Elektřina z deště

Souhrn tématu

Ve fóru se diskutují dvě zajímavé technologie, které umožňují získávat elektřinu přímo z kapající dešťové vody díky elektrochemickému potenciálu kapek, nikoli jen z kinetické energie. Uživatelé sdílejí své zkušenosti s jednoduchými rádii napájenými ze vzduchu a vzpomínají na starší technologie jako krystalka. Diskuze také zmiňuje problematiku grantů a dotací na inovativní projekty, které často nejsou založené na reálných fyzikálních principech, ale mají veřejný přínos.
XKrement
Reputace: 5
Lokalita: Nošovice

Re: Elektřina z deště

Nový příspěvek od XKrement »

my v 90tých létech dělali na praxi rádio, které bylo napájeno "ze vzduchu". Přes celou učebnu jsme měli natažené dráty(obyčejné měděné) a každý si ně mohl připojit ty své výtvory(rádiopříjimače). Signál jsme zesilovali zesilovačem. Hrálo to.
kodl69
Reputace: 1040
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

Jasně, to ještě vysílaly výkonný vysílače na DV a SV. Takže stačila krystalka a hrálo to i bez zesilovače do dobrejch vysokoohmovejch sluchátek. To už dnešní mládež nezažije, možná v rusku a číně, tam to pořád používají.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
dipos
Reputace: 17
Lokalita: Jindřichov u Krnova
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2 700
Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh

Nový příspěvek od dipos »

Dosvědčuji, " Krystalka " se dala koupit v supermarketu " PRIOR " a stála 6 Kč.
Daleko složitější problém byl právě ta vysokoohmová sluchátka.
" Hvězda " budoucnosti pracovala ze vzduchu, přesně jak ÚV naplánoval.
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
glottis
Reputace: 469
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

kodl69 píše: čtv úno 05, 2026 2:13 pm
Jasně, to ještě vysílaly výkonný vysílače na DV a SV. Takže stačila krystalka a hrálo to i bez zesilovače do dobrejch vysokoohmovejch sluchátek. To už dnešní mládež nezažije, možná v rusku a číně, tam to pořád používají.
Já měl jako dítě u postele telefonní vložku, diodu, kus drátu, a poslouchal jsem :)
dipos
Reputace: 17
Lokalita: Jindřichov u Krnova
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2 700
Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh

Nový příspěvek od dipos »

Ano, přes GA201 jsi chytil pouze silný místní DV vysílač.
U Krystalky jsi mohl při vhodných atmosférický podmínkách na tom kousku gália tím dratkem i ladit jiné stanice.
Bohužel RTL jsi nechytil. 😃
Bacha, už jsme OT. ::mute::
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
glottis
Reputace: 469
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Nevim jak ve vlakne o elektriny z deste muzes byt OT :)
Atman
Reputace: 51
Lokalita: Śenkvice
Výkon panelů [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Nový příspěvek od Atman »

glottis píše: sob úno 07, 2026 7:57 am
Já měl jako dítě u postele telefonní vložku, diodu, kus drátu, a poslouchal jsem :)
Ja rovnako. To boli časy, ja som si zbastlil hlavové sluchátka z telefónnych súchadiel, mali len 50Ω tie repráčiky,vzduchový otočný kondenzátor, navíjaná cievka s posuvným bežcom, nejaká diódka a základ bol ukrutná anténa z izby cez okno 20m dlhá až na vrch čerešne na konci dvora. Hralo to bombovo a mal som strašnú radosť že mám zadara vlastné rádio. Kvôli bleskom som to po čase zrušil, bývali sme na Bratislavskom hradnom kopci pri Slavíne a trieskalo to tam pri búrkach brutálne časo a blízko, bol som síce len puberťák, ale chápal som, že týmto výtvorom si ťahám blesky priamo do postele, kde som to počúval.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.