Náhrada starého plynového kotle kondenzačním nebo tepelným čerpadlem

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na výhody a nevýhody náhrady starého plynového kotle kondenzačním kotlem nebo tepelným čerpadlem. Uživatelé sdílejí zkušenosti s dlouhodobým provozem atmosférických kotlů, náklady na instalaci a problémy s hlukem u tepelných čerpadel. Důležitá je také legislativa týkající se emisí a hlukových limitů, které ovlivňují výběr a umístění nových zdrojů tepla. Celkově je tepelná čerpadla považována za moderní a ekologickou alternativu, ale je třeba zvážit i okolní podmínky a správné schválení instalace.
Antrac1t
Reputace:103
Lokalita: Znojemsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Tepelné čerpadlo KAISAI monoblok

Nový příspěvek od Antrac1t »

to Unicast: jako nevim co bylo umyslem projektanta, resil si to tata sam, ale nova spalinova cesta pry nebyla extra naklad.
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
PetrDubi
Reputace:332
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Důvodem pro omezení jsou zplodiny, které jdou z komína, jde tam i dost sirných výparů a nedělá to dobře lidem, pokud to dýchají ve zvýšené koncentraci. Proto to omezují už léta a postupně se to jenom víc a víc zpřísňuje.
Hlavní problém bývá v tom, že z tvého komínu skrz zeď jdou zplodiny do bytu ostatním lidem a ne jen tobě.

Co se týká hluku, tak i z těhle komínů jde kolikrát po letech slušnej hluk, když je vyrachtanej ventilátor a majitel ho nenechá vyměnit, protože funkční je.
A co se týká těch hlučných TČ, tak to jsou buď staré instalace nebo si to někdo udělal na černo. Změnu zdroje tepla na TČ totiž schvaluje stavební úřad a už léta k tomu požaduje posouzení hluku ve vztahu k okolním pozemkům, takže se dokládají informace od TČ ze zkušebny, nákresy umístění, často hlukové studie nebo i měření osazeného čerpadla. Pokud si tam někdo osadí na černo něco, co by tam vůbec být nemělo, tak je to spíš na podnět na stavební úřad, aby to řešili..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
eman
Reputace:329
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Ty hlukové limity jsou tak benevoletní, že je to defakto cár papíru. Tady kousek má jeden arogant TČ co dělá strašný zvuky přes 5 let. Dokonce se sním soudili a prohráli, protože "splňuje hlukové limity." To TČ má od začátku vadný ventilátor, co lopatkou mlátí asi o šasi, ale nikdo s tím nic neudělá.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
unicast
Reputace:472
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 49

Re: Náhrada starého plynového kotle kondenzačním nebo tepelným čerpadlem

Nový příspěvek od unicast »

Vnější jednotky od klimatizací ovšem neposuzuje nikdo, to je z pohledu stavebních předpisů něco jako okenice nebo schránka na dopisy (není-li to součástí systému vzduchotechniky domu, tam vyhláška č. 146/2024 Sb. nějaké mírné požadavky klade). Externí jednotka od malého split 6 - 8 kW TČ je hlukově, vzhledově i technicky totéž co vnější jednotka od výkonově obdobné klimatizace. Takže je nutné tvrdit, že to převážně neslouží k vytápění, ale k chlazení a bude to v pořádku.
Kostěj
Reputace:121
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Nový příspěvek od Kostěj »

dusanmsk píše: ned kvě 10, 2026 9:13 am
Plyn je nezmysel. Kotol stoji podobne ako to TC. Kde je cena kominu? Vykop a privod plynu do baraku? Dalsi pausal plynarnam. Povinne revizie?
Dneska snad. Kotel Baxi (atmosférák) stál asi 18.000, běží pravda málo, ale už skoro 20 let. Jednou jsem ho rozebral a "čistil", prakticky nebylo co. Komín má výchozí revizi, kotel také, od té doby nic. Ale komíny si kontroluji každý rok, vymetám + zrcátko. Ty dva komíny (keramika, trojplášť) stály asi 10kKč materiál a dalších ~10 bylo navíc za práci. Tepelko tehdy bylo za 300+, FVE za 700+ a baterky k ní úplně mimo. Volba byla uhelný automat nebo plyn (byl na pozemku). I dneska bych váhal, primárně topím v krbu (vložka Jotul), přitápím sluncem. Těch hodin, kdy musím přitopit plynem, mám za rok hodně málo. Nad tepelným čerpadlem sice uvažuju, ale prostě mi to nevychází. Pozn: Atmosférické kotle se pokud vím stále normálně prodávají.
7.8kWp (12x650Wp jih 35°: 2p3s EpeverTracer6420AN, 3p2s AxpertKing), AxpertKing 5kW/150V. LiFePo 34kWh: 18x280Ah (2022)+18x315Ah (2026). 2xJBDBMS-UART->ESP32->grafana+vytěžování 60V/4.8kW do NADO750. 5x280Wp (2013)-> přímotop.