Nicd elektráreň

Michalek1234
Reputace: 0
Lokalita: Košice
Chci/Mám dotaci: ANO

Nicd elektráreň

Nový příspěvek od Michalek1234 »

Zdravim
som tu nový, nemám žiadne skúsenosti s fotovoltaikou, dostal som sa k nicd batériam nicd ferák kpm 250p 1.2v 20 člankov reálne ma najhorší článok 210a, pravdepodobne sa dostanem ešte k jednej takejto sade batérií potreboval by som poradiť s komplet návrhom aký výkon panelov, aký menič, chcel by som to zatiaľ na napájanie chladničky mrazničky routre televízia, spotreba tak okolo 3kw denne, prípadne ak máte nejaké odkazy na nicd elektrárne, vopred dakujem
bednto
Reputace: 3

Re: Nicd elektráreň

Nový příspěvek od bednto »

Ahoj,
všechno už tu bylo napsáno. Pokud bych měl dnes možnost pořídit něco lepšího než NiCD, tak bych to udělal. Bylo by dobré myslet od začátku na 24V, nebo ještě lépe na 48V. NiCD jsou měkké a je třeba k nim vybrat takový měnič a regulátor, který umí pracovat s větším provozním rozsahem napětí. Je potřeba počítat s tím, že v zimě bude občas energie nedostatek a v létě naopak... Panelů tedy tolik, aby to i v zimě stačilo... Každý má jiné podmínky a požadavky.
thomas.007
Reputace: 57

Nový příspěvek od thomas.007 »

Jestli je to chata, tak NiCd je dobrá volba (nezmrznou a nemusí se vytápět jako Lixx).
Vzhledem k spotřebě 3kWh je kapacita baterie OK dále pak:
1) napětí 24V bych ponechal, akorát to nabíjení bude s běžnými regulátory trvat dlouho, řešení je zapojit jen 19 článků, ale zase měnič by měl umět jet i pod 20V.
2) Panelů co nejvíc se vleze, místo paralelního řazení panelů na 1 regulátor je dobré na každé 2-3 kousky dát sólo regulátor (nebo více regulátorů, třeba bude 9 panelů na 3 regulátorech)
3) regulátor mám Epever...nic extra, ale funguje a má celkem velkou účinnost (nebo viz.5) )
4) Měnič min. 2kW, lépe 2,5kW až 3kW (např. aby mohla jet televize, lednice a dala se zapnout třeba rychlovarka nebo mikrovlka
5) KOMBI měnič obstará 3) a 4), ale Axpert má vysokou spotřebu naprázdno (nad 1,5 kWh denně), Victron je na to výborně, ale tomu odpovídá taky cena...
6) smetí okolo, tedy rozvaděč, jištění přepěťovky, chrániče, pojistky, kabely, konstrukce na panely...

Já jedu na Axpertu, spotřeba naprázdno vysoká (2kWh denně), ale měnič naprázno nejede nikdy, spotřeba 10-15 kWh denně a mám k dispozici distribuci.
Je potřeba počítat co se vyplatí a co ne, to je ale úkol pro tvůrce co očekává ;-)
gupa
Reputace: 157
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

Hlavně baterky do větrané místnosti. Třaskavý plyn v uzavřeném prostoru není žádná prdel. Ideálně otevřená půda nebo stále otevřená kůlna, chránit proti okusu hlodavci. A pokud jsou plastové tak omezt svit slunce kvůli UV neodolnosti obalu článků. Mám pocit že mne přežijí. Jsou ale mýty, které říkají že jsou nesmrtelné a že hodně snesou, přitom jsou stejně citlivé jako Lixx články.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT, ABC-&-XYZ mypower.cz Ať ti to běží jako hodinky na baterku s čerstvou expirací! Zdejší slova: To by bylo, abychom na tom šetření nevydělali!