A zase ty B chranice ...
Souhrn tématu
Diskuze se zaměřuje na význam chráničů typu B, které spolehlivě reagují na unikající stejnosměrný proud (DC) v elektrických instalacích, zejména při nabíjení elektromobilů nebo provozu měničů. Uživatelé diskutují o rozdílech mezi typy chráničů a upozorňují na problémy s běžnými typy A nebo AC, které nemusí správně vypnout při DC úniku. Zároveň je řešena otázka vyšší ceny chráničů typu B a potřeba jejich širšího využití vzhledem k rostoucímu DC rušení v domácnostech.
- Mex
- Reputace:392
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: A zase ty B chranice ...
A ty žasneš nebo se divíš?
- ACDC
- Reputace:12
- Lokalita: Litomyšlsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5,600
- Kapacita baterie [kWh]: 11,6
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Obojí, obojí
5,6kW , AXPERT, EPEVER, LIFEPO 11,6kWh
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč
- PavelR
- Reputace:265
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
nečetl jsem to tady celý. Ale máte info jak to je když střídač má integrovanou ochranu proti unikajícímu DC proudu?
- cipis
- Moderátor
- Reputace:996
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Ma v navodu napsano, ze nevyzaduje B chranice. Pokud to tam nema, musi byt B.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
- pospisjak
- Reputace:0
- Lokalita: Boskovicko
Teď tady pročítám celé toto vlákno a čistě náhodou jsem měl někdy před 3/4 rokem podobný myšlenkový pochod.Mex píše: sob dub 11, 2026 8:51 pmOn je v tom ten kamarád tak trochu nevinně.
Já jsem mu jenom řekl, že je tady na fóru spousta lidí, kteří to vidí jako rozumné.
Tak on se ptal, že když to ti lidé vidí jako rozumné, jestli to mají něčím podložené.
Třeba aspoň pokusem, nebo raději statistikou mrtvol.Jsou tady takoví, kteří bez AI, jen s použitím NI, udělali sérii pokusů, aby to ověřili.gupa píše: sob dub 11, 2026 8:30 pmA vysvětlila mi to na příkladu kdy jedna dioda propustí jen půlku výkonu do nějaké spotřebiče např. žehličky.
Třeba já.
Vzal jsem 3 různé chrániče třech výrobců a různého stáří. Všechno ty nejobyčejnější typu AC.
Prohnal jsem přes něho provoz, kdy před spotřebič (fén na vlasy, kolem 1400W) byla zařazena dioda.
Zkoušel jsem usměrněný tok ale unikající AC, i usměrněný tok i usměrněný unikající proud.
Jelo tam jen to pulzující DC, tedy mnohem horší stav než v praxi, kde asi nikdy nebude jen to DC, ale bude kombinováno vždy i s nějakým AC.
Všechny 3 chrániče neomylně padaly ve všech případech.
Rychlost vypnutí jsem neměřil, na to bych musel stavět nějaký přípravek. Ale pocitově to bylo okamžitě, jako v případě AC provozu.
Na dva šuplíkové chrániče, tuším jeden 3f / 30 mA / AC a druhý 1f / 30 mA/ A jsem postupně aplikoval různé DC složky průchozího proudu (Fén na 1/2, žárovka přes diodu, vařič přes diodu, ... ) a chránič ne a ne "oslepit přesycením diferenciálního trafíčka DC proudem". Zkoušeno test tlačítkem i přikládáním odpůrků na vyvolání reziduálního proudu dle I=U/R. Možná se mu snížila citlivost z původních IΔn=16 mA o pár mA výš, ale furt pod 30 mA.
Pak jsem jim ještě vyráběl i stejnosměrné reziduální proudy, tedy jen 50 Hz pulzující, opět pomocí odpůrků nebo reostatu a jedné diody a světe div se, ani tak jsem chránič neoblbnul. Zapojení, jako test tlačítko, ale externě. Zase se mu zhoršila citlivost nad 16 mA, ale padal.
Však ať si to každý zkusí, libovolný chránič, vařič nebo konvici, pořádnou diodu na 5 A nebo 10 A, sadu odpůrků a True RMS měřák má snad každý, kdo do elektra něco dělá.
Příště můžu třeba zkusit namodulovat k průchozímu AC proudu chráničem opravdu hladký a větší SS proud z autobaterky a sledovat citlivost na různé IΔn.
Ale měřák na revize chráničů nemám, takže časovou prodlevu přesně nezjistím a IΔn si měřím kvalitním TRMS měřákem.
Tím nijak nenabádám k ignorování chráničů tř. B a netvrdím, že AC a A chytne všechno, co by měl až B, ale nahlodávám teorii, že všechny AC se při ss sycení stanou nefunkčními, poškozenými (trvale), budou držet nesmysl, apod.
- kodl69
- Reputace:1081
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Je to jinak. Zkus doopravdy unikající DC proud. ne pulsující AC procházející přes fi. Stačí 10 mA. Ale ne L-N, ale mezi N a PE. A z chrániče bude prostě vypínač, jinou funkci nebude mít. Ještě je potřeba, aby ten proud postupně nabíhal. Tj stačí 1.5V baterka a reostat cca 100Ohm, a to zapojíš mezi N a PE za chráničem. Mám doma krabičku, která se kdysi prodávala jako "oblbovač chrániče" pro možnost měření impedancew smyčky za fi bez vybavení, v době, kdy revizní přístroje tohle ještě nenabízely jako standart, a není v ní nic jinýho , než trafo 230/12V , usměrňovač a RC člen...
Pokud by někdo nechápal rozdíl, zítra můžu namalovat schémata.
Pokud by někdo nechápal rozdíl, zítra můžu namalovat schémata.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
- cipis
- Moderátor
- Reputace:996
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Jj, možná pro někoho pěkné testy, ale úplně na něco jiného ... Kdyby nevybavovaly AC/A chrániče na fénu či čemkoliv dalším, co má odběr přes diodu, tak by je dávno zakázaly. Jenže tohle není vůbec onen DC proud, který může při poruše měniče uniknout. Uniknout, ne téct L-N.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
- pospisjak
- Reputace:0
- Lokalita: Boskovicko
Cipis:
Běžný proud tekoucí chráničem bez poruchy si dovolím nazývat pracovní.
Pokud má tedy pracovní proud výraznou SS pulzující složku, na činnost chrániče to nemá moc vliv. Po přečtení celého vlákna mám pocit, že někteří pletli pracovní a reziduální proud chráničem.
Jenže my jsme s Mexem zkoušeli i stejnosměrný pulzující unikající (= reziduální = poruchový = IΔn) proud a tady ten chránič taky vybavoval správně. Aspoň u mě. A to i mj. v kombinaci ss pracovního pulzujícího proudu (vařič přes diodu) a současně ss reziduálního proudu (poruchový odpor přes jinou diodu, zapojený, aby vyvolal IΔn, měřený TRMS ampérmetrem).
kodl69:
Ano, byl to opravdu unikající, ale pulzující proud. Na frekvenci 50 Hz. Takže chránič mohl vybavit i v těch 10 ms bez proudu. Trvalý stejnosměrný unikající proud, jak jsi psal, jsem ale nezkoušel. To leda až budu mít nějaký volný chránič a prostor na zkoušky.
Běžný proud tekoucí chráničem bez poruchy si dovolím nazývat pracovní.
Pokud má tedy pracovní proud výraznou SS pulzující složku, na činnost chrániče to nemá moc vliv. Po přečtení celého vlákna mám pocit, že někteří pletli pracovní a reziduální proud chráničem.
Jenže my jsme s Mexem zkoušeli i stejnosměrný pulzující unikající (= reziduální = poruchový = IΔn) proud a tady ten chránič taky vybavoval správně. Aspoň u mě. A to i mj. v kombinaci ss pracovního pulzujícího proudu (vařič přes diodu) a současně ss reziduálního proudu (poruchový odpor přes jinou diodu, zapojený, aby vyvolal IΔn, měřený TRMS ampérmetrem).
kodl69:
Ano, byl to opravdu unikající, ale pulzující proud. Na frekvenci 50 Hz. Takže chránič mohl vybavit i v těch 10 ms bez proudu. Trvalý stejnosměrný unikající proud, jak jsi psal, jsem ale nezkoušel. To leda až budu mít nějaký volný chránič a prostor na zkoušky.
- gupa
- Reputace:174
- Lokalita: pod Brnem
Tento článek mne v podstatě neustále přesvědčuje, že problémem jsou RCD, která jistí přívod pro nabíjení elektrovozidel. Ne domácností. A naše česká odborná sféra mne neustále přesvědčuje, že problém je v samotném VF měniči DCAC.
https://www.chnt.com/type-a-vs-type-b-r ... guide.html
Takže suma sumárum odborníci by se měly domluvit jak naservírovat tento nesoulad informací, protože jinak při nabíjením auta a při použití úplně obyčejné DS nebo NF měniče dojde k závadě a prostě proudový chránič logicky nevypne podle výše zmíněného článku. Nebo mne odborně opravte, že tomu tak není.
Tz. mám elektroauto, nabíjím přes chránič typu AC nebo A, dojde k závadě a unikající proud z nabíječky auta znefunční tyto typy chráničů. Chápu ten článek dobře? Nebo ne. Pokud správně a nabíjení elektroaut je tak rizikové na typ chrániče který v domácnosti používám vč nabíjení aut, tak jediný další můj závěr je následující.
Nezáleží na typu měniče jestli je VF nebo NF, ale záleží na spotřebě, který danou závadu vyvolá u proudového chrániče. Takže samotné nabíjení elektroauta nebo používání frekvenčních měničů k pohonu motorů, nebo jen spínaných zdrojů, vyžaduje chránič typu B.
Takže nechápu proč jsou chrániče typu B tak drahý za1. A za druhý proč se prodávají jiné typy chráničů když stav techniky s DC zarušení na AC sítích je den ode dne díky spotřebičům s DC usměrněním stále vyšší.
https://www.chnt.com/type-a-vs-type-b-r ... guide.html
Takže suma sumárum odborníci by se měly domluvit jak naservírovat tento nesoulad informací, protože jinak při nabíjením auta a při použití úplně obyčejné DS nebo NF měniče dojde k závadě a prostě proudový chránič logicky nevypne podle výše zmíněného článku. Nebo mne odborně opravte, že tomu tak není.
Tz. mám elektroauto, nabíjím přes chránič typu AC nebo A, dojde k závadě a unikající proud z nabíječky auta znefunční tyto typy chráničů. Chápu ten článek dobře? Nebo ne. Pokud správně a nabíjení elektroaut je tak rizikové na typ chrániče který v domácnosti používám vč nabíjení aut, tak jediný další můj závěr je následující.
Nezáleží na typu měniče jestli je VF nebo NF, ale záleží na spotřebě, který danou závadu vyvolá u proudového chrániče. Takže samotné nabíjení elektroauta nebo používání frekvenčních měničů k pohonu motorů, nebo jen spínaných zdrojů, vyžaduje chránič typu B.
Takže nechápu proč jsou chrániče typu B tak drahý za1. A za druhý proč se prodávají jiné typy chráničů když stav techniky s DC zarušení na AC sítích je den ode dne díky spotřebičům s DC usměrněním stále vyšší.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.czAť ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali! Nový a aktuálně platný je termín v diskuzích na Seznam.cz mediokratická totalita.