Jaké plastové stahovací pásky?
Souhrn tématu
Diskuze se věnuje výběru plastových stahovacích pásků pro upevnění kabelů a drátů s důrazem na kvalitu, barvu a velikost. Uživatelé sdílejí zkušenosti s praskáním pásků, vhodností širších rozměrů pro tepelné namáhání a tipy na značky či materiály. Zmiňuje se také použití alternativ jako nerezové pásky nebo dráty z UTP kabelů pro lepší odolnost a opakované použití.
- gupa
- Reputace: 167
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Jaké plastové stahovací pásky?
Řeším jestli řešit kvalitu a barvu stahovacích plastových pásků na dráty a kabely.
Ze zkušenosti některé prostě praskají a nedělají co mají.
Pokud máte tip na nějakou značku nebo výrobce nebo postup jak kvalitu určit nebo vybrat, sem s ním.
Také velikostně co je lepší, jestli širší nebo užší, viděl jsem na gumovém kabelu (?3x1) pro tepelné namáhání (oranžový odstín kabelu asi silikonový materiál) pásky hodně utažené do izolace o drátové koryto, tak to asi by chtělo širší rozměry...
Díky.
Ze zkušenosti některé prostě praskají a nedělají co mají.
Pokud máte tip na nějakou značku nebo výrobce nebo postup jak kvalitu určit nebo vybrat, sem s ním.
Také velikostně co je lepší, jestli širší nebo užší, viděl jsem na gumovém kabelu (?3x1) pro tepelné namáhání (oranžový odstín kabelu asi silikonový materiál) pásky hodně utažené do izolace o drátové koryto, tak to asi by chtělo širší rozměry...
Díky.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
- Lubik
- Reputace: 31
- Lokalita: Praha
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Jaké plastové stahovací pásky?
A co použít nerezové stahovací pásky?
Kupuji na Aliexpress
Kupuji na Aliexpress
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 6kW,48V Lifepo 460 Ah
-
Mex
- Reputace: 324
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Já vím, že to možná není krásné.
Ale používám na přivazování (aspoň v nepohledových místech) dráty, vytažené z UTP kabelu.
Mají PVC izolaci. A PVC je (jak známo) přirozeně odolné proti UV, i bez dodatečných aditiv.
Používám to tak už přes 20 let.
Když jsem před nějakou dobou sundával antény, které byly na střeše 20 let, tak by vázací dráty vypadaly stejně, když jsem je tam dával. Jen byly špinavé.
Kromě toho, že je to opravdu UV odolné, tak je to i vratné.
Když si vzpomenu, tam chci přivázat ještě jeden kabel, tak proste odkroutím, přidám, zakroutím.
Kdyby přece jen ta izolace nějak zklamala (což se mi ještě nestalo), tak to podrží ta měď uvnitř.
A ze zbytků po instalacích je to i zadarmo.
Ale používám na přivazování (aspoň v nepohledových místech) dráty, vytažené z UTP kabelu.
Mají PVC izolaci. A PVC je (jak známo) přirozeně odolné proti UV, i bez dodatečných aditiv.
Používám to tak už přes 20 let.
Když jsem před nějakou dobou sundával antény, které byly na střeše 20 let, tak by vázací dráty vypadaly stejně, když jsem je tam dával. Jen byly špinavé.
Kromě toho, že je to opravdu UV odolné, tak je to i vratné.
Když si vzpomenu, tam chci přivázat ještě jeden kabel, tak proste odkroutím, přidám, zakroutím.
Kdyby přece jen ta izolace nějak zklamala (což se mi ještě nestalo), tak to podrží ta měď uvnitř.
A ze zbytků po instalacích je to i zadarmo.
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 925
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+26
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jenže ty drátky se nedají použít na všechno (jestli někdo chce pár desítek metrů, tak mám k dispozici, ne v kuse samozřejmě), něco to solidně prořízne.
Ty klasické stahovací pásky, i včetně UV, tak jsou tak na pár měsíců až pár let. Mně to nevadí, používám to na stavbách, kde to občas ani není potřeba takovou dobu, ale je fakt, že doma by se hodilo něco odolnějšího. Někam se ty nerezové pásky použít nedají, navíc ty drží pohromadě jen tím tlakem toho spojovaného materiálu, takže se nemůže dát tvrdé na tvrdé. Pak už jedině ty hadicové spony, ale to je občas děsný šrot.
Ty klasické stahovací pásky, i včetně UV, tak jsou tak na pár měsíců až pár let. Mně to nevadí, používám to na stavbách, kde to občas ani není potřeba takovou dobu, ale je fakt, že doma by se hodilo něco odolnějšího. Někam se ty nerezové pásky použít nedají, navíc ty drží pohromadě jen tím tlakem toho spojovaného materiálu, takže se nemůže dát tvrdé na tvrdé. Pak už jedině ty hadicové spony, ale to je občas děsný šrot.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 26+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Mex
- Reputace: 324
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
S těmi dráty je samozřejmě třeba zacházet rozumně.
Takže je nestahovat na krev, zvlášť když něco pracuje s teplotou (roztahuje se).
Pokud hrozí nějaké proříznutí (což se mi ještě za 20 let používání nikdy nestalo), tak prostě namotám víc závitů.
A mám jeden kus drátu, ze kterého si udělám jak kraťoučký úvazek, třeba 5cm. Ale taky třeba naopak velmi dlouhý, třeba metr.
Podle mě třeba na střechu je to fajn řešení typy "nafurt".
Takže je nestahovat na krev, zvlášť když něco pracuje s teplotou (roztahuje se).
Pokud hrozí nějaké proříznutí (což se mi ještě za 20 let používání nikdy nestalo), tak prostě namotám víc závitů.
A mám jeden kus drátu, ze kterého si udělám jak kraťoučký úvazek, třeba 5cm. Ale taky třeba naopak velmi dlouhý, třeba metr.
Podle mě třeba na střechu je to fajn řešení typy "nafurt".