Cubee vs Sundaygate vs něco jiného?
Diskuze o řízení, měření a automatizaci ve fotovoltaických a soběstačných systémech. Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry Pi, vzdálený dohled, DIY řešení, statistiky spotřeby, logování dat, integrace a opensource nástroje.
-
- Reputace: -2
- Lokalita: Kladno
Cubee vs Sundaygate vs něco jiného?
Ahoj, konečně jsem ke své fotovoltaice 6,3kwp rozchodil 150kwh baterií(10x16čl 304ah, 512v, bms batrium, řešení v jiném vlákně), běží na střídači goodwe hw20k-et.
A teď řeším, čím to řídit. Doma dvě elektrická auta, celý dům na elektřinu. Fve je slabá, stačí, aby bylo polojasno i v top sezóně tři dny po sobě a už tahám z venku. Teď řeším, čím to nejlépe řešit. Nákup a prodej na spotu. Líbí se mi SDG, viděl jsem, že spotovi obchodníci nabízí cubee. Máte někdo zkušenosti, co je lepší? Co bude fungovat lépe samostatně, bez nutnosti se tomu pořád věnovat? Nebo doporučte ještě jiné řešení?
Díky...
A teď řeším, čím to řídit. Doma dvě elektrická auta, celý dům na elektřinu. Fve je slabá, stačí, aby bylo polojasno i v top sezóně tři dny po sobě a už tahám z venku. Teď řeším, čím to nejlépe řešit. Nákup a prodej na spotu. Líbí se mi SDG, viděl jsem, že spotovi obchodníci nabízí cubee. Máte někdo zkušenosti, co je lepší? Co bude fungovat lépe samostatně, bez nutnosti se tomu pořád věnovat? Nebo doporučte ještě jiné řešení?
Díky...
-
- Reputace: 115
- Lokalita: Beroun, Příbram
Re: Cubee vs Sundaygate vs něco jiného?
Já bych doporučil více panelů. Na overkill 150kWh baterii je 6,3kWp pole žalostně málo. Ne nadarmo se říká, že nejlepší baterií je FV panel. Nákup a prodej na spotu se v reálných číslech prostě nemůže vyplatit. Jednoduše těch dní, kdy bude rozdíl mezi nákupem a prodejem takový, aby to vydělalo nějakou rozumnou částku, bude málo. Místo toho bych koupil nějaký ASIC miner a těžil 24/7. A nebo šel do komunitního sdílení.
1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
-
- Reputace: 771
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Samozřejmě víc FV panelů. Není-li zdroj elektřiny, není co ukládat do baterie a posílat do spotřebičů. Těch 6.3 kWp dá ročně cca 6.3 MWh, většinou v létě. A jaká je spotřeba baráku a elektrovozítek?
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
To jsou teda rady. Klasika. K tématu nic. Kdybych mohl dát víc panelů, dám víc panelů. Ale nemůžu dát víc panelů. Tak pracuju s tím, co je možné. O chytrém řízení jste oba asi nikdy neslyšeli a chytrosti taky moc nepobrali. Tvl...
Někdo jinej prosím k tématu chytrého řízení, nákupů (a občasného prodeje) na spotu?
Někdo jinej prosím k tématu chytrého řízení, nákupů (a občasného prodeje) na spotu?
-
- Reputace: 265
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
zkus se podívat na icool4
https://www.icool4.cz/chytra-budova/uspora-energii/
nevím jakou mají cenotvorbu jestli je to jednorázově nebo paušál, dělají to na tecu.
Jediný problém těchto všech krabicí vidím jako závislost na nějakém subjektu nebo jim platit. Kdyby to u mě neuměl victron zdarma tak se to asi budu snažit nějak napsat v plc.
Pozor taky na obchodníka co máš. Jsou i tací co zakazují špičkovat na spotu pokud nemáš jejich chytrokabici s paušálem.
https://www.icool4.cz/chytra-budova/uspora-energii/
nevím jakou mají cenotvorbu jestli je to jednorázově nebo paušál, dělají to na tecu.
Jediný problém těchto všech krabicí vidím jako závislost na nějakém subjektu nebo jim platit. Kdyby to u mě neuměl victron zdarma tak se to asi budu snažit nějak napsat v plc.
Pozor taky na obchodníka co máš. Jsou i tací co zakazují špičkovat na spotu pokud nemáš jejich chytrokabici s paušálem.
-
- Reputace: 115
- Lokalita: Beroun, Příbram
Něco na tom možná bude. Žena mi pořád předhazuje něco o dlouhym vedení. A já v domnění, že má na mysli DC vedení od baterky k měniči, ho pořád zkracoval a zkracoval. A ono je to nakonec jinak..SafrdA píše: ned črc 27, 2025 5:38 pmO chytrém řízení jste oba asi nikdy neslyšeli a chytrosti taky moc nepobrali. Tvl...
Jelikož ty jsi ale oproti nám chytrý chlapec, nepochybně ti došlo, že fórum zaměřené primárně na soběstačnost není úplně nejvhodněším místem na vznesení dotazu na obchodování na spotu. Jak je ale vidět, jsi i odvážný, protože si zde dotaz přesto položil. A to se cení

1408kg Enersys SBS + 82kWh Liion / 20kWp+
-
- Reputace: 14
Tak já tedy něco k tématu, nedávno cca 2 měsíce jsem kámošovi instaloval to Cubee. Jako jo, něco to dělá, reaguje na spotovou cenu, atd. Naprosto ale člověk ztrácí moc nad měničem, tak kostka dělá vše, dokonce i instaluje aktualizace. Samotná stojí 20k, s tarifem 0Kč. Dají se s ní ovládat i další spotřebiče v domě přes shelly. Takže možná kdybych neměl chytrou domácnost už teď přes Cerbo a nestálo by to takovou raketu, tak bych to bral.
Jinak se mi líbí i jejich Apka, kde tahají z měniče daleko více dat než zobrazuje nějaký SEMS a aktualizace je ve vteřinách....
Jinak se mi líbí i jejich Apka, kde tahají z měniče daleko více dat než zobrazuje nějaký SEMS a aktualizace je ve vteřinách....
-
- Reputace: 92
- Lokalita: Znojemsko
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 26
- Chci prodávat energii: NE
nevim jak moc chytre rizeni hledas, staci ti jen sledovat ote-cr.cz (hromada modulu na githubu do HA,OpenHAB,Loxone, atd), nasledne si urcis cenu pro nabijeni/prepnuti na grid. Nebo se vydas cestou treti strany (je jich kotel, ale tady na foru dostanes minimalni recenze na ne), kde mas vse a opet urcis tu hranici pro nabijeni, jen jeste platis vypalne + ztracis moznost neco ovlivnit (limity + amortizaci).
PS: Borci o tom urcite slyseli, jen je mozna udivilo to, ze se ptas na neco, co si bez problemu dokazes vygooglit behem 10min (electro dad/bacina ma nekolik videii na toto tema) ... holt lidska lenost
PS: Borci o tom urcite slyseli, jen je mozna udivilo to, ze se ptas na neco, co si bez problemu dokazes vygooglit behem 10min (electro dad/bacina ma nekolik videii na toto tema) ... holt lidska lenost
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS, Lifepo4 310AH 48V + Seplos BMS
-
Ad PavelR - bohužel, mé schopnosti nesahají tak daleko, abych si něco napsal. Obchodníci, na které jsem koukal, nemají omezení, ale s řešením od nich nabízí sníženou provizi za odebraný mw.
Ad vanilka - tady mi chybí ten smajlik, co bezradně krčí rameny
Dřív jsem měl potřebu si každou cestičku prošlapat sám, dneska už na to ale nemám energii. Ta baterka byl asi poslední takhle praštěnej projekt. Takže ano, než celé odpoledne googlit, raději se nejdřív zkusím zeptat na fóru, kde se řeší spousta věcí kolem FVE, nejen soběstačnost, ale i to, jak na tom občas něco vydělat, a třeba se najde někdo, kdo napíše, že zkusil dvě tři řešení, mělo to tyhle a tyhle plusy, mínusy a mě to usnadní rozhodování. Třeba jako dub042
Ad dub042 - ok, díky, ztratit kontrolu se mi úplně nechce, viděl jsem, že to cubee někteří obchodníci nabízí... Mám doma vše na loxone, ale nepříjde mi, že by můj integrátor z goodwe skákal do stropu. Vlastně jsem o něm dost dlouho neslyšel
Ad Antrac1t - vlastně by mi stačilo to, co popisuješ. Nakupovat v nejlevnějších oknech a když cena skočí přes nějakou hranici, tak občas něco prodat. Měl jsem právě jen deset minut, tak jsem tady plácnul dotaz, kdyby o téma zavadil někdo, kdo má s pár řešeními zkušenost, někam by mě to mohl nasměřovat, ještě tomu určitě nějaký čas na google a youtube dám...
Ad vanilka - tady mi chybí ten smajlik, co bezradně krčí rameny

Ad dub042 - ok, díky, ztratit kontrolu se mi úplně nechce, viděl jsem, že to cubee někteří obchodníci nabízí... Mám doma vše na loxone, ale nepříjde mi, že by můj integrátor z goodwe skákal do stropu. Vlastně jsem o něm dost dlouho neslyšel

Ad Antrac1t - vlastně by mi stačilo to, co popisuješ. Nakupovat v nejlevnějších oknech a když cena skočí přes nějakou hranici, tak občas něco prodat. Měl jsem právě jen deset minut, tak jsem tady plácnul dotaz, kdyby o téma zavadil někdo, kdo má s pár řešeními zkušenost, někam by mě to mohl nasměřovat, ještě tomu určitě nějaký čas na google a youtube dám...