Návratnost FVE v r.2006
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje ekonomické návratnosti fotovoltaických elektráren (FVE) z roku 2006, porovnává jednoduché řešení ohřevu vody přes bojler a plnotučnou FVE s bateriemi. Autor rozebírá náklady na jednotlivé komponenty, roční úspory a dobu návratnosti investice, která se pohybuje mezi 6 až 13 lety v závislosti na velikosti baterie a konfiguraci systému. Zároveň zmiňuje výhody a nevýhody obou řešení včetně provozních nákladů a nezávislosti na distribuční síti.
- Mex
- Reputace:382
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: Návratnost FVE v r.2006
A je to tam podmíněné opravdu oficiálně připojenou FVE?
Resp. je tam nějaká pasáž, zabývající se přetoky u lidí, kteří teoreticky žádný zdroj energie nemají (kromě setrvačnosti roztočeného asynchronního motoru a podobně)?
Já to nijak nezpochybňuju, jen se ptám.
Nevím to, nečetl jsem to.
Resp. je tam nějaká pasáž, zabývající se přetoky u lidí, kteří teoreticky žádný zdroj energie nemají (kromě setrvačnosti roztočeného asynchronního motoru a podobně)?
Já to nijak nezpochybňuju, jen se ptám.
Nevím to, nečetl jsem to.
- JirkaE
- Reputace:340
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Aha - už chápu.rva píše: sob dub 18, 2026 7:52 pmMožná si nerozumíme, já sleduji dlouhodobě (10 let) kolik energie projde baterií a tedy když by baterie nebyla, tak by se ta energie musela vzít od distributora.
Ja měl loňský rok cca 50% FV a 50% DS - a letos to bude ještě horší - s baterkou. Ale to záleží na spotřebě, na výkonu, na tom, jak to má kdo nastavené a jak předimensované.
Souvisí to pak také s efektivitou a návratností - o kterou zakladateli vlákna jde.
Pokud někdo dokáže veškeré spotřeby soustředit kolem poledne a vše ,,ohřát" do rezervy, umím si představit že se i v kombinaci s počasím umí dostat třeba na 20%-30% z DS - ALE ta samotná FV je několika-násobně levnější = jsou tam ,,jen" 3 měniče na zdi po 500Eurech a panely na střeše a trošku té kosmetiky s automatizací..
Vše je mnohem jednodušší a system funguje sam, samo si i docucne potřebný rozdíl, nemusí se řídit a HW je naprosto jednoduchý = jen ty 3 měniče a pár čidel a měřáků.
Pokud má někdo TČ na přímo do topného systému, s 24h provozem, nebo se vrací (jako já) až večer a nabijí auto přes noc - vše je pak přece jiné a to asi i u Tebe - co dům / system - to originál
Edit - já to nechci - páč mám jiné priority a chci od systému TAKY víc - ale to neznamená že to nejde - nebo že by dokonce takový systém neuměl uspořit totéž - s přidanou hodnotou - že bude pořizovací cena a potřebný prostor - násobně menší... (výměnou za benefity které dává ,,plnotučná" verze FV)
Otázkou uživatele je tedy asi to - jestli ,,ty benefity" versus pořizovací cena a návratnost - vůbec chce.
A láme si s tím hlavu.
U mě je to jasný - JÁ ANO - a myslím že i většina chlapů zde - ale on je ten - kdo to neví a ptá se.
Odpověď je z mého pohledu tedy taková - že každá sranda něco stojí - a pokud chce levnou verzi úspory - pak to asi jde - ale výměnou za ostatní bonusy a za kompletní překopání aktuální verze domu - protože pokud by chtěl zachovat co má, potřebuje 20+ kWh baterky minimálně a ne 8kWh
Ve všech verzích pak více vody a mít kapacitu kam to vůbec ukládat.
Důvod - nemá to kde spotřebovat - když panely jedou a nemá to kam uložit - když panely jedou = neefektivní = delší návratnost = mnoho zůstává na střeše a při 8kWh baterce - dokonce i v zimě - což postrádá jakoukoliv logiku a návratnost je proto scifi = přirovnání k dotováným setům a to co sem viděl u lidí zde v DE pak zcela oprávněně sedí - ta investice se ani nevrátí a už se budou vyměňovat první komponenty.
Porovnání všech 4 stringů a nově i finálový celek s Victron a teploty vody bojlerů 1-3 a už i e-Transit
: DC - WATTMETR / Victron / Bojlery
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
Domovské vlákno : Jirkova FVE
Spirály v bazaru : Spirály 55V - Je tam i ten test
- pibi
- Reputace:400
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
Včerejší bilance, i díky cca 44 kWh akumulátoru jsem na střeše nenechal nic. Od půlnoci běželo nabíjení auta z baterek (1,7kW), přes den běžné spotřeby, myčka, 2, nebo 3 pračky, ohřev vody ve 2 bojlerech + AN, odpoledne bojlery nahřáté, v 750l akumulačce asi 63°C, teď si z ní moje drahá doma přitápí. Ráno po východu slunce měla baterka asi 42%. večer 77%. V létě, když nebude třeba topit, tak budou i nějaké nevyužité přebytky.
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
- dipos
- Reputace:22
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
Pokud se nemýlím, největší ostrovák je Ostravák Marko250.
Však se mu taky snad potřeba za 10 let zvedla o 100 % možná i více, teď když má EV a DS je na cestě ke zrušení.
Ale jak píše Jirka, každý to má jinak, a peníze jsou až na prvním místě .
Však se mu taky snad potřeba za 10 let zvedla o 100 % možná i více, teď když má EV a DS je na cestě ke zrušení.
Ale jak píše Jirka, každý to má jinak, a peníze jsou až na prvním místě .
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
- marko250
- Reputace:554
- Lokalita: Hlučín
DS už na zrušení nebude s Tč
,to už jen tak nahradit v zimě nejde. Jakmile se rozhodnu skončit se dřevem, nebo kotel vypoví po 14 letech už službu, tak přejdu na Tč.Tuto zimu si vyzkouším co mě čeká s nastavováním minimálních teplot a časových pásem práce Tč.Těch 300-600kWh co mi chybělo nyní se dá vydrbat s EV a dovozem z nabíječky Sch Tesla,kdy ráno před prací dokážu tankovat od 6:30hod do 9:00hod za 5,70Kč kWh a následně bych to uměl přečerpávat třeba i na denní bázi v pracovní dny do aku.Ale s Tč to už nepude,to bych musel kurevsky rozšířit baterky a z toho auta tahat snad všechno denně.
20.415kWp/JZ-39°/16x Jinko bifacial 590 ,JV-90°/8xLeapton mono 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / mono 385
regl EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>
ŠKATULE 11kW
regl EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>
ŠKATULE 11kW
- dipos
- Reputace:22
- Lokalita: Jindřichov u Krnova
- Systémové napětí: ~60 V
- Výkon panelů [Wp]: 2 700
- Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh
Re: Marko250
Je vidět, že pokud se do něčeho pouštíš máš to koncepčně promyšlené, což jsi za těch 11 let prokázal. Pěkná práce.
Jak píše JirkaE na počátku je vždy nutné ujasnit si co vlastně chci a následně hledat technické řešení.
Do Hlučína držím palec a vůbec nepochybuji že to klapne.
Je vidět, že pokud se do něčeho pouštíš máš to koncepčně promyšlené, což jsi za těch 11 let prokázal. Pěkná práce.
Jak píše JirkaE na počátku je vždy nutné ujasnit si co vlastně chci a následně hledat technické řešení.
Do Hlučína držím palec a vůbec nepochybuji že to klapne.
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L