Shelly EM jako hlídač stand-by spotřeby (notifikuje)
Souhrn tématu
Shelly EM lze využít jako hlídač stand-by spotřeby, který každou minutu kontroluje zatížení fází a po 24 hodinách vyhodnotí data. V případě překročení limitu uživatele notifikuje přes Shelly Cloud. Tento systém pomáhá odhalit skrytou spotřebu, například zapomenutá zařízení nebo poruchy, a je zvlášť užitečný v zimním období pro majitele solárních systémů.
-
wacko
- Reputace: 5
- Lokalita: Ostravsko
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Shelly EM jako hlídač stand-by spotřeby (notifikuje)
Kromě prvního skriptu mám v Shelly EM další, který kontroluje pohotovostní spotřebu domu. Ten funguje tak, že každou minutu si načte zatížení každé fáze a porovná ji s nastaveným limitem, po 24 hodinách pak udělá vyhodnocení a případně přes Shelly Cloud notifikuje uživatele.
Vedlo mě k tomu to, že nedávno se mi pobláznila Android TV (nebo některá její apka) a TV žrala 30W ve vypnutém stavu a já si toho všiml až po měsíci. To sice vyřešil factory reset ale není záruka, že se to nebude opakovat. Taky může člověk zapomenout svítit někde na půdě/sklepě apod.
Lokální skript je v příloze, případná aktualizace pak tady. Shelly EM musí mít nastaven Device profile jako "Triphase" což je ale výchozí hodnota.
Pokud má solárník Shelly EM na gridu, tak toto bude efektivní jen v zimním období, kdy nejde enegrie z FVE, o to více je to užitečné aby se předešlo zbytečně vypálené elektřině (nakoupené). Uvažuji, že pak něco takového udělám i v Node-Red aby mi to Victron Cerbo hlídalo v létě.
Vedlo mě k tomu to, že nedávno se mi pobláznila Android TV (nebo některá její apka) a TV žrala 30W ve vypnutém stavu a já si toho všiml až po měsíci. To sice vyřešil factory reset ale není záruka, že se to nebude opakovat. Taky může člověk zapomenout svítit někde na půdě/sklepě apod.
Lokální skript je v příloze, případná aktualizace pak tady. Shelly EM musí mít nastaven Device profile jako "Triphase" což je ale výchozí hodnota.
Pokud má solárník Shelly EM na gridu, tak toto bude efektivní jen v zimním období, kdy nejde enegrie z FVE, o to více je to užitečné aby se předešlo zbytečně vypálené elektřině (nakoupené). Uvažuji, že pak něco takového udělám i v Node-Red aby mi to Victron Cerbo hlídalo v létě.
- Přílohy
-
Watchdog - Standby power.js- (4.21 KiB) Staženo 2 x