3D tiskarna - jakou?
-
ElektroEzs
- Reputace: 77
- Lokalita: okolí Teplic
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8340
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: 3D tiskarna - jakou?
Kdyz se objevi nekde na bazosi AMS za normalni penize koupim ho nebo pak treba k narozkam novy no:-) Kde zjistim kolikrat musim menit filament? Nikde to nevidim v tom Bambu Lab studiu:-) Stitkovacku od Brother mam taky na rozvadece:-)glottis píše: ned lis 02, 2025 8:58 amna takovyhle panel bych menil filament, nez se pak srat s nejakym malovanim fixou nebo jinak. Jedna vymena cloveku neublizi. A AMS pristi rok k vanocum, ne?![]()
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
-
glottis
- Reputace: 401
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
kdy zdas slicovat tak v tom slicing result jde vybirat ruzne satty. Tak filament. A je tam polozka doby vymeny filamentu. Pisou doby ale jsou to ty zmeny. Ale Proste zjednodusene v kazde vrstve se to meni, pokud je tam vic jak jedna barva. Takze se to da i prohednout v tom nahledu, jestli jsou pismena pres vic vrstev nebo jen v jedne.
-
eman
- Reputace: 274
- Lokalita: Praha
Jestli tiskárna mění filament po každým průchodu, tak to musí mít brutální množství odpadu a hlavně to musí děsně prodlužovat čas ne?
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
soami
- Reputace: 98
- Lokalita: Posázaví
Ano a ano. Sice to při výměně filament ustřihne u extruderu, ale i tak je to nějakých 5+5cm na výměnu. Když těch výměn jsou vyšší desítky... A každá výměna 1min. Pokud je potřeba tisknout vícebarevně, je vhodné si pořídit tiskárnu s více hlavami - časová úspora je obrovská. Když jsem pořizoval tiskárnu, tak takové komerční tiskárny ještě nebyly. Sice tisknu jednobarevně, ale 2 hlavy bych využil na tisk podpor. Ale mám někdy v plánu zkusit barevnou litofanii a tam by bylo super mít 4 tiskové hlavy.
-
glottis
Jo, rezie pri plnobarevnem tisku je obrovska. U par vrstev se to snese. Rezie se trosku rozpusti, pokud se tiskne vic kopii najednou. Kdyz jedna vec trva jendou barvou 60 minut a barevne 5 hodin tak pri 5ti vecech to uz nevychazi tak hrozne. Ani na odpad. I na material je to hrozny. 50g hracka muze sezrat 500g filamentu. A casto staci model jen otocit na podlozce. Nejlepsi je to pak tisknout zvlast a slepit
Super je to ale na ty placate veci nebo kde se jen zmeni barva v urcite vrstve.
Treba takovahle bejkarna pro deti. Kdyz si clovek odpusti tu lebku, jinou barvou, vic casu to nevezme.
https://makerworld.com/cs/models/541003 ... eId-458524
Treba takovahle bejkarna pro deti. Kdyz si clovek odpusti tu lebku, jinou barvou, vic casu to nevezme.
https://makerworld.com/cs/models/541003 ... eId-458524
-
kodl69
- Reputace: 1013
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
S více hlavami: a existuje taková, co se dá zaplatit? Průša XL se dvěma hlavami je jaksi mimo rozpočet, a sochat voron 2.4 s více hlavami bude ohledně nastavení a naladění strašlivá záležitost, ostatně dost času mě stálo i naladění obyč voron trident pro každodenní použití.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
eman
Asi 2 strany zpět jsem dával odkaz na ten Snapmaker, co má mít 4 hlavy, ale podle toho videa to vypadá na celkem ranou verzi, co se bude ještě hodně upravovat.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
soami
Nicméně první recenze jsou vesměs pozitivní. Zatím je předčasné to nějak hodnotit - např. jak dlouho vydrží ten výměnný mechanismus. Ale cena je docela OK. https://www.snapmaker.com/en/snapmaker-u1
- gupa
- Reputace: 157
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Chlapi píšete jak reklamní spoty, neodolávám si nějakou pořídit, ale nedošel jsem nato, naco použít takové 3d tisky. Krom sprosťáren nebo i slušných drobností mne nic nenapadá. Možná nějaké smrtící prostředky. Ale tím se nezabývám z důvodu k čemu jsou určeny.
Také mne uniká význam resinových tisků, v praktickém světě krom konců končetin zubů nebo nějaké figurky které se nakonec musí vybarvit.
Prostě mám otázku, jestli byste sem nedávali více praktických výsledků 3D tisků aby byla lepší motivace o takové věci přemýšlet.
Díky za náměty.
Edit: Používáte také 3D skenery pro následný tisk?
Také mne uniká význam resinových tisků, v praktickém světě krom konců končetin zubů nebo nějaké figurky které se nakonec musí vybarvit.
Prostě mám otázku, jestli byste sem nedávali více praktických výsledků 3D tisků aby byla lepší motivace o takové věci přemýšlet.
Díky za náměty.
Edit: Používáte také 3D skenery pro následný tisk?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!
-
ElektroEzs
Takze 3x vymena jestli to chapu spravne? Kdyz ten filament pro napisy vymazu mely by tam zustat byt videt jako vynechane misto? Tisk by to melo dovolit i bez AMS kdyz je to pro AMS?glottis píše: ned lis 02, 2025 10:02 amkdy zdas slicovat tak v tom slicing result jde vybirat ruzne satty. Tak filament. A je tam polozka doby vymeny filamentu. Pisou doby ale jsou to ty zmeny. Ale Proste zjednodusene v kazde vrstve se to meni, pokud je tam vic jak jedna barva. Takze se to da i prohednout v tom nahledu, jestli jsou pismena pres vic vrstev nebo jen v jedne.
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, JV 960 Wp Leapton, SV 1920 Wp Leapton, MPPT 250/100, MPPT 150/35, MPPT 150/45, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
-
cipis
- Moderátor
- Reputace: 860
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
gupa - pro modelarstvi je to uplne super, existuji vykresy pro lokomotivy, samozrejme je trochu problem velikost, resp. malost modelu, ale to se take posunuje.
Dale take vselijake cudliky, desticky, krytky a dalsi drobotiny, co potrebujes ted a nechce se ti jet do bau/... Dale pak vselijake mensi krabicky na miru ...
Je toho spousta a posunuje se to cim dal vic. Ja mam jakysi uz vrak z dob covidu, rok jsem na tom netiskl a uz asi nebudu, protoze dat to do provozuschopneho stavu a zkalibrovat, to je takova ztrata casu, ze radsi pujdu na brigadu a koupim neco noveho, co ted vyse kluci uvazuji. Napr. jsem zjistil, ze rozhodne nepotrebuju takovou vysku, jako jsem puvodne myslel, a bohate staci krabice velikosti sten A4.
Dale take vselijake cudliky, desticky, krytky a dalsi drobotiny, co potrebujes ted a nechce se ti jet do bau/... Dale pak vselijake mensi krabicky na miru ...
Je toho spousta a posunuje se to cim dal vic. Ja mam jakysi uz vrak z dob covidu, rok jsem na tom netiskl a uz asi nebudu, protoze dat to do provozuschopneho stavu a zkalibrovat, to je takova ztrata casu, ze radsi pujdu na brigadu a koupim neco noveho, co ted vyse kluci uvazuji. Napr. jsem zjistil, ze rozhodne nepotrebuju takovou vysku, jako jsem puvodne myslel, a bohate staci krabice velikosti sten A4.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
glottis
Modelareni ... treba tento pan ma kanal a firmu a co oni tisknou je neuveritelny. Klidne 2m model, poslepovany z tisknutych casti
https://www.youtube.com/@richardmrazek
Ja si delal treba takovyhle storage system
https://makerworld.com/cs/models/22521- ... leId-27457
kdy zopominu harcky pro deti ... krabicky na vyrobky ... to je uplne jiny level se nemuset prizpusobit krabicce, co musim koupit. Kodl si tiskl moji krabicku na DIY VenusGX. Vse sedi na desetinky mm
Ruzne panely na pristroje, potreboval jsem ucpavky pruchodek, tak jsem si je vytiskl zatim co jsem montoval rozvadec. Hacky na topeni do koupelny ... takova kalsika
redukce hadic na vysavac, ruzne redukce na baterie (treba z bosch na 12V). Opravil jsem tim uchyty v kuchyni, kde jsem natiskl takove disatnce. Delal jsme si svoje svetla do baraku tak veskere plastove dily. Sablony na frezovani dreva. Uzilacni sloupky presne jak potrebuju. Ceduly do zahonu, vazaci pasky k rajcatum, civky na provaz k okurkam, aby to slo odvijet a zahaknout ve foliaku. Atrapy zbrani na kravmagu. Vlastni prepazky do sortboxu. Drzak kapacitniho cidla na vodomer. Ruzne pomucky a priparvky, kdyz chce clovek neco treba presne slepit.
Pro me je to naprosty ale naprosty game changer v kutilstvi. Driv bych potreboval soustruh, frezy, nebo nekoho otravovat. Mesic jsem cekal, az mi nekdo vytoci krouzek ze silonu. Ted si to vytisknu z materialu jaky chci. Je to naprosta zmena premysleni, jak se daj veci udelat.
Ale samozrejme kdo nic nedela, nepotrebuje to
nebo toho nedela toli, aby se mu to vyplatilo.
Muzu sem obcas neco dat. Tohle je treba krabicka na vlastni elektroniku pro UPS. Meri to na baterii a na 230V, pocita nejake veci a publikuje snmp ve formatu APC. Takze hloupa UPS bez managmentu se da pripojit treba k synology
https://www.youtube.com/@richardmrazek
Ja si delal treba takovyhle storage system
https://makerworld.com/cs/models/22521- ... leId-27457
kdy zopominu harcky pro deti ... krabicky na vyrobky ... to je uplne jiny level se nemuset prizpusobit krabicce, co musim koupit. Kodl si tiskl moji krabicku na DIY VenusGX. Vse sedi na desetinky mm
Pro me je to naprosty ale naprosty game changer v kutilstvi. Driv bych potreboval soustruh, frezy, nebo nekoho otravovat. Mesic jsem cekal, az mi nekdo vytoci krouzek ze silonu. Ted si to vytisknu z materialu jaky chci. Je to naprosta zmena premysleni, jak se daj veci udelat.
Ale samozrejme kdo nic nedela, nepotrebuje to
Muzu sem obcas neco dat. Tohle je treba krabicka na vlastni elektroniku pro UPS. Meri to na baterii a na 230V, pocita nejake veci a publikuje snmp ve formatu APC. Takze hloupa UPS bez managmentu se da pripojit treba k synology
-
eman
Ona je to taková klasika, jako u každého stroje.....když 3D tiskárnu máš, tak najednou "děsně nutně" potřebuješ tisknout každou pípovinu.
Proto už chlapi nechodí do hospody, ale čumí doma do tiskárny..
-
glottis
tak u me je to spis tak ze usetrim spoustu casu vymyslenim jako neco udelat, kdyz si to proste muzu udelat 
-
kodl69
předobjednávka, když si přidáš kryt a sušení filametu, tak s dopravou jsi na 1500USD. Za nepříliš vekou corexy tiskárnu kterou ještě nikdo nemá. Průša XL už je jenom o kousek dražší. Až se budu nudit, asi si poskládám dalšího vorona 2.4 s vyměnitelnými hlavami, ale to je o CAN deskách na každé hlavě. Cenovku odhaduju tak na 30kKč +. Naladění určitě vezme taky nějakej čas. Na druhou stranu, už to mám jednou nazkoušený a tohle by nemělo být o moc složitější... Ty výměnný mechanizmy by neměly být problém, dva kolky do díry a přitažení na západku, to je celkem ověřená věc u dalších podobnejch tiskáren.
ostatně tady to paní jenom nechválí, ale i nějaký stížnosti, ale to je asi daný tím, že je to novej výrobek
ostatně tady to paní jenom nechválí, ale i nějaký stížnosti, ale to je asi daný tím, že je to novej výrobek
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
kodl69
Jasný, krabička na cerbo je super. Já když si dva dni něco nevytisknu, tak se začínám cítit divně, asi nějaká obscese 
A ta lenost... třeba panel na JKBMS destičku s konektorama. To bych z nějakýho plastu vyřezával celý odpoledne, s nejistým výsledkem, kde to propiliuju moc jak to budu dopasovávat. Takhle to mám vytištěný i s distančkama, do bedny na surovce přímočarkou vyřežu díru "tak nějak" a je hotovo.
Spíš bych potřeboval zlepšit skill v 3d modelování, pořád jsem jak tříletý děcko s kostkama, nějaký obliny a šikminy (krom sražení/ zaoblení hran) jsou pro mě tabu...
A ta lenost... třeba panel na JKBMS destičku s konektorama. To bych z nějakýho plastu vyřezával celý odpoledne, s nejistým výsledkem, kde to propiliuju moc jak to budu dopasovávat. Takhle to mám vytištěný i s distančkama, do bedny na surovce přímočarkou vyřežu díru "tak nějak" a je hotovo.
Spíš bych potřeboval zlepšit skill v 3d modelování, pořád jsem jak tříletý děcko s kostkama, nějaký obliny a šikminy (krom sražení/ zaoblení hran) jsou pro mě tabu...
-
soami
5hlavý Průša stojí v akci 90tis. Takže 3x víc. Bez akce 4x víc.
-
eman
Chlapi neštvete mě, tohle je děsně provokativní diskuze....
...a zrovna před vánocema....
Mimochodem, jak moc 3D smrdí při tisku?
Jestli se dá provozovat, třeba v pracovně.
Mimochodem, jak moc 3D smrdí při tisku?
Jestli se dá provozovat, třeba v pracovně.
-
glottis
pla nesmrdi, petg zalezi na vyrobci a barve ale neni to nic hrozneho. ABS smrdi dost a ASA imn nez ABS. Ja si udelal na bambulabku pridavny filtr s aktivnim uhlim a to nesmrdi pak vubec. Ta P2S ma uz taky lepsi filtr sama o sobe. P1S nevim ale pokud ne, odvetrani bedny ma a filtr by sel dodelat.
Otevrene tiskarny jsou an tom samozrejme na prd. Ale pokud clovek jede pla a petg neni to problem. Ale asi bych si to do loznice nedal. I tak z toho litaj jeste nejake mikro plasty. Kdo se ma rad, tak uzavrena bedna je proste to co chces
Otevrene tiskarny jsou an tom samozrejme na prd. Ale pokud clovek jede pla a petg neni to problem. Ale asi bych si to do loznice nedal. I tak z toho litaj jeste nejake mikro plasty. Kdo se ma rad, tak uzavrena bedna je proste to co chces
-
ElektroEzs
A jeste tiskarny v akci
Provokace