Dotazy k FVE problematice
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje dotazům ohledně fotovoltaických elektráren, zejména hybridních režimů a správného zapojení třífázových střídačů. Probírá se vliv orientace a stínění panelů na výkon a možnosti efektivního rozdělení výroby mezi fáze. Uživatelé sdílejí zkušenosti s různými konfiguracemi panelů a vhodností MPPT regulátorů pro různé stringy.
-
pibi
- Reputace: 363
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 44kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Dotazy k FVE problematice
Tak to připojí natvrdo, jako Franta. 
9,2kWp JV 45°, 4,6kWp JZ 45°, 2,3kWp JV 90°, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah + 16x300Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
XKrement
- Reputace: 5
- Lokalita: Nošovice
Cipis: nerozumím tvé logice. V tom superdlouhém příspěvku jsem nastínil, jak ty panely mohu mít orientované.
Na pergolu se vleze 6 panelů s orientací východ až jih(v zimě spíš JV až jih). A protože je pergola natěsno k východní straně mého domu, mohu tam opřít ještě 2 panely na V. Toto jsou 2 sklony a orientace. Taky mohu pověsit na pergolu skoro svisle další 2 panely. To je třetí orientace. Čtvrtá orientace bude na šopě. Teoreticky bych ty na šopě mohl dát do stejného sklonu a orientace jako ty 2 svislé na pergole.
A někdy časem bych ještě dál těch 7 panelů na jižní fasádu domu. Opět, teoreticky bych mohl panely spodkem zvednout k nebi aspoň zimní horizont, takže by byly stejně jako šopa a ty 2 svislé na pergole.
A na domě mám z jižní strany mezi oknami taky místo, kde by se daly dát další 4 panely, které budou asi od půlky února plně osvícené do 15?hodiny(v létě déle). I ty bych mohl teoreticky přizvednout k nebi na stejný úhel. Pokud bych ty na fasádě nemohl přizvednout kvůli větru a statice, tak by byly všechny v podstatě plně svisle.
Jak bych tedy měl mít panely seskupeny?
A pak s tím souvisí, jestli je pro mě vhodné spíš řešení Victron-Lego, nebo kombo. Své požadavky, pohnutky, smýšlení jsem nastínil.
Rád bych využíval panely 1,7m dlouhé(+-400W).
Když se tady dobereme k nějakému, pro mě vhodnému řešení, panely na šopu a pergolu koupím najednou. Ty na fasádu bych koupil příště. Esteticky mi nevadí, že budou jiné. Jestli ovšem bude potřeba do počtu, koupím třeba i jeden dva dopředu na tu fasádu hned a v budoucnu na fasádě budou třeba 2 druhy.
Na pergolu se vleze 6 panelů s orientací východ až jih(v zimě spíš JV až jih). A protože je pergola natěsno k východní straně mého domu, mohu tam opřít ještě 2 panely na V. Toto jsou 2 sklony a orientace. Taky mohu pověsit na pergolu skoro svisle další 2 panely. To je třetí orientace. Čtvrtá orientace bude na šopě. Teoreticky bych ty na šopě mohl dát do stejného sklonu a orientace jako ty 2 svislé na pergole.
A někdy časem bych ještě dál těch 7 panelů na jižní fasádu domu. Opět, teoreticky bych mohl panely spodkem zvednout k nebi aspoň zimní horizont, takže by byly stejně jako šopa a ty 2 svislé na pergole.
A na domě mám z jižní strany mezi oknami taky místo, kde by se daly dát další 4 panely, které budou asi od půlky února plně osvícené do 15?hodiny(v létě déle). I ty bych mohl teoreticky přizvednout k nebi na stejný úhel. Pokud bych ty na fasádě nemohl přizvednout kvůli větru a statice, tak by byly všechny v podstatě plně svisle.
Jak bych tedy měl mít panely seskupeny?
A pak s tím souvisí, jestli je pro mě vhodné spíš řešení Victron-Lego, nebo kombo. Své požadavky, pohnutky, smýšlení jsem nastínil.
Rád bych využíval panely 1,7m dlouhé(+-400W).
Když se tady dobereme k nějakému, pro mě vhodnému řešení, panely na šopu a pergolu koupím najednou. Ty na fasádu bych koupil příště. Esteticky mi nevadí, že budou jiné. Jestli ovšem bude potřeba do počtu, koupím třeba i jeden dva dopředu na tu fasádu hned a v budoucnu na fasádě budou třeba 2 druhy.
-
Diablo1st
- Reputace: 210
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Kombo bedne väčšinou majú HV mppt, pre stringy 2S-4S je to nepoužiteľné. Kedysi sa robili aj LV mppt kombi bedne, ale neviem, či sa také niečo dá ešte zohnať.
Takže u teba je jedine cesta ísť samostatnými mppt. A ak máš používať AiO bedňu len ako menič, za mňa sa to neoplatí, až také lacné to nie je.
Takže u teba je jedine cesta ísť samostatnými mppt. A ak máš používať AiO bedňu len ako menič, za mňa sa to neoplatí, až také lacné to nie je.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah + JK BMS
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 931
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Panelům je úplně jedno, jakou budou mít orientaci. Podstatné je, aby ta dvojice byla zaráz nestíněná. Nebo trojici, když budeš spojovat trojice do série (většinou to je ale už na hraně 120V DC). A pak tyto všechny dvojice (trojice) zapojíš paralelně, bez ohledu na to, jestli je jedna dvojice na střeše, na plotě, rovně, šikmo, východ, západ. Proto jsem také mluvil o tom přepanelováním. V zimě budeš potřebovat všechny dvojice, co tam kde budeš mít, v létě ne.
Ty pracovní body sice nebudou na desetinku Voltu stejné, ale v tom množství je to zanedbatelné.
V zimě regly výkonově nepřetížíš (max. kdyby omylem vyšlo ostré slunce a bylo těžce pod nulou), a i kdyby, tak si to dobrý regl zvládne omezit, a v létě z bezpečnostních důvodů část panelů odpojíš. Anebo dáš víc reglů, když budeš chtít víc.
Ty pracovní body sice nebudou na desetinku Voltu stejné, ale v tom množství je to zanedbatelné.
V zimě regly výkonově nepřetížíš (max. kdyby omylem vyšlo ostré slunce a bylo těžce pod nulou), a i kdyby, tak si to dobrý regl zvládne omezit, a v létě z bezpečnostních důvodů část panelů odpojíš. Anebo dáš víc reglů, když budeš chtít víc.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
XKrement
- Reputace: 5
- Lokalita: Nošovice
Jo tak.
A platí ještě(kdesi jsem to tu četl), že bych měl dát tu dvojici/trojici tak, aby měly všechny panely v sérii stejný sklon a orientaci, protože jinak budou mít jiný osvit/výkon a ten slabší bude stahovat ten lépe osvícený?
A platí ještě(kdesi jsem to tu četl), že bych měl dát tu dvojici/trojici tak, aby měly všechny panely v sérii stejný sklon a orientaci, protože jinak budou mít jiný osvit/výkon a ten slabší bude stahovat ten lépe osvícený?
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 931
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
Ano, panely v sérii se ovlivňují. Ale když to nejde, tak to holt nejde. On si s tím regl nějak poradí. Stín je naprosto zásadní problém, tam to můžeš mít sebelépe, ale kde nic není, ani čert nebere.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V