Ceny elektromobilů

Souhrn tématu

Diskuze na fóru se zaměřuje na ceny elektromobilů, konkrétní zkušenosti s provozem a porovnání nákladů s dieselovými vozy. Uživatelé sdílejí reálné příklady, včetně výpočtů nákladů na palivo a údržbu za několik let. Probírá se také problematika nabíjení elektromobilů v panelových domech a omezené dostupnosti veřejných nabíječek, což ovlivňuje rozhodování o koupi EV.
cipis
Moderátor
Reputace: 919
Lokalita: blízko Brna
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ceny elektromobilů

Nový příspěvek od cipis »

Nekteri by se meli trochu podivat na kalkulacku odchodu do duchodu.
Ja mam jit do duchodu v 66 letech! Tvl., tak jaky duchodce? Kdyz mam jeste 16 let makat?
Nebydlim v byte, ale co chces delat jako 70lety duchodce s barakem, kdyz uz pak ani nevylezes na strechu? Prodat to a jit do bytu. A najednou nemas FVE, nemas ani garaz s elektrikou, nic. Leckdy ani misto venku na zaparkovani.

Nektere to pocitani uz vychazi pekne, ale v tech propoctech chybi zasadni vec, totiz ta kvanta hodin cekani u nabijecek. Ja nemam potrebu si davat kazdou chvili dvojity kafe a zakusky a co ja vim co jeste, pri cekani na nabiti. Nemam problem najet za den 500 km, podle toho, co tu nekdo psal, ze rychle nabijecky nabiji jak doma, tak se z tech cest stanou dvoudenni vylety, abych stihl to, co stihnout potrebuji.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40+ kWh staré olovo 19+ kWh Li-Ion
několik dalších MP jako záložní zdroje na různých místech
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Franta2776
Reputace: 530

Nový příspěvek od Franta2776 »

Já jel v prosinci Přerov-Amstrdam 1200km.Nabíjel jsem 4x.Z toho 1x zastávka oběd,1x výběr hotelu a o 2 zastávky to mohlo být spalovákem kratši.V létĕ o zastávku míň
Velice dál se jet nedá.
Za to celý rok nemusim na benzince zastavovat a ušetřím spoustu času.
32540Wp, 90ks vakuové trubice jihozápad, (Lifepo4 17S 520Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85, 150/100
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Valdano
Reputace: 233
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Jenže je spousta lidí co nemají možnost dobíjet doma ani blízko u domu. Nicméně ono to u lidí 50+ není ani zdaleka jen o tom nabíjení. Je to jen jeden z mnoha zástupných důvodů proč si EV většinou nekoupí i když mají třeba i na nové. Prostě starší lidé berou EV jako něco co už pro ně není a nechtějí do toho jít a tak si vždy najdou nějaký z mnoha důvodů (byť třeba i někdy zcela iracionálních) jak si to pro sebe ospravedlní, a to často platí i pro řadu lidí pod 50. Prostě EV pořád ještě ani zdaleka není z pohledu většiny lidí obecně přijatelné pro všechny a dle mého názoru bude trvat celé generace než se tento postoj k EV výrazněji změní.
pave69
Reputace: 20
Lokalita: Brno
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Nový příspěvek od pave69 »

Na naší ulici je cca 300 bytů v panelácích, cca 150 aut na ulici + 30 v samostatných garážích. Nabíječka žádná. Reálně si EV nabíjení může pořídit max tak 5 lidí z těch co mají ty garáže, protože jak si začne nabíjet šestý, tak jim spadne ta 50 let stará elektroinstalace. Část garáží je taková ta výtahoidní 2 auta přesouvaná nad sebou, tam to taky nejde zapnout, aby výtah drát neufikl. Z těch co jsou na ulici, by mohli teoreticky 2 dobíjet v sousední ulici, ale ta místa nejsou po 16h nikdy volná, i přes den max jedno. Pár z lidí co mají loftové byty, možná můžou nabíjet v práci v korporátu - management. Žádný korporát nemá nabíječky pro celý svůj plebs. Takže teoreticky, smysluplně tak 10% EV je reálných - 18 aut ze 180. Spíš míň.
V době, kdy byly dotace, tak si asi 5 lidí z RD naproti pořídílo EV, většinou Tesly. Mají FV a dobrý pocit, že dostali naše peníze. Ale u těch RD by mohli mít EV nabíjení všichni (cca 50), co se nebojí dobíjení velké lithiové baterky uvnitř domu.
eman
Reputace: 299
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V

Nový příspěvek od eman »

Mimochodem, nevím jestli jsem měl jenom štěstí, ale všimli jste si, že majitelé EV berou místa u nabíječek jako pro ně vyhrazená? Strašně často si všímám, že přijede EV, majitel zaparkuje u nabíječky a jde pryč. S touhle lidskou debilitou asi nikdo nepočítal, takže reálně ani nepůjde detekovat, že místo u nabíječky je zablokované a navigace je bude doporučovat.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
glottis
Reputace: 461
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Zalezi na situaci ale ja to parkrat uz taky udelal. Ale dovolil jsem si to, protoze u tech 6ti misto nebyl vubec nikdo a jen jsem si sel pro neco do kramu :)
ChlapeczDediny
Reputace: 147
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Franta2776 píše: ned led 18, 2026 9:52 am
Tak EU doveze za rok za 350mld Eur ropy. Snahou bude, aby tyto peníze zůstaly v EU.
Stejnĕ uvažuje Čína, tam spotřeba nafty už klesá.
Ropa se dováží odkud? Kde se ropa dostává do EU, v které krajině? Platí se z ropy clo? Komu přináleží peníze z cel?
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
ChlapeczDediny
Reputace: 147
Lokalita: Juh BBSK
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

JirkaE píše: ned led 18, 2026 3:48 pm
eman píše: ned led 18, 2026 2:35 pm

800km je takové minimum..
Jsem líný počítat, zadal jsem to AI a aplikoval na 1000km týdně tady v Německu na můj nový e-Transit versus nový Diesel Transit

(dodávám, že to je to jediné, co AI věřím, výpočty a tabulky, jinak pěkně lže a přispůsobuje odpověď směru otázek...)
Podobné výpočty uvádějí i pojišťovací agenti při nabídkách investování.... jak je to ve výsledku vám poví hodně zklamaných lidí. Čas je ten faktor, a u podobných prohlášení jakoby čas a vývoj neexistoval...
Modulárna rozšíriteľná FVE pod kopcom: 3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
Naša dôchodková reforma, naša sbestačnosť
JirkaE
Reputace: 285
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Výkon panelů [Wp]: 7350
Kapacita baterie [kWh]: 38

Nový příspěvek od JirkaE »

ChlapeczDediny píše: ned led 18, 2026 10:23 pm
Podobné výpočty uvádějí i pojišťovací agenti při nabídkách investování.... jak je to ve výsledku vám poví hodně zklamaných lidí. Čas je ten faktor, a u podobných prohlášení jakoby čas a vývoj neexistoval...
Nesouhlasím.

Cena e-auta je jasná, cena energie z moji FV taky - ale já tam dal tu ze sítě - bez FV - kolik kdo najezdí je taky jasné, no a do 6 (6let) snad umí počítat každý.

Faktor 6 let zná každý z nás, u svého auta - tak například prodělek na mém diesel transitu za 6let je cca 20.000Eur za rozdíl nákup a prodej + všechny opravy co jsem zaplatil + všechna nafta co jsem do něj za 6 let nalil.

To je nejasný investiční argument ? :D

Chceš-li to konkrétní číslo, já ho mám - protože letos v lednu je to právě 6let co jsem ho koupil a zklamaný jsem - to máš recht ale z úplného opaku toho výpočtu, z toho, kteý se týká toho dieselovýho.

Za dalších 6 let Ti budu moc dát další konkrétní číslo 😉
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4

Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ