Neoprávněné přetoky do DS – potřeba smlouvy EON/ČEZ na výkup u FVE 7 kWp?

Bubak77
Reputace: 0
Lokalita: Praha západ
Výkon panelů [Wp]: 7830
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Neoprávněné přetoky do DS – potřeba smlouvy EON/ČEZ na výkup u FVE 7 kWp?

Nový příspěvek od Bubak77 »

Hezký večer, jdu si pro radu. Jestli jsem zvolil špatné vlákno a budu psát nějaký nesmysly, tak se omlouvám.
Od jara máme na baráčku FVE 7kWp. Dodavatel je EON. Asi před měsícem přišel email z ČEZu, že mám neoprávněný přetoky (v řádu jednotek kWh měsíčně) a že jestli to budu dělat dál, dostanu pokutu. To mě samozřejmě vyplašilo, protože přetoky jsou vypnutý. Kontaktoval jsem montážní firmu a bylo mi vysvětleno, že to minimum co občas uteče je úplně normální a že ČEZ prudí, protože nejsem u nich a že je potřeba sjednat někoho, kdo odpovědnost za odchylku ponese. Poslal jsem tedy podklady a dnes mi přišla smlouva od mého dodavatele (EON), že mám podepsat a že mi budou posílat 300Kč/MWh, což je úplnej výsměch a nic dávat nechci. Otázka zní (nikde to nevidim), když smlouvu podepíšu, budu muset přetoky zapnout, budou je po mě chtít? Je to jakoby závazek, nebo je pouštět nemusim a to minimum co přeteče díky smlouvě už tedy nebude problém?
Děkuji za rady, M.
Valdano
Reputace: 218
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE

Re: Neoprávněné přetoky do DS – potřeba smlouvy EON/ČEZ na výkup u FVE 7 kWp?

Nový příspěvek od Valdano »

1. U kterého distributora jste řešil připojení té vaší FVE k DS? Podotýkám, že připojení FVE k DS se neřeší s dodavatelem elektřiny, kterého si můžete zvolit, ale řeší se s distributorem (toho si zvolit nemůžete), který je přímo daný umístěním FVE v rámci příslušného distribučního území. Jako lokalitu máte uvedeno Praha západ. Je to lokalita kde se nachází ta vaše FVE a nebo je ta FVE v jiné lokalitě? V Praze by to mělo být na distribučním území PRE Distribuce, ale pokud je to jinde pak je možné, že je to na distribučním území ČEZ Distribuce, a proto se vám zřejmě ozvali z ČEZu, protože distributor je ten kdo kontroluje tzv. přetoky vůči DS.

2. Jaké máte s distributorem sjednáno připojení FVE k DS? Je to s nenulovým rezervovaným výkonem (tj. pro prodej přebytků do DS) a nebo s nulovým rezervovaným výkonem (tj. bez prodeje přebytků do DS)?

3. Proč se nezeptáte EONu, který vám tu smlouvu poslal? To co vám nabízejí je dle mého názoru zřejmě určeno pro prodej přebytků do DS a budou s tím spojeny pravděpodobně další peripetie jako je změna smlouvy o připojení FVE k DS pokud máte s distributorem sjednánu smlouvu o připojení FVE k DS s nulovým rezervovaným výkonem. Pokud máte sjednáno připojení FVE k DS s nulovým rezervovaným výkonem pak jim sdělte, že Vaše FVE je určena jen pro vaši spotřebu a žádné dodávky do DS kromě tzv. povolených technologických přetoků nehodláte realizovat.

4. Odpovědnost za odchylku se sjednává i když je FVE připojena s nulovým rezervovaným výkonem a pak do DS nic neprodáváte a vztahují se na vás tzv. povolené technologické přetoky definované v cenovém rozhodnutí ERU (ustanovení 4.36.3) tj. v limitu do 300W ve čtvrthodině na fázi se současným limitem maximální tolerované dodávky do DS 30kWh za měsíc, za které však nedostanete nic zaplaceno. Pokud to překročíte tak můžete být postižen dle cenového rozhodnutí viz níže.

Specifikace v cenovém rozhodnutí ERU pro daný případ je následující.

4.36.3 na hladině NN 1976 Kč/kW/měsíc.
U výroben elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN
se sjednanou nulovou hodnotou rezervovaného výkonu se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 300 W, a to za celkovou maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy, pokud zároveň celková dodávka elektřiny do distribuční soustavy překročí v daném kalendářním měsíci 30 kWh.

Poznámka:
Povolenými technologickými přetoky jsou myšleny krátkodobé přetoky elektřiny do distribuční soustavy (DS) do výše uvedených limitů, které slouží pro reakci omezujícího zařízení (tzv. limiteru) dle ustanovení §16, odstavec 2) písmeno b) vyhlášky ERU č. 16/2016 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě, v platném znění.
Valdano
Reputace: 218
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od Valdano »

Jen na doplnění k tomu uvádím odkaz na popis kde je zhruba vysvětlen důvod proč již nestačí mít sjednánu jen smlouvu o připojení FVE k DS, ale je potřeba sjednat ještě navíc subjekt zúčtování pro odpovědnost za odchylku i když se jedná o FVE připojenou k DS s nulovým rezervovaným výkonem dle sjednaných podmínek s distributorem.
Kajap
Reputace: -4
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

U PRE ti tu smlouvu udelaji pry bezplatne. Akorat asi potrebujes druhy Ean?
pave69
Reputace: 13
Lokalita: Brno
Výkon panelů [Wp]: 9,9
Kapacita baterie [kWh]: 18

Nový příspěvek od pave69 »

Bubak77 píše: úte lis 18, 2025 6:11 pm
přišla smlouva od mého dodavatele (EON), že mám podepsat a že mi budou posílat 300Kč/MWh, což je úplnej výsměch a nic dávat nechci. Otázka zní (nikde to nevidim), když smlouvu podepíšu, budu muset přetoky zapnout, budou je po mě chtít? Je to jakoby závazek, nebo je pouštět nemusim a to minimum co přeteče díky smlouvě už tedy nebude problém?
Děkuji za rady, M.
Podepište s EONem a vymalováno. Převezme odpovědnost za odchylku. Přetoky není nutné zapínat, ale obvykle (podle typu střídače), to má pozitivní vliv na snížení odběru ze sítě. Nechápu, proč by to někdo chtěl nezapínat, když za to ještě dostane nějaké drobné. Aby vám dali 300 Kč je výsměch, tak radši nic ....? Ale nemusím rozumět každému ;) .
Navíc je pak možné nastavit sdílení, pokud máte jinou nemovitost nebo někdo z rodiny...