé periody vyšší napětí, než v síti a tím se otočí tok proudu ze spotřebiče směrem do zdroje, platí to i převráceně pro cívky).
- glottis
- Reputace:519
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Pro male odberatele se to neresi, pro velke naopak jo a jsou za to asi i pokuty. Pri dodavce se to resi i u malych. Menice musi neco splnovat a proto jsou nejake schvalene a nejake ne.
- Valdano
- Reputace:285
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
Tady jsou k tomu informace od AI ohledně sledování úrovní jaloviny atd. platné pro malé dodavatele.