Mppt 250/100 nabíjení LiFePO4

Souhrn tématu

Uživatel řeší problém s MPPT regulátorem Victron a BMS při nabíjení LiFePO4 baterie, kdy ve float režimu odběr energie z panelů nefunguje správně a místo toho se odebírá z baterie. Diskutuje se o vlivu nastavení napětí float a absorption, zásahu BMS přes DVCC a správném nastavení systému pro optimální řízení nabíjení a využití solární energie. Cílem je zajistit, aby při dostatku výkonu z panelů šla energie primárně do spotřeby a ne z baterie.
martondra
Reputace:0
Lokalita: Znojmo

Mppt 250/100 nabíjení LiFePO4

Nový příspěvek od martondra »

Dobrý den,
mám dotaz ohledně řízení nabíjení u LiFePO4 systému.

Používám MPPT regulátor Victron a BMS (JK) a řeším chování systému po nabití baterie.

MPPT normálně přejde do udržovacího (float) režimu, ale problém nastává ve chvíli, kdy se objeví odběr – místo aby se výkon bral z panelů, začne se odebírat z baterie, i když panely stále vyrábí dostatek výkonu.

Zkoušel jsem také řízení přes BMS (DVCC) a v tom případě se napětí drží kolem 55,2 V. Při větším odběru už pak jde výkon z panelů přímo do spotřeby, takže se to chová jinak než při řízení přes MPPT.

Konkrétně mě zajímá:

Čím může být způsobené, že při odběru ve float režimu nejde výkon z panelů přímo do spotřeby, ale bere se z baterie?
Může to být způsobené nastavením MPPT (napětí float / absorption)?
Může do toho zasahovat BMS (např. přes DVCC) a omezovat nabíjení?
Jak správně nastavit systém, aby při dostatku výkonu z panelů šla energie primárně do spotřeby a ne z baterie?
Má být hlavní řízení nabíjení na MPPT, nebo přes BMS?

Používám LiFePO4 baterii a jde mi o správné fungování a efektivní využití energie z panelů.

Děkuji za rady.
vk_1
Reputace:59

Re: Mppt 250/100 nabíjení LiFePO4

Nový příspěvek od vk_1 »

Float režim má většinou napětí níže, než Absorption. Někdy i výrazně. Když není povolena dodávka do sítě, tak napětí může klesnout na float úroveň jedině díky spotřebě. Takže spotřeba jde nejdříve z baterky, dokud se nedosáhne float napětí.

Podívej se, jak to máš přesně nastavené, jaké jsou úrovně napětí pro Absorption a Float.