Dynamický tarif

Souhrn tématu

Dynamický tarif od ČEZu umožňuje využít proměnlivé ceny elektřiny pro efektivní řízení spotřeby, zejména při dobíjení baterií a provozu domácích spotřebičů. Uživatelé diskutují o možnostech automatizace pomocí chytrých relé a softwaru jako NodeRed či EVCC, které pomáhají optimalizovat náklady a předejít přetížení přípojky. Tarif je vhodný i pro majitele kotlů a tepelných čerpadel, kteří chtějí šetřit a zároveň mít komfortní vytápění.
Antrac1t
Reputace: 100
Lokalita: Znojemsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5500
Kapacita baterie [kWh]: 26
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Dynamický tarif

Nový příspěvek od Antrac1t »

to je dobree,
string1 - 5.5kwp 2S6P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
glottis
Reputace: 454
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

JirkaE píše: úte led 13, 2026 4:40 pm
Můžeš nás maličko zasvětit do detailů ? I kdyby to bylo 500Kč měsíčně, je to hezké...
Muzu, ale bude toopakovani toho co tu uz bylo, tak takove shrnuti.

Dynamicke tarifi definuje cez tu: https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/ ... _pasma.pdf

Ja pak tohle schema implementoval v HA v NodeRed, kde si pak tyhle pasma davam do HA a pripadne delam rovnou nejake kejkle.

1. Omezeni topeni a ohrev TUV v dobe nejvyssiho pasma +25%
2. v nejnizsim pasmu -50% spinam vse co muzu. Tedy hlavne nabijeni EV, mycka nadobi ma jednoduche planovani na cas tak casuju mycku, Nabijim baterie v FVE tak, abych preckal nasledne vysoke pasmo. Mam odkoukane, kolik energie na to potrebuju tak to tam proste nejakym vypoctem dodam.

Tohle jsou v zasade dve hlavni automatizace. Chystam se jeste na pokus o optimalizaci topeni, abych podle pasma treba hybal set pointem termostatu a donutil tepelko spustit v nizkem pasmu. A pak optimalizace, aby se tepelko pustilo i ve vysokem pasmu, pokud by teplota doma nebo TUV klesla az moc. Nechci setrit za kazdou cenu :)

Planovani nabijeni EV pouzivam software EVCC a je to super. Muzu doporucit. Slo by to ale samozrejme i naprgat do node red nebo ha ale tohle je uz hotove i s app do mobilu. Nastavil jsem tam take ty pasma a ceny a slape to super.
https://evcc.io/en/

Musel jsem resit soubehy prikonu, jinak jsem pretezoval pripojku 25A. To jsem poresil taktez v EVCC, ktere dokaze omezit proud, pokud by to bylo na pripojku moc a nabijeni baterii FVE zase omezuje Victron pres funkci peak shaving v ESS, kde to hlida, abych taktez nepretekl proud.

To je tak co me napada. Kdyz by nekoho neco zajimalo konkretne, muzu doplnit.
unicast
Reputace: 412
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Trochu problém tam bude s tím, že nelze použít úžasné jednoduché retro elektromechanické hodiny značky Křižík (např. https://elektro.bazos.cz/inzerat/212430 ... -trafo.php ) a dokonce ani běžné digitální časové spínače na DIN lištu, protože tu máme poněkud nepříjemnou věc zvanou zimní/letní čas. Takže to bude muset vždycky řídit nějaký počítač se synchronizací času pomocí NTP, GPS nebo DCF77. Jistě, je to jen drobná, ale řešitelná komplikace.
PetrDubi
Reputace: 321
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od PetrDubi »

Lepší časové spínače mají možnost nastavit letní a zimní čas nebo připojit přijímač DCF77 a chytrá relé jako je například Logo od Siemensu to umí také. Samozřejmě chápu, že spínačky za pár stovek to neumí, ale lepší přístroje ano. To Logo už je schopné i případně udělat nějaké výpočty nebo řízení podle toho, jaké je zrovna pásmo a tarif.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4