Návratnost FVE v r.2006

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na ekonomickou návratnost fotovoltaických elektráren (FVE) v roce 2006, přičemž porovnává náklady a úspory mezi plnotučnými systémy s bateriemi a jednoduchými řešeními pro ohřev vody pomocí bojleru. Uživatelé diskutují o investičních nákladech, ročních úsporách a době návratnosti, která se pohybuje mezi 6 až 13 lety v závislosti na konfiguraci systému. Zároveň se řeší otázky efektivity, velikosti baterií a praktických zkušeností s provozem FVE v domácnostech.
Mex
Reputace:380
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Návratnost FVE v r.2006

Nový příspěvek od Mex »

A je to tam podmíněné opravdu oficiálně připojenou FVE?
Resp. je tam nějaká pasáž, zabývající se přetoky u lidí, kteří teoreticky žádný zdroj energie nemají (kromě setrvačnosti roztočeného asynchronního motoru a podobně)?

Já to nijak nezpochybňuju, jen se ptám.
Nevím to, nečetl jsem to.
JirkaE
Reputace:340
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od JirkaE »

rva píše: sob dub 18, 2026 7:52 pm
Možná si nerozumíme, já sleduji dlouhodobě (10 let) kolik energie projde baterií a tedy když by baterie nebyla, tak by se ta energie musela vzít od distributora.
Aha - už chápu.

Ja měl loňský rok cca 50% FV a 50% DS - a letos to bude ještě horší - s baterkou. Ale to záleží na spotřebě, na výkonu, na tom, jak to má kdo nastavené a jak předimensované.
Souvisí to pak také s efektivitou a návratností - o kterou zakladateli vlákna jde.

Pokud někdo dokáže veškeré spotřeby soustředit kolem poledne a vše ,,ohřát" do rezervy, umím si představit že se i v kombinaci s počasím umí dostat třeba na 20%-30% z DS - ALE ta samotná FV je několika-násobně levnější = jsou tam ,,jen" 3 měniče na zdi po 500Eurech a panely na střeše a trošku té kosmetiky s automatizací..

Vše je mnohem jednodušší a system funguje sam, samo si i docucne potřebný rozdíl, nemusí se řídit a HW je naprosto jednoduchý = jen ty 3 měniče a pár čidel a měřáků.

Pokud má někdo TČ na přímo do topného systému, s 24h provozem, nebo se vrací (jako já) až večer a nabijí auto přes noc - vše je pak přece jiné a to asi i u Tebe - co dům / system - to originál :D

Edit - já to nechci - páč mám jiné priority a chci od systému TAKY víc - ale to neznamená že to nejde - nebo že by dokonce takový systém neuměl uspořit totéž - s přidanou hodnotou - že bude pořizovací cena a potřebný prostor - násobně menší... (výměnou za benefity které dává ,,plnotučná" verze FV)

Otázkou uživatele je tedy asi to - jestli ,,ty benefity" versus pořizovací cena a návratnost - vůbec chce.
A láme si s tím hlavu.

U mě je to jasný - JÁ ANO - a myslím že i většina chlapů zde - ale on je ten - kdo to neví a ptá se.

Odpověď je z mého pohledu tedy taková - že každá sranda něco stojí - a pokud chce levnou verzi úspory - pak to asi jde - ale výměnou za ostatní bonusy a za kompletní překopání aktuální verze domu - protože pokud by chtěl zachovat co má, potřebuje 20+ kWh baterky minimálně a ne 8kWh
Ve všech verzích pak více vody a mít kapacitu kam to vůbec ukládat.

Důvod - nemá to kde spotřebovat - když panely jedou a nemá to kam uložit - když panely jedou = neefektivní = delší návratnost = mnoho zůstává na střeše a při 8kWh baterce - dokonce i v zimě - což postrádá jakoukoliv logiku a návratnost je proto scifi = přirovnání k dotováným setům a to co sem viděl u lidí zde v DE pak zcela oprávněně sedí - ta investice se ani nevrátí a už se budou vyměňovat první komponenty.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit :D : DC - WATTMETR / Victron / Bojlery

Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test;)
pibi
Reputace:400
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 16kWp
Kapacita baterie [kWh]: 44kWh

Nový příspěvek od pibi »

Včerejší bilance, i díky cca 44 kWh akumulátoru jsem na střeše nenechal nic. Od půlnoci běželo nabíjení auta z baterek (1,7kW), přes den běžné spotřeby, myčka, 2, nebo 3 pračky, ohřev vody ve 2 bojlerech + AN, odpoledne bojlery nahřáté, v 750l akumulačce asi 63°C, teď si z ní moje drahá doma přitápí. Ráno po východu slunce měla baterka asi 42%. večer 77%. V létě, když nebude třeba topit, tak budou i nějaké nevyužité přebytky.
Snímek obrazovky 2026-04-19 084741.png
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
dipos
Reputace:22
Lokalita: Jindřichov u Krnova
Systémové napětí: ~60 V
Výkon panelů [Wp]: 2 700
Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh

Nový příspěvek od dipos »

Pokud se nemýlím, největší ostrovák je Ostravák Marko250.
Však se mu taky snad potřeba za 10 let zvedla o 100 % možná i více, teď když má EV a DS je na cestě ke zrušení.
Ale jak píše Jirka, každý to má jinak, a peníze jsou až na prvním místě .
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L