Malá FVE (12 panelů max) - 2 měniče na 2 fáze?
-
dustincz
- Reputace: 0
- Lokalita: Plzeň
Re: Malá FVE (12 panelů max) - 2 měniče na 2 fáze?
Dobře, když bude baterie 48V (ať už olovo, nebo Lifepo), potřebuji LV měnič. Dělají se nějaké integrované (MPPT + nabíječka + měnič) na takto nízké napětí (nepodařilo se mi najít, navíc aby je bylo možné u nás zlegalizovat), nebo je potřeba skládačku typu Victron? Díky!
-
dustincz
- Reputace: 0
- Lokalita: Plzeň
Díky. Ten seznam je velice krátký, zatímco zde se diskutuje podstatně větší škála měničů. I čeští prodejci prodávají spoustu jiných měničů, s certifikací CE. Jak to pak v reálu probíhá, pokud není měnič na tom seznamu? To je mají všichni na černo? Díky moc.Kostěj píše: pon lis 10, 2025 4:06 pmNa stránkách svého distributora najít seznam povolených střídačů. Namátkou třeba čez distribuce má v seznamu Dražice IN.COMPACT 3.0K.
-
huron
- Reputace: 12
Deye, má ale HV MPPT, např. SUN-12K-SG04LP3-EU, teď se ale dělá novější verze SG05, která by už snad neměla potřebovat proudový chránič typu B.dustincz píše: úte lis 11, 2025 7:57 amDobře, když bude baterie 48V (ať už olovo, nebo Lifepo), potřebuji LV měnič. Dělají se nějaké integrované (MPPT + nabíječka + měnič) na takto nízké napětí (nepodařilo se mi najít, navíc aby je bylo možné u nás zlegalizovat), nebo je potřeba skládačku typu Victron? Díky!
Ne, drtivá většina lidí tady jede off-grid (buď celý dům, nebo jen nějaké vyčleněné okruhy) a distributora mají jen jako zálohu, případně ze sítě nabíjí baterky. Takže názor distributora na měnič je vůbec nezajímá, nejsou paralelně spojeni s distribuční soustavou a nemohou dodávat přetoky do sítě, což si velmi obezřetně hlídají.
Pak je otázka na "černo" z hlediska revize, k tomu se tu můžou vyjádřit povolanějsí, ale tuším, že od r.2022 bez ohledu na napěťovou hladinu nebo připojení do sítě je FVE vyhrazené zařízení a musí mít revizi. To u skládané baterky může být trochu problém, pokud ti ji nedodá někdo, kdo na to hodí štempl nebo to nemá CE. Tady jsou hlavně kutilové, takže to do určité míry neřeší. Každopádně LV baterka jako box se dá koupit za pěkné peníze i tak, se všemi papíry (SEPLOS, NKON ESS nebo na českém trhu za už větší cenu prodává pár firem skládačky - Wattery, Mivvy, Lifepo4 shop apod.). Takže ono to úplně nejde tak, že "papíry zatím neřešme", protože z pohledu místní komunity to může vést na úplně jiný koncept, než když papíry řešit chceš.
3 x MPII 48-5000, 57,3 kWh (4xSeplos Mason 280), 8,07 kWp JJZ
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise
Leaf 2014, 305tis km
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise
Leaf 2014, 305tis km
-
Kostěj
- Reputace: 97
- Lokalita: Dobrovicko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Krátký? ČEZ distribuce má k 10.9.2025 celkem 581 schválených střídačů, to mi přijde docela dost.
-
unicast
- Reputace: 376
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 33
- Chci/Mám dotaci: NE
Samozřejmě, LV měničů jsou hromady, nejen Deye a Victron, stačí tady pořádně prohledat fórum, vše se tu řešilo už mnohokrát...