Ceny elektromobilů

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na ceny elektromobilů, konkrétně modelu MG4 a e-transit, včetně srovnání pojištění v ČR a Německu. Uživatelé sdílejí zkušenosti s náklady na povinné ručení, bonusy a dopady nehod na cenu pojištění. Dále se řeší rozdíly mezi soukromým a podnikatelským pojištěním a daňové aspekty spojené s vlastnictvím elektromobilu.
JirkaE
Reputace: 294
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ceny elektromobilů

Nový příspěvek od JirkaE »

JozefSK píše: stř úno 04, 2026 10:08 pm
Plne suhlasim ;) .
Aj preto ked pisem o mojom "EV", davam tam uvodzovky ... ;)

Koniec koncov, s tym bateriovym nakupnym kosikom som plne spokojny. Pomer cena/uzitok na moje ucely je plne vyhovujuci.
Naprosto nepodstatný detail, souhlasím, úplně stejný, jako když nám jedno časové období - skoro na 4 roky, naprosto vyhovovala ta šlapací verze ,,EV" :lol: :lol:

Kdy šlo bez druhého auta pojit dohromady nákupy a hlavně každodenní dopravu dětí z předměstí na úplně opačnou stranu města, skrz - v ty časy ve velmi ucpaném městě cestou za 20-25min na kole a 30-40min autem do školky...

,,Tohle" najezdilo za tu dobu lehce přes 9t.km a prodali jsme to o 480Euro levněji - než jsme to koupili :)

Minule jsem dal moji ženu a tohle sem já :lol: :lol: :lol:

Dobastloval jsem na to ,,dálková světla" protože originál žádná neměl, jezdili jsme s tím v létě v zimě a polovinu všech cest ze školky s tím vozila moje drahá další dvě ,,cizí" děti domů...

e-kolo.jpg

Jen doplním pro představu - E-Transit měsíční pojištění v DE - i s mými bonusy - poníženými o loňskou lednovou ,,nehodu" na parkovišti - 244 Euro :oops:

Pokud bych chtěl pouze 5% spoluúčast, jako jsem měl u diesel-transita, cena pojištění by byla 338Eur / měsíčně - to už je prasárna - to odmítám :hell:

Ty klády na pozadí jsou mezi nejstaršíma tradicema městečka - doporučuju :yes:

Naši bývalý sousedi - a hodně hezký zážitek i pro firemní akce :D https://www.tourismus.wolfratshausen.de ... e-braeuche
Se všema chlapama na obrázkách se osobně znám, trávili jsme s dětma u vody hodně času podél Isáru i všech ,,kanálů" kolem.

Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
JirkaE

Edit : beru zpět, právě mě přišla aktualizovaná verze pojištění - tedy je to o chlup lepší - změnila to celková váha auta a nevím co ještě z kopie velkého TP kterou předtím neměl k dispozici.

Už ne 244 ale nově 224 Eur/měs :fuuu: - dvacka zůstává doma :D ale kdybych se nezeptal.... :dontknow: Všiml jsem si, že je v návrhu celková 3500kg, tak jsem se dotazoval...

Snímek obrazovky_5-2-2026_85121_www.email.cz.jpg
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Domovské vlákno : Jirkova FVE Spirály v bazaru : Spirály 55V Je tam i ten test ;)
eman
Reputace: 302
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od eman »

Jsem celkem v šoku. 220€ platím ročně povinné ručení za starou herku s nájezdem 20tis. ročně, takže bez bonusu. Ale u tebe je to i havarijní předpokládám a navíc EV, tam mají i naše pojišťovny sazby jak dělo.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
glottis
Reputace: 467
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Je obrovsky rozdil v pojisteni na ico a soukrome. Aby jste taky porovnavali to same
JirkaE

DIESEL transit

- který stále platím a vypovím smlouvu až příští týden ve středu - v úterý ho jdeme vyměnit za e-transit, máme termín přesně na čas (jak u zubaře)

S dieselem jsem byl už na 158Euro. Pak loni v lednu ta samovolná nehoda ,,bez řidiče" na parkovišti. A jsem zpět na 220Euro.

POZOR - v Německu je to trošku jinak, než v ČR - bonusy jsou nepřenostné i vrámci jednoho člověka, to v praxi znamená že privátní Jirka má 55% bonus - momentálně pozastavený - protože nemám žádné privátní auto.

Privátní a podnikatelské pojištění je ale jinak stejné - cenou - jsou tam jen rozdíly, že privátní se vztahuje pouze na manželku a u podnikání jsou to zas případný zaměstnanci.

Nabourání auta na podnikání se ale nepřenese na auto privátní.

Jirka - OSVČ - jel od počátku pěkně od 100% a bonus nemohl přenést - prostě to tak mají.

Neměl jsem tehdy na výběr a nemám ani dnes - buď si to auto koupím, (nebo NĚCO koupím - s DPH a na splátky) nebo budu platit velkou daň z přijmů - tehdy to znamenalo asi 12t.Eur plus zvýšení zdravotní a sociální a další jiné poplatky s tím spojené a není jich málo - a podobné je to i nyní.

Momentálně mě tam ještě asi 10% bonusu zůstalo a to je po slevě těch 224 Eur

S daněmi je to tady nějak jinak, ještě jsem to zcela nepochopil, co tam s tím dělají - momentálně jsem měl v minulých dnech poměrně nezanedbatené částky a vratky z let 2021 a 2022...
Nechápu, ale sem rád, ale vysvětlení k tomu nemám - bavíme se pouze se zaměstnanci, paní účetní je téměř 70 a k telefonům už snad ani nechodí... Pořád pracuje.... 10let jsme ji neviděli - loňský pokus se tam zastavit bez ohlášení - v rámci cesty za kamárády o prázdninách nevyšel, nebyla zrovna doma.
Edit: paní účetní bydlí 215km daleko, tam co jsme bydleli dřív cca.200km - to jen na doplnění.