Dynamický tarif
-
PetrDubi
- Reputace: 316
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Dynamický tarif
Že by byl dynamický tarif nová virtuální baterie? Nemyslím parametrama nebo funkcí ale podmínkama a postupným holením chudáků, kteří na to ČEZu skočí..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
glottis
- Reputace: 413
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Nevím co v tom vidíte ale je to spíš takové lepší hdo.
-
kodl69
- Reputace: 1017
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Náhrada za HDO spojená se šmírováním. A to jistě všichni chtěli.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
eman
- Reputace: 278
- Lokalita: Praha
Mě to tedy přijde jako neskutečný ojeb, ala ČEZ. 2 hodiny v noci sleva a ve všech exponovaných časech pořádný příplatek. Dokonce i přes léto, kdy musí mít celý den přebytky. Reálně by se to mohlo vyplatit jenom s velkou baterkou, ale tam zase nevidím důvod, proč si za 1,5Kč/kwh zbytečně cyklovat baterku. To už je jednodušší změnit dodavatele a tu 1Kč ušetřit hned.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
- JirkaE
- Reputace: 250
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
Budu se o to zajímat i tady víc
Zatím mě to jako ojeb nepřipadá.
Cena v dynamickém tarifu v DE místo 0,43 Eur/kWh je na 0,20 Eur/kWh v kombinaci s e-autem a pokud v ten čas budu nabíjet auto i svojí baterku - bavím se o cca 4-5 měsících kdy se bez energie ze sítě zatím neobejdu - tak jsem podle výpočtu skoro na půlce.
Samozřejmě to nijak nepocítím na záloze - když e-auto ve stejný moment zvedne spotřebu průměrně třeba na dvojnásobek
20 Centů je jiný kalibr - než 43 Centů které máme nyní
Jdu to ještě prozkoumat víc a zjistit podmínky (do ceny za kWh jsem rozpočítal i trvalé platby spojené se cca 4000kWh/rok)
Zatím mě to jako ojeb nepřipadá.
Cena v dynamickém tarifu v DE místo 0,43 Eur/kWh je na 0,20 Eur/kWh v kombinaci s e-autem a pokud v ten čas budu nabíjet auto i svojí baterku - bavím se o cca 4-5 měsících kdy se bez energie ze sítě zatím neobejdu - tak jsem podle výpočtu skoro na půlce.
Samozřejmě to nijak nepocítím na záloze - když e-auto ve stejný moment zvedne spotřebu průměrně třeba na dvojnásobek
20 Centů je jiný kalibr - než 43 Centů které máme nyní
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4
Porovnání všech již 4 stringů a teploty vody bojlerů 1-3 : POROVNÁNÍ
-
lwj
- Reputace: 2
- Lokalita: Plzeň
- Výkon panelů [Wp]: 14,35kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40,8kWh
Já to vidím taky docela pozitivně. Samozřejmě, není to pro všechny.
Jedu na tom měsíc, tak uvidíme...
Jedu na tom měsíc, tak uvidíme...
lwj
14,35kWp
40,8kWh Pylontech
Xtend Solarmi SUN-12K-SG04LP3-EU
14,35kWp
40,8kWh Pylontech
Xtend Solarmi SUN-12K-SG04LP3-EU
-
PetrDubi
- Reputace: 316
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
I ta VB byla na začátku dobrá věc a výhodná pro zákazníky. Když nabrali dostatek zákazníků, tak začali utahovat šrouby a do několika let od uvedení se podmínky změnily k nepoznání. Včetně toho, že aktuálně už to není virtuální baterie (tedy ukládání i výběr energie 1:1), ale výkup ukládané energie za nižší cenu, než za jakou si zákazník uloženou energii bere zpět.
Rozdíl oproti dynamickému tarifu je zatím v tom, že při zřízení VB zatím ČEZ garantuje podmínky i cenu na dobu úvazku a u dynamického tarifu je může kdykoliv změnit.
Rozdíl oproti dynamickému tarifu je zatím v tom, že při zřízení VB zatím ČEZ garantuje podmínky i cenu na dobu úvazku a u dynamického tarifu je může kdykoliv změnit.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
-
glottis
kodl: jak me smirujou kdyz uz elmer co to posila mam, na hodinach jsme se dohodl ve smlouve a jeidne co delam je ze pustim co jde mez 3 a 5 rano?
eman: ojeb to neni, pokud mas energii kam dat. Stejne bych nabijel auto a ted uz ze slunce nenabiju nic. Takze treba me to aspon donutilo udelat automatizace, ze se to proste nabiji ve tri rano a ani ja ani manzelka nemusi dumat
proste zapoji kabel a rano se to stane. Navali se do golfa 14kwh nebo do tesly 22 a je to. V drahem jsme naopak jen vyblokoval tepelko a pripadne do baterie poslu asi 2kwh (soc 30 na asi 55) na prekonani drazsiho tarifu. A baterie stejen odejdou na stari tak at si to odmakaj. Ale ano, pokud se ti chce menit dodavatele, ses schopny usetrit to same. To mas pravdu. Ja si radsi pisu automatizace nez budu obvolavat dodavatele.
JirkaE: ano, dobre se na to divas. Pokud mas takovouhle, pro cecha brutalni cenu, a jiny dodavatel je z blata do louze, a energii mas kam dat tak mi to prijde supr.
u me to zatim po 14 dnech vypada takhle
eman: ojeb to neni, pokud mas energii kam dat. Stejne bych nabijel auto a ted uz ze slunce nenabiju nic. Takze treba me to aspon donutilo udelat automatizace, ze se to proste nabiji ve tri rano a ani ja ani manzelka nemusi dumat
JirkaE: ano, dobre se na to divas. Pokud mas takovouhle, pro cecha brutalni cenu, a jiny dodavatel je z blata do louze, a energii mas kam dat tak mi to prijde supr.
u me to zatim po 14 dnech vypada takhle
-
glottis
tak jako srovnat jabko a hrusku ... ze VB postupne nastavili tak, ze to je k nicemu bylo jasne od zacatku. Kdo chce energii v lete v poledne?PetrDubi píše: pát lis 14, 2025 7:52 amI ta VB byla na začátku dobrá věc a výhodná pro zákazníky. Když nabrali dostatek zákazníků, tak začali utahovat šrouby a do několika let od uvedení se podmínky změnily k nepoznání. Včetně toho, že aktuálně už to není virtuální baterie (tedy ukládání i výběr energie 1:1), ale výkup ukládané energie za nižší cenu, než za jakou si zákazník uloženou energii bere zpět.
Kdyz mi zmeni podminky tak se jako stane co?
- JirkaE
- Reputace: 250
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 7350
- Kapacita baterie [kWh]: 38
O změnách s VB by nám asi nejlépe pověděli zkušenosti z SK - včera mě jeden člověk ze Slovenska říkal, že pevná položka / platba za VB se zvedla na 35Eur/měs...
A všichni prchají pryč a řeší co s tím... Ale bylo to jen mezi řečí - detaily neznám...
Ten dynamický tarif, je-li to jen jiná verze ,,nočního" proudu - mě dává smysl - pokud v nízkém tarifu narvu baterku doma i v autě - podle mě to Glottis vysvětluje poměrně jasně
Mě je přece jedno, je-li to přes den, nebo v noci - je-li to kam dát a uložit alespoň na jeden další den provozu ,,rezervu" a zbytek kapacity ponechat ,,na zítra" pro FV
Teď se tím nezabývám a přepnu na síť a ohřívám bojler brutálně za 0,43Eura/kWh - je jedno kdy, protože cena je stejná ráno i večer
Se sousedem vycházím dobře - dynamický tarif v době přetoků souseda bych mohl vytvořit i prodlužovákem - to já bych mu dal rád 0,20Euro za kWh a on nyní prodává za 0,11Euro/kWh a ještě to musí zdanit...
A všichni prchají pryč a řeší co s tím... Ale bylo to jen mezi řečí - detaily neznám...
Ten dynamický tarif, je-li to jen jiná verze ,,nočního" proudu - mě dává smysl - pokud v nízkém tarifu narvu baterku doma i v autě - podle mě to Glottis vysvětluje poměrně jasně
Mě je přece jedno, je-li to přes den, nebo v noci - je-li to kam dát a uložit alespoň na jeden další den provozu ,,rezervu" a zbytek kapacity ponechat ,,na zítra" pro FV
Teď se tím nezabývám a přepnu na síť a ohřívám bojler brutálně za 0,43Eura/kWh - je jedno kdy, protože cena je stejná ráno i večer
Se sousedem vycházím dobře - dynamický tarif v době přetoků souseda bych mohl vytvořit i prodlužovákem - to já bych mu dal rád 0,20Euro za kWh a on nyní prodává za 0,11Euro/kWh a ještě to musí zdanit...
Výkon jednotlivých stringů on-line : Victron MPPT-1 / Victron MPPT-2 / Victron MPPT-3 / Victron MPPT-4