Nová povinnost pro všechny OZE s dodávkou do DS i bez ní od 1.8.2025

Právní aspekty provozu FVE. Revize, připojení k sítí, normy, technická zpráva, požární řešení, sdílení elektřiny, novela energetického zákona, diskuse o změnách v legislativě.
bol-St
Reputace: 33
Lokalita: Opavsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9375
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Nová povinnost pro všechny OZE s dodávkou do DS i bez ní od 1.8.2025

Nový příspěvek od bol-St »

Také se změny stavebného zákona:

U jednoduchých staveb, jako jsou třeba rodinné domy se dvěma nadzemními podlažími, se současně zvýšil limit pro fotovoltaické elektrárny, a to na 250 kilowattů. Takové elektrárny už nepotřebují povolení stavebního úřadu, jestliže splňují další bezpečnostní požadavky.

U menších staveb je nově limit sto kilowattů.
Mogul
Reputace: 34
Lokalita: Litoměřice
Výkon panelů [Wp]: 11kWp
Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Chci prodávat energii: NE

Nový příspěvek od Mogul »

Asi to berou tak, že čím vyšší barák, tím větší střecha :-)
Já měl problém rozmístit 20kWp, natož 250...🔮 (a to nemám menší panel, než 550Wp)
unicast
Reputace: 353
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 33

Nový příspěvek od unicast »

Ale drek. Zákon zná čtyři druhy staveb, z toho dvě mají výrazně jednodušší podmínky a jedna naopak výrazně komplikovanější (vyhrazené stavby, to jsou třeba dálnice, přehrady apod.). Drobné stavby musejí splňovat jen pár jednoduchých podmínek (tedy kromě té nesmyslné buzerace se zákazem realizace FV svépomocí) a nemusí se ani nikde hlásit, jednoduché stavby mají zjednodušené povolovací podmínky, v některých případech nevyžadují kolaudaci apod. Mezi jednoduché stavby pak patří například ten rodinný dům s (nejvýše) dvěma nadzemními podlažími, podkroví se do toho nepočítá.
Kajap
Reputace: 0
Lokalita: Okoli

Nový příspěvek od Kajap »

eman píše: stř črc 30, 2025 6:48 pm
Hele, aby jsi nedopadl jako známý, kterýho obec zažalovala, že si postavil kus baráku na obecním pozemku. Tak jim dodal fotku z roku 1937, že už ten dům takhle stál dávno před jeho narozením. A normálně český soud prohlásil, že to není důkaz....má si prý sehnat svědky, co dosvědčí, že už ve zmíněném roce dům stál tak, jak je v současnosti. Z té absurdity ztratil řeč a snaží se na místním hřbitově získat svědecké výpovědi....
Od 1.1.2024, resp. po 20 letech takového stavu dostal mimořádné vydržení a pozemek už není obce, obec to nemůže po 20 letech nečinnosti vymáhat

Takže ten soud se konal dávno a dneska už by bylo snadné pořízení… Obec to jistě zažalovala proto právě z důvodu, aby nedošlo k vydržení
Kajap

Mex píše: stř črc 30, 2025 7:24 pm
Mám podobný příklad, který se bohužel týkal mě osobně.
Pošta mi opakovaně nedoručila zásadní písemnost. Já jsem se tak nedozvěděl o problému a měl jsem z toho fakt hóóódně velký průser, co mě stál moc peněz.
Zdůvodnění pošty - neexistující poštovní schránka.

Doručil jsem soudu fotku stávající schránky, kde je evidentně vidět, že není nová.
K tomu 6 fotek ze street-view z různých roků, kde na fotkách jak od Google tak od Seznamu je ta schránka naprosto jasně vidět.
Prý to není důkaz, protože jsem v době mezi těmi fotkami tu schránku mohl odmontovat a zase namontovat.
To je spor mezi tebou a poštou, soud nemůže přehlížet takovým argumentům pokud nejsou důkazy jak říkáš tak tomu dobře funguje datová schránka, úřední když to nedoručí do nich táty zapřeš doručení do schránky resp. na něj nereaguješ, tak plátně doručeno nebylo. Navíc na úřady doručuješ zadarmo, a oni musí ve lhůtě odpovídat, chválím si to 15 let
Kajap

Mogul píše: pon srp 04, 2025 7:53 am
Asi to berou tak, že čím vyšší barák, tím větší střecha :-)
Já měl problém rozmístit 20kWp, natož 250...🔮 (a to nemám menší panel, než 550Wp)
Technická: Poměr plochy ku Wp je furt stejný ať máš jak chceš velký panely, pokud vím, pohybuje se to stále okolo 220 Wp/m2 (22% účinnost FVE z 1000 Wp solární energie)…

Btw 250 kWp je limit pro co přesně? Slyšel jsem o 0,8, pak 10, pak nověji 20, pak 100 kWP ale 250 kWp Asi tak nějak nevybavím co to může být? Pokud to neni překlep?