stykače na přepínaní sítě

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na použití stykačů Schneider LC2DT25P7 pro přepínání sítě s proudem 25A. Uživatelé řeší správné časování mezi rozepnutím a sepnutím stykačů, aby nedošlo k výpadkům nebo poškození zařízení. Důležitá je kombinace elektrického a mechanického blokování, která zajišťuje bezpečný přechod mezi zdroji napájení. Sdílejí se zkušenosti s návrhem ovládacích schémat a doporučení pro použití pomocných kontaktů a západek.
dusanmsk
Reputace:62
Lokalita: Kladno
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 19.2
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: stykače na přepínaní sítě

Nový příspěvek od dusanmsk »

Cau,

caka ma konecne poriesit automaticke prepinanie pomocou paru stykacov s blokovanim a zapadkami. Pozeral som na horeuvedenu schemu a rozmyslam ci nie je zbytocne zlozita. Preco by to nemohlo byt len takto?

Obrázek

Nakreslil som len ovladaciu cast. Cielom je, aby ziadna cievka nezostala trvalo zopnuta. Pokial je zopnuta lava strana a cvakne lave rele, nestane sa nic. Pokial cvakne prave rele, tak sa privedie faza na lavu zapadku + pravy stykac. Zapadka uvolni lavy stykac a ten zacne rozopinat. Zaroven sa zacne pritahovat pravy stykac, ktory este nepusti mechanicka blokacia laveho stykacu. Jak lavy stykac odpadne a mechanicka zapadka povoli, zopne pravy stykac a prava zapadka ho zamkne.

Riziko tejto schemy vidim v tom, ze v momente ked rozopne lavy stykac a pravy este nie je zopnuty (mechanicka blokacia), pravy strati v tej chvili napatia na cievke. Ten prechodovy stav bude asi kratky, ale je tam. Nemoze sa stat, ze rozpojenim laveho NC vypadne napajanie pravej cievky a nestihne sa to zopnut a skoncim s oboma stykacmi v rozopnutom stave? Chapem, ze v tom systeme asi posobia nejake dynamicke/zotrvacne vazby (demagnetizacia cievky a podobne), ale bude to takto fungovat? Ked som prechadzal schemu od ElektroEZS, prislo mi ze v nej nastava identicky prechodovy beznapatovy stav.

Vas nazor?

Diky
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
Pawel
Reputace:71

Nový příspěvek od Pawel »

To je velice důležité aby jeden rozepnul a potom až druhý sepnul. Jinak bude ohňostroj.
dusanmsk
Reputace:62
Lokalita: Kladno
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11250
Kapacita baterie [kWh]: 19.2

Nový příspěvek od dusanmsk »

Hmm....Jasne. Moje zapojenie vlastne vyradilo elektricku blokaciu a ponechalo len mechanicku. Nechapem ze mi to nedoslo ked som to zacal kreslit.

Diky, napad zavrhujem a prekreslim to.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 4xUS5000
cipis
Moderátor
Reputace:971
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+26

Nový příspěvek od cipis »

U zapadek je potreba tusim 250ms minimalne pockat, nez se zacne neco dit s dalsim stykacem. Musis se mrknout do datasheetu zapadek a stykacu.
Rozhodne to neni bezvypadkove prepnuti.
16+ kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ, 2700 Wp mikroinvertory
Regulátory Epever a Victron
MP 24/5000 + Deye mikroinvertory 1+2,2 kW (můj byt + máti byt)
MP 24/1200 inet, sit, kamery atd.
Phoenix 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.