FVE v televizi, rádiu, novinách

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
vlkazajac
R.I.P.

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvek od vlkazajac »

abtams :
Ak pozorne sledujete logiku započítania v reálnom čase, ktorú vysvetlil matej, Váš príklad nie je správny. Tiež je mätúci Váš príklad s NT, o tom radšej nehovorme v týchto súvislostiach.

Prevádzkovateľ siete má povinnosť namontovať elektromer ( neviem aký ) a rozpínacie zariadenie. Vlastník malého zdroja sa vzdáva vyrobenej ale nespotrebovanej elektriny v prospech prevádzkovateľa.

lix :
Okolnosti ohľadne pripojenia malého zdroja do 10 kW sú v zákone č. 251/2012
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
abrams
Lokalita: Brno

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

... aha , je asi tím že sem se Slovensky neučil :oops: . To co jsem popisoval je nejčistčí Net metering , jestli to budou slovenští distributoři měřit na fentosekundy a miliwatty tak to moc velká výhra nebude :lol: . Očekávání že se post-sovětský státní aparát vzdá možnosti buzerovat občana bylo opět bláhové :roll: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
vlkazajac
R.I.P.

Příspěvek od vlkazajac »

Abrams, chcel som poukázať na to, že metering sa skutočne stáva nepodstatným vo vzťahu k účtom ( nikto mi nebude platiť za darované kWh ). Metering bude len rozhodovať, či v danej chvíli dávam, platím, alebo neplatím a tomu treba prispôsobiť režim.

Post-sovietsky štátny aparát mi bude tentoraz pravdepodobne mastiť bruško. Ak zainvestujem 4000 EUR do hardware, 1500 dostanem späť a nie na streche, ale v zásuvke budú 3 kW k mojej dispozícii - ostrovníci tušia, čo sa s tým dá urobiť. To je dobrá správa Trojkráľová, ktorá nájde odozvu tentoraz len v slovenských srdciach - bohužiaľ.

Uvidíme, ako to pôjde reálne.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Neznáte někdo nějakou pro SK úřady "certifikovanou" firmu pro stavbu? Třeba ze zde se pohybujících lidiček zda někdo něco takového nevlastní?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

aha zase jsem se ptal předčasně, klasika... asi těch firem moc nebude, právě jsem našel, že ti od teho Hrona teprve akreditují. Takže asi bude třeba ještě chvíli s objednávkami posečkat. http://solarninovinky.cz/2010/index.php ... 0602&rm=15 Nevíte někdo nyní žijící na Slovensku jak si přeložit "Táto podmienka (osvedčenie pre inštalatérov) je platná už od novely zákona o OZE v roku 2011, avšak doteraz nebola aplikovaná v praxi."? Odkdy tedy "aplikace" je zapotřebí? A ta podpora bude opravdu až od roku 2015? Takže je čas?
mypower.cz
R.I.P.

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách a na autech

Příspěvek od mypower.cz »

Dnes se mi stala takova zajimava udalost :) lehce po poledni. Parkuju takhle ve meste se svym polepenym, a kolem postava pan vencici pejska a prej co jsou to ty ostrovni systemy :) Tak jsem panovi dal odborny vyklad, ze to jsou ty nepripojene k DS, bez podpory a vykupu a ze existuji jeste i poloostrovy a bud se pri nedostatku proste dobiji baterie z DS nebo z centraly, prioritne samozrejme FVE. Ze se nepouzivaji ledasjake baterie ale trakcni, ze jsou regulatory, menice ... A pan ze mu mam na sebe dat kontakt, tak jsem mu rekl at si zapamatuje http://www.mypower.cz a prijde mezi nas podebatovat :) Doslo na rec i ohledne toho, ze kdyz mi vyhori barak, ze mi to nechaji hasici shoret, jen kvuli panelum na strese.. Inu i tohle se tu uz na foru resilo :) Debatovali jsme u te prilezitosti o haseni zaple UPSky ke ktere neni skrz pozar pristup a FVE panelu v provozu ke kteremu neni skrz pozar pristup :mrgreen: .

::popcorn::
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Teď začíná na ČT2 Rodinná dieta, Finsko
joseff

Příspěvek od joseff »

Kulatý solární "panel" dokáže vyrábět elektřinu také z měsíčního světla:)
http://czepho.cz/index.php/aktualne/ze- ... iho-svetla
jose

Příspěvek od jose »

Obrovská hmotnost a problémy s udržením čistoty vodní čočky z toho dělají jen architektonický výstřelek. Dle mého názoru nepraktické.
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
Roger

FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvek od Roger »

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... regionech/ (pokud jsem se trefil, videl jsem to v dvbt, nemam lajnu na video, gprs only u nas)

Tady myslim na konci pan ma (v brne?) hotel a mimo jine _ vyuziva energie hostu na vytapeni _, a naopak chlad na chlazeni potravin ci co, ma solary - dobry zaber na strechy - a pry i tepelnou energii z kvaseni vina vyuziva :-)

Bohuzel na otazku navratnosti odpovedel: nemam cas to pocitat... Evidentne jeho velke hobby. Neni to nekdo z Vas? :-) tohle je v soucasne dobe spis o tom hobby nez o tom, aby mu to (pri soucasnych cenach) prineslo ekonomicky profit, muj nazor... I kdyz zase ve velkem objemu, by to treba uz mohlo byt ekonomicky zajimave, kdo vi...???

Ale naklady na porizeni technologii musi byt giganticke (na druhou stranu si tim snizi hospodarsky zisk a nemusi platit dane :-))) a ted k tomu ten uredni siml (podnikatel)...? Kdovi jestli dodrzuje legislativu...

Co si o tom myslite?
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Pro informovanost odběratelů ;-)
p.s.: konečně si naběhli k...y činčilovské, dle klasika: "to máte za kotlet", nebo kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.
http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... odporu-oze
abrams

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

te je fakt humus ... někoho to pobaví ale jiného třeba nakrkne : http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... -elektriny :roll: .

Opět tam ale je :
- mám licenci = měření + výkazy + OTE + poplatky + :hell:
- nemám licenci = tůdle ERU + trhni si OTE + nas*rsi státe :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
solárník

Příspěvek od solárník »

joseff píše:
Kulatý solární "panel" dokáže vyrábět elektřinu také z měsíčního světla:)
http://czepho.cz/index.php/aktualne/ze- ... iho-svetla
Já bych to nikde nepublikoval, nebo na to u nás vymyslí další daně. Třeba že na nás svítí měsíc.

Proběhne to klasicky: nějakej vůl to vymyslí, v parlamentu to nikdo ani nepřečte (jako obvykle, když se poslanců před schvalováním redaktor zeptá o čem že přesně ten dnes schvalovaný zákon je, tak nemají tušení :lol:) a pak to svorně odhlasují protože lidi - "ty se musej ždímat, aby nezvlčili, a my mohli mít ty naše platy (rozuměj poslanecké)". A je to na světě a ve sbírce zákonů. Přesně jako ty předchozí nesmysly.

Akorát tedy poslední dobou nechápu, proč je vlastně v parlamentu těch poslanců tolik, když se rozhodnutí o hlasování stejně dělají na předsednictvu zastoupených stran. Proč tedy živíme desítky poslanců, když stačí, aby si ten zákon (ne)přečetli na vedení stran a pak hlasoval vždy jeden poslanec za každou stranu, s váhou hlasu rovnou volebnímu výsledku.
RRR

Příspěvek od RRR »

abrams píše:
Zdravím ,

te je fakt humus ... někoho to pobaví ale jiného třeba nakrkne : http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/20 ... -elektriny :roll: .

Opět tam ale je :

Elektronům zdar *sun*
Já nevím kde to pan náměstek vzal, ale já v tom zákoně prostě pořád vidím ustanovení:

s výjimkou množství elektřiny spotřebované pro čerpání přečerpávacích vodních elektráren, spotřebované zákazníkem v ostrovním provozu na území České republiky prokazatelně odděleném od elektrizační soustavy, spotřebované pro technologickou vlastní spotřebu elektřiny a spotřebované pro pokrytí ztrát v přenosové a distribuční soustavě.

takže podle mého výkladu se tato povinnost ostrovních systémů netýká !!!
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

RRR píše:
spotřebu elektřiny a spotřebované pro pokrytí ztrát v přenosové a distribuční soustavě.[/b]
Díky! - má palice maková - a já furt pořád nechápal proč ČEZ elektřinu z malých FVE vykazuje že ji používá na krytí ztrát v přenosové soustavě (tím pádem neplatí za tuto elektřinu poplatek na OTE a OZE !!!!)
abrams

Příspěvek od abrams »

RRR píše:
abrams píše:
Zdravím ,

Opět tam ale je :

Elektronům zdar *sun*
Já nevím kde to pan náměstek vzal, ale já v tom zákoně prostě pořád vidím ustanovení:

s výjimkou množství elektřiny spotřebované pro čerpání přečerpávacích vodních elektráren, spotřebované zákazníkem v ostrovním provozu na území České republiky prokazatelně odděleném od elektrizační soustavy, spotřebované pro technologickou vlastní spotřebu elektřiny a spotřebované pro pokrytí ztrát v přenosové a distribuční soustavě.

takže podle mého výkladu se tato povinnost ostrovních systémů netýká !!!
Zdravím ,

zásadní je pojem "ostrovní provoz" , pro nás je to pár panelů na střeše s reglem , baterkama a měničem . Kdežto ouřednická definice je jiná ... přesně ji neznám , ale v principu jde o výrobce + distributora + zákazníka = obchod = byznys ;) .
RRR píše:
... spotřebované zákazníkem v ostrovním provozu na území České republiky prokazatelně odděleném od elektrizační soustavy
Z toho to jasně vyplívá :yes: . Kdyby nějakej ouředníček po nás chtěl nějaký výpalný , tak má smůlu páč nepodnikáme (nejsme výrobci , nejsme distributoři a ani zákazníci) . Na nás si budou muset vymyset zákon na míru ... jinak to nevidím :yes: . Až se tak stane tak FV systémy předěláme na solární observatoře a budou nahraný :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
solárník

Příspěvek od solárník »

abrams píše:
Až se tak stane tak FV systémy předěláme na solární observatoře a budou nahraný :mrgreen: .
To se mi moc líbí. Přejmenuju si to pro jistotu už dneska. Vždycky jsem toužil mít observatoř :mrgreen:
mypower.cz
R.I.P.

Příspěvek od mypower.cz »

Je to sice pekne, ale urednikovi to dava dalsi motivaci k dalsimu pobirani mzdy (a pocitu potrebnosti) za vymysleni nove legislativy, potirajici observatore :( Mozna by bylo dobre na to jit uplne jinudy, ale kudy, to sam zatim nevim, ale treba spolecnymi silami na neco tezko zlomitelneho prijdem.

Ja vim ze na tohle se to aplikovat moc neda, co ted napisu, ale presto, zamysleme se treba jakym zpusobem jde bitcoin proti tomu aby byl uchopen vladami. Jde na to matematikou a decentralizaci. Ne novou organizaci vydavajici nove penize (tedy ne zaplatou zaplaty zaplaty), ale necim uplne jinym, co tak nejak z pohledu prirodnich zakonu proste lze tezko zlomit. Ma to svoje mouchy taky, ale je to krok kupredu bych rekl. Aplikovat na urednictvo sypajici klacky pod nohy se to ale neda. Nicmene chtel jsem tim naznacit tu velikost samotne zmeny smeru, jak se proti necemu takovemu ucineji branit. Jak konkretne v nasem pripade, to netusim. Vim ale ze zmena pojmenovani je jen otazkou casu kdy i zmeny pojmenovani budou zakonem dostatecne pokryty at uz se to bude jmenovat jakkoliv. To znamena ze zmena pojmenovani je reseni pouze docasne. Jsem v tomto smeru ponekud pesimista.
PavelR
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od PavelR »

Observatoř? na to si snad zajdeme do lesa pane hrábě ...
abrams

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

taky bych nejradši jasná pravidla hry ... jenže v tomhle čechostánu se kýžené stability jen tak nedočkáme .
Otázkou je , jestli to pude po dobrém (všichni řídící se začnou řídit morálkou , odpovědně a s úctou) , nebo po zlém (jednoho dne se ta hromada srač*k sesype a vezme ssebou i celou společnost) :dontknow: .

Observatoř je tu : https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... ua3QGeLorg

Elektronům zdar *cloud*