Konstrukce na pultové střeše

Souhrn tématu

Téma se věnuje konstrukci na pultové střeše o rozměrech 3,1 × 5,5 m pro umístění solárních panelů. Autor zvažuje tři varianty rozložení 4, 5 nebo 6 panelů s různými způsoby uchycení a naklonění, aby dosáhl co nejvyššího výkonu a minimalizoval stínění. Konstrukce využívá hliníkové jekly kvůli tuhosti a ceně, přičemž je plánována možnost sezónní úpravy pomocí trojúhelníků pro změnu úhlu panelů.
XKrement
Reputace:6
Lokalita: Nošovice

Konstrukce na pultové střeše

Nový příspěvek od XKrement »

Zdar
Střecha je 3,1m (ve spádu, jižní strana) × 5,5m. Panel má rozměry 2,382 × 1,134m.
Naplocho se vedle sebe vleze jen jeden panel (2,382m). Pootočením druhého o 90° vznikne šířka 2,382 + 1,134 = 3,516m. Je holý nerozum dát panel přes okraj střechy 42cm?
Panely budou ležet na dvou AL jeklech 40×40×3mm, které povedou ve směru spádu (stejně jako krokve, rozteč 75cm). Jekly budou kotveny kombivruty (jeden u okraje, jeden nahoře), někde uprostřed podloženy. Panely budou k jeklům uchyceny na obou koncích kratší strany (1,134m).
Severní jekly by mohly být vyzvednuty v rámci délky kombivrutu.

Na střechu se vleze buď, 4, nebo 5, nebo 6 panelů. Viz.obrázky. Ty dva panely co jsou napravo, nevím ještě, jak přesně budou uchyceny a jekly podloženy. Možná budou samostatně.

Je dost možné, že časem udělám nějaké trojúhelníky, které půjdou přestavovat 2x za rok podle sezony.
Jekl volím proto, že si myslím, že má větší tuhost než solární profil. A taky je levnější.
Celé to zatím beru jako takovou hračku. Možná mi někdo napíše, že to mám udělat hned pořádně atp., ale nemohu si pomoct. Nějakou dobu se v tym prostě budu vrtat. Budu vyšlapávat vlastní pěšinku, i když vedle už je postavena 4proudá dálnice :)))

Otázka: které rozložení byste volili?
Možnost 1 - 4panely. Volné místo kolem panelů. Možnost panely naklonit a nebudou si stínit. Žádné přesahy přes okraj střechy.

Možnost 2 - 5panelů. Panely úplně těsně za sebou, ale z obou stran(východní a západní) volný přístup. Přizvednutí max.v rámci kombivrutu, popř.vyzvednutí víc s tím, že v zimě bude spodní třetina zastíněna. I když se přizvedne více(19°), tak mám spočítáno dle geometrie, že i přes ty stíny ve spodní třetině během zimy, bude celkový roční výnos o dost větší, než se 4mi panely. Žádné přesahy přes okraj.

Možnost 3 - 6panelů. Ty dva pravé panely mohou být buď naplocho, nebo lehce přizvednuté k jihu, nebo být téměř svisle a být opřeny o můj dům. Opřeny o dům budou mít menší celkový zisk, než když budou naplocho. V obou případech bude zachován prostor kolem panelů. Čtyři panely ve sloupci umožní nějaké větší naklonění. Dopoledne a v zimě by ale stínily těm napravo. Bylo by potřeba to nějak odpozorovat a postupně upravovat.

Dodatečné info.
Konkrétní panely ještě nemám vybrány. Zatím se přikláním k rozměru x2382mm a 650Wp na panel. Na střechu se tak vleze při 6panelech nejvíce Wp ze všech jiných možností.
Narazil jsem i na bifa panely za podobnou cenu jako jednostranné. U těch bych určitě musel udělat trojúhelníky. Na střeše bude bílý trapéz, tak něco navíc by to mělo dát.
XKrement
Reputace:6
Lokalita: Nošovice

Re: Konstrukce na pultové střeše

Nový příspěvek od XKrement »

Z nějakého důvodu jsou ty obrázky černé. Zkusil jsem v GIMP nakreslit rozložení a uložil to jako .png. To ty obrázky tady byly jako bílé. Exportoval jsem je v GIMPu jako .jpg a zobrazily se tu taky bílé. Tak jsem je vyfotil Pixel8 z monitoru a zobrazují se tedy jako černý. Tak nevím, jak jinak nahrát obrázky