Srovnání návratnosti - použité / nové komponenty
Vyplatí se nebo nevyplatí se? Koupit použité nebo nové? Za jak dlouho se to vrátí? Kolik mi to ušetří? Kolik za to zaplatím? Nebude to příliš drahé? ... a podobné dotazy : )
-
- R.I.P.
Srovnání návratnosti - použité / nové komponenty
Ahoj. Napadlo mě, že bychom mohli podiskutovat na téma ekonomiky ostrovních systémů, návratnosti atd., z hlediska faktu, zdali kupujeme pro náš polo/ostrovní systém úplně nové komponenty, nebo použité a kdy a za jakých okolností je vhodné se rozhodnout tak a kdy jinak.
V mém případě nastává totiž zajímavá situace například s elektrocentrálou. Zánovní drahá baumaxovka bezmála za 6000 se mi neoplatila. Kdežto vojenská použitá za cenu šrotu r.v.82 asi za 2000 se mi vyplatila, je spravitelná v dosti případech i svépomocně, součástky jsou běžně v obchodě a prostě jede.
Druhou věcí jsou použité versus nové panely. Bylo by zajímavé podiskutovat, jak moc se vyplatí koupit použité panely z hlediska rizika, že se stane s nimi něco dříve než s těmi úplně novými, že jejich výkon nebude štítkový a jak moc nám to vlastně vadí. Je jasné, že na nové panely se můžeme domáhat záruky, i když toto může být někdy problematické, zejména při zániku původního dodavatele, nereagování dodavatele, nebo kdoví jakých jiných komplikací. U mě je situace taková, že 4x200Wp evergreen mě přišly jako zánovní na strašné peníze (asi 16000 jeden před třemi a půl lety, dnes by podobné byly asi kolem 5-6000 hádám), spodní panely 6x180Wp jsou použité bez záruky kvality za 1500,- kus, zbylé 2x180Wp byly darovány. S výkonem jak horních, tak spodních nemůžu říct, že bych byl nějak nespokojen. To co to dá, mi tak nějak zatím skutečně stačí v situacích kdy svítí a má to co a hlavně "z čeho" dát.
Třetí věcí .. elektronika - použité měniče, použité regulátory.
Myslím si, že kdybychom se zamysleli nad tím kde už je hranice použití, odkdy danou komponentu nebrat a kdy se naopak soustředit na čistě zánovní věci, použité zásadně nebrat, dospěli bychom možná u tohoto systému k vysoce zajímavé návratnosti z hlediska úspor za elektřinu, kterou bychom jinak zaplatili dodavateli energie, v případě, že tedy prioritou pro majitele takového systému je návratnost. Navíc při zamyšlení se a opravdové racionálnosti nasazení použitých/nových komponent můžeme dojít i v dané situaci k přijatelné míře rizika poruchovosti u použitých komponent.
A ještě jedna věc .. ledacos se vyplatí si vyrobit sám, že ano Třeba v mém případě s mými znalostmi v oblasti IT je jasnou věcí detailní monitoring, za který bych určitě v případě komerčního řešení na míru zaplatil.. no spíš nezaplatil, protože bych se nedoplatil.
Co na to ostatní ? A jak to bylo u FVE systémů ostatních zdejších polo/ostrovníků?
Zánovní / mix / bazar / samovýroba ?
A jaké jsou po čase zkušenosti s dříve učiněnou volbou?
V mém případě nastává totiž zajímavá situace například s elektrocentrálou. Zánovní drahá baumaxovka bezmála za 6000 se mi neoplatila. Kdežto vojenská použitá za cenu šrotu r.v.82 asi za 2000 se mi vyplatila, je spravitelná v dosti případech i svépomocně, součástky jsou běžně v obchodě a prostě jede.
Druhou věcí jsou použité versus nové panely. Bylo by zajímavé podiskutovat, jak moc se vyplatí koupit použité panely z hlediska rizika, že se stane s nimi něco dříve než s těmi úplně novými, že jejich výkon nebude štítkový a jak moc nám to vlastně vadí. Je jasné, že na nové panely se můžeme domáhat záruky, i když toto může být někdy problematické, zejména při zániku původního dodavatele, nereagování dodavatele, nebo kdoví jakých jiných komplikací. U mě je situace taková, že 4x200Wp evergreen mě přišly jako zánovní na strašné peníze (asi 16000 jeden před třemi a půl lety, dnes by podobné byly asi kolem 5-6000 hádám), spodní panely 6x180Wp jsou použité bez záruky kvality za 1500,- kus, zbylé 2x180Wp byly darovány. S výkonem jak horních, tak spodních nemůžu říct, že bych byl nějak nespokojen. To co to dá, mi tak nějak zatím skutečně stačí v situacích kdy svítí a má to co a hlavně "z čeho" dát.
Třetí věcí .. elektronika - použité měniče, použité regulátory.
Myslím si, že kdybychom se zamysleli nad tím kde už je hranice použití, odkdy danou komponentu nebrat a kdy se naopak soustředit na čistě zánovní věci, použité zásadně nebrat, dospěli bychom možná u tohoto systému k vysoce zajímavé návratnosti z hlediska úspor za elektřinu, kterou bychom jinak zaplatili dodavateli energie, v případě, že tedy prioritou pro majitele takového systému je návratnost. Navíc při zamyšlení se a opravdové racionálnosti nasazení použitých/nových komponent můžeme dojít i v dané situaci k přijatelné míře rizika poruchovosti u použitých komponent.
A ještě jedna věc .. ledacos se vyplatí si vyrobit sám, že ano Třeba v mém případě s mými znalostmi v oblasti IT je jasnou věcí detailní monitoring, za který bych určitě v případě komerčního řešení na míru zaplatil.. no spíš nezaplatil, protože bych se nedoplatil.
Co na to ostatní ? A jak to bylo u FVE systémů ostatních zdejších polo/ostrovníků?
Zánovní / mix / bazar / samovýroba ?
A jaké jsou po čase zkušenosti s dříve učiněnou volbou?
-
Re: Srovnání návratnosti - použité / nové komponenty
Já mohu hodnotit panely z více instalací. Většinou monokrystaly 175-190W. Dávali jsme jak nové, tak použité, staré asi 3 roky, a rozdíl ve výkonu oproti štítku nebyl měřitelný.
Slyšel jsem, že některé série, většinou čínské výroby, měly vadné EVA fólie v tom smyslu, že už od začátku začaly viditelně a poměrně silně "hnědnout" a ztráta výkonu byla postupem času podstatná (30 až 50%). Ale pokud vím, tak to byly spíše výjimky u nejlevnějších braků. Jednoduchá rada: Panely z druhé ruky i se slabým náznakem "hnědnutí" zásadně nebrat!
Další, na co je třeba dát pozor, jsou viditelné známky zatékání vody (porušení těsnosti), které mohou způsobit až třeba tohle:
Naopak u dobrých panelů jsme ani po 5 letech nenaměřili (po důkladném umytí) naprosto žádné procentuální snížení výkonu, takže se dá očekávat, že původních 20 let garantovaných výrobcem patrně přežijí s dobrou účinností o mnoho déle.
Znám pár lidí, kteří si dělali i vlastní panely (což už se dnes finančně nevyplatí, i já jsem to kdysi zkoušel a pořád fungují bez problému) a dodnes jim slouží bez problému i bez měřitelné degradace a oproti kupovaným mají lehce horší výkon při vyšších úhlech dopadu vlivem použití obyčejného krycího skla. Ale jedná se o odchylku okolo 5-8%.
Slyšel jsem, že některé série, většinou čínské výroby, měly vadné EVA fólie v tom smyslu, že už od začátku začaly viditelně a poměrně silně "hnědnout" a ztráta výkonu byla postupem času podstatná (30 až 50%). Ale pokud vím, tak to byly spíše výjimky u nejlevnějších braků. Jednoduchá rada: Panely z druhé ruky i se slabým náznakem "hnědnutí" zásadně nebrat!
Další, na co je třeba dát pozor, jsou viditelné známky zatékání vody (porušení těsnosti), které mohou způsobit až třeba tohle:
Naopak u dobrých panelů jsme ani po 5 letech nenaměřili (po důkladném umytí) naprosto žádné procentuální snížení výkonu, takže se dá očekávat, že původních 20 let garantovaných výrobcem patrně přežijí s dobrou účinností o mnoho déle.
Znám pár lidí, kteří si dělali i vlastní panely (což už se dnes finančně nevyplatí, i já jsem to kdysi zkoušel a pořád fungují bez problému) a dodnes jim slouží bez problému i bez měřitelné degradace a oproti kupovaným mají lehce horší výkon při vyšších úhlech dopadu vlivem použití obyčejného krycího skla. Ale jedná se o odchylku okolo 5-8%.
-
Schází mi čtvrtá věc:
Akumulátory- myslím, že při použití použitých a levných aku(asi nejlépe nicd) se návratnost pohne více než u jinných komponent.
Akumulátory- myslím, že při použití použitých a levných aku(asi nejlépe nicd) se návratnost pohne více než u jinných komponent.
-
To by mne taky zajímalo. Když na solár použijurob.brno píše:Schází mi čtvrtá věc:Akumulátory
- obyčejnou autobaterku 200Ah za 3500,-
nebo
- gelovku 200Ah za 11000,- (tedy za cenu tří obyčejných dvoustovek)
nebo
LiFePOčko 200Ah za 29000,-
tak kde budu za 10 let s náklady (i třeba s trvale připojeným desulfátorem).
Mám tušení, že gelovka na tom bude nákladově nejhůř. Ale jen hádám.
-
Tam krom investice do toho vstupují ještě i "náklady" na ztráty. Lifepo mají krásnou účinnost, proti např. nicd. Myslím, aby mohla jinná technologie lifepo konkurovat musí být použitá(cokoliv NOVEHO jinného se asi neoplatí) - tedy za nízkou cenu.solárník píše:To by mne taky zajímalo. Když na solár použiju
Ale jen hádám.
-
Soudím dle vlastních neblahých zkušeností, že NiCd jsou pro solár naprosto diskvalifikovány jak v novotě, tak obzvlášť v starotě.rob.brno píše:proti např. nicd.
-
V novotě je diskvalifikuje cena, v těžké starobě vlastnosti. Ale když se hledá, nechá se sehnat i 5let staré za dobrou cenu, tak mívají kapacitu nad 80proc.střídač píše:Soudím dle vlastních neblahých zkušeností, že NiCd jsou pro solár naprosto diskvalifikovány jak v novotě, tak obzvlášť v starotě.
-
- Schválený prodejce
Muzes se prosim vice rozepsat jake mas neblahe zkusenosti s NiCd?střídač píše:Soudím dle vlastních neblahých zkušeností, že NiCd jsou pro solár naprosto diskvalifikovány jak v novotě, tak obzvlášť v starotě.
Pohodlný nákup značkových baterií a příslušenství na https://mivvy.mypower.cz/
-
Ale jistě. Ono ta neblahost vyplývá z energetické bilance. Nabíjím při vysokém napětí s malou účinností, vybíjím při malém napětí.Mikel píše:Muzes se prosim vice rozepsat jake mas neblahe zkusenosti s NiCd?
Pokud pozoruji bazar, mnoho lidí se jich velice rádo zbavilo.
-
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3780
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Nikdo tu nezminil nakupy z Ciny.
Ruku na srdce - velka cast produktu je tam vyrobena a tady je to preprodavano se 100% marzi.
Kupujete/kupoval ste nekdo sve vybaveni z Ciny? Zkusenosti, reference?
Ruku na srdce - velka cast produktu je tam vyrobena a tady je to preprodavano se 100% marzi.
Kupujete/kupoval ste nekdo sve vybaveni z Ciny? Zkusenosti, reference?
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [3s4p AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Rozpracováno:
-
- R.I.P.
Ano, muj PowerStar IR menic je cinsky (tedy pokud se nepletu) a naprosta spokojenost. Robustni takrka neznicitelny stroj. Me EPsolary jsou cinske (pokud se nepletu), zpocatku se mi nezdaly, ale ted slapou dle meho nazoru skvele. Baterky mam americke. Z me strany s cinskymi komponentami, ktere mam, spokojenost. Tedy pravda.. nekupoval jsem to ja, ale Martin Kolarik. Od toho to mam koupeno, ale to nic nemeni na tom, ze je to cina
-
Mam prave podobne (dobre) osobni zkusenosti z vselijake elektroniky, tak zvazuju...
Rozpracováno:
Rozpracováno:
-
Nakupuju na ebay, ale zatím spíš drobnosti max. do 500kč. Vždy OK - tedy jednou krom Arduina Mega kdy mi poslali místo verze s atmega16 verzi atmega8(čip pro komunikaci).
Je rozdíl nakupovat tam za 100procent a u nás za 300proc. Ve výsledku jde často i o naprosto stejný produkt, také dovezený z Číny. Frenky tu sice zminoval, že jde o výrobky druhé jakosti, ale tento pocit nesdílím.
ZAse ale chápu, tu vyšší cenu u nás, obchodník musí zaplatit clo,dph,daně z příjmu,zaměstnance, nechat si vatu na reklamaci a také něco vydělat.
Je rozdíl nakupovat tam za 100procent a u nás za 300proc. Ve výsledku jde často i o naprosto stejný produkt, také dovezený z Číny. Frenky tu sice zminoval, že jde o výrobky druhé jakosti, ale tento pocit nesdílím.
ZAse ale chápu, tu vyšší cenu u nás, obchodník musí zaplatit clo,dph,daně z příjmu,zaměstnance, nechat si vatu na reklamaci a také něco vydělat.
-
Mam stejny nazor vlastne komplet.
Vubec nemam pocit, ze by vyrobky byly druhorade a jednani obchodniku je spis lepsi a ferovejsi. Nemuzou si dovolit spatnou reputaci. Osobne se mi stalo, ze mi poslali jiny vyrobek a po reklamaci mi poslali spravny a ten spatny mi nechali - vse zdarma.
Jedina neprijemnost je reklamace. Zbozi co tam kupuju kupuju smiren s tim, ze zaruku nemam a jsem pripraveny to v pripade poruchy vyhodit. Jde to snadno u veci za $10 jako zminovane arduino, kousl jsem to u telefonu za necelych $200, ale treba menic? Tam uz se blizime $500
Jinak ty ceny take chapu a respektuju - nejake veci take z Ciny vozim a prodavam a reklamace je na mne - oprava vlastnimi silami nebo vyhodit a novy kus. To musi byt zapocitane v cene. Navic ta doprava je take neprijemna, kdyz teda nekupujete po kontejnerech, ale ani mala mnozstvi lehkych veci.
Vubec nemam pocit, ze by vyrobky byly druhorade a jednani obchodniku je spis lepsi a ferovejsi. Nemuzou si dovolit spatnou reputaci. Osobne se mi stalo, ze mi poslali jiny vyrobek a po reklamaci mi poslali spravny a ten spatny mi nechali - vse zdarma.
Jedina neprijemnost je reklamace. Zbozi co tam kupuju kupuju smiren s tim, ze zaruku nemam a jsem pripraveny to v pripade poruchy vyhodit. Jde to snadno u veci za $10 jako zminovane arduino, kousl jsem to u telefonu za necelych $200, ale treba menic? Tam uz se blizime $500
Jinak ty ceny take chapu a respektuju - nejake veci take z Ciny vozim a prodavam a reklamace je na mne - oprava vlastnimi silami nebo vyhodit a novy kus. To musi byt zapocitane v cene. Navic ta doprava je take neprijemna, kdyz teda nekupujete po kontejnerech, ale ani mala mnozstvi lehkych veci.
Rozpracováno:
Rozpracováno:
-
Ono je to hodně relativní a zaleží na osobní odvaze každého z nás. Vzhledem k tomu, že moje baterky prodělají několik minimálně 40 procentních cyklů denně nemám osobně dost odvahy investovat do baterií minimálně 500 000 Kč (což je zhruba trojnásobek mé současné celkové investice ) a čekat, jak dlouho takové zacházení vydrží. Proto jsem zvolil investici zhruba za 60 000 Kč s tím, že mám několik beden navíc , nejslabší měním kus za kus a posléze řeším, proč byla nejslabší. Byl bych velice rád, kdyby mi někdo ukázal ekonomicky výhodnější variantu.střídač píše:Soudím dle vlastních neblahých zkušeností, že NiCd jsou pro solár naprosto diskvalifikovány jak v novotě, tak obzvlášť v starotě.rob.brno píše:proti např. nicd.
-
Té horší účinnosti nicd se dá jednoduše odpomoct předimenzováním panelů, přidám např. 3ks panelů(příp. jinného počtu, které vyeliminují ztráty na nicd) v ceně kolem 10t kč a nemusím investovat desetitisíce do lifepo.střídač píše:Ale jistě. Ono ta neblahost vyplývá z energetické bilance. Nabíjím při vysokém napětí s malou účinností, vybíjím při malém napětí.
Pokud pozoruji bazar, mnoho lidí se jich velice rádo zbavilo.
-
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
... ale furt by ty baterky měli horší účinnost . Alespň já bych to furt viděl .
Elektronům zdar
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Neříkám, kdo má NICD vyhodit a nakoupil lithium.RCZf píše:Byl bych velice rád, kdyby mi někdo ukázal ekonomicky výhodnější variantu.
Snažím se popsat své zkušenosti. Repas NICD jsem podstoupil a s touto zkušeností i nadále trvám na tom, že to byla hloupost. Koupit kilo_vatu lithia, je polovina starostí.
ASI, kdyby mi někdo v současnosti věnoval NICD, podstoupím regenerační kolečko a následně budu bědovat jaký jsem to pitomec. Aktivně vlastním úsilím vyhledávat NICD již nikdy. I když, nikdy neříkej nikdy.
Dal jsem si jiný závazek, každý rok pořídit kiloVATU lithia. Nebo spíš ještě jinak, aby byl motiv. Vyhodnotím ušetřený peníz a šupnu je do lithia.
-
Více takových jako Ty střídači. Mnoho lidí se ptá "kolik ušetří" - špatně se jim vysvětluje, že ekonomicky nic. Že FVE je o decentralizaci, nezávislosti, životním prostředí (Jiřetín.....)střídač píše:.......... aby byl motiv. Vyhodnotím ušetřený peníz a šupnu je do lithia.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
Jo, pravda. Ještě je potřeba přikoupit k těm panelům navíc i nějakou tu kWh nicd aku navícabrams píše:Zdravím ,
Elektronům zdar
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 1015 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ZdZ
-