Prodej elektřiny z FVE nájemníkovi?
Právní aspekty provozu FVE. Revize, připojení k sítí, normy, technická zpráva, požární řešení, sdílení elektřiny, novela energetického zákona, diskuse o změnách v legislativě.
-
- Reputace: 17
- Lokalita: Boskovice
Re: Prodej elektřiny z FVE nájemníkovi?
Licence na ERU by měla stát 1000,- peněz, pokud zdroj není nad 50kW. Pak je potřeba se ještě zaregistrovat na OZE, ale to jsem ještě něřešil, neboť volat ouřadovi na pevnou linku a dovědět se, že "telefonní ústředna je v rekonstrukci, zavolejte později" mne opět naplnila nechutí a chtělo se mi blinkat nad výkonností těch placených povalečů. Zatím se k tomu znova nedostal a myslím, že přes prázdniny je to zbytečná snaha.Kostěj píše:Jestli tou cestou půjdeš, dej vědět, jak moc enegie (=času a peněz) stojí získání té licence na obchodování. Fakt mne to zajímá. A jestli v tom nejsou nějací kostlivci (jako třeba když přijdu o práci, nemohu žádat o podporu, nebo minimální platby pojištění a tak). Díky!mwt píše:Tak si odpovím sám, když jsem si to sám vyzkoumal a dovyptával na ERÚ: Pro prodej elektřiny nájemníkovi je nutné mít licenci na obchodování s el. energií. I tehdy, když by byla výroba s výkonem 100W já jsem prodal jen 1Wh.
Nicméně registrací k OZE se člověk upíše k měsíčnímu vyplňování bumážek o tom, kolik čeho vyrobil a kde to spotřeboval. A pozor, pokud jsem to správně pochopil, vyplňují se i věci typu "kolik kWh elektrárna spotřebovala na vlastní provoz". To mne taky celkem odrazuje, ačkoliv to není neřešitelné.
Souvislosti s ostatními věcmi typu daní, příspěvků a pod jsem neřešil. Je to zbytečné - stejně si to někdo po čase změní tak, aby to vyhovovalo jemu a obyčejný plebs ať si trhne ploutví. Principiálně se dá čekat, že co se na tom vydělá se odečte od nároku na nějaké příspěvky a tak...
-
Co si dohodnu s nájemníkem, když je to s.r.o., majitel kdoví odkud..už právě mezi námi zůstat nemusí a právě proto to řeším. Protože co když se třeba změní majitel (nájemníka) a bude si myslet, že ho původní okrádal? Hned se půjde i po mně a bude se zjišťovat, jestli jsem se té zlodějny nezúčastnil...a i když nezúčastnil, pokud nebude něco legální, tak stejně lítám v průšvihu.ospaly píše:Zaujímavé téma: Luky navrhoval účtovať ako keby nebola FVE, t.j. plnú sumu.... čo je právne asi čisté. Vyrobenú elektrinu z FVE spotrebovávať "sám" a čo sa dohodnete s nájomníkom.... to ostane medzi vami.
Takže takové ty tajemné dohody v tomto případě nejsou cestou - aspoň pro mne ne.
-
Zmizel mi příspěvekKostěj píše:Jestli tou cestou půjdeš, dej vědět, jak moc enegie (=času a peněz) stojí získání té licence na obchodování. Fakt mne to zajímá. A jestli v tom nejsou nějací kostlivci (jako třeba když přijdu o práci, nemohu žádat o podporu, nebo minimální platby pojištění a tak). Díky!mwt píše:Tak si odpovím sám, když jsem si to sám vyzkoumal a dovyptával na ERÚ: Pro prodej elektřiny nájemníkovi je nutné mít licenci na obchodování s el. energií. I tehdy, když by byla výroba s výkonem 100W já jsem prodal jen 1Wh.

Tak ještě jednou:
Licence na ERU vyjde na 1000,- Kč jednorázově nebo nejmíň na 20 let. Není třeba licence pro obchodníka s energiemi, jen pro výrobu energie.
Pak je potřeba registrace na OZE, kde se poté bude muset posílat měsíční výkaz co a kolik se vyrobilo. Bohužel i takové věci jako "kolik kWh výrobna spotřebovala pro svůj provoz" a tak. To mne odrazuje, protože nechci trávit život tím, že budu vyplňovat, opisovat a posílat - nejsme ve škole a po škole.
Chování ERU je profesionální a musím říci, že i vstřícné. Chování OZE..no pokud se tam týden nejde dovolat a ozývá se hláška "z důvodu rekonstrukce telefonní ústředy zavolejte později" tak mne to nadějí zrovna nenaplňuje. A znova jsem to neměl čas zkusit.
Co se týká návazností na jiné příspěvky, pojistky, podporu - to nevím a asi to stejně bude závislé na tom, jak to který člověk má. Podle mne se příjmy z elektrárny odečtou nebo přičtou a nějak se to zohlední. Neřečil jsem, protože někdo někde rozhodne, že to bude jinak a stejně s tím nic nenadělám. Stačí vidět jak funguje "podpora komunitní energetiky" v praxi. Zákon připravuje skrytá buňka ČEZu aby náhodou "někdo" nepřišel o kšeft

-
- Reputace: 37
Neřešíš to moc oficiálně?
Kolik natočí nájemník na podružným elektroměru to zaplatí.
Cenu za kilowatu máš na první stránce vyučtování, spotřebu a celkovou cenu začerni- nájemník nemusí vědět kolik jsi spotřeboval ty.
FVE je tvoje investice, ne nájemníka.
J.
PS: FVE napájí jen tvoji část domu, nájemníkova jde z DS
Cenu za kilowatu máš na první stránce vyučtování, spotřebu a celkovou cenu začerni- nájemník nemusí vědět kolik jsi spotřeboval ty.
J.

++
-
- Reputace: 284
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Měl jsem kamaráda který měl pronajatý pozemek pro novinový stánek a bral energii od majitele a protože majitel nemůže prodávat energii tak prostě to bylo pronajato i s elektřinou.
TJ smlouva na pronájem za xxx,- kč i s tím že může používat elektřinu co tam je, prostě nesměla se účtovat dle odběru, ale prostě paušál za komplet pronájem.
TJ smlouva na pronájem za xxx,- kč i s tím že může používat elektřinu co tam je, prostě nesměla se účtovat dle odběru, ale prostě paušál za komplet pronájem.
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Moderátor
- Reputace: 821
- Lokalita: blízko Brna
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 40+15
Ale to je právě špatně, standardní je, že se odečtou kWh na podružném měřidle, a vynásobí se tou jednotkovou cenou na faktuře za elektřinu. Toto není žádný nákup/prodej, je to standardní proces, používaný u statisíců a statisíců případů pronajímatel/nájemce. Voda, plyn, to je to samé.
V momentě, kdy mám elektrárnu, a mám nájemníka, tak nájemníka a jeho pronajaté prostory napájím z DS, už jen kvůli případným problémům a náhradám škod třeba přepětím, kvůli byrokracii a všemu okolo.
Pokud je v pronajatých prostorách napojená fve, tak to pronajímám komplet, tj. včetně té amortizace zařízení, jak už jsem tu psal, prostě to promítnu do nájmu. Případnou dodávku z DS počítám viz. první odstavec. Tj. dotyčný má vyšší nájem, ale nižší energii. Asi úplně stejně, jako když pronajmu byt kompletně vybavený vs. jen linka.
Komunita je nejspíš asi v rámci více odběrných míst totožného odběratele ...
V momentě, kdy mám elektrárnu, a mám nájemníka, tak nájemníka a jeho pronajaté prostory napájím z DS, už jen kvůli případným problémům a náhradám škod třeba přepětím, kvůli byrokracii a všemu okolo.
Pokud je v pronajatých prostorách napojená fve, tak to pronajímám komplet, tj. včetně té amortizace zařízení, jak už jsem tu psal, prostě to promítnu do nájmu. Případnou dodávku z DS počítám viz. první odstavec. Tj. dotyčný má vyšší nájem, ale nižší energii. Asi úplně stejně, jako když pronajmu byt kompletně vybavený vs. jen linka.
Komunita je nejspíš asi v rámci více odběrných míst totožného odběratele ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
40 680 Wh staré olovo 15 258 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
A pak si ten kamarád do novinového stánku donese na podzim přímotop, zapne ho a vypne až na jaře. A majitel pozemku, co nakrásně "vykejval" s fakturací elektřiny je vykejván sám fakturou za energii... (řešil jsem černé odběry v zahrádkářské kolonii, vím o čem mluvím).Soban píše:Měl jsem kamaráda který měl pronajatý pozemek pro novinový stánek a bral energii od majitele a protože majitel nemůže prodávat energii tak prostě to bylo pronajato i s elektřinou.
Energii lze bez zisku přefakturovat v plné výši, aniž by se muselo cokoliv. Dokonce je obhajitelných i pár procent navíc, pokud je to včetně nutné údržby - když mám třeba VN přípojku a musí se dělat revize trafa. Tam přece s přefakturací problém není...
-
Řeším, protože si nájemníků vážím a chci jim i sobě pomoct. A protože cena nájmu jsou v tomto případě drobné ve srovnání s cenou spotřebované el. energie, nejde to jinak, než zmenšením ceny energie. Proto to musím udělat oficiálně, aby mne někdo někdy za 5 - 10 let nedusil, že jsem něco udělal blbě/načerno/neměl vůbec dělat a nenapařil mi pokutu jak vepř.Neo píše:Neřešíš to moc oficiálně?
J.
-
- Moderátor
Tak to tu ale narážíme na nějaký jiný problém, nájem nemůže být drobný ve srovnání s cenou energie, to je někde něco hodně špatně.
Tak pak ještě jinak, podružené elektroměry nebudou měřit placenou elektřinu, ale pouze poměr. A dle toho poměru rozpočítej elektřinu fakturovanou z DS. A technologii napočítej do nájemného, tak, jak se to dělá s linkou, pračkou, myčkou a veškerým vybavením bytu. Bazénem na dvoře, saunou na půdě, barem ve sklepě apod.
Tak pak ještě jinak, podružené elektroměry nebudou měřit placenou elektřinu, ale pouze poměr. A dle toho poměru rozpočítej elektřinu fakturovanou z DS. A technologii napočítej do nájemného, tak, jak se to dělá s linkou, pračkou, myčkou a veškerým vybavením bytu. Bazénem na dvoře, saunou na půdě, barem ve sklepě apod.

1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
No, může..představ si, že vyrábíš zlato rozbitím atomu!cipis píše:Tak to tu ale narážíme na nějaký jiný problém, nájem nemůže být drobný ve srovnání s cenou energie, to je někde něco hodně špatně.

Problém je, že těch deset chlapů chce v létě bumbat pívo a v zimě baštit řízky. A nedá se odhadnout kolik čeho bude potřeba za celý rok.
-
- Moderátor
No tak to ale pak bude značit, že dotování nájemníků tvou elektřinou bude zlomek toho, co půjde z DS?
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Zlomek to sice bude, ale i kdyby to bylo třeba 10 000,- ročně. Přijde ouřada na kontrolu za 5 let, vymyslí co se mělo dělat jinak, že jsem ošidil stát o 500,- peněz. Zaplatím 500,- peněz daň (no dobře, ať si ji strčí do...) a následně soudruzí vypálí penále za 5 let zpoždení zaplaceni, zkontrolují i knoflíky na montérkách, jestli jsou všechny,. co jsou na faktuře...a bude to stát třeba 25 000,- peněz + otravování se s lemply třeba tři měsíce. To nechce nikdo z nás zažít.. Proto si říkám, že buď se to podaří legálně, nebo patří se na to vykašlat a celou ekologii ať si strčí za klobouk.cipis píše:No tak to ale pak bude značit, že dotování nájemníků tvou elektřinou bude zlomek toho, co půjde z DS?
- ZlaSunny
- Reputace: 0
- Lokalita: okolí Hodonína
Legální řešení - Re: Prodej elektřiny z FVE nájemníkovi?
Na webu Frank Bold Advokáti (fbadvokati.cz) je článek "Jak legálně dodávat elektřinu z vlastní elektrárny sousedům?"
Sice je to už z roku 2018, ale snad to platí pořád, jestli se někdo něco zase nezměnilo...
https://www.fbadvokati.cz/cs/clanky/597 ... y-sousedum
Sice je to už z roku 2018, ale snad to platí pořád, jestli se někdo něco zase nezměnilo...
https://www.fbadvokati.cz/cs/clanky/597 ... y-sousedum
-
- Reputace: 0
- Lokalita: Okoli
Promlčecí doba je 3 roky, takže za 5 let budeš dávno v klidu.mwt píše: pon črc 31, 2023 2:20 pmŘeším, protože si nájemníků vážím a chci jim i sobě pomoct. A protože cena nájmu jsou v tomto případě drobné ve srovnání s cenou spotřebované el. energie, nejde to jinak, než zmenšením ceny energie. Proto to musím udělat oficiálně, aby mne někdo někdy za 5 - 10 let nedusil, že jsem něco udělal blbě/načerno/neměl vůbec dělat a nenapařil mi pokutu jak vepř.Neo píše:Neřešíš to moc oficiálně?
J.
Legální možnost je paušál, ale pozor, paušál není to že se vezme spotřeba dle fakturačního měřidla a ta se rozdělí (Například napůl nebo podle m2) - To už není paušál

Já bych také osadil podružný elektroměr a naúčtoval dohodnutou cenu za kWh podle ceníku / faktury dodavatele, Ještě bych tam připočítal nějaký paušál protože ten podružný elektroměr má stálý odběr. Ani bych nic neza Čer ňoval protože ve vyúčtování není faktura od dodavatele potřebná! To jsou takzvané podklady a ty se podle paragrafu už nevím kolik přidávají pouze na písemnou žádost odběratele služeb a pouze k nahlédnutí, není povinnost je předávat bez písemné žádosti, kopírovat nebo zasílat (Takže ani nic začerňovat). A pokud uplynou 3 roky od vyúčtování, které je ze zákona přesně do 4 měsíců po skončení účetního období, tak ani přes soud by se neřešilo vyžádání těchto podkladu, prostě promlčeno a nemá to už žádný účel.
Sice to není formálně úplně správně, ale pokud se jedná o 1-5 bytu a pár MWh / rok, tak to nikdo nikdy řešit nebude, Poskytovatel služeb tedy pronajímatel má povinnost dodat vyúčtování do 4 měsíců po skončení období, já tam vždycky uvedu spotřebované kilowatt hodiny ale celkovou cenu, každý si z toho je schopen spočítat náklady na 1 kWh a posoudit relevanci (A nikdo nikdy to neřešil ani si k tomu nevy žádal nikdy žádné podklady) kdysi jsem to řešil i s eru jestli můžu pře fakturovat elektřinu za nějakou cenu lehce vyšší než bude skutečná cena od nákupu.
Samozřejmě s ohledem na nutnost té licence na prodej energie, řekli mi, že je to nikdo nebude řešit takovýdle malý věci